Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [262] 2. முது³பாணிஜாதகவண்ணனா

    [262] 2. Mudupāṇijātakavaṇṇanā

    பாணி சே முது³கோ சஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆனீதங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு², இத்தி²யோ நாமேதா கிலேஸவஸேன க³மனதோ அரக்கி²யா, போராணகபண்டி³தாபி அத்தனோ தீ⁴தரங் ரக்கி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸு, பிதரா ஹத்தே² க³ஹெத்வா டி²தாவ பிதரங் அஜானாபெத்வா கிலேஸவஸேன புரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் பலாயீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Pāṇi ce muduko cassāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā dhammasabhaṃ ānītaṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu, itthiyo nāmetā kilesavasena gamanato arakkhiyā, porāṇakapaṇḍitāpi attano dhītaraṃ rakkhituṃ nāsakkhiṃsu, pitarā hatthe gahetvā ṭhitāva pitaraṃ ajānāpetvā kilesavasena purisena saddhiṃ palāyī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ தீ⁴தரஞ்ச பா⁴கி³னெய்யஞ்ச த்³வேபி அந்தோனிவேஸனே போஸெந்தோ ஏகதி³வஸங் அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் நிஸின்னோ ‘‘மமச்சயேன மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யோ ராஜா ப⁴விஸ்ஸதி, தீ⁴தாபி மே தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா அபரபா⁴கே³ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ வயப்பத்தகாலே புன அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் நிஸின்னோ ‘‘மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸ ரஞ்ஞோ தீ⁴தரங் ஆனெஸ்ஸாம, மய்ஹங் தீ⁴தரம்பி அஞ்ஞஸ்மிங் ராஜகுலே த³ஸ்ஸாம, ஏவங் நோ ஞாதகா ப³ஹுதரா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹ. அமச்சா ஸம்படிச்சி²ங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kāresi. So dhītarañca bhāgineyyañca dvepi antonivesane posento ekadivasaṃ amaccehi saddhiṃ nisinno ‘‘mamaccayena mayhaṃ bhāgineyyo rājā bhavissati, dhītāpi me tassa aggamahesī bhavissatī’’ti vatvā aparabhāge bhāgineyyassa vayappattakāle puna amaccehi saddhiṃ nisinno ‘‘mayhaṃ bhāgineyyassa aññassa rañño dhītaraṃ ānessāma, mayhaṃ dhītarampi aññasmiṃ rājakule dassāma, evaṃ no ñātakā bahutarā bhavissantī’’ti āha. Amaccā sampaṭicchiṃsu.

    அத² ராஜா பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ ப³ஹிகே³ஹங் தா³பேஸி, அந்தோ பவேஸனங் நிவாரேஸி. தே பன அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிப³த்³த⁴சித்தா அஹேஸுங். குமாரோ ‘‘கேன நு கோ² உபாயேன ராஜதீ⁴தரங் ப³ஹி நீஹராபெய்ய’’ந்தி சிந்தெந்தோ ‘‘அத்தி² உபாயோ’’தி தா⁴தியா லஞ்ஜங் த³த்வா ‘‘கிங், அய்யபுத்த, கிச்ச’’ந்தி வுத்தே ‘‘அம்ம, கத²ங் நு கோ² ராஜதீ⁴தரங் ப³ஹி காதுங் ஓகாஸங் லபெ⁴ய்யாமா’’தி ஆஹ. ‘‘ராஜதீ⁴தாய ஸத்³தி⁴ங் கதெ²த்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, அம்மா’’தி. ஸா க³ந்த்வா ‘‘ஏஹி, அம்ம, ஸீஸே தே ஊகா க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி தங் நீசபீட²கே நிஸீதா³பெத்வா ஸயங் உச்சே நிஸீதி³த்வா தஸ்ஸா ஸீஸங் அத்தனோ ஊரூஸு ட²பெத்வா ஊகா க³ண்ஹயமானா ராஜதீ⁴தாய ஸீஸங் நகே²ஹி விஜ்ஜி² . ராஜதீ⁴தா ‘‘நாயங் அத்தனோ நகே²ஹி விஜ்ஜ²தி, பிதுச்சா²புத்தஸ்ஸ மே குமாரஸ்ஸ நகே²ஹி விஜ்ஜ²தீ’’தி ஞத்வா ‘‘அம்ம, த்வங் குமாரஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, அம்மா’’தி. ‘‘கிங் தேன ஸாஸனங் கதி²த’’ந்தி? ‘‘தவ ப³ஹிகரணூபாயங் புச்ச²தி, அம்மா’’தி. ராஜதீ⁴தா ‘‘பண்டி³தோ ஹொந்தோ ஜானிஸ்ஸதீ’’தி பட²மங் கா³த²ங் ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘அம்ம, இமங் உக்³க³ஹெத்வா குமாரஸ்ஸ கதே²ஹீ’’தி ஆஹ.

    Atha rājā bhāgineyyassa bahigehaṃ dāpesi, anto pavesanaṃ nivāresi. Te pana aññamaññaṃ paṭibaddhacittā ahesuṃ. Kumāro ‘‘kena nu kho upāyena rājadhītaraṃ bahi nīharāpeyya’’nti cintento ‘‘atthi upāyo’’ti dhātiyā lañjaṃ datvā ‘‘kiṃ, ayyaputta, kicca’’nti vutte ‘‘amma, kathaṃ nu kho rājadhītaraṃ bahi kātuṃ okāsaṃ labheyyāmā’’ti āha. ‘‘Rājadhītāya saddhiṃ kathetvā jānissāmī’’ti. ‘‘Sādhu, ammā’’ti. Sā gantvā ‘‘ehi, amma, sīse te ūkā gaṇhissāmī’’ti taṃ nīcapīṭhake nisīdāpetvā sayaṃ ucce nisīditvā tassā sīsaṃ attano ūrūsu ṭhapetvā ūkā gaṇhayamānā rājadhītāya sīsaṃ nakhehi vijjhi . Rājadhītā ‘‘nāyaṃ attano nakhehi vijjhati, pitucchāputtassa me kumārassa nakhehi vijjhatī’’ti ñatvā ‘‘amma, tvaṃ kumārassa santikaṃ agamāsī’’ti pucchi. ‘‘Āma, ammā’’ti. ‘‘Kiṃ tena sāsanaṃ kathita’’nti? ‘‘Tava bahikaraṇūpāyaṃ pucchati, ammā’’ti. Rājadhītā ‘‘paṇḍito honto jānissatī’’ti paṭhamaṃ gāthaṃ bandhitvā ‘‘amma, imaṃ uggahetvā kumārassa kathehī’’ti āha.

    34.

    34.

    ‘‘பாணி சே முது³கோ சஸ்ஸ, நாகோ³ சஸ்ஸ ஸுகாரிதோ;

    ‘‘Pāṇi ce muduko cassa, nāgo cassa sukārito;

    அந்த⁴காரோ ச வஸ்ஸெய்ய, அத² நூன ததா³ ஸியா’’தி.

    Andhakāro ca vasseyya, atha nūna tadā siyā’’ti.

    ஸா தங் உக்³க³ண்ஹித்வா குமாரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அம்ம, ராஜதீ⁴தா கிமாஹா’’தி வுத்தே ‘‘அய்யபுத்த, அஞ்ஞங் கிஞ்சி அவத்வா இமங் கா³த²ங் பஹிணீ’’தி தங் கா³த²ங் உதா³ஹாஸி. குமாரோ ச தஸ்ஸத்த²ங் ஞத்வா ‘‘க³ச்ச², அம்மா’’தி தங் உய்யோஜேஸி.

    Sā taṃ uggaṇhitvā kumārassa santikaṃ gantvā ‘‘amma, rājadhītā kimāhā’’ti vutte ‘‘ayyaputta, aññaṃ kiñci avatvā imaṃ gāthaṃ pahiṇī’’ti taṃ gāthaṃ udāhāsi. Kumāro ca tassatthaṃ ñatvā ‘‘gaccha, ammā’’ti taṃ uyyojesi.

    கா³தா²யத்தோ² – ஸசே தே ஏகிஸ்ஸா சூளுபட்டா²காய மம ஹத்தோ² விய ஹத்தோ² முது³ அஸ்ஸ, யதி³ ச தே ஆனேஞ்ஜகாரணங் ஸுகாரிதோ ஏகோ ஹத்தீ² அஸ்ஸ, யதி³ ச தங் தி³வஸங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ அதிவிய ப³ஹலோ அந்த⁴காரோ அஸ்ஸ, தே³வோ ச வஸ்ஸெய்ய. அத² நூன ததா³ ஸியாதி தாதி³ஸே காலே இமே சத்தாரோ பச்சயே ஆக³ம்ம ஏகங்ஸேன தே மனோரத²ஸ்ஸ மத்த²கக³மனங் ஸியாதி.

    Gāthāyattho – sace te ekissā cūḷupaṭṭhākāya mama hattho viya hattho mudu assa, yadi ca te āneñjakāraṇaṃ sukārito eko hatthī assa, yadi ca taṃ divasaṃ caturaṅgasamannāgato ativiya bahalo andhakāro assa, devo ca vasseyya. Atha nūna tadā siyāti tādise kāle ime cattāro paccaye āgamma ekaṃsena te manorathassa matthakagamanaṃ siyāti.

    குமாரோ ஏதமத்த²ங் தத²தோ ஞத்வா ஏகங் அபி⁴ரூபங் முது³ஹத்த²ங் சூளுபட்டா²கங் ஸஜ்ஜங் கத்வா மங்க³லஹத்தி²கோ³பகஸ்ஸ லஞ்ஜங் த³த்வா ஹத்தி²ங் ஆனேஞ்ஜகாரணங் காரெத்வா காலங் ஆக³மெந்தோ அச்சி².

    Kumāro etamatthaṃ tathato ñatvā ekaṃ abhirūpaṃ muduhatthaṃ cūḷupaṭṭhākaṃ sajjaṃ katvā maṅgalahatthigopakassa lañjaṃ datvā hatthiṃ āneñjakāraṇaṃ kāretvā kālaṃ āgamento acchi.

    அதே²கஸ்மிங் காளபக்கு²போஸத²தி³வஸே மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே க⁴னகாளமேகோ⁴ வஸ்ஸி. ஸோ ‘‘அயங் தா³னி ராஜதீ⁴தாய வுத்ததி³வஸோ’’தி வாரணங் அபி⁴ருஹித்வா முது³ஹத்த²கங் சூளுபட்டா²கங் ஹத்தி²பிட்டே² நிஸீதா³பெத்வா க³ந்த்வா ராஜனிவேஸனஸ்ஸ ஆகாஸங்க³ணாபி⁴முகே² டா²னே ஹத்தி²ங் மஹாபி⁴த்தியங் அல்லீயாபெத்வா வாதபானஸமீபே தேமெந்தோ அட்டா²ஸி. ராஜாபி தீ⁴தரங் ரக்க²ந்தோ அஞ்ஞத்த² ஸயிதுங் ந தே³தி, அத்தனோ ஸந்திகே சூளஸயனே ஸயாபேதி. ஸாபி ‘‘அஜ்ஜ குமாரோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா நித்³த³ங் அனோக்கமித்வாவ நிபன்னா ‘‘தாத ந்ஹாயிதுகாமாம்ஹீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஏஹி, அம்மா’’தி தங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா வாதபானஸமீபங் நெத்வா ‘‘ந்ஹாயாஹி, அம்மா’’தி உக்கி²பித்வா வாதபானஸ்ஸ ப³ஹிபஸ்ஸே பமுகே² ட²பெத்வா ஏகஸ்மிங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி. ஸா ந்ஹாயமானாவ குமாரஸ்ஸ ஹத்த²ங் பஸாரேஸி, ஸோ தஸ்ஸா ஹத்த²தோ ஆப⁴ரணானி ஓமுஞ்சித்வா உபட்டா²காய ஹத்தே² பிளந்தி⁴த்வா தங் உக்கி²பித்வா ராஜதீ⁴தரங் நிஸ்ஸாய பமுகே² ட²பேஸி . ஸா தஸ்ஸா ஹத்த²ங் க³ஹெத்வா பிது ஹத்தே² ட²பேஸி, ஸோ தஸ்ஸா ஹத்த²ங் க³ஹெத்வா தீ⁴து ஹத்த²ங் முஞ்சி, ஸா இதரஸ்மாபி ஹத்தா² ஆப⁴ரணானி ஓமுஞ்சித்வா தஸ்ஸா து³தியஹத்தே² பிளந்தி⁴த்வா பிது ஹத்தே² ட²பெத்வா குமாரேன ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி. ராஜா ‘‘தீ⁴தாயேவ மே’’தி ஸஞ்ஞாய தங் தா³ரிகங் ந்ஹானபரியோஸானே ஸிரிக³ப்³பே⁴ ஸயாபெத்வா த்³வாரங் பிதா⁴ய லஞ்செ²த்வா ஆரக்க²ங் த³த்வா அத்தனோ ஸயனங் க³ந்த்வா நிபஜ்ஜி.

    Athekasmiṃ kāḷapakkhuposathadivase majjhimayāmasamanantare ghanakāḷamegho vassi. So ‘‘ayaṃ dāni rājadhītāya vuttadivaso’’ti vāraṇaṃ abhiruhitvā muduhatthakaṃ cūḷupaṭṭhākaṃ hatthipiṭṭhe nisīdāpetvā gantvā rājanivesanassa ākāsaṅgaṇābhimukhe ṭhāne hatthiṃ mahābhittiyaṃ allīyāpetvā vātapānasamīpe temento aṭṭhāsi. Rājāpi dhītaraṃ rakkhanto aññattha sayituṃ na deti, attano santike cūḷasayane sayāpeti. Sāpi ‘‘ajja kumāro āgamissatī’’ti ñatvā niddaṃ anokkamitvāva nipannā ‘‘tāta nhāyitukāmāmhī’’ti āha. Rājā ‘‘ehi, ammā’’ti taṃ hatthe gahetvā vātapānasamīpaṃ netvā ‘‘nhāyāhi, ammā’’ti ukkhipitvā vātapānassa bahipasse pamukhe ṭhapetvā ekasmiṃ hatthe gahetvā aṭṭhāsi. Sā nhāyamānāva kumārassa hatthaṃ pasāresi, so tassā hatthato ābharaṇāni omuñcitvā upaṭṭhākāya hatthe piḷandhitvā taṃ ukkhipitvā rājadhītaraṃ nissāya pamukhe ṭhapesi . Sā tassā hatthaṃ gahetvā pitu hatthe ṭhapesi, so tassā hatthaṃ gahetvā dhītu hatthaṃ muñci, sā itarasmāpi hatthā ābharaṇāni omuñcitvā tassā dutiyahatthe piḷandhitvā pitu hatthe ṭhapetvā kumārena saddhiṃ agamāsi. Rājā ‘‘dhītāyeva me’’ti saññāya taṃ dārikaṃ nhānapariyosāne sirigabbhe sayāpetvā dvāraṃ pidhāya lañchetvā ārakkhaṃ datvā attano sayanaṃ gantvā nipajji.

    ஸோ பபா⁴தாய ரத்தியா த்³வாரங் விவரித்வா தங் தா³ரிகங் தி³ஸ்வா ‘‘கிமேத’’ந்தி புச்சி². ஸா தஸ்ஸா குமாரேன ஸத்³தி⁴ங் க³தபா⁴வங் கதே²ஸி. ராஜா விப்படிஸாரீ ஹுத்வா ‘‘ஹத்தே² க³ஹெத்வா சரந்தேனபி மாதுகா³மங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கா, ஏவங் அரக்கி²யா நாமித்தி²யோ’’தி சிந்தெத்வா இதரா த்³வே கா³தா² அவோச –

    So pabhātāya rattiyā dvāraṃ vivaritvā taṃ dārikaṃ disvā ‘‘kimeta’’nti pucchi. Sā tassā kumārena saddhiṃ gatabhāvaṃ kathesi. Rājā vippaṭisārī hutvā ‘‘hatthe gahetvā carantenapi mātugāmaṃ rakkhituṃ na sakkā, evaṃ arakkhiyā nāmitthiyo’’ti cintetvā itarā dve gāthā avoca –

    35.

    35.

    ‘‘அனலா முது³ஸம்பா⁴ஸா, து³ப்பூரா தா நதீ³ஸமா;

    ‘‘Analā mudusambhāsā, duppūrā tā nadīsamā;

    ஸீத³ந்தி நங் விதி³த்வான, ஆரகா பரிவஜ்ஜயே.

    Sīdanti naṃ viditvāna, ārakā parivajjaye.

    36.

    36.

    ‘‘யங் ஏதா உபஸேவந்தி, ச²ந்த³ஸா வா த⁴னேன வா;

    ‘‘Yaṃ etā upasevanti, chandasā vā dhanena vā;

    ஜாதவேதோ³வ ஸங் டா²னங், கி²ப்பங் அனுத³ஹந்தி ந’’ந்தி.

    Jātavedova saṃ ṭhānaṃ, khippaṃ anudahanti na’’nti.

    தத்த² அனலா முது³ஸம்பா⁴ஸாதி முது³வசனேனபி அஸக்குணெய்யா, நேவ ஸக்கா ஸண்ஹவாசாய ஸங்க³ண்ஹிதுந்தி அத்தோ². புரிஸேஹி வா ஏதாஸங் ந அலந்தி அனலா. முது³ஸம்பா⁴ஸாதி ஹத³யே த²த்³தே⁴பி ஸம்பா⁴ஸாவ முது³ ஏதாஸந்தி முது³ஸம்பா⁴ஸா. து³ப்பூரா தா நதீ³ஸமாதி யதா² நதீ³ ஆக³தாக³தஸ்ஸ உத³கஸ்ஸ ஸந்த³னதோ உத³கேன து³ப்பூரா, ஏவங் அனுபூ⁴தானுபூ⁴தேஹி மேது²னாதீ³ஹி அபரிதுஸ்ஸனதோ து³ப்பூரா. தேன வுத்தங் –

    Tattha analā mudusambhāsāti muduvacanenapi asakkuṇeyyā, neva sakkā saṇhavācāya saṅgaṇhitunti attho. Purisehi vā etāsaṃ na alanti analā. Mudusambhāsāti hadaye thaddhepi sambhāsāva mudu etāsanti mudusambhāsā. Duppūrā tā nadīsamāti yathā nadī āgatāgatassa udakassa sandanato udakena duppūrā, evaṃ anubhūtānubhūtehi methunādīhi aparitussanato duppūrā. Tena vuttaṃ –

    ‘‘திண்ணங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் அதித்தோ அப்படிவானோ மாதுகா³மோ காலங் கரோதி. கதமேஸங் திண்ணங்? மேது²னஸமாபத்தியா ச விஜாயனஸ்ஸ ச அலங்காரஸ்ஸ ச. இமேஸங் கோ², பி⁴க்க²வே, திண்ணங் த⁴ம்மானங் அதித்தோ அப்படிவானோ மாதுகா³மோ காலங் கரோதீ’’தி.

    ‘‘Tiṇṇaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ atitto appaṭivāno mātugāmo kālaṃ karoti. Katamesaṃ tiṇṇaṃ? Methunasamāpattiyā ca vijāyanassa ca alaṅkārassa ca. Imesaṃ kho, bhikkhave, tiṇṇaṃ dhammānaṃ atitto appaṭivāno mātugāmo kālaṃ karotī’’ti.

    ஸீத³ந்தீதி அட்ட²ஸு மஹானிரயேஸு ஸோளஸஸு உஸ்ஸத³னிரயேஸு நிமுஜ்ஜந்தி. ந்தி நிபாதமத்தங் . விதி³த்வானாதி ஏவங் ஜானித்வா. ஆரகா பரிவஜ்ஜயேதி ‘‘ஏதா இத்தி²யோ நாம மேது²னத⁴ம்மாதீ³ஹி அதித்தா காலங் கத்வா ஏதேஸு நிரயேஸு ஸீத³ந்தி, ஏதா ஏவங் அத்தனா ஸீத³மானா கஸ்ஸஞ்ஞஸ்ஸ ஸுகா²ய ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி ஏவங் ஞத்வா பண்டி³தோ புரிஸோ தூ³ரதோவ தா பரிவஜ்ஜயேதி தீ³பேதி. ச²ந்த³ஸா வா த⁴னேன வாதி அத்தனோ வா ச²ந்தே³ன ருசியா பேமேன, ப⁴திவஸேன லத்³த⁴த⁴னேன வா யங் புரிஸங் ஏதா இத்தி²யோ உபஸேவந்தி ப⁴ஜந்தி. ஜாதவேதோ³தி அக்³கி³. ஸோ ஹி ஜாதமத்தோவ வேதி³யதி, விதி³தோ பாகடோ ஹோதீதி ஜாதவேதோ³. ஸோ யதா² அத்தனோ டா²னங் காரணங் ஓகாஸங் அனுத³ஹதி, ஏவமேதாபி யங் உபஸேவந்தி, தங் புரிஸங் த⁴னயஸஸீலபஞ்ஞாஸமன்னாக³தம்பி தேஸங் ஸப்³பே³ஸங் த⁴னாதீ³னங் வினாஸனதோ புன தாய ஸம்பத்தியா அப⁴ப்³பு³ப்பத்திகங் குருமானா கி²ப்பங் அனுத³ஹந்தி ஜா²பெந்தி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Sīdantīti aṭṭhasu mahānirayesu soḷasasu ussadanirayesu nimujjanti. Nanti nipātamattaṃ . Viditvānāti evaṃ jānitvā. Ārakā parivajjayeti ‘‘etā itthiyo nāma methunadhammādīhi atittā kālaṃ katvā etesu nirayesu sīdanti, etā evaṃ attanā sīdamānā kassaññassa sukhāya bhavissantī’’ti evaṃ ñatvā paṇḍito puriso dūratova tā parivajjayeti dīpeti. Chandasā vā dhanena vāti attano vā chandena ruciyā pemena, bhativasena laddhadhanena vā yaṃ purisaṃ etā itthiyo upasevanti bhajanti. Jātavedoti aggi. So hi jātamattova vediyati, vidito pākaṭo hotīti jātavedo. So yathā attano ṭhānaṃ kāraṇaṃ okāsaṃ anudahati, evametāpi yaṃ upasevanti, taṃ purisaṃ dhanayasasīlapaññāsamannāgatampi tesaṃ sabbesaṃ dhanādīnaṃ vināsanato puna tāya sampattiyā abhabbuppattikaṃ kurumānā khippaṃ anudahanti jhāpenti. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘ப³லவந்தோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தி, தா²மவந்தோபி ஹாயரே;

    ‘‘Balavanto dubbalā honti, thāmavantopi hāyare;

    சக்கு²மா அந்த⁴கா ஹொந்தி, மாதுகா³மவஸங் க³தா.

    Cakkhumā andhakā honti, mātugāmavasaṃ gatā.

    ‘‘கு³ணவந்தோ நிக்³கு³ணா ஹொந்தி, பஞ்ஞவந்தோபி ஹாயரே;

    ‘‘Guṇavanto nigguṇā honti, paññavantopi hāyare;

    பமத்தா ப³ந்த⁴னே ஸெந்தி, மாதுகா³மவஸங் க³தா.

    Pamattā bandhane senti, mātugāmavasaṃ gatā.

    ‘‘அஜ்ஜே²னஞ்ச தபங் ஸீலங், ஸச்சங் சாக³ங் ஸதிங் மதிங்;

    ‘‘Ajjhenañca tapaṃ sīlaṃ, saccaṃ cāgaṃ satiṃ matiṃ;

    அச்சி²ந்த³ந்தி பமத்தஸ்ஸ, பந்த²தூ³பீ⁴வ தக்கரா.

    Acchindanti pamattassa, panthadūbhīva takkarā.

    ‘‘யஸங் கித்திங் தி⁴திங் ஸூரங், பா³ஹுஸச்சங் பஜானநங்;

    ‘‘Yasaṃ kittiṃ dhitiṃ sūraṃ, bāhusaccaṃ pajānanaṃ;

    கே²பயந்தி பமத்தஸ்ஸ, கட்ட²புஞ்ஜங்வ பாவகோ’’தி.

    Khepayanti pamattassa, kaṭṭhapuñjaṃva pāvako’’ti.

    ஏவங் வத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘பா⁴கி³னெய்யோபி மயாவ போஸேதப்³போ³’’தி மஹந்தேன ஸக்காரேன தீ⁴தரங் தஸ்ஸேவ த³த்வா தங் ஓபரஜ்ஜே பதிட்ட²பேஸி. ஸோபி மாதுலஸ்ஸ அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்ட²ஹி.

    Evaṃ vatvā mahāsatto ‘‘bhāgineyyopi mayāva posetabbo’’ti mahantena sakkārena dhītaraṃ tasseva datvā taṃ oparajje patiṭṭhapesi. Sopi mātulassa accayena rajje patiṭṭhahi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸேனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesenaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā rājā ahameva ahosi’’nti.

    முது³பாணிஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Mudupāṇijātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 262. முது³பாணிஜாதகங் • 262. Mudupāṇijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact