Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    2. மோளியப²க்³கு³னஸுத்தவண்ணனா

    2. Moḷiyaphaggunasuttavaṇṇanā

    12. து³தியே ஸம்ப⁴வேஸீனங் வா அனுக்³க³ஹாயாதி இமஸ்மிங்யேவ டா²னே ப⁴க³வா தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி. கஸ்மா? தி³ட்டி²க³திகஸ்ஸ நிஸின்னத்தா. தஸ்ஸஞ்ஹி பரிஸதி மோளியப²க்³கு³னோ நாம பி⁴க்கு² தி³ட்டி²க³திகோ நிஸின்னோ. அத² ஸத்தா² சிந்தேஸி – ‘‘அயங் உட்ட²ஹித்வா மங் பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸாஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி புச்சா²ய ஓகாஸதா³னத்த²ங் தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி. மோளியப²க்³கு³னோதி மோளீதி சூளா வுச்சதி. யதா²ஹ –

    12. Dutiye sambhavesīnaṃ vā anuggahāyāti imasmiṃyeva ṭhāne bhagavā desanaṃ niṭṭhāpesi. Kasmā? Diṭṭhigatikassa nisinnattā. Tassañhi parisati moḷiyaphagguno nāma bhikkhu diṭṭhigatiko nisinno. Atha satthā cintesi – ‘‘ayaṃ uṭṭhahitvā maṃ pañhaṃ pucchissati, athassāhaṃ vissajjessāmī’’ti pucchāya okāsadānatthaṃ desanaṃ niṭṭhāpesi. Moḷiyaphaggunoti moḷīti cūḷā vuccati. Yathāha –

    ‘‘செ²த்வான மோளிங் வரக³ந்த⁴வாஸிதங்

    ‘‘Chetvāna moḷiṃ varagandhavāsitaṃ

    வேஹாயஸங் உக்கி²பி ஸக்யபுங்க³வோ;

    Vehāyasaṃ ukkhipi sakyapuṅgavo;

    ரதனசங்கோடவரேன வாஸவோ,

    Ratanacaṅkoṭavarena vāsavo,

    ஸஹஸ்ஸனெத்தோ ஸிரஸா படிக்³க³ஹீ’’தி.

    Sahassanetto sirasā paṭiggahī’’ti.

    ஸா தஸ்ஸ கி³ஹிகாலே மஹந்தா அஹோஸி. தேனஸ்ஸ ‘‘மோளியப²க்³கு³னோ’’தி ஸங்கா² உத³பாதி³. பப்³ப³ஜிதம்பி நங் தேனேவ நாமேன ஸஞ்ஜானந்தி. ஏதத³வோசாதி தே³ஸனானுஸந்தி⁴ங் க⁴டெந்தோ ஏதங் ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, விஞ்ஞாணாஹாரங் ஆஹாரேதீ’’தி வசனங் அவோச. தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴ந்தே, கோ நாம ஸோ, யோ ஏதங் விஞ்ஞாணாஹாரங் கா²த³தி வா பு⁴ஞ்ஜதி வாதி?

    Sā tassa gihikāle mahantā ahosi. Tenassa ‘‘moḷiyaphagguno’’ti saṅkhā udapādi. Pabbajitampi naṃ teneva nāmena sañjānanti. Etadavocāti desanānusandhiṃ ghaṭento etaṃ ‘‘ko nu kho, bhante, viññāṇāhāraṃ āhāretī’’ti vacanaṃ avoca. Tassattho – bhante, ko nāma so, yo etaṃ viññāṇāhāraṃ khādati vā bhuñjati vāti?

    கஸ்மா பனாயங் இதரே தயோ ஆஹாரே அபுச்சி²த்வா இமமேவ புச்ச²தீதி? ஜானாமீதி லத்³தி⁴யா. ஸோ ஹி மஹந்தே பிண்டே³ கத்வாவ கப³ளீகாராஹாரங் பு⁴ஞ்ஜந்தே பஸ்ஸதி, தேனஸ்ஸ தங் ஜானாமீதி லத்³தி⁴. தித்திரவட்டகமோரகுக்குடாத³யோ பன மாதுஸம்ப²ஸ்ஸேன யாபெந்தே தி³ஸ்வா ‘‘ஏதே ப²ஸ்ஸாஹாரேன யாபெந்தீ’’தி தஸ்ஸ லத்³தி⁴. கச்ச²பா பன அத்தனோ உதுஸமயே மஹாஸமுத்³த³தோ நிக்க²மித்வா ஸமுத்³த³தீரே வாலிகந்தரே அண்டா³னி ட²பெத்வா வாலிகாய படிச்சா²தெ³த்வா மஹாஸமுத்³த³மேவ ஓதரந்தி. தானி மாதுஅனுஸ்ஸரணவஸேன ந பூதீனி ஹொந்தி. தானி மனோஸஞ்சேதனாஹாரேன யாபெந்தீதி தஸ்ஸ லத்³தி⁴. கிஞ்சாபி தே²ரஸ்ஸ அயங் லத்³தி⁴, ந பன ஏதாய லத்³தி⁴யா இமங் பஞ்ஹங் புச்ச²தி . தி³ட்டி²க³திகோ ஹி உம்மத்தகஸதி³ஸோ. யதா² உம்மத்தகோ பச்சி²ங் க³ஹெத்வா அந்தரவீதி²ங் ஓதிண்ணோ கோ³மயம்பி பாஸாணம்பி கூ³த²ம்பி க²ஜ்ஜக²ண்ட³ம்பி தங் தங் மனாபம்பி அமனாபம்பி க³ஹெத்வா பச்சி²யங் பக்கி²பதி. ஏவமேவ தி³ட்டி²க³திகோ யுத்தம்பி அயுத்தம்பி புச்ச²தி. ஸோ ‘‘கஸ்மா இமங் புச்ச²ஸீ’’தி ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³, புச்சி²தபுச்சி²தட்டா²னே பன க³ஹணமேவ நிஸேதே⁴தப்³ப³ங். தேனேவ நங் ப⁴க³வா ‘‘கஸ்மா ஏவங் புச்ச²ஸீ’’தி அவத்வா க³ஹிதகா³ஹமேவ தஸ்ஸ மோசேதுங் நோ கல்லோ பஞ்ஹோதிஆதி³மாஹ.

    Kasmā panāyaṃ itare tayo āhāre apucchitvā imameva pucchatīti? Jānāmīti laddhiyā. So hi mahante piṇḍe katvāva kabaḷīkārāhāraṃ bhuñjante passati, tenassa taṃ jānāmīti laddhi. Tittiravaṭṭakamorakukkuṭādayo pana mātusamphassena yāpente disvā ‘‘ete phassāhārena yāpentī’’ti tassa laddhi. Kacchapā pana attano utusamaye mahāsamuddato nikkhamitvā samuddatīre vālikantare aṇḍāni ṭhapetvā vālikāya paṭicchādetvā mahāsamuddameva otaranti. Tāni mātuanussaraṇavasena na pūtīni honti. Tāni manosañcetanāhārena yāpentīti tassa laddhi. Kiñcāpi therassa ayaṃ laddhi, na pana etāya laddhiyā imaṃ pañhaṃ pucchati . Diṭṭhigatiko hi ummattakasadiso. Yathā ummattako pacchiṃ gahetvā antaravīthiṃ otiṇṇo gomayampi pāsāṇampi gūthampi khajjakhaṇḍampi taṃ taṃ manāpampi amanāpampi gahetvā pacchiyaṃ pakkhipati. Evameva diṭṭhigatiko yuttampi ayuttampi pucchati. So ‘‘kasmā imaṃ pucchasī’’ti na niggahetabbo, pucchitapucchitaṭṭhāne pana gahaṇameva nisedhetabbaṃ. Teneva naṃ bhagavā ‘‘kasmā evaṃ pucchasī’’ti avatvā gahitagāhameva tassa mocetuṃ no kallo pañhotiādimāha.

    தத்த² நோ கல்லோதி அயுத்தோ. ஆஹாரேதீதி அஹங் ந வதா³மீதி அஹங் கோசி ஸத்தோ வா புக்³க³லோ வா ஆஹாரேதீதி ந வதா³மி. ஆஹாரேதீதி சாஹங் வதெ³ய்யந்தி யதி³ அஹங் ஆஹாரேதீதி வதெ³ய்யங். தத்ரஸ்ஸ கல்லோ பஞ்ஹோதி தஸ்மிங் மயா ஏவங் வுத்தே அயங் பஞ்ஹோ யுத்தோ ப⁴வெய்ய. கிஸ்ஸ நு கோ², ப⁴ந்தே, விஞ்ஞாணாஹாரோதி, ப⁴ந்தே, அயங் விஞ்ஞாணாஹாரோ கதமஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பச்சயோதி அத்தோ². தத்ர கல்லங் வெய்யாகரணந்தி தஸ்மிங் ஏவங் புச்சி²தே பஞ்ஹே இமங் வெய்யாகரணங் யுத்தங் ‘‘விஞ்ஞாணாஹாரோ ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தியா பச்சயோ’’தி. எத்த² ச விஞ்ஞாணாஹாரோதி படிஸந்தி⁴சித்தங். ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தீதி தேனேவ விஞ்ஞாணேன ஸஹுப்பன்னநாமரூபங். தஸ்மிங் பூ⁴தே ஸதி ஸளாயதனந்தி தஸ்மிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்திஸங்கா²தே நாமரூபே ஜாதே ஸதி ஸளாயதனங் ஹோதீதி அத்தோ².

    Tattha no kalloti ayutto. Āhāretīti ahaṃ na vadāmīti ahaṃ koci satto vā puggalo vā āhāretīti na vadāmi. Āhāretīti cāhaṃ vadeyyanti yadi ahaṃ āhāretīti vadeyyaṃ. Tatrassa kallo pañhoti tasmiṃ mayā evaṃ vutte ayaṃ pañho yutto bhaveyya. Kissa nu kho, bhante, viññāṇāhāroti, bhante, ayaṃ viññāṇāhāro katamassa dhammassa paccayoti attho. Tatra kallaṃ veyyākaraṇanti tasmiṃ evaṃ pucchite pañhe imaṃ veyyākaraṇaṃ yuttaṃ ‘‘viññāṇāhāro āyatiṃ punabbhavābhinibbattiyā paccayo’’ti. Ettha ca viññāṇāhāroti paṭisandhicittaṃ. Āyatiṃ punabbhavābhinibbattīti teneva viññāṇena sahuppannanāmarūpaṃ. Tasmiṃ bhūte sati saḷāyatananti tasmiṃ punabbhavābhinibbattisaṅkhāte nāmarūpe jāte sati saḷāyatanaṃ hotīti attho.

    ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோதி இதா⁴பி ப⁴க³வா உத்தரி பஞ்ஹஸ்ஸ ஓகாஸங் தெ³ந்தோ தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி. தி³ட்டி²க³திகோ ஹி நவபுச்ச²ங் உப்பாதே³துங் ந ஸக்கோதி, நித்³தி³ட்ட²ங் நித்³தி³ட்ட²ங்யேவ பன க³ண்ஹித்வா புச்ச²தி, தேனஸ்ஸ ப⁴க³வா ஓகாஸங் அதா³ஸி. அத்தோ² பனஸ்ஸ ஸப்³ப³பதே³ஸு வுத்தனயேனேவ க³ஹேதப்³போ³. ‘‘கோ நு கோ², ப⁴ந்தே, ப⁴வதீ’’தி கஸ்மா ந புச்ச²தி? தி³ட்டி²க³திகஸ்ஸ ஹி ஸத்தோ நாம பூ⁴தோ நிப்³ப³த்தோயேவாதி லத்³தி⁴, தஸ்மா அத்தனோ லத்³தி⁴விருத்³த⁴ங் இத³ந்தி ந புச்ச²தி. அபிச இத³ப்பச்சயா இத³ங் இத³ப்பச்சயா இத³ந்தி ப³ஹூஸு டா²னேஸு கதி²தத்தா ஸஞ்ஞத்திங் உபக³தோ, தேனாபி ந புச்ச²தி. ஸத்தா²பி ‘‘இமஸ்ஸ ப³ஹுங் புச்ச²ந்தஸ்ஸாபி தித்தி நத்தி², துச்ச²புச்ச²மேவ புச்ச²தீ’’தி இதோ பட்டா²ய தே³ஸனங் ஏகாப³த்³த⁴ங் கத்வா தே³ஸேஸி. ச²ன்னங் த்வேவாதி யதோ பட்டா²ய தே³ஸனாருள்ஹங், தமேவ க³ஹெத்வா தே³ஸனங் விவட்டெந்தோ ஏவமாஹ. இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே விஞ்ஞாணனாமரூபானங் அந்தரே ஏகோ ஸந்தி⁴, வேத³னாதண்ஹானங் அந்தரே ஏகோ, ப⁴வஜாதீனங் அந்தரே ஏகோதி. து³தியங்.

    Saḷāyatanapaccayāphassoti idhāpi bhagavā uttari pañhassa okāsaṃ dento desanaṃ niṭṭhāpesi. Diṭṭhigatiko hi navapucchaṃ uppādetuṃ na sakkoti, niddiṭṭhaṃ niddiṭṭhaṃyeva pana gaṇhitvā pucchati, tenassa bhagavā okāsaṃ adāsi. Attho panassa sabbapadesu vuttanayeneva gahetabbo. ‘‘Ko nu kho, bhante, bhavatī’’ti kasmā na pucchati? Diṭṭhigatikassa hi satto nāma bhūto nibbattoyevāti laddhi, tasmā attano laddhiviruddhaṃ idanti na pucchati. Apica idappaccayā idaṃ idappaccayā idanti bahūsu ṭhānesu kathitattā saññattiṃ upagato, tenāpi na pucchati. Satthāpi ‘‘imassa bahuṃ pucchantassāpi titti natthi, tucchapucchameva pucchatī’’ti ito paṭṭhāya desanaṃ ekābaddhaṃ katvā desesi. Channaṃ tvevāti yato paṭṭhāya desanāruḷhaṃ, tameva gahetvā desanaṃ vivaṭṭento evamāha. Imasmiṃ pana sutte viññāṇanāmarūpānaṃ antare eko sandhi, vedanātaṇhānaṃ antare eko, bhavajātīnaṃ antare ekoti. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 2. மோளியப²க்³கு³னஸுத்தங் • 2. Moḷiyaphaggunasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. மோளியப²க்³கு³னஸுத்தவண்ணனா • 2. Moḷiyaphaggunasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact