Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    12. முதி³தத்தே²ரகா³தா²

    12. Muditattheragāthā

    311.

    311.

    ‘‘பப்³ப³ஜிங் ஜீவிகத்தோ²ஹங், லத்³தா⁴ன உபஸம்பத³ங்;

    ‘‘Pabbajiṃ jīvikatthohaṃ, laddhāna upasampadaṃ;

    ததோ ஸத்³த⁴ங் படிலபி⁴ங், த³ள்ஹவீரியோ பரக்கமிங்.

    Tato saddhaṃ paṭilabhiṃ, daḷhavīriyo parakkamiṃ.

    312.

    312.

    ‘‘காமங் பி⁴ஜ்ஜதுயங் காயோ, மங்ஸபேஸீ விஸீயருங் 1;

    ‘‘Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, maṃsapesī visīyaruṃ 2;

    உபோ⁴ ஜண்ணுகஸந்தீ⁴ஹி, ஜங்கா⁴யோ பபதந்து மே.

    Ubho jaṇṇukasandhīhi, jaṅghāyo papatantu me.

    313.

    313.

    ‘‘நாஸிஸ்ஸங் ந பிவிஸ்ஸாமி, விஹாரா ச ந நிக்க²மே;

    ‘‘Nāsissaṃ na pivissāmi, vihārā ca na nikkhame;

    நபி பஸ்ஸங் நிபாதெஸ்ஸங், தண்ஹாஸல்லே அனூஹதே.

    Napi passaṃ nipātessaṃ, taṇhāsalle anūhate.

    314.

    314.

    ‘‘தஸ்ஸ மேவங் விஹரதோ, பஸ்ஸ வீரியபரக்கமங்;

    ‘‘Tassa mevaṃ viharato, passa vīriyaparakkamaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    … முதி³தோ தே²ரோ….

    … Mudito thero….

    சதுக்கனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Catukkanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    நாக³ஸமாலோ ப⁴கு³ ச, ஸபி⁴யோ நந்த³கோபி ச;

    Nāgasamālo bhagu ca, sabhiyo nandakopi ca;

    ஜம்பு³கோ ஸேனகோ தே²ரோ, ஸம்பூ⁴தோ ராஹுலோபி ச.

    Jambuko senako thero, sambhūto rāhulopi ca.

    ப⁴வதி சந்த³னோ தே²ரோ, த³ஸேதே 3 பு³த்³த⁴ஸாவகா;

    Bhavati candano thero, dasete 4 buddhasāvakā;

    த⁴ம்மிகோ ஸப்பகோ தே²ரோ, முதி³தோ சாபி தே தயோ;

    Dhammiko sappako thero, mudito cāpi te tayo;

    கா³தா²யோ த்³வே ச பஞ்ஞாஸ, தே²ரா ஸப்³பே³பி தேரஸாதி 5.

    Gāthāyo dve ca paññāsa, therā sabbepi terasāti 6.







    Footnotes:
    1. விஸியந்து (க॰)
    2. visiyantu (ka.)
    3. இதா³னி நவேவ தே²ரா தி³ஸ்ஸந்தி
    4. idāni naveva therā dissanti
    5. இதா³னி த்³வாத³ஸேவ தே²ரா தி³ஸ்ஸந்தி
    6. idāni dvādaseva therā dissanti



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 12. முதி³தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 12. Muditattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact