Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    10. மோனெய்யஸுத்தவண்ணனா

    10. Moneyyasuttavaṇṇanā

    123. த³ஸமே முனினோ பா⁴வா மோனெய்யானி, யேஹி த⁴ம்மேஹி உப⁴யஹிதமுனநதோ முனி நாம ஹோதி, தே முனிபா⁴வகரா மோனெய்யா படிபதா³ த⁴ம்மா ஏவ வுத்தா. முனினோ வா ஏதானி மோனெய்யானி, யதா²வுத்தத⁴ம்மா ஏவ. தத்த² யஸ்மா காயேன அகத்தப்³ப³ஸ்ஸ அகரணங், கத்தப்³ப³ஸ்ஸ ச கரணங் , ‘‘அத்தி² இமஸ்மிங் காயே கேஸா’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 2.377; ம॰ நி॰ 1.110; ஸங்॰ நி॰ 4.127; கு²॰ பா॰ 3.த்³வத்திங்ஸாகார) காயஸங்கா²தஸ்ஸ ஆரம்மணஸ்ஸ ஜானநங், காயஸ்ஸ ச ஸமுத³யதோ அத்த²ங்க³மதோ அஸ்ஸாத³தோ ஆதீ³னவதோ நிஸ்ஸரணதோ ச யாதா²வதோ பரிஜானநதா, ததா² பரிஜானநவஸேன பன பவத்தோ விபஸ்ஸனாமக்³கோ³, தேன ச காயே ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ பஜஹனங், காயஸங்கா²ரங் நிரோதெ⁴த்வா பத்தப்³ப³ஸமாபத்தி வா, ஸப்³பே³ ஏதே காயமுகே²ன பவத்தா மோனெய்யப்படிபதா³ த⁴ம்மா காயமோனெய்யங் நாம. தஸ்மா தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கதமங் காயமோனெய்யங்? திவித⁴காயது³ச்சரிதஸ்ஸ பஹானங் காயமோனெய்யங், திவித⁴காயஸுசரிதம்பி காயமோனெய்ய’’ந்திஆதி³னா (மஹானி॰ 14) பாளி ஆக³தா. இதா⁴பி தேனேவ பாளினயேன அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘திவித⁴காயது³ச்சரிதப்பஹானங் காயமோனெய்யங் நாமா’’திஆதி³மாஹ.

    123. Dasame munino bhāvā moneyyāni, yehi dhammehi ubhayahitamunanato muni nāma hoti, te munibhāvakarā moneyyā paṭipadā dhammā eva vuttā. Munino vā etāni moneyyāni, yathāvuttadhammā eva. Tattha yasmā kāyena akattabbassa akaraṇaṃ, kattabbassa ca karaṇaṃ , ‘‘atthi imasmiṃ kāye kesā’’tiādinā (dī. ni. 2.377; ma. ni. 1.110; saṃ. ni. 4.127; khu. pā. 3.dvattiṃsākāra) kāyasaṅkhātassa ārammaṇassa jānanaṃ, kāyassa ca samudayato atthaṅgamato assādato ādīnavato nissaraṇato ca yāthāvato parijānanatā, tathā parijānanavasena pana pavatto vipassanāmaggo, tena ca kāye chandarāgassa pajahanaṃ, kāyasaṅkhāraṃ nirodhetvā pattabbasamāpatti vā, sabbe ete kāyamukhena pavattā moneyyappaṭipadā dhammā kāyamoneyyaṃ nāma. Tasmā tamatthaṃ dassetuṃ ‘‘katamaṃ kāyamoneyyaṃ? Tividhakāyaduccaritassa pahānaṃ kāyamoneyyaṃ, tividhakāyasucaritampi kāyamoneyya’’ntiādinā (mahāni. 14) pāḷi āgatā. Idhāpi teneva pāḷinayena atthaṃ dassento ‘‘tividhakāyaduccaritappahānaṃ kāyamoneyyaṃ nāmā’’tiādimāha.

    இதா³னி ‘‘கதமங் வசீமோனெய்யங்? சதுப்³பி³த⁴வசீது³ச்சரிதஸ்ஸ பஹானங் வசீமோனெய்யங், சதுப்³பி³த⁴ங் வசீஸுசரிதங், வாசாரம்மணே ஞாணங், வாசாபரிஞ்ஞா, பரிஞ்ஞாஸஹக³தோ மக்³கோ³, வாசாய ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ பஹானங், வசீஸங்கா²ரனிரோதோ⁴ து³தியஜ்ஜா²னஸமாபத்தி வசீமோனெய்ய’’ந்தி இமாய பாளியா வுத்தமத்த²ங் அதிதீ³பெந்தோ ‘‘வசீமோனெய்யேபி ஏஸேவ நயோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சோபனவாசஞ்சேவ ஸத்³த³வாசஞ்ச ஆரப்³ப⁴ பவத்தா பஞ்ஞா வாசாரம்மணே ஞாணங். தஸ்ஸா வாசாய ஸமுத³யாதி³தோ பரிஜானநங் வாசாபரிஞ்ஞா.

    Idāni ‘‘katamaṃ vacīmoneyyaṃ? Catubbidhavacīduccaritassa pahānaṃ vacīmoneyyaṃ, catubbidhaṃ vacīsucaritaṃ, vācārammaṇe ñāṇaṃ, vācāpariññā, pariññāsahagato maggo, vācāya chandarāgassa pahānaṃ, vacīsaṅkhāranirodho dutiyajjhānasamāpatti vacīmoneyya’’nti imāya pāḷiyā vuttamatthaṃ atidīpento ‘‘vacīmoneyyepi eseva nayo’’tiādimāha. Tattha copanavācañceva saddavācañca ārabbha pavattā paññā vācārammaṇe ñāṇaṃ. Tassā vācāya samudayādito parijānanaṃ vācāpariññā.

    ‘‘கதமங் மனோமோனெய்யங்? திவித⁴மனோது³ச்சரிதஸ்ஸ பஹானங் மனோமோனெய்யங், திவித⁴ங் மனோஸுச்சரிதங், மனாரம்மணே ஞாணங், மனபரிஞ்ஞா, பரிஞ்ஞாஸஹக³தோ மக்³கோ³, மனஸ்மிங் ச²ந்த³ராக³ஸ்ஸ பஹானங், சித்தஸங்கா²ரனிரோதோ⁴ ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி மனோமோனெய்ய’’ந்தி இமாய பாளியா ஆக³தனயேன அத்த²ங் விபா⁴வெந்தோ ‘‘மனோமோனெய்யேபி இமினாவ நயேன அத்த²ங் ஞத்வா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ச ஏகாஸீதிவித⁴ங் லோகியசித்தங் ஆரப்³ப⁴ பவத்தஞாணங் மனாரம்மணே ஞாணங். தஸ்ஸ ஸமுத³யாதி³தோ பரிஜானநங் மனபரிஞ்ஞாதி அயங் விஸேஸோ.

    ‘‘Katamaṃ manomoneyyaṃ? Tividhamanoduccaritassa pahānaṃ manomoneyyaṃ, tividhaṃ manosuccaritaṃ, manārammaṇe ñāṇaṃ, manapariññā, pariññāsahagato maggo, manasmiṃ chandarāgassa pahānaṃ, cittasaṅkhāranirodho saññāvedayitanirodhasamāpatti manomoneyya’’nti imāya pāḷiyā āgatanayena atthaṃ vibhāvento ‘‘manomoneyyepi imināva nayena atthaṃ ñatvā’’tiādimāha. Tattha ca ekāsītividhaṃ lokiyacittaṃ ārabbha pavattañāṇaṃ manārammaṇe ñāṇaṃ. Tassa samudayādito parijānanaṃ manapariññāti ayaṃ viseso.

    மோனெய்யஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Moneyyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஆபாயிகவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Āpāyikavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. மோனெய்யஸுத்தங் • 10. Moneyyasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. மோனெய்யஸுத்தவண்ணனா • 10. Moneyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact