Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    5. மோக⁴ராஜத்தே²ரஅபதா³னங்

    5. Mogharājattheraapadānaṃ

    64.

    64.

    ‘‘அத்த²த³ஸ்ஸீ து ப⁴க³வா, ஸயம்பூ⁴ அபராஜிதோ;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, sayambhū aparājito;

    பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிப்³யூள்ஹோ, ரதி²யங் படிபஜ்ஜத².

    Bhikkhusaṅghaparibyūḷho, rathiyaṃ paṭipajjatha.

    65.

    65.

    ‘‘ஸிஸ்ஸேஹி ஸம்பரிவுதோ, க⁴ரம்ஹா அபி⁴னிக்க²மிங்;

    ‘‘Sissehi samparivuto, gharamhā abhinikkhamiṃ;

    நிக்க²மித்வானஹங் தத்த², அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.

    Nikkhamitvānahaṃ tattha, addasaṃ lokanāyakaṃ.

    66.

    66.

    ‘‘அபி⁴வாதி³ய ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Abhivādiya sambuddhaṃ, sire katvāna añjaliṃ;

    ஸகங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    67.

    67.

    ‘‘யாவதா ரூபினோ ஸத்தா, அரூபீ வா அஸஞ்ஞினோ;

    ‘‘Yāvatā rūpino sattā, arūpī vā asaññino;

    ஸப்³பே³ தே தவ ஞாணம்ஹி, அந்தோ ஹொந்தி ஸமோக³தா⁴.

    Sabbe te tava ñāṇamhi, anto honti samogadhā.

    68.

    68.

    ‘‘ஸுகு²மச்சி²கஜாலேன , உத³கங் யோ பரிக்கி²பே;

    ‘‘Sukhumacchikajālena , udakaṃ yo parikkhipe;

    யே கேசி உத³கே பாணா, அந்தோஜாலே ப⁴வந்தி தே.

    Ye keci udake pāṇā, antojāle bhavanti te.

    69.

    69.

    ‘‘யேஸஞ்ச சேதனா அத்தி², ரூபினோ ச அரூபினோ;

    ‘‘Yesañca cetanā atthi, rūpino ca arūpino;

    ஸப்³பே³ தே தவ ஞாணம்ஹி, அந்தோ ஹொந்தி ஸமோக³தா⁴.

    Sabbe te tava ñāṇamhi, anto honti samogadhā.

    70.

    70.

    ‘‘ஸமுத்³த⁴ரஸிமங் லோகங், அந்த⁴காரஸமாகுலங்;

    ‘‘Samuddharasimaṃ lokaṃ, andhakārasamākulaṃ;

    தவ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, கங்கா²ஸோதங் தரந்தி தே.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, kaṅkhāsotaṃ taranti te.

    71.

    71.

    ‘‘அவிஜ்ஜானிவுதே லோகே, அந்த⁴காரேன ஒத்த²டே;

    ‘‘Avijjānivute loke, andhakārena otthaṭe;

    தவ ஞாணம்ஹி ஜோதந்தே, அந்த⁴காரா பத⁴ங்ஸிதா.

    Tava ñāṇamhi jotante, andhakārā padhaṃsitā.

    72.

    72.

    ‘‘துவங் சக்கூ²ஸி ஸப்³பே³ஸங், மஹாதமபனூத³னோ;

    ‘‘Tuvaṃ cakkhūsi sabbesaṃ, mahātamapanūdano;

    தவ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, நிப்³பா³யதி ப³ஹுஜ்ஜனோ.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, nibbāyati bahujjano.

    73.

    73.

    ‘‘புடகங் பூரயித்வான 1, மது⁴கு²த்³த³மனேளகங்;

    ‘‘Puṭakaṃ pūrayitvāna 2, madhukhuddamaneḷakaṃ;

    உபோ⁴ ஹத்தே²ஹி பக்³க³ய்ஹ, உபனேஸிங் மஹேஸினோ.

    Ubho hatthehi paggayha, upanesiṃ mahesino.

    74.

    74.

    ‘‘படிக்³க³ண்ஹி மஹாவீரோ, ஸஹத்தே²ன மஹா இஸீ;

    ‘‘Paṭiggaṇhi mahāvīro, sahatthena mahā isī;

    பு⁴ஞ்ஜித்வா தஞ்ச ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, வேஹாஸங் நப⁴முக்³க³மி.

    Bhuñjitvā tañca sabbaññū, vehāsaṃ nabhamuggami.

    75.

    75.

    ‘‘அந்தலிக்கே² டி²தோ ஸத்தா², அத்த²த³ஸ்ஸீ நராஸபோ⁴;

    ‘‘Antalikkhe ṭhito satthā, atthadassī narāsabho;

    மம சித்தங் பஸாதெ³ந்தோ, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Mama cittaṃ pasādento, imā gāthā abhāsatha.

    76.

    76.

    ‘‘‘யேனித³ங் த²விதங் ஞாணங், பு³த்³த⁴ஸெட்டோ² ச தோ²மிதோ;

    ‘‘‘Yenidaṃ thavitaṃ ñāṇaṃ, buddhaseṭṭho ca thomito;

    தேன சித்தப்பஸாதே³ன, து³க்³க³திங் ஸோ ந க³ச்ச²தி.

    Tena cittappasādena, duggatiṃ so na gacchati.

    77.

    77.

    ‘‘‘சதுத்³த³ஸஞ்சக்க²த்துங் 3 ஸோ, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Catuddasañcakkhattuṃ 4 so, devarajjaṃ karissati;

    பத²ப்³யா ரஜ்ஜங் அட்ட²ஸதங், வஸுத⁴ங் ஆவஸிஸ்ஸதி.

    Pathabyā rajjaṃ aṭṭhasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    78.

    78.

    ‘‘‘பஞ்சேவ ஸதக்க²த்துஞ்ச 5, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Pañceva satakkhattuñca 6, cakkavattī bhavissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் அஸங்கெ²ய்யங், மஹியா காரயிஸ்ஸதி.

    Padesarajjaṃ asaṅkheyyaṃ, mahiyā kārayissati.

    79.

    79.

    ‘‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    கோ³தமஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனே பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    80.

    80.

    ‘‘‘க³ம்பீ⁴ரங் நிபுணங் அத்த²ங், ஞாணேன விசினிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Gambhīraṃ nipuṇaṃ atthaṃ, ñāṇena vicinissati;

    மோக⁴ராஜாதி நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Mogharājāti nāmena, hessati satthu sāvako.

    81.

    81.

    ‘‘‘தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸம்பன்னங், கதகிச்சமனாஸவங்;

    ‘‘‘Tīhi vijjāhi sampannaṃ, katakiccamanāsavaṃ;

    கோ³தமோ ஸத்த²வாஹக்³கோ³, ஏதத³க்³கே³ ட²பெஸ்ஸதி’.

    Gotamo satthavāhaggo, etadagge ṭhapessati’.

    82.

    82.

    ‘‘ஹித்வா மானுஸகங் யோக³ங், செ²த்வான ப⁴வப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Hitvā mānusakaṃ yogaṃ, chetvāna bhavabandhanaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    83.

    83.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மோக⁴ராஜோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி;

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mogharājo thero imā gāthāyo abhāsitthāti;

    மோக⁴ராஜத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பஞ்சமங்.

    Mogharājattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. பீட²ரங் (ஸீ॰), புதரங் (ஸ்யா॰)
    2. pīṭharaṃ (sī.), putaraṃ (syā.)
    3. சதுஸட்டி²ஞ்ச (ஸ்யா॰)
    4. catusaṭṭhiñca (syā.)
    5. அத² பஞ்சஸதக்க²த்துங் (ஸீ॰)
    6. atha pañcasatakkhattuṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 5. மோக⁴ராஜத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 5. Mogharājattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact