Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [473] 10. மித்தாமித்தஜாதகவண்ணனா

    [473] 10. Mittāmittajātakavaṇṇanā

    கானி கம்மானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ அத்த²சரகங் அமச்சங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ரஞ்ஞோ ப³ஹூபகாரோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ராஜா அதிரேகஸம்மானங் காரேஸி. அவஸேஸா நங் அஸஹமானா ‘‘தே³வ, அஸுகோ நாம அமச்சோ தும்ஹாகங் அனத்த²காரகோ’’தி பரிபி⁴ந்தி³ங்ஸு. ராஜா தங் பரிக்³க³ண்ஹந்தோ கிஞ்சி தோ³ஸங் அதி³ஸ்வா ‘‘அஹங் இமஸ்ஸ கிஞ்சி தோ³ஸங் ந பஸ்ஸாமி, கத²ங் நு கோ² ஸக்கா மயா இமஸ்ஸ மித்தபா⁴வங் வா அமித்தபா⁴வங் வா ஜானிது’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘இமங் பஞ்ஹங் ட²பெத்வா ததா²க³தங் அஞ்ஞோ ஜானிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, க³ந்த்வா புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி பு⁴த்தபாதராஸோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கத²ங் நு கோ² ஸக்கா புரிஸேன அத்தனோ மித்தபா⁴வங் வா அமித்தபா⁴வங் வா ஜானிது’’ந்தி புச்சி². அத² நங் ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³பி மஹாராஜ, பண்டி³தா இமங் பஞ்ஹங் சிந்தெத்வா பண்டி³தே புச்சி²த்வா தேஹி கதி²தவஸேன ஞத்வா அமித்தே வஜ்ஜெத்வா மித்தே ஸேவிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Kāni kammānīti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño atthacarakaṃ amaccaṃ ārabbha kathesi. So kira rañño bahūpakāro ahosi. Athassa rājā atirekasammānaṃ kāresi. Avasesā naṃ asahamānā ‘‘deva, asuko nāma amacco tumhākaṃ anatthakārako’’ti paribhindiṃsu. Rājā taṃ pariggaṇhanto kiñci dosaṃ adisvā ‘‘ahaṃ imassa kiñci dosaṃ na passāmi, kathaṃ nu kho sakkā mayā imassa mittabhāvaṃ vā amittabhāvaṃ vā jānitu’’nti cintetvā ‘‘imaṃ pañhaṃ ṭhapetvā tathāgataṃ añño jānituṃ na sakkhissati, gantvā pucchissāmī’’ti bhuttapātarāso satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, kathaṃ nu kho sakkā purisena attano mittabhāvaṃ vā amittabhāvaṃ vā jānitu’’nti pucchi. Atha naṃ satthā ‘‘pubbepi mahārāja, paṇḍitā imaṃ pañhaṃ cintetvā paṇḍite pucchitvā tehi kathitavasena ñatvā amitte vajjetvā mitte seviṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அமச்சோ அஹோஸி. ததா³ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ ஏகங் அத்த²சரகங் அமச்சங் ஸேஸா பரிபி⁴ந்தி³ங்ஸு. ராஜா தஸ்ஸ தோ³ஸங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கத²ங் நு கோ² ஸக்கா மித்தங் வா அமித்தங் வா ஞாது’’ந்தி மஹாஸத்தங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa atthadhammānusāsako amacco ahosi. Tadā bārāṇasirañño ekaṃ atthacarakaṃ amaccaṃ sesā paribhindiṃsu. Rājā tassa dosaṃ apassanto ‘‘kathaṃ nu kho sakkā mittaṃ vā amittaṃ vā ñātu’’nti mahāsattaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    121.

    121.

    ‘‘கானி கம்மானி குப்³பா³னங், கத²ங் விஞ்ஞூ பரக்கமே;

    ‘‘Kāni kammāni kubbānaṃ, kathaṃ viññū parakkame;

    அமித்தங் ஜானெய்ய மேதா⁴வீ, தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ’’தி.

    Amittaṃ jāneyya medhāvī, disvā sutvā ca paṇḍito’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – கானி கம்மானி கரொந்தங் மேதா⁴வீ பண்டி³தோ புரிஸோ சக்கு²னா தி³ஸ்வா வா ஸோதேன ஸுத்வா வா ‘‘அயங் மய்ஹங் அமித்தோ’’தி ஜானெய்ய, தஸ்ஸ ஜானநத்தா²ய கத²ங் விஞ்ஞூ பரக்கமெய்யாதி.

    Tassattho – kāni kammāni karontaṃ medhāvī paṇḍito puriso cakkhunā disvā vā sotena sutvā vā ‘‘ayaṃ mayhaṃ amitto’’ti jāneyya, tassa jānanatthāya kathaṃ viññū parakkameyyāti.

    அத²ஸ்ஸ அமித்தலக்க²ணங் கதெ²ந்தோ ஆஹ –

    Athassa amittalakkhaṇaṃ kathento āha –

    122.

    122.

    ‘‘ந நங் உம்ஹயதே தி³ஸ்வா, ந ச நங் படினந்த³தி;

    ‘‘Na naṃ umhayate disvā, na ca naṃ paṭinandati;

    சக்கூ²னி சஸ்ஸ ந த³தா³தி, படிலோமஞ்ச வத்ததி.

    Cakkhūni cassa na dadāti, paṭilomañca vattati.

    123.

    123.

    ‘‘அமித்தே தஸ்ஸ ப⁴ஜதி, மித்தே தஸ்ஸ ந ஸேவதி;

    ‘‘Amitte tassa bhajati, mitte tassa na sevati;

    வண்ணகாமே நிவாரேதி, அக்கோஸந்தே பஸங்ஸதி.

    Vaṇṇakāme nivāreti, akkosante pasaṃsati.

    124.

    124.

    ‘‘கு³ய்ஹஞ்ச தஸ்ஸ நக்கா²தி, தஸ்ஸ கு³ய்ஹங் ந கூ³ஹதி;

    ‘‘Guyhañca tassa nakkhāti, tassa guyhaṃ na gūhati;

    கம்மங் தஸ்ஸ ந வண்ணேதி, பஞ்ஞஸ்ஸ நப்பஸங்ஸதி.

    Kammaṃ tassa na vaṇṇeti, paññassa nappasaṃsati.

    125.

    125.

    ‘‘அப⁴வே நந்த³தி தஸ்ஸ, ப⁴வே தஸ்ஸ ந நந்த³தி;

    ‘‘Abhave nandati tassa, bhave tassa na nandati;

    அச்சே²ரங் போ⁴ஜனங் லத்³தா⁴, தஸ்ஸ நுப்பஜ்ஜதே ஸதி;

    Accheraṃ bhojanaṃ laddhā, tassa nuppajjate sati;

    ததோ நங் நானுகம்பதி, அஹோ ஸோபி லபெ⁴ய்யிதோ.

    Tato naṃ nānukampati, aho sopi labheyyito.

    126.

    126.

    ‘‘இச்சேதே ஸோளஸாகாரா, அமித்தஸ்மிங் பதிட்டி²தா;

    ‘‘Iccete soḷasākārā, amittasmiṃ patiṭṭhitā;

    யேஹி அமித்தங் ஜானெய்ய, தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ’’தி.

    Yehi amittaṃ jāneyya, disvā sutvā ca paṇḍito’’ti.

    மஹாஸத்தோ இமா பஞ்ச கா³தா² வத்வான புன –

    Mahāsatto imā pañca gāthā vatvāna puna –

    127.

    127.

    ‘‘கானி கம்மானி குப்³பா³னங், கத²ங் விஞ்ஞூ பரக்கமே;

    ‘‘Kāni kammāni kubbānaṃ, kathaṃ viññū parakkame;

    மித்தங் ஜானெய்ய மேதா⁴வீ, தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ’’தி. –

    Mittaṃ jāneyya medhāvī, disvā sutvā ca paṇḍito’’ti. –

    இமாய கா³தா²ய மித்தலக்க²ணங் புட்டோ² ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –

    Imāya gāthāya mittalakkhaṇaṃ puṭṭho sesagāthā abhāsi –

    128.

    128.

    ‘‘பவுத்த²ங் தஸ்ஸ ஸரதி, ஆக³தங் அபி⁴னந்த³தி;

    ‘‘Pavutthaṃ tassa sarati, āgataṃ abhinandati;

    ததோ கேலாயிதோ ஹோதி, வாசாய படினந்த³தி.

    Tato kelāyito hoti, vācāya paṭinandati.

    129.

    129.

    ‘‘மித்தே தஸ்ஸேவ ப⁴ஜதி, அமித்தே தஸ்ஸ ந ஸேவதி;

    ‘‘Mitte tasseva bhajati, amitte tassa na sevati;

    அக்கோஸந்தே நிவாரேதி, வண்ணகாமே பஸங்ஸதி.

    Akkosante nivāreti, vaṇṇakāme pasaṃsati.

    130.

    130.

    ‘‘கு³ய்ஹஞ்ச தஸ்ஸ அக்கா²தி, தஸ்ஸ கு³ய்ஹஞ்ச கூ³ஹதி;

    ‘‘Guyhañca tassa akkhāti, tassa guyhañca gūhati;

    கம்மஞ்ச தஸ்ஸ வண்ணேதி, பஞ்ஞங் தஸ்ஸ பஸங்ஸதி.

    Kammañca tassa vaṇṇeti, paññaṃ tassa pasaṃsati.

    131.

    131.

    ‘‘ப⁴வே ச நந்த³தி தஸ்ஸ, அப⁴வே தஸ்ஸ ந நந்த³தி;

    ‘‘Bhave ca nandati tassa, abhave tassa na nandati;

    அச்சே²ரங் போ⁴ஜனங் லத்³தா⁴, தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதே ஸதி;

    Accheraṃ bhojanaṃ laddhā, tassa uppajjate sati;

    ததோ நங் அனுகம்பதி, அஹோ ஸோபி லபெ⁴ய்யிதோ.

    Tato naṃ anukampati, aho sopi labheyyito.

    132.

    132.

    ‘‘இச்சேதே ஸோளஸாகாரா, மித்தஸ்மிங் ஸுப்பதிட்டி²தா;

    ‘‘Iccete soḷasākārā, mittasmiṃ suppatiṭṭhitā;

    யேஹி மித்தஞ்ச ஜானெய்ய, தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச பண்டி³தோ’’தி.

    Yehi mittañca jāneyya, disvā sutvā ca paṇḍito’’ti.

    தத்த² ந நங் உம்ஹயதே தி³ஸ்வாதி தங் மித்தங் மித்தபதிரூபகோ தி³ஸ்வா ஸிதங் ந கரோதி, பஹட்டா²காரங் ந த³ஸ்ஸேதி. ந ச நங் படினந்த³தீதி தஸ்ஸ கத²ங் பக்³க³ண்ஹந்தோ ந படினந்த³தி ந துஸ்ஸதி. சக்கூ²னி சஸ்ஸ ந த³தா³தீதி ஓலோகெந்தங் ந ஓலோகேதி. படிலோமஞ்சாதி தஸ்ஸ கத²ங் படிப்ப²ரதி படிஸத்து ஹோதி. வண்ணகாமேதி தஸ்ஸ வண்ணங் ப⁴ணந்தே. நக்கா²தீதி அத்தனோ கு³ய்ஹங் தஸ்ஸ ந ஆசிக்க²தி. கம்மங் தஸ்ஸாதி தேன கதகம்மங் ந வண்ணயதி. பஞ்ஞஸ்ஸாதி அஸ்ஸ பஞ்ஞங் நப்பஸங்ஸதி, ஞாணஸம்பத³ங் ந பஸங்ஸதி. அப⁴வேதி அவட்³டி⁴யங். தஸ்ஸ நுப்பஜ்ஜதே ஸதீதி தஸ்ஸ மித்தபதிரூபகஸ்ஸ ‘‘மம மித்தஸ்ஸபி இதோ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸதி ந உப்பஜ்ஜதி. நானுகம்பதீதி முது³சித்தேன ந சிந்தேதி. லபெ⁴ய்யிதோதி லபெ⁴ய்ய இதோ. ஆகாராதி காரணானி. பவுத்த²ந்தி விதே³ஸக³தங் . கேலாயிதோதி கேலாயதி மமாயதி பத்தே²தி பிஹேதி இச்ச²தீதி அத்தோ². வாசாயாதி மது⁴ரவசனேன தங் ஸமுதா³சரந்தோ படினந்த³தி துஸ்ஸதி. ஸேஸங் வுத்தபடிபக்க²னயேன வேதி³தப்³ப³ங். ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ கதா²ய அத்தமனோ ஹுத்வா தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி.

    Tattha na naṃ umhayate disvāti taṃ mittaṃ mittapatirūpako disvā sitaṃ na karoti, pahaṭṭhākāraṃ na dasseti. Na ca naṃ paṭinandatīti tassa kathaṃ paggaṇhanto na paṭinandati na tussati. Cakkhūni cassa na dadātīti olokentaṃ na oloketi. Paṭilomañcāti tassa kathaṃ paṭippharati paṭisattu hoti. Vaṇṇakāmeti tassa vaṇṇaṃ bhaṇante. Nakkhātīti attano guyhaṃ tassa na ācikkhati. Kammaṃ tassāti tena katakammaṃ na vaṇṇayati. Paññassāti assa paññaṃ nappasaṃsati, ñāṇasampadaṃ na pasaṃsati. Abhaveti avaḍḍhiyaṃ. Tassa nuppajjate satīti tassa mittapatirūpakassa ‘‘mama mittassapi ito dassāmī’’ti sati na uppajjati. Nānukampatīti muducittena na cinteti. Labheyyitoti labheyya ito. Ākārāti kāraṇāni. Pavutthanti videsagataṃ . Kelāyitoti kelāyati mamāyati pattheti piheti icchatīti attho. Vācāyāti madhuravacanena taṃ samudācaranto paṭinandati tussati. Sesaṃ vuttapaṭipakkhanayena veditabbaṃ. Rājā mahāsattassa kathāya attamano hutvā tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், மஹாராஜ, புப்³பே³பேஸ பஞ்ஹோ ஸமுட்ட²ஹி, பண்டி³தாவ நங் கத²யிங்ஸு, இமேஹி த்³வத்திங்ஸாய ஆகாரேஹி மித்தாமித்தோ ஜானிதப்³போ³’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, mahārāja, pubbepesa pañho samuṭṭhahi, paṇḍitāva naṃ kathayiṃsu, imehi dvattiṃsāya ākārehi mittāmitto jānitabbo’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    மித்தாமித்தஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Mittāmittajātakavaṇṇanā dasamā.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    குணாலங் ப⁴த்³த³ஸாலஞ்ச, ஸமுத்³த³வாணிஜ பண்டி³தங்;

    Kuṇālaṃ bhaddasālañca, samuddavāṇija paṇḍitaṃ;

    ஜனஸந்த⁴ங் மஹாகண்ஹங், கோஸியங் ஸிரிமந்தகங்.

    Janasandhaṃ mahākaṇhaṃ, kosiyaṃ sirimantakaṃ.

    பது³மங் மித்தாமித்தஞ்ச, இச்சேதே த³ஸ ஜாதகே;

    Padumaṃ mittāmittañca, iccete dasa jātake;

    ஸங்கா³யிங்ஸு மஹாதே²ரா, த்³வாத³ஸம்ஹி நிபாதகே.

    Saṅgāyiṃsu mahātherā, dvādasamhi nipātake.

    த்³வாத³ஸகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dvādasakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 473. மித்தாமித்தஜாதகங் • 473. Mittāmittajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact