Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. மோக⁴ராஜத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Mogharājattheraapadānaṃ

    327.

    327.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³லோகவிதூ³ முனி;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    328.

    328.

    ‘‘ஓவாத³கோ விஞ்ஞாபகோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    தே³ஸனாகுஸலோ பு³த்³தோ⁴, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    329.

    329.

    ‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    ஸம்பத்தே தித்தி²யே ஸப்³பே³, பஞ்சஸீலே பதிட்ட²பி.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.

    330.

    330.

    ‘‘ஏவங் நிராகுலங் ஆஸி, ஸுஞ்ஞதங் தித்தி²யேஹி ச;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;

    விசித்தங் அரஹந்தேஹி, வஸீபூ⁴தேஹி தாதி³பி⁴.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    331.

    331.

    ‘‘ரதனானட்ட²பஞ்ஞாஸங் , உக்³க³தோ ஸோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ , uggato so mahāmuni;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணோ.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    332.

    332.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    333.

    333.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், குலே அஞ்ஞதரே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, kule aññatare ahuṃ;

    பரகம்மாயனே யுத்தோ, நத்தி² மே கிஞ்சி ஸங்த⁴னங்.

    Parakammāyane yutto, natthi me kiñci saṃdhanaṃ.

    334.

    334.

    ‘‘படிக்கமனஸாலாயங், வஸந்தோ கதபூ⁴மியங்;

    ‘‘Paṭikkamanasālāyaṃ, vasanto katabhūmiyaṃ;

    அக்³கி³ங் உஜ்ஜாலயிங் தத்த², த³ள்ஹங் கண்ஹாஸி ஸா 1 ஹீ.

    Aggiṃ ujjālayiṃ tattha, daḷhaṃ kaṇhāsi sā 2 hī.

    335.

    335.

    ‘‘ததா³ பரிஸதிங் நாதோ², சதுஸச்சபகாஸகோ;

    ‘‘Tadā parisatiṃ nātho, catusaccapakāsako;

    ஸாவகங் ஸம்பகித்தேஸி, லூக²சீவரதா⁴ரகங்.

    Sāvakaṃ sampakittesi, lūkhacīvaradhārakaṃ.

    336.

    336.

    ‘‘தஸ்ஸ தம்ஹி கு³ணே துட்டோ², பணிபச்ச 3 ததா²க³தங்;

    ‘‘Tassa tamhi guṇe tuṭṭho, paṇipacca 4 tathāgataṃ;

    லூக²சீவரதா⁴ரக்³க³ங், பத்த²யிங் டா²னமுத்தமங்.

    Lūkhacīvaradhāraggaṃ, patthayiṃ ṭhānamuttamaṃ.

    337.

    337.

    ‘‘ததா³ அவோச ப⁴க³வா, ஸாவகே பது³முத்தரோ;

    ‘‘Tadā avoca bhagavā, sāvake padumuttaro;

    ‘பஸ்ஸதே²தங் புரிஸகங், குசேலங் தனுதே³ஹகங்.

    ‘Passathetaṃ purisakaṃ, kucelaṃ tanudehakaṃ.

    338.

    338.

    ‘‘‘பீதிப்பஸன்னவத³னங் , ஸத்³தா⁴த⁴னஸமன்விதங் 5;

    ‘‘‘Pītippasannavadanaṃ , saddhādhanasamanvitaṃ 6;

    உத³க்³க³தனுஜங் ஹட்ட²ங், அசலங் ஸாலபிண்டி³தங்.

    Udaggatanujaṃ haṭṭhaṃ, acalaṃ sālapiṇḍitaṃ.

    339.

    339.

    ‘‘‘ஏஸோ பத்தே²தி தங் டா²னங், ஸச்சஸேனஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘‘Eso pattheti taṃ ṭhānaṃ, saccasenassa bhikkhuno;

    லூக²சீவரதா⁴ரிஸ்ஸ, தஸ்ஸ வண்ணஸிதாஸயோ 7.

    Lūkhacīvaradhārissa, tassa vaṇṇasitāsayo 8.

    340.

    340.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தோ ஹுத்வா, நிபச்ச ஸிரஸா ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, nipacca sirasā jinaṃ;

    யாவஜீவங் ஸுப⁴ங் கம்மங், கரித்வா ஜினஸாஸனே.

    Yāvajīvaṃ subhaṃ kammaṃ, karitvā jinasāsane.

    341.

    341.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகோ³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpago ahaṃ.

    342.

    342.

    ‘‘படிக்கமனஸாலாயங், பூ⁴மிதா³ஹககம்முனா;

    ‘‘Paṭikkamanasālāyaṃ, bhūmidāhakakammunā;

    ஸமஸஹஸ்ஸங் நிரயே, அத³ய்ஹிங் வேத³னாட்டிதோ.

    Samasahassaṃ niraye, adayhiṃ vedanāṭṭito.

    343.

    343.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, பஞ்ச ஜாதிஸதானிஹங்;

    ‘‘Tena kammāvasesena, pañca jātisatānihaṃ;

    மனுஸ்ஸோ குலஜோ ஹுத்வா, ஜாதியா லக்க²ணங்கிதோ.

    Manusso kulajo hutvā, jātiyā lakkhaṇaṅkito.

    344.

    344.

    ‘‘பஞ்ச ஜாதிஸதானேவ, குட்ட²ரோக³ஸமப்பிதோ;

    ‘‘Pañca jātisatāneva, kuṭṭharogasamappito;

    மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴விங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Mahādukkhaṃ anubhaviṃ, tassa kammassa vāhasā.

    345.

    345.

    ‘‘இமஸ்மிங் ப⁴த்³த³கே கப்பே, உபரிட்ட²ங் யஸஸ்ஸினங்;

    ‘‘Imasmiṃ bhaddake kappe, upariṭṭhaṃ yasassinaṃ;

    பிண்ட³பாதேன தப்பேஸிங், பஸன்னமானஸோ அஹங்.

    Piṇḍapātena tappesiṃ, pasannamānaso ahaṃ.

    346.

    346.

    ‘‘தேன கம்மவிஸேஸேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavisesena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    347.

    347.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, அஜாயிங் க²த்தியே குலே;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ khattiye kule;

    பிதுனோ அச்சயேனாஹங், மஹாரஜ்ஜஸமப்பிதோ.

    Pituno accayenāhaṃ, mahārajjasamappito.

    348.

    348.

    ‘‘குட்ட²ரோகா³தி⁴பூ⁴தோஹங், ந ரதிங் ந ஸுக²ங் லபே⁴;

    ‘‘Kuṭṭharogādhibhūtohaṃ, na ratiṃ na sukhaṃ labhe;

    மோக⁴ங் ரஜ்ஜங் ஸுக²ங் யஸ்மா, மோக⁴ராஜா ததோ அஹங்.

    Moghaṃ rajjaṃ sukhaṃ yasmā, mogharājā tato ahaṃ.

    349.

    349.

    ‘‘காயஸ்ஸ தோ³ஸங் தி³ஸ்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Kāyassa dosaṃ disvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    பா³வரிஸ்ஸ தி³ஜக்³க³ஸ்ஸ, ஸிஸ்ஸத்தங் அஜ்ஜு²பாக³மிங்.

    Bāvarissa dijaggassa, sissattaṃ ajjhupāgamiṃ.

    350.

    350.

    ‘‘மஹதா பரிவாரேன, உபேச்ச நரனாயகங்;

    ‘‘Mahatā parivārena, upecca naranāyakaṃ;

    அபுச்சி²ங் நிபுணங் பஞ்ஹங், தங் வீரங் வாதி³ஸூத³னங்.

    Apucchiṃ nipuṇaṃ pañhaṃ, taṃ vīraṃ vādisūdanaṃ.

    351.

    351.

    ‘‘‘அயங் லோகோ பரோ லோகோ, ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோ;

    ‘‘‘Ayaṃ loko paro loko, brahmaloko sadevako;

    தி³ட்டி²ங் நோ 9 நாபி⁴ஜானாமி, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Diṭṭhiṃ no 10 nābhijānāmi, gotamassa yasassino.

    352.

    352.

    ‘‘‘ஏவாபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிங் , அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    ‘‘‘Evābhikkantadassāviṃ , atthi pañhena āgamaṃ;

    கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி’.

    Kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati’.

    353.

    353.

    ‘‘‘ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸு, மோக⁴ராஜ ஸதா³ ஸதோ;

    ‘‘‘Suññato lokaṃ avekkhassu, mogharāja sadā sato;

    அத்தானுதி³ட்டி²ங் உஹச்ச, ஏவங் மச்சுதரோ ஸியா.

    Attānudiṭṭhiṃ uhacca, evaṃ maccutaro siyā.

    354.

    354.

    ‘‘‘ஏவங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி’;

    ‘‘‘Evaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati’;

    இதி மங் அப⁴ணி பு³த்³தோ⁴, ஸப்³ப³ரோக³திகிச்ச²கோ.

    Iti maṃ abhaṇi buddho, sabbarogatikicchako.

    355.

    355.

    ‘‘ஸஹ கா³தா²வஸானேன, கேஸமஸ்ஸுவிவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Saha gāthāvasānena, kesamassuvivajjito;

    காஸாவவத்த²வஸனோ, ஆஸிங் பி⁴க்கு² ததா²ரஹா.

    Kāsāvavatthavasano, āsiṃ bhikkhu tathārahā.

    356.

    356.

    ‘‘ஸங்கி⁴கேஸு விஹாரேஸு, ந வஸிங் ரோக³பீளிதோ;

    ‘‘Saṅghikesu vihāresu, na vasiṃ rogapīḷito;

    மா விஹாரோ பது³ஸ்ஸீதி, வாதரோகே³ஹி பீளிதோ 11.

    Mā vihāro padussīti, vātarogehi pīḷito 12.

    357.

    357.

    ‘‘ஸங்காரகூடா ஆஹித்வா, ஸுஸானா ரதி²காஹி ச;

    ‘‘Saṅkārakūṭā āhitvā, susānā rathikāhi ca;

    ததோ ஸங்கா⁴டிங் கரித்வா, தா⁴ரயிங் லூக²சீவரங்.

    Tato saṅghāṭiṃ karitvā, dhārayiṃ lūkhacīvaraṃ.

    358.

    358.

    ‘‘மஹாபி⁴ஸக்கோ தஸ்மிங் மே, கு³ணே துட்டோ² வினாயகோ;

    ‘‘Mahābhisakko tasmiṃ me, guṇe tuṭṭho vināyako;

    லூக²சீவரதா⁴ரீனங், ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Lūkhacīvaradhārīnaṃ, etadagge ṭhapesi maṃ.

    359.

    359.

    ‘‘புஞ்ஞபாபபரிக்கீ²ணோ, ஸப்³ப³ரோக³விவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Puññapāpaparikkhīṇo, sabbarogavivajjito;

    ஸிகீ²வ அனுபாதா³னோ, நிப்³பா³யிஸ்ஸமனாஸவோ.

    Sikhīva anupādāno, nibbāyissamanāsavo.

    360.

    360.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    361.

    361.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    362.

    362.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மோக⁴ராஜா தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mogharājā thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மோக⁴ராஜத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Mogharājattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    கச்சாயனவக்³கோ³ சதுபஞ்ஞாஸமோ.

    Kaccāyanavaggo catupaññāsamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    கச்சானோ வக்கலீ தே²ரோ, மஹாகப்பினஸவ்ஹயோ;

    Kaccāno vakkalī thero, mahākappinasavhayo;

    த³ப்³போ³ குமாரனாமோ ச, பா³ஹியோ கொட்டி²கோ வஸீ.

    Dabbo kumāranāmo ca, bāhiyo koṭṭhiko vasī.

    உருவேளகஸ்ஸபோ ராதோ⁴, மோக⁴ராஜா ச பண்டி³தோ;

    Uruveḷakassapo rādho, mogharājā ca paṇḍito;

    தீணி கா³தா²ஸதானெத்த², பா³ஸட்டி² சேவ பிண்டி³தா.

    Tīṇi gāthāsatānettha, bāsaṭṭhi ceva piṇḍitā.







    Footnotes:
    1. கண்ஹா ஸியா (ஸீ॰ பீ॰), ட³ய்ஹகண்ஹா ஸிலா (ஸ்யா॰)
    2. kaṇhā siyā (sī. pī.), ḍayhakaṇhā silā (syā.)
    3. பதிபஜ்ஜ (ஸ்யா॰)
    4. patipajja (syā.)
    5. ஸத்³தா⁴ஸ்னேஹஸமன்வதங் (க॰)
    6. saddhāsnehasamanvataṃ (ka.)
    7. வண்ணக³தாஸயோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. vaṇṇagatāsayo (sī. syā. pī.)
    9. தி³ட்டா² நோ (ஸீ॰), தி³ட்ட²ங் நோ (பீ॰), தி³ட்டி²ங் தே (ஸ்யா॰)
    10. diṭṭhā no (sī.), diṭṭhaṃ no (pī.), diṭṭhiṃ te (syā.)
    11. வாசாயாபி⁴ஸுபீளிதோ (ஸ்யா॰ பீ॰), வாதரோகீ³ ஸுபீளிதோ (க॰)
    12. vācāyābhisupīḷito (syā. pī.), vātarogī supīḷito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact