Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[159] 9. மோரஜாதகவண்ணனா
[159] 9. Morajātakavaṇṇanā
உதே³தயங் சக்கு²மா ஏகராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி பி⁴க்கு² பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்து² ஸந்திகங் நீதோ ‘‘ஸச்சங் கிர, த்வங் பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோ’’தி வுத்தே ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வத்வா ‘‘கிங் தி³ஸ்வா’’தி வுத்தே ‘‘ஏகங் அலங்கதபடியத்தஸரீரங் மாதுகா³மங் ஓலோகெத்வா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்கு² மாதுகா³மோ நாம கஸ்மா தும்ஹாதி³ஸானங் சித்தங் நாலுளெஸ்ஸதி, போராணகபண்டி³தானம்பி ஹி மாதுகா³மஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸத்த வஸ்ஸஸதானி அஸமுதா³சிண்ணகிலேஸா ஓகாஸங் லபி⁴த்வா க²ணேனேவ ஸமுதா³சரிங்ஸு. விஸுத்³தா⁴பி ஸத்தா ஸங்கிலிஸ்ஸந்தி, உத்தமயஸஸமங்கி³னோபி ஆயஸக்யங் பாபுணந்தி, பகே³வ அபரிஸுத்³தா⁴’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Udetayaṃcakkhumā ekarājāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi bhikkhu bhikkhūhi satthu santikaṃ nīto ‘‘saccaṃ kira, tvaṃ bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti vutte ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vatvā ‘‘kiṃ disvā’’ti vutte ‘‘ekaṃ alaṅkatapaṭiyattasarīraṃ mātugāmaṃ oloketvā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘bhikkhu mātugāmo nāma kasmā tumhādisānaṃ cittaṃ nāluḷessati, porāṇakapaṇḍitānampi hi mātugāmassa saddaṃ sutvā satta vassasatāni asamudāciṇṇakilesā okāsaṃ labhitvā khaṇeneva samudācariṃsu. Visuddhāpi sattā saṃkilissanti, uttamayasasamaṅginopi āyasakyaṃ pāpuṇanti, pageva aparisuddhā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மோரயோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அண்ட³காலேபி கணிகாரமகுளவண்ணஅண்ட³கோஸோ ஹுத்வா அண்ட³ங் பி⁴ந்தி³த்வா நிக்க²ந்தோ ஸுவண்ணவண்ணோ அஹோஸி த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ பக்கா²னங் அந்தரே ஸுரத்தராஜிவிராஜிதோ, ஸோ அத்தனோ ஜீவிதங் ரக்க²ந்தோ திஸ்ஸோ பப்³ப³தராஜியோ அதிக்கம்ம சதுத்தா²ய பப்³ப³தராஜியா ஏகஸ்மிங் த³ண்ட³கஹிரஞ்ஞபப்³ப³ததலே வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ பபா⁴தாய ரத்தியா பப்³ப³தமத்த²கே நிஸின்னோ ஸூரியங் உக்³க³ச்ச²ந்தங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ கோ³சரபூ⁴மியங் ரக்கா²வரணத்தா²ய ப்³ரஹ்மமந்தங் ப³ந்த⁴ந்தோ ‘‘உதே³தய’’ந்திஆதி³மாஹ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto morayoniyaṃ paṭisandhiṃ gahetvā aṇḍakālepi kaṇikāramakuḷavaṇṇaaṇḍakoso hutvā aṇḍaṃ bhinditvā nikkhanto suvaṇṇavaṇṇo ahosi dassanīyo pāsādiko pakkhānaṃ antare surattarājivirājito, so attano jīvitaṃ rakkhanto tisso pabbatarājiyo atikkamma catutthāya pabbatarājiyā ekasmiṃ daṇḍakahiraññapabbatatale vāsaṃ kappesi. So pabhātāya rattiyā pabbatamatthake nisinno sūriyaṃ uggacchantaṃ oloketvā attano gocarabhūmiyaṃ rakkhāvaraṇatthāya brahmamantaṃ bandhanto ‘‘udetaya’’ntiādimāha.
17.
17.
‘‘உதே³தயங் சக்கு²மா ஏகராஜா,
‘‘Udetayaṃ cakkhumā ekarājā,
ஹரிஸ்ஸவண்ணோ பத²விப்பபா⁴ஸோ;
Harissavaṇṇo pathavippabhāso;
தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஹரிஸ்ஸவண்ணங் பத²விப்பபா⁴ஸங்,
Taṃ taṃ namassāmi harissavaṇṇaṃ pathavippabhāsaṃ,
தயாஜ்ஜ கு³த்தா விஹரேமு தி³வஸ’’ந்தி.
Tayājja guttā viharemu divasa’’nti.
தத்த² உதே³தீதி பாசீனலோகதா⁴துதோ உக்³க³ச்ச²தி. சக்கு²மாதி ஸகலசக்கவாளவாஸீனங் அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா சக்கு²படிலாப⁴கரணேன யங் தேன தேஸங் தி³ன்னங் சக்கு², தேன சக்கு²னா சக்கு²மா. ஏகராஜாதி ஸகலசக்கவாளே ஆலோககரானங் அந்தரே ஸெட்ட²விஸிட்ட²ட்டே²ன ஏகராஜா. ஹரிஸ்ஸவண்ணோதி ஹரிஸமானவண்ணோ, ஸுவண்ணவண்ணோதி அத்தோ². பத²விப்பபா⁴ஸோதி பத²வியா பபா⁴ஸோ. தங் தங் நமஸ்ஸாமீதி தஸ்மா தங் ஏவரூபங் ப⁴வந்தங் நமஸ்ஸாமி வந்தா³மி. தயாஜ்ஜ கு³த்தா விஹரேமு தி³வஸந்தி தயா அஜ்ஜ ரக்கி²தா கோ³பிதா ஹுத்வா இமங் தி³வஸங் சதுஇரியாபத²விஹாரேன ஸுக²ங் விஹரெய்யாம.
Tattha udetīti pācīnalokadhātuto uggacchati. Cakkhumāti sakalacakkavāḷavāsīnaṃ andhakāraṃ vidhamitvā cakkhupaṭilābhakaraṇena yaṃ tena tesaṃ dinnaṃ cakkhu, tena cakkhunā cakkhumā. Ekarājāti sakalacakkavāḷe ālokakarānaṃ antare seṭṭhavisiṭṭhaṭṭhena ekarājā. Harissavaṇṇoti harisamānavaṇṇo, suvaṇṇavaṇṇoti attho. Pathavippabhāsoti pathaviyā pabhāso. Taṃ taṃ namassāmīti tasmā taṃ evarūpaṃ bhavantaṃ namassāmi vandāmi. Tayājja guttā viharemu divasanti tayā ajja rakkhitā gopitā hutvā imaṃ divasaṃ catuiriyāpathavihārena sukhaṃ vihareyyāma.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாய கா³தா²ய ஸூரியங் நமஸ்ஸித்வா து³தியகா³தா²ய அதீதே பரினிப்³பு³தே பு³த்³தே⁴ சேவ பு³த்³த⁴கு³ணே ச நமஸ்ஸதி.
Evaṃ bodhisatto imāya gāthāya sūriyaṃ namassitvā dutiyagāthāya atīte parinibbute buddhe ceva buddhaguṇe ca namassati.
‘‘யே ப்³ராஹ்மணா வேத³கூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மே, தே மே நமோ தே ச மங் பாலயந்து;
‘‘Ye brāhmaṇā vedagū sabbadhamme, te me namo te ca maṃ pālayantu;
நமத்து² பு³த்³தா⁴னங் நமத்து² போ³தி⁴யா, நமோ விமுத்தானங் நமோ விமுத்தியா;
Namatthu buddhānaṃ namatthu bodhiyā, namo vimuttānaṃ namo vimuttiyā;
இமங் ஸோ பரித்தங் கத்வா, மோரோ சரதி ஏஸனா’’தி.
Imaṃ so parittaṃ katvā, moro carati esanā’’ti.
தத்த² யே ப்³ராஹ்மணாதி யே பா³ஹிதபாபா விஸுத்³தி⁴ப்³ராஹ்மணா. வேத³கூ³தி வேதா³னங் பாரங் க³தாதிபி வேத³கூ³, வேதே³ஹி பாரங் க³தாதிபி வேத³கூ³. இத⁴ பன ஸப்³பே³ ஸங்க²தாஸங்க²தத⁴ம்மே விதி³தே பாகடே கத்வா க³தாதி வேத³கூ³. தேனேவாஹ ‘‘ஸப்³ப³த⁴ம்மே’’தி. ஸப்³பே³ க²ந்தா⁴யதனதா⁴துத⁴ம்மே ஸலக்க²ணஸாமஞ்ஞலக்க²ணவஸேன அத்தனோ ஞாணஸ்ஸ விதி³தே பாகடே கத்வா க³தா, திண்ணங் மாரானங் மத்த²கங் மத்³தி³த்வா த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் உன்னாதெ³த்வா போ³தி⁴தலே ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா ஸங்ஸாரங் வா அதிக்கந்தாதி அத்தோ². தே மே நமோதி தே மம இமங் நமக்காரங் படிச்ச²ந்து. தே ச மங் பாலயந்தூதி ஏவங் மயா நமஸ்ஸிதா ச தே ப⁴க³வந்தோ மங் பாலெந்து ரக்க²ந்து கோ³பெந்து. நமத்து² பு³த்³தா⁴னங் நமத்து² போ³தி⁴யா, நமோ விமுத்தானங் நமோ விமுத்தியாதி அயங் மம நமக்காரோ அதீதானங் பரினிப்³பு³தானங் பு³த்³தா⁴னங் அத்து², தேஸஞ்ஞேவ சதூஸு ச மக்³கே³ஸு சதூஸு ப²லேஸு ஞாணஸங்கா²தாய போ³தி⁴யா அத்து², ததா² தேஸஞ்ஞேவ அரஹத்தப²லவிமுத்தியா விமுத்தானங் அத்து², யா ச நேஸங் தத³ங்க³விமுத்தி விக்க²ம்ப⁴னவிமுத்தி ஸமுச்சே²த³விமுத்தி படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விமுத்தி நிஸ்ஸரணவிமுத்தீதி பஞ்சவிதா⁴ விமுத்தி, தஸ்ஸா நேஸங் விமுத்தியாபி அயங் மய்ஹங் நமக்காரோ அத்தூ²தி. ‘‘இமங் ஸோ பரித்தங் கத்வா, மோரோ சரதி ஏஸனா’’தி இத³ங் பன பத³த்³வயங் ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே, ஸோ மோரோ இமங் பரித்தங் இமங் ரக்க²ங் கத்வா அத்தனோ கோ³சரபூ⁴மியங் புப்ப²ப²லாதீ³னங் அத்தா²ய நானப்பகாராய ஏஸனாய சரதி.
Tattha ye brāhmaṇāti ye bāhitapāpā visuddhibrāhmaṇā. Vedagūti vedānaṃ pāraṃ gatātipi vedagū, vedehi pāraṃ gatātipi vedagū. Idha pana sabbe saṅkhatāsaṅkhatadhamme vidite pākaṭe katvā gatāti vedagū. Tenevāha ‘‘sabbadhamme’’ti. Sabbe khandhāyatanadhātudhamme salakkhaṇasāmaññalakkhaṇavasena attano ñāṇassa vidite pākaṭe katvā gatā, tiṇṇaṃ mārānaṃ matthakaṃ madditvā dasasahassilokadhātuṃ unnādetvā bodhitale sammāsambodhiṃ patvā saṃsāraṃ vā atikkantāti attho. Te me namoti te mama imaṃ namakkāraṃ paṭicchantu. Te ca maṃ pālayantūti evaṃ mayā namassitā ca te bhagavanto maṃ pālentu rakkhantu gopentu. Namatthu buddhānaṃ namatthu bodhiyā, namo vimuttānaṃ namo vimuttiyāti ayaṃ mama namakkāro atītānaṃ parinibbutānaṃ buddhānaṃ atthu, tesaññeva catūsu ca maggesu catūsu phalesu ñāṇasaṅkhātāya bodhiyā atthu, tathā tesaññeva arahattaphalavimuttiyā vimuttānaṃ atthu, yā ca nesaṃ tadaṅgavimutti vikkhambhanavimutti samucchedavimutti paṭippassaddhivimutti nissaraṇavimuttīti pañcavidhā vimutti, tassā nesaṃ vimuttiyāpi ayaṃ mayhaṃ namakkāro atthūti. ‘‘Imaṃ so parittaṃ katvā, moro carati esanā’’ti idaṃ pana padadvayaṃ satthā abhisambuddho hutvā āha. Tassattho – bhikkhave, so moro imaṃ parittaṃ imaṃ rakkhaṃ katvā attano gocarabhūmiyaṃ pupphaphalādīnaṃ atthāya nānappakārāya esanāya carati.
ஏவங் தி³வஸங் சரித்வா ஸாயங் பப்³ப³தமத்த²கே நிஸீதி³த்வா அத்த²ங்க³தங் ஸூரியங் ஓலோகெந்தோ பு³த்³த⁴கு³ணே ஆவஜ்ஜெத்வா நிவாஸட்டா²னே ரக்கா²வரணத்தா²ய புன ப்³ரஹ்மமந்தங் ப³ந்த⁴ந்தோ ‘‘அபேதய’’ந்திஆதி³மாஹ.
Evaṃ divasaṃ caritvā sāyaṃ pabbatamatthake nisīditvā atthaṅgataṃ sūriyaṃ olokento buddhaguṇe āvajjetvā nivāsaṭṭhāne rakkhāvaraṇatthāya puna brahmamantaṃ bandhanto ‘‘apetaya’’ntiādimāha.
18.
18.
‘‘அபேதயங் சக்கு²மா ஏகராஜா, ஹரிஸ்ஸவண்ணோ பத²விப்பபா⁴ஸோ;
‘‘Apetayaṃ cakkhumā ekarājā, harissavaṇṇo pathavippabhāso;
தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஹரிஸ்ஸவண்ணங் பத²விப்பபா⁴ஸங், தயாஜ்ஜ கு³த்தா விஹரேமு ரத்திங்.
Taṃ taṃ namassāmi harissavaṇṇaṃ pathavippabhāsaṃ, tayājja guttā viharemu rattiṃ.
‘‘யே ப்³ராஹ்மணா வேத³கூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மே, தே மே நமோ தே ச மங் பாலயந்து;
‘‘Ye brāhmaṇā vedagū sabbadhamme, te me namo te ca maṃ pālayantu;
நமத்து² பு³த்³தா⁴னங் நமத்து² போ³தி⁴யா, நமோ விமுத்தானங் நமோ விமுத்தியா;
Namatthu buddhānaṃ namatthu bodhiyā, namo vimuttānaṃ namo vimuttiyā;
இமங் ஸோ பரித்தங் கத்வா, மோரோ வாஸமகப்பயீ’’தி.
Imaṃ so parittaṃ katvā, moro vāsamakappayī’’ti.
தத்த² அபேதீதி அபயாதி அத்த²ங் க³ச்ச²தி. இமங் ஸோ பரித்தங் கத்வா, மோரோ வாஸமகப்பயீதி இத³ம்பி அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே , ஸோ மோரோ இமங் பரித்தங் இமங் ரக்க²ங் கத்வா அத்தனோ நிவாஸட்டா²னே வாஸங் கப்பயித்த², தஸ்ஸ ரத்திங் வா தி³வா வா இமஸ்ஸ பரித்தஸ்ஸானுபா⁴வேன நேவ ப⁴யங், ந லோமஹங்ஸோ அஹோஸி.
Tattha apetīti apayāti atthaṃ gacchati. Imaṃ so parittaṃ katvā, moro vāsamakappayīti idampi abhisambuddho hutvā āha. Tassattho – bhikkhave , so moro imaṃ parittaṃ imaṃ rakkhaṃ katvā attano nivāsaṭṭhāne vāsaṃ kappayittha, tassa rattiṃ vā divā vā imassa parittassānubhāvena neva bhayaṃ, na lomahaṃso ahosi.
அதே²கோ பா³ராணஸியா அவிதூ³ரே நேஸாத³கா³மவாஸீ நேஸாதோ³ ஹிமவந்தபதே³ஸே விசரந்தோ தஸ்மிங் த³ண்ட³கஹிரஞ்ஞபப்³ப³தமத்த²கே நிஸின்னங் போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ஆக³ந்த்வா புத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. அதே²கதி³வஸங் கே²மா நாம பா³ராணஸிரஞ்ஞோ தே³வீ ஸுபினேன ஸுவண்ணவண்ணங் மோரங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் தி³ஸ்வா பபு³த்³த⁴காலே ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி – ‘‘அஹங், தே³வ, ஸுவண்ணவண்ணஸ்ஸ மோரஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா’’தி. ராஜா அமச்சே புச்சி². அமச்சா ‘‘ப்³ராஹ்மணா ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹங்ஸு. ப்³ராஹ்மணா தங் ஸுத்வா ‘‘ஸுவண்ணவண்ணா மோரா நாம ஹொந்தீ’’தி வத்வா ‘‘கத்த² ஹொந்தீ’’தி வுத்தே ‘‘நேஸாதா³ ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா நேஸாதே³ ஸன்னிபாதெத்வா புச்சி². அத² ஸோ நேஸாத³புத்தோ ‘‘ஆம, மஹாராஜ, த³ண்ட³கஹிரஞ்ஞபப்³ப³தோ நாம அத்தி², தத்த² ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ வஸதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி தங் மோரங் அமாரெத்வா ப³ந்தி⁴த்வாவ ஆனேஹீ’’தி. நேஸாதோ³ க³ந்த்வா தஸ்ஸ கோ³சரபூ⁴மியங் பாஸே ஒட்³டே³ஸி. மோரேன அக்கந்தட்டா²னேபி பாஸோ ந ஸஞ்சரதி. நேஸாதோ³ க³ண்ஹிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸத்த வஸ்ஸானி விசரித்வா தத்தே²வ காலமகாஸி. கே²மாபி தே³வீ பத்தி²தங் அலப⁴மானா காலமகாஸி.
Atheko bārāṇasiyā avidūre nesādagāmavāsī nesādo himavantapadese vicaranto tasmiṃ daṇḍakahiraññapabbatamatthake nisinnaṃ bodhisattaṃ disvā āgantvā puttassa ārocesi. Athekadivasaṃ khemā nāma bārāṇasirañño devī supinena suvaṇṇavaṇṇaṃ moraṃ dhammaṃ desentaṃ disvā pabuddhakāle rañño ārocesi – ‘‘ahaṃ, deva, suvaṇṇavaṇṇassa morassa dhammaṃ sotukāmā’’ti. Rājā amacce pucchi. Amaccā ‘‘brāhmaṇā jānissantī’’ti āhaṃsu. Brāhmaṇā taṃ sutvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇā morā nāma hontī’’ti vatvā ‘‘kattha hontī’’ti vutte ‘‘nesādā jānissantī’’ti āhaṃsu. Rājā nesāde sannipātetvā pucchi. Atha so nesādaputto ‘‘āma, mahārāja, daṇḍakahiraññapabbato nāma atthi, tattha suvaṇṇavaṇṇo moro vasatī’’ti āha. ‘‘Tena hi taṃ moraṃ amāretvā bandhitvāva ānehī’’ti. Nesādo gantvā tassa gocarabhūmiyaṃ pāse oḍḍesi. Morena akkantaṭṭhānepi pāso na sañcarati. Nesādo gaṇhituṃ asakkonto satta vassāni vicaritvā tattheva kālamakāsi. Khemāpi devī patthitaṃ alabhamānā kālamakāsi.
ராஜா ‘‘மோரங் மே நிஸ்ஸாய தே³வீ காலகதா’’தி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘ஹிமவந்தபதே³ஸே த³ண்ட³கஹிரஞ்ஞபப்³ப³தோ நாம அத்தி², தத்த² ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ வஸதி, யே தஸ்ஸ மங்ஸங் கா²த³ந்தி, தே அஜரா அமரா ஹொந்தீ’’தி அக்க²ரங் ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா ஸுவண்ணபட்டங் மஞ்ஜூஸாய நிக்கி²பாபேஸி. தஸ்மிங் காலகதே அஞ்ஞோ ராஜா ரஜ்ஜங் பத்வா ஸுவண்ணபட்டங் வாசெத்வா ‘‘அஜரோ அமரோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் நேஸாத³ங் பேஸேஸி. ஸோபி க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தோ தத்தே²வ காலமகாஸி. ஏதேனேவ நியாமேன ச² ராஜபரிவட்டா க³தா. அத² ஸத்தமோ ராஜா ரஜ்ஜங் பத்வா ஏகங் நேஸாத³ங் பஹிணி. ஸோ க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தேன அக்கந்தட்டா²னேபி பாஸஸ்ஸ அஸஞ்சரணபா⁴வங், அத்தனோ பரித்தங் கத்வா கோ³சரபூ⁴மிக³மனபா⁴வஞ்சஸ்ஸ ஞத்வா பச்சந்தங் ஓதரித்வா ஏகங் மோரிங் க³ஹெத்வா யதா² ஹத்த²தாளஸத்³தே³ன நச்சதி, அச்ச²ராஸத்³தே³ன ச வஸ்ஸதி, ஏவங் ஸிக்கா²பெத்வா தங் ஆதா³ய க³ந்த்வா மோரேன பரித்தே அகதே பாதோயேவ பாஸயட்டி²யோ ரோபெத்வா பாஸே ஒட்³டெ³த்வா மோரிங் வஸ்ஸாபேஸி. மோரோ விஸபா⁴க³ங் மாதுகா³மஸத்³த³ங் ஸுத்வா கிலேஸாதுரோ ஹுத்வா பரித்தங் காதுங் அஸக்குணித்வா க³ந்த்வா பாஸே ப³ஜ்ஜி². அத² நங் நேஸாதோ³ க³ஹெத்வா க³ந்த்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அதா³ஸி.
Rājā ‘‘moraṃ me nissāya devī kālakatā’’ti kujjhitvā ‘‘himavantapadese daṇḍakahiraññapabbato nāma atthi, tattha suvaṇṇavaṇṇo moro vasati, ye tassa maṃsaṃ khādanti, te ajarā amarā hontī’’ti akkharaṃ suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā suvaṇṇapaṭṭaṃ mañjūsāya nikkhipāpesi. Tasmiṃ kālakate añño rājā rajjaṃ patvā suvaṇṇapaṭṭaṃ vācetvā ‘‘ajaro amaro bhavissāmī’’ti aññaṃ nesādaṃ pesesi. Sopi gantvā bodhisattaṃ gahetuṃ asakkonto tattheva kālamakāsi. Eteneva niyāmena cha rājaparivaṭṭā gatā. Atha sattamo rājā rajjaṃ patvā ekaṃ nesādaṃ pahiṇi. So gantvā bodhisattena akkantaṭṭhānepi pāsassa asañcaraṇabhāvaṃ, attano parittaṃ katvā gocarabhūmigamanabhāvañcassa ñatvā paccantaṃ otaritvā ekaṃ moriṃ gahetvā yathā hatthatāḷasaddena naccati, accharāsaddena ca vassati, evaṃ sikkhāpetvā taṃ ādāya gantvā morena paritte akate pātoyeva pāsayaṭṭhiyo ropetvā pāse oḍḍetvā moriṃ vassāpesi. Moro visabhāgaṃ mātugāmasaddaṃ sutvā kilesāturo hutvā parittaṃ kātuṃ asakkuṇitvā gantvā pāse bajjhi. Atha naṃ nesādo gahetvā gantvā bārāṇasirañño adāsi.
ராஜா தஸ்ஸ ரூபஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா துட்ட²மானஸோ ஆஸனங் தா³பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘மஹாராஜ, கஸ்மா மங் க³ண்ஹாபேஸீ’’தி புச்சி². ‘‘யே கிர தவ மங்ஸங் கா²த³ந்தி, தே அஜரா அமரா ஹொந்தி, ஸ்வாஹங் தவ மங்ஸங் கா²தி³த்வா அஜரோ அமரோ ஹோதுகாமோ தங் க³ண்ஹாபேஸி’’ந்தி. ‘‘மஹாராஜ, மம தாவ மங்ஸங் கா²த³ந்தா அஜரா அமரா ஹொந்து, அஹங் பன மரிஸ்ஸாமீ’’தி ? ‘‘ஆம, மரிஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘மயி மரந்தே பன மம மங்ஸமேவ கா²தி³த்வா கிந்தி கத்வா ந மரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘த்வங் ஸுவண்ணவண்ணோ, தஸ்மா கிர தவ மங்ஸங் கா²த³கா அஜரா அமரா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, அஹங் பன ந அகாரணா ஸுவண்ணவண்ணோ ஜாதோ, புப்³பே³ பனாஹங் இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே சக்கவத்தீ ராஜா ஹுத்வா ஸயம்பி பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²ங், ஸகலசக்கவாளவாஸினோபி ரக்கா²பேஸிங், ஸ்வாஹங் காலங் கரித்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தோ, தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதோ அஞ்ஞஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன மோரயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வாபி போராணஸீலானுபா⁴வேன ஸுவண்ணவண்ணோ ஜாதோ’’தி. ‘‘‘த்வங் சக்கவத்தீ ராஜா ஹுத்வா ஸீலங் ரக்கி²த்வா ஸீலப²லேன ஸுவண்ணவண்ணோ ஜாதோ’தி கத²மித³ங் அம்ஹேஹி ஸத்³தா⁴தப்³ப³ங். அத்தி² நோ கோசி ஸக்கீ²’’தி ? ‘‘அத்தி², மஹாராஜா’’தி. ‘‘கோ நாமா’’தி? ‘‘மஹாராஜ, அஹங் சக்கவத்திகாலே ரதனமயே ரதே² நிஸீதி³த்வா ஆகாஸே விசரிங், ஸோ மே ரதோ² மங்க³லபொக்க²ரணியா அந்தோபூ⁴மியங் நித³ஹாபிதோ, தங் மங்க³லபொக்க²ரணிதோ உக்கி²பாபேஹி, ஸோ மே ஸக்கி² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Rājā tassa rūpasampattiṃ disvā tuṭṭhamānaso āsanaṃ dāpesi. Bodhisatto paññattāsane nisīditvā ‘‘mahārāja, kasmā maṃ gaṇhāpesī’’ti pucchi. ‘‘Ye kira tava maṃsaṃ khādanti, te ajarā amarā honti, svāhaṃ tava maṃsaṃ khāditvā ajaro amaro hotukāmo taṃ gaṇhāpesi’’nti. ‘‘Mahārāja, mama tāva maṃsaṃ khādantā ajarā amarā hontu, ahaṃ pana marissāmī’’ti ? ‘‘Āma, marissasī’’ti. ‘‘Mayi marante pana mama maṃsameva khāditvā kinti katvā na marissantī’’ti? ‘‘Tvaṃ suvaṇṇavaṇṇo, tasmā kira tava maṃsaṃ khādakā ajarā amarā bhavissantī’’ti. ‘‘Mahārāja, ahaṃ pana na akāraṇā suvaṇṇavaṇṇo jāto, pubbe panāhaṃ imasmiṃyeva nagare cakkavattī rājā hutvā sayampi pañca sīlāni rakkhiṃ, sakalacakkavāḷavāsinopi rakkhāpesiṃ, svāhaṃ kālaṃ karitvā tāvatiṃsabhavane nibbatto, tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto aññassa akusalassa nissandena morayoniyaṃ nibbattitvāpi porāṇasīlānubhāvena suvaṇṇavaṇṇo jāto’’ti. ‘‘‘Tvaṃ cakkavattī rājā hutvā sīlaṃ rakkhitvā sīlaphalena suvaṇṇavaṇṇo jāto’ti kathamidaṃ amhehi saddhātabbaṃ. Atthi no koci sakkhī’’ti ? ‘‘Atthi, mahārājā’’ti. ‘‘Ko nāmā’’ti? ‘‘Mahārāja, ahaṃ cakkavattikāle ratanamaye rathe nisīditvā ākāse vicariṃ, so me ratho maṅgalapokkharaṇiyā antobhūmiyaṃ nidahāpito, taṃ maṅgalapokkharaṇito ukkhipāpehi, so me sakkhi bhavissatī’’ti.
ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா பொக்க²ரணிதோ உத³கங் ஹராபெத்வா ரத²ங் நீஹராபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, ட²பெத்வா அமதமஹானிப்³பா³னங் அவஸேஸா ஸப்³பே³ ஸங்க²தத⁴ம்மா ஹுத்வா அபா⁴வினோ அனிச்சா க²யவயத⁴ம்மாயேவா’’தி ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ராஜானங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பேஸி. ராஜா பஸன்னோ போ³தி⁴ஸத்தங் ரஜ்ஜேன பூஜெத்வா மஹந்தங் ஸக்காரங் அகாஸி. ஸோ ரஜ்ஜங் தஸ்ஸேவ படினிய்யாதெ³த்வா கதிபாஹங் வஸித்வா ‘‘அப்பமத்தோ ஹோஹி, மஹாராஜா’’தி ஓவதி³த்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா த³ண்ட³கஹிரஞ்ஞபப்³ப³தமேவ அக³மாஸி. ராஜாபி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Rājā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā pokkharaṇito udakaṃ harāpetvā rathaṃ nīharāpetvā bodhisattassa saddahi. Bodhisatto ‘‘mahārāja, ṭhapetvā amatamahānibbānaṃ avasesā sabbe saṅkhatadhammā hutvā abhāvino aniccā khayavayadhammāyevā’’ti rañño dhammaṃ desetvā rājānaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpesi. Rājā pasanno bodhisattaṃ rajjena pūjetvā mahantaṃ sakkāraṃ akāsi. So rajjaṃ tasseva paṭiniyyādetvā katipāhaṃ vasitvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti ovaditvā ākāse uppatitvā daṇḍakahiraññapabbatameva agamāsi. Rājāpi bodhisattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஸுவண்ணமோரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu arahatte patiṭṭhahi. ‘‘Tadā rājā ānando ahosi, suvaṇṇamoro pana ahameva ahosi’’nti.
மோரஜாதகவண்ணனா நவமா.
Morajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 159. மோரஜாதகங் • 159. Morajātakaṃ