Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    ஜாதக-அட்ட²கதா²

    Jātaka-aṭṭhakathā

    (ச²ட்டோ² பா⁴கோ³)

    (Chaṭṭho bhāgo)

    22. மஹானிபாதோ

    22. Mahānipāto

    [538] 1. மூக³பக்க²ஜாதகவண்ணனா

    [538] 1. Mūgapakkhajātakavaṇṇanā

    மா பண்டி³ச்சயங் விபா⁴வயாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா ப⁴க³வதோ நெக்க²ம்மபாரமிங் வண்ணயந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்க²வே, இதா³னி மம பூரிதபாரமிஸ்ஸ ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நாம அனச்ச²ரியங். அஹஞ்ஹி புப்³பே³ அபரிபக்கே ஞாணே பாரமியோ பூரெந்தோபி ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    paṇḍiccayaṃ vibhāvayāti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhagavato nekkhammapāramiṃ vaṇṇayantā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘bhikkhave, idāni mama pūritapāramissa rajjaṃ chaḍḍetvā mahābhinikkhamanaṃ nāma anacchariyaṃ. Ahañhi pubbe aparipakke ñāṇe pāramiyo pūrentopi rajjaṃ chaḍḍetvā nikkhantoyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே காஸிரட்டே² பா³ராணஸியங் காஸிராஜா நாம த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ஸோளஸஸஹஸ்ஸா இத்தி²யோ அஹேஸுங். தாஸு ஏகாபி புத்தங் வா தீ⁴தரங் வா ந லபி⁴. நாக³ரா ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ வங்ஸானுரக்க²கோ ஏகோபி புத்தோ நத்தீ²’’தி ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா குஸஜாதகே (ஜா॰ 2.20.1 ஆத³யோ) ஆக³தனயேனேவ ராஜானங் ஏவமாஹங்ஸு ‘‘தே³வ, புத்தங் பத்தே²தா²’’தி. ராஜா தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ஸோளஸஸஹஸ்ஸா இத்தி²யோ ‘‘தும்ஹே புத்தங் பத்தே²தா²’’தி ஆணாபேஸி. தா சந்தா³தீ³னங் தே³வதானங் ஆயாசனஉபட்டா²னாதீ³னி கத்வா பத்தெ²ந்தியோபி புத்தங் வா தீ⁴தரங் வா ந லபி⁴ங்ஸு. அக்³க³மஹேஸீ பனஸ்ஸ மத்³த³ராஜதீ⁴தா சந்தா³தே³வீ நாம ஸீலஸம்பன்னா அஹோஸி. ராஜா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வம்பி புத்தங் பத்தே²ஹீ’’தி ஆஹ. ஸா புண்ணமதி³வஸே உபோஸத²ங் ஸமாதி³யித்வா சூளஸயனே நிபன்னாவ அத்தனோ ஸீலங் ஆவஜ்ஜெத்வா ‘‘ஸசாஹங் அக²ண்ட³ஸீலா இமினா மே ஸச்சேன புத்தோ உப்பஜ்ஜதூ’’தி ஸச்சகிரியங் அகாஸி.

    Atīte kāsiraṭṭhe bārāṇasiyaṃ kāsirājā nāma dhammena rajjaṃ kāresi. Tassa soḷasasahassā itthiyo ahesuṃ. Tāsu ekāpi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhi. Nāgarā ‘‘amhākaṃ rañño vaṃsānurakkhako ekopi putto natthī’’ti rājaṅgaṇe sannipatitvā kusajātake (jā. 2.20.1 ādayo) āgatanayeneva rājānaṃ evamāhaṃsu ‘‘deva, puttaṃ patthethā’’ti. Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā soḷasasahassā itthiyo ‘‘tumhe puttaṃ patthethā’’ti āṇāpesi. Tā candādīnaṃ devatānaṃ āyācanaupaṭṭhānādīni katvā patthentiyopi puttaṃ vā dhītaraṃ vā na labhiṃsu. Aggamahesī panassa maddarājadhītā candādevī nāma sīlasampannā ahosi. Rājā ‘‘bhadde, tvampi puttaṃ patthehī’’ti āha. Sā puṇṇamadivase uposathaṃ samādiyitvā cūḷasayane nipannāva attano sīlaṃ āvajjetvā ‘‘sacāhaṃ akhaṇḍasīlā iminā me saccena putto uppajjatū’’ti saccakiriyaṃ akāsi.

    தஸ்ஸா ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘சந்தா³தே³வீ புத்தங் பத்தே²தி, ஹந்தா³ஹங் புத்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸானுச்ச²விகங் புத்தங் உபதா⁴ரெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தங் பஸ்ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ததா³வீஸதிவஸ்ஸானி பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங் காரெத்வா ததோ சுதோ உஸ்ஸத³னிரயே நிப்³ப³த்தித்வா அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி தத்த² பச்சித்வா ததோ சவித்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. தத்தா²பி யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சவித்வா உபரிதே³வலோகங் க³ந்துகாமோ அஹோஸி. ஸக்கோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘மாரிஸ, தயி மனுஸ்ஸலோகே உப்பன்னே பாரமியோ ச தே பூரிஸ்ஸந்தி, மஹாஜனஸ்ஸ வுட்³டி⁴ ச ப⁴விஸ்ஸதி, அயங் காஸிரஞ்ஞோ சந்தா³தே³வீ நாம அக்³க³மஹேஸீ புத்தங் பத்தே²தி, தஸ்ஸா குச்சி²யங் உப்பஜ்ஜாஹீ’’தி வத்வா அஞ்ஞேஸஞ்ச சவனத⁴ம்மானங் பஞ்சஸதானங் தே³வபுத்தானங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸகட்டா²னமேவ அக³மாஸி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா பஞ்சஹி தே³வபுத்தஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் தே³வலோகதோ சவித்வா ஸயங் சந்தா³தே³வியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. இதரே பன தே³வபுத்தா அமச்சப⁴ரியானங் குச்சீ²ஸு படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிங்ஸு.

    Tassā sīlatejena sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘candādevī puttaṃ pattheti, handāhaṃ puttaṃ dassāmī’’ti tassānucchavikaṃ puttaṃ upadhārento bodhisattaṃ passi. Bodhisattopi tadāvīsativassāni bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāretvā tato cuto ussadaniraye nibbattitvā asītivassasahassāni tattha paccitvā tato cavitvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Tatthāpi yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cavitvā uparidevalokaṃ gantukāmo ahosi. Sakko tassa santikaṃ gantvā ‘‘mārisa, tayi manussaloke uppanne pāramiyo ca te pūrissanti, mahājanassa vuḍḍhi ca bhavissati, ayaṃ kāsirañño candādevī nāma aggamahesī puttaṃ pattheti, tassā kucchiyaṃ uppajjāhī’’ti vatvā aññesañca cavanadhammānaṃ pañcasatānaṃ devaputtānaṃ paṭiññaṃ gahetvā sakaṭṭhānameva agamāsi. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā pañcahi devaputtasatehi saddhiṃ devalokato cavitvā sayaṃ candādeviyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Itare pana devaputtā amaccabhariyānaṃ kucchīsu paṭisandhiṃ gaṇhiṃsu.

    ததா³ சந்தா³தே³வியா குச்சி² வஜிரபுண்ணா விய அஹோஸி. ஸா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பதிட்டி²தபா⁴வங் ஞத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பரிஹாரங் தா³பேஸி. ஸா பரிபுண்ணக³ப்³பா⁴ த³ஸமாஸச்சயேன த⁴ஞ்ஞபுஞ்ஞலக்க²ணஸம்பன்னங் புத்தங் விஜாயி. தங் தி³வஸமேவ அமச்சகே³ஹேஸு பஞ்ச குமாரஸதானி ஜாயிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே ராஜா அமச்சக³ணபரிவுதோ மஹாதலே நிஸின்னோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ‘‘புத்தோ, தே தே³வ, ஜாதோ’’தி ஆரோசயிங்ஸு. தேஸங் வசனங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ புத்தபேமங் உப்பஜ்ஜித்வா ச²வியாதீ³னி சி²ந்தி³த்வா அட்டி²மிஞ்ஜங் ஆஹச்ச அட்டா²ஸி, அப்³ப⁴ந்தரே பீதி உப்பஜ்ஜி, ஹத³யங் ஸீதலங் ஜாதங். ஸோ அமச்சே புச்சி² ‘‘துட்டா² நு கோ² தும்ஹே, மம புத்தோ ஜாதோ’’தி? ‘‘கிங் கதே²த², தே³வ, மயங் புப்³பே³ அனாதா², இதா³னி பன ஸனாதா² ஜாதா, ஸாமிகோ நோ லத்³தோ⁴’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா மஹாஸேனகு³த்தங் பக்கோஸாபெத்வா ஆணாபேஸி ‘‘மம புத்தஸ்ஸ பரிவாரோ லத்³து⁴ங் வட்டதி, க³ச்ச² த்வங் அமச்சகே³ஹேஸு அஜ்ஜ ஜாதா தா³ரகா கித்தகா நாமாதி ஓலோகேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா அமச்சகே³ஹானி க³ந்த்வா ஓலோகெந்தோ பஞ்ச குமாரஸதானி தி³ஸ்வா புனாக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி.

    Tadā candādeviyā kucchi vajirapuṇṇā viya ahosi. Sā gabbhassa patiṭṭhitabhāvaṃ ñatvā rañño ārocesi. Taṃ sutvā rājā gabbhassa parihāraṃ dāpesi. Sā paripuṇṇagabbhā dasamāsaccayena dhaññapuññalakkhaṇasampannaṃ puttaṃ vijāyi. Taṃ divasameva amaccagehesu pañca kumārasatāni jāyiṃsu. Tasmiṃ khaṇe rājā amaccagaṇaparivuto mahātale nisinno ahosi. Athassa ‘‘putto, te deva, jāto’’ti ārocayiṃsu. Tesaṃ vacanaṃ sutvā rañño puttapemaṃ uppajjitvā chaviyādīni chinditvā aṭṭhimiñjaṃ āhacca aṭṭhāsi, abbhantare pīti uppajji, hadayaṃ sītalaṃ jātaṃ. So amacce pucchi ‘‘tuṭṭhā nu kho tumhe, mama putto jāto’’ti? ‘‘Kiṃ kathetha, deva, mayaṃ pubbe anāthā, idāni pana sanāthā jātā, sāmiko no laddho’’ti āhaṃsu. Rājā mahāsenaguttaṃ pakkosāpetvā āṇāpesi ‘‘mama puttassa parivāro laddhuṃ vaṭṭati, gaccha tvaṃ amaccagehesu ajja jātā dārakā kittakā nāmāti olokehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā amaccagehāni gantvā olokento pañca kumārasatāni disvā punāgantvā rañño ārocesi.

    ராஜா பஞ்சன்னங் தா³ரகஸதானங் குமாரபஸாத⁴னானி பேஸெத்வா புன பஞ்ச தா⁴திஸதானி ச தா³பேஸி. மஹாஸத்தஸ்ஸ பன அதிதீ³கா⁴தி³தோ³ஸவஜ்ஜிதா அலம்ப³த்த²னியோ மது⁴ரத²ஞ்ஞாயோ சதுஸட்டி² தா⁴தியோ அதா³ஸி. அதிதீ³கா⁴ய ஹி இத்தி²யா பஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா த²ஞ்ஞங் பிவதோ தா³ரகஸ்ஸ கீ³வா தீ³கா⁴ ஹோதி, அதிரஸ்ஸாய பஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா த²ஞ்ஞங் பிவந்தோ தா³ரகோ நிப்பீளிதக²ந்த⁴ட்டி²கோ ஹோதி, அதிகிஸாய பஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா த²ஞ்ஞங் பிவதோ தா³ரகஸ்ஸ ஊரூ ருஜ்ஜந்தி, அதிதூ²லாய பஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா த²ஞ்ஞங் பிவந்தோ தா³ரகோ பக்க²பாதோ³ ஹோதி, அதிகாளிகாய கீ²ரங் அதிஸீதலங் ஹோதி, அதிஓதா³தாய கீ²ரங் அதிஉண்ஹங் ஹோதி, லம்ப³த்த²னியா பஸ்ஸே நிஸீதி³த்வா த²ஞ்ஞங் பிவந்தோ தா³ரகோ நிப்பீளிதனாஸிகோ ஹோதி. காஸானஞ்ச பன இத்தீ²னங் கீ²ரங் அதிஅம்பி³லங் ஹோதி, ஸாஸானஞ்ச பன இத்தீ²னங் கீ²ரங் அதிகடுகாதி³பே⁴த³ங் ஹோதி, தஸ்மா தே ஸப்³பே³பி தோ³ஸே விவஜ்ஜெத்வா அலம்ப³த்த²னியோ மது⁴ரத²ஞ்ஞாயோ சதுஸட்டி² தா⁴தியோ த³த்வா மஹந்தங் ஸக்காரங் கத்வா சந்தா³தே³வியாபி வரங் அதா³ஸி. ஸாபி க³ஹிதகங் கத்வா ட²பேஸி.

    Rājā pañcannaṃ dārakasatānaṃ kumārapasādhanāni pesetvā puna pañca dhātisatāni ca dāpesi. Mahāsattassa pana atidīghādidosavajjitā alambatthaniyo madhurathaññāyo catusaṭṭhi dhātiyo adāsi. Atidīghāya hi itthiyā passe nisīditvā thaññaṃ pivato dārakassa gīvā dīghā hoti, atirassāya passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako nippīḷitakhandhaṭṭhiko hoti, atikisāya passe nisīditvā thaññaṃ pivato dārakassa ūrū rujjanti, atithūlāya passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako pakkhapādo hoti, atikāḷikāya khīraṃ atisītalaṃ hoti, atiodātāya khīraṃ atiuṇhaṃ hoti, lambatthaniyā passe nisīditvā thaññaṃ pivanto dārako nippīḷitanāsiko hoti. Kāsānañca pana itthīnaṃ khīraṃ atiambilaṃ hoti, sāsānañca pana itthīnaṃ khīraṃ atikaṭukādibhedaṃ hoti, tasmā te sabbepi dose vivajjetvā alambatthaniyo madhurathaññāyo catusaṭṭhi dhātiyo datvā mahantaṃ sakkāraṃ katvā candādeviyāpi varaṃ adāsi. Sāpi gahitakaṃ katvā ṭhapesi.

    ராஜா குமாரஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே லக்க²ணபாட²கே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் மஹந்தங் ஸக்காரங் கத்வா குமாரஸ்ஸ அந்தராயாபா⁴வங் புச்சி². தே தஸ்ஸ லக்க²ணஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாராஜ, த⁴ஞ்ஞபுஞ்ஞலக்க²ணஸம்பன்னோ அயங் குமாரோ, திட்ட²து ஏகதீ³போ, த்³விஸஹஸ்ஸபரிவாரானங் சதுன்னம்பி மஹாதீ³பானங் ரஜ்ஜங் காரேதுங் ஸமத்தோ² ஹோதி, நாஸ்ஸ கோசி அந்தராயோ பஞ்ஞாயதீ’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா தேஸங் வசனங் ஸுத்வா துஸ்ஸித்வா குமாரஸ்ஸ நாமங் கரொந்தோ யஸ்மா குமாரஸ்ஸ ஜாததி³வஸே ஸகலகாஸிரட்டே² தே³வோ வஸ்ஸி, யஸ்மா ச ரஞ்ஞோ சேவ அமச்சானஞ்ச ஹத³யங் ஸீதலங் ஜாதங், யஸ்மா ச தேமயமானோ ஜாதோ, தஸ்மா ‘‘தேமியகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அகாஸி. அத² நங் தா⁴தியோ ஏகமாஸிகங் அலங்கரித்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் ஆனயிங்ஸு. ராஜா பியபுத்தங் ஆலிங்கி³த்வா ஸீஸே சும்பி³த்வா அங்கே நிஸீதா³பெத்வா ரமயமானோ நிஸீதி³.

    Rājā kumārassa nāmaggahaṇadivase lakkhaṇapāṭhake brāhmaṇe pakkosāpetvā tesaṃ mahantaṃ sakkāraṃ katvā kumārassa antarāyābhāvaṃ pucchi. Te tassa lakkhaṇasampattiṃ disvā ‘‘mahārāja, dhaññapuññalakkhaṇasampanno ayaṃ kumāro, tiṭṭhatu ekadīpo, dvisahassaparivārānaṃ catunnampi mahādīpānaṃ rajjaṃ kāretuṃ samattho hoti, nāssa koci antarāyo paññāyatī’’ti vadiṃsu. Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā tussitvā kumārassa nāmaṃ karonto yasmā kumārassa jātadivase sakalakāsiraṭṭhe devo vassi, yasmā ca rañño ceva amaccānañca hadayaṃ sītalaṃ jātaṃ, yasmā ca temayamāno jāto, tasmā ‘‘temiyakumāro’’tissa nāmaṃ akāsi. Atha naṃ dhātiyo ekamāsikaṃ alaṅkaritvā rañño santikaṃ ānayiṃsu. Rājā piyaputtaṃ āliṅgitvā sīse cumbitvā aṅke nisīdāpetvā ramayamāno nisīdi.

    தஸ்மிங் க²ணே சத்தாரோ சோரா ஆனீதா. ராஜா தே தி³ஸ்வா ‘‘தேஸு ஏகஸ்ஸ சோரஸ்ஸ ஸகண்டகாஹி கஸாஹி பஹாரஸஹஸ்ஸங் கரோத², ஏகஸ்ஸ ஸங்க²லிகாய ப³ந்தி⁴த்வா ப³ந்த⁴னாகா³ரபவேஸனங் கரோத², ஏகஸ்ஸ ஸரீரே ஸத்திபஹாரங் கரோத², ஏகஸ்ஸ ஸூலாரோபனங் கரோதா²’’தி ஆணாபேஸி. அத² மஹாஸத்தோ பிது வசனங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதோ ஹுத்வா ‘‘அஹோ மம பிதா ரஜ்ஜங் நிஸ்ஸாய அதிபா⁴ரியங் நிரயகா³மிகம்மங் அகாஸீ’’தி சிந்தேஸி. புனதி³வஸே பன தங் ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² அலங்கதஸிரிஸயனே நிபஜ்ஜாபேஸுங். ஸோ தோ²கங் நித்³தா³யித்வா பபு³த்³தோ⁴ அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஸேதச்ச²த்தங் ஓலோகெந்தோ மஹந்தங் ஸிரிவிப⁴வங் பஸ்ஸி. அத²ஸ்ஸ பகதியாபி பீ⁴ததஸிதஸ்ஸ அதிரேகதரங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜி. ஸோ ‘‘குதோ நு கோ² அஹங் இமங் சோரகே³ஹங் ஆக³தொம்ஹீ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ஜாதிஸ்ஸரஞாணேன தே³வலோகதோ ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா ததோ பரங் ஓலோகெந்தோ உஸ்ஸத³னிரயே பக்கபா⁴வங் பஸ்ஸி, ததோ பரங் ஓலோகெந்தோ தஸ்மிங்யேவ நக³ரே ராஜபா⁴வங் அஞ்ஞாஸி.

    Tasmiṃ khaṇe cattāro corā ānītā. Rājā te disvā ‘‘tesu ekassa corassa sakaṇṭakāhi kasāhi pahārasahassaṃ karotha, ekassa saṅkhalikāya bandhitvā bandhanāgārapavesanaṃ karotha, ekassa sarīre sattipahāraṃ karotha, ekassa sūlāropanaṃ karothā’’ti āṇāpesi. Atha mahāsatto pitu vacanaṃ sutvā bhītatasito hutvā ‘‘aho mama pitā rajjaṃ nissāya atibhāriyaṃ nirayagāmikammaṃ akāsī’’ti cintesi. Punadivase pana taṃ setacchattassa heṭṭhā alaṅkatasirisayane nipajjāpesuṃ. So thokaṃ niddāyitvā pabuddho akkhīni ummīletvā setacchattaṃ olokento mahantaṃ sirivibhavaṃ passi. Athassa pakatiyāpi bhītatasitassa atirekataraṃ bhayaṃ uppajji. So ‘‘kuto nu kho ahaṃ imaṃ coragehaṃ āgatomhī’’ti upadhārento jātissarañāṇena devalokato āgatabhāvaṃ ñatvā tato paraṃ olokento ussadaniraye pakkabhāvaṃ passi, tato paraṃ olokento tasmiṃyeva nagare rājabhāvaṃ aññāsi.

    அத²ஸ்ஸ ‘‘அஹங் வீஸதிவஸ்ஸானி பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங் காரெத்வா அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி உஸ்ஸத³னிரயே பச்சிங், இதா³னி புனபி இமஸ்மிங்யேவ சோரகே³ஹே நிப்³ப³த்தொம்ஹி, பிதா மே ஹிய்யோ சதூஸு சோரேஸு ஆனீதேஸு ததா²ரூபங் ப²ருஸங் நிரயஸங்வத்தனிகங் கத²ங் கதே²ஸி, ஸசாஹங் ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸாமி, புனபி நிரயே நிப்³ப³த்தித்வா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தஸ்ஸ மஹந்தங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கஞ்சனவண்ணங் ஸரீரங் ஹத்தே²ன பரிமத்³தி³தங் பது³மங் விய மிலாதங் து³ப்³ப³ண்ணங் அஹோஸி. ஸோ ‘‘கத²ங் நு கோ² இமம்ஹா சோரகே³ஹா முச்செய்ய’’ந்தி சிந்தெந்தோ நிபஜ்ஜி. அத² நங் ஏகஸ்மிங் அத்தபா⁴வே மாதுபூ⁴தபுப்³பா³ ச²த்தே அதி⁴வத்தா² தே³வதீ⁴தா அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘தாத தேமியகுமார, மா பா⁴யி, மா ஸோசி, மா சிந்தயி. ஸசே இதோ முச்சிதுகாமோஸி, த்வங் அபீட²ஸப்பீபி பீட²ஸப்பீ விய ஹோஹி, அப³தி⁴ரோபி ப³தி⁴ரோ விய ஹோஹி, அமூகோ³பி மூகோ³ விய ஹோஹி, இமானி தீணி அங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய அத்தனோ பண்டி³தபா⁴வங் மா பகாஸேஹீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Athassa ‘‘ahaṃ vīsativassāni bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāretvā asītivassasahassāni ussadaniraye pacciṃ, idāni punapi imasmiṃyeva coragehe nibbattomhi, pitā me hiyyo catūsu coresu ānītesu tathārūpaṃ pharusaṃ nirayasaṃvattanikaṃ kathaṃ kathesi, sacāhaṃ rajjaṃ kāressāmi, punapi niraye nibbattitvā mahādukkhaṃ anubhavissāmī’’ti āvajjentassa mahantaṃ bhayaṃ uppajji. Bodhisattassa kañcanavaṇṇaṃ sarīraṃ hatthena parimadditaṃ padumaṃ viya milātaṃ dubbaṇṇaṃ ahosi. So ‘‘kathaṃ nu kho imamhā coragehā mucceyya’’nti cintento nipajji. Atha naṃ ekasmiṃ attabhāve mātubhūtapubbā chatte adhivatthā devadhītā assāsetvā ‘‘tāta temiyakumāra, mā bhāyi, mā soci, mā cintayi. Sace ito muccitukāmosi, tvaṃ apīṭhasappīpi pīṭhasappī viya hohi, abadhiropi badhiro viya hohi, amūgopi mūgo viya hohi, imāni tīṇi aṅgāni adhiṭṭhāya attano paṇḍitabhāvaṃ mā pakāsehī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    1.

    1.

    ‘‘மா பண்டி³ச்சயங் விபா⁴வய, பா³லமதோ ப⁴வ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Mā paṇḍiccayaṃ vibhāvaya, bālamato bhava sabbapāṇinaṃ;

    ஸப்³போ³ தங் ஜனோ ஓசினாயது, ஏவங் தவ அத்தோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Sabbo taṃ jano ocināyatu, evaṃ tava attho bhavissatī’’ti.

    தத்த² பண்டி³ச்சயந்தி பண்டி³ச்சங், அயமேவ வா பாடோ². பா³லமதோதி பா³லோ இதி ஸம்மதோ. ஸப்³போ³ ஜனோதி ஸகலோ அந்தோஜனோ சேவ ப³ஹிஜனோ ச. ஓசினாயதூதி ‘‘நீஹரதே²தங் காளகண்ணி’’ந்தி அவமஞ்ஞது, அவஜானாதூதி அத்தோ².

    Tattha paṇḍiccayanti paṇḍiccaṃ, ayameva vā pāṭho. Bālamatoti bālo iti sammato. Sabbo janoti sakalo antojano ceva bahijano ca. Ocināyatūti ‘‘nīharathetaṃ kāḷakaṇṇi’’nti avamaññatu, avajānātūti attho.

    ஸோ தஸ்ஸா வசனேன அஸ்ஸாஸங் படிலபி⁴த்வா –

    So tassā vacanena assāsaṃ paṭilabhitvā –

    2.

    2.

    ‘‘கரோமி தே தங் வசனங், யங் மங் ப⁴ணஸி தே³வதே;

    ‘‘Karomi te taṃ vacanaṃ, yaṃ maṃ bhaṇasi devate;

    அத்த²காமாஸி மே அம்ம, ஹிதகாமாஸி தே³வதே’’தி. –

    Atthakāmāsi me amma, hitakāmāsi devate’’ti. –

    இமங் கா³த²ங் வத்வா தானி தீணி அங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ஸி. ஸா ச தே³வதீ⁴தா அந்தரதா⁴யி. ராஜா புத்தஸ்ஸ அனுக்கண்ட²னத்தா²ய தானி பஞ்ச குமாரஸதானி தஸ்ஸ ஸந்திகேயேவ ட²பேஸி. தே தா³ரகா த²ஞ்ஞத்தா²ய ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி. மஹாஸத்தோ பன நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ ‘‘ரஜ்ஜதோ மே ஸுஸ்ஸித்வா மதமேவ ஸெய்யோ’’தி ந ரோத³தி ந பரிதே³வதி. அத²ஸ்ஸ தா⁴தியோ தங் பவத்திங் ஞத்வா சந்தா³தே³வியா ஆரோசயிங்ஸு. ஸாபி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா நேமித்தகே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா புச்சி². அத² ப்³ராஹ்மணா ஆஹங்ஸு ‘‘தே³வ, குமாரஸ்ஸ பகதிவேலங் அதிக்கமித்வா த²ஞ்ஞங் தா³துங் வட்டதி, ஏவங் ஸோ ரோத³மானோ த²னங் த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா ஸயமேவ பிவிஸ்ஸதீ’’தி. ததோ பட்டா²ய தா⁴தியோ குமாரஸ்ஸ பகதிவேலங் அதிக்கமித்வா த²ஞ்ஞங் தெ³ந்தி. த³த³மானா ச கதா³சி ஏகவாரங் அதிக்கமித்வா தெ³ந்தி, கதா³சி ஸகலதி³வஸங் கீ²ரங் ந தெ³ந்தி.

    Imaṃ gāthaṃ vatvā tāni tīṇi aṅgāni adhiṭṭhāsi. Sā ca devadhītā antaradhāyi. Rājā puttassa anukkaṇṭhanatthāya tāni pañca kumārasatāni tassa santikeyeva ṭhapesi. Te dārakā thaññatthāya rodanti paridevanti. Mahāsatto pana nirayabhayatajjito ‘‘rajjato me sussitvā matameva seyyo’’ti na rodati na paridevati. Athassa dhātiyo taṃ pavattiṃ ñatvā candādeviyā ārocayiṃsu. Sāpi rañño ārocesi. Rājā nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Atha brāhmaṇā āhaṃsu ‘‘deva, kumārassa pakativelaṃ atikkamitvā thaññaṃ dātuṃ vaṭṭati, evaṃ so rodamāno thanaṃ daḷhaṃ gahetvā sayameva pivissatī’’ti. Tato paṭṭhāya dhātiyo kumārassa pakativelaṃ atikkamitvā thaññaṃ denti. Dadamānā ca kadāci ekavāraṃ atikkamitvā denti, kadāci sakaladivasaṃ khīraṃ na denti.

    வீமங்ஸனகண்ட³ங்

    Vīmaṃsanakaṇḍaṃ

    ஸோ நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ ஸுஸ்ஸந்தோபி த²ஞ்ஞத்தா²ய ந ரோத³தி, ந பரிதே³வதி. அத² நங் அரோத³ந்தம்பி தி³ஸ்வா ‘‘புத்தோ மே சா²தோ’’தி மாதா வா த²ஞ்ஞங் பாயேதி, கதா³சி தா⁴தியோ வா பாயெந்தி. ஸேஸதா³ரகா த²ஞ்ஞங் அலத்³த⁴வேலாயமேவ ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி. மஹாஸத்தோ பன நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ ந ரோத³தி, ந பரிதே³வதி, ந நித்³தா³யதி, ந ஹத்த²பாதே³ ஸமிஞ்ஜதி, ந ஸத்³த³ங் கரோதி. அத²ஸ்ஸ தா⁴தியோ ‘‘பீட²ஸப்பீனங் ஹத்த²பாதா³ நாம ந ஏவரூபா ஹொந்தி, மூகா³னங் ஹனுகபரியோஸானங் நாம ந ஏவரூபங் ஹோதி, ப³தி⁴ரானங் கண்ணஸோதானி நாம ந ஏவரூபானி ஹொந்தி, ப⁴விதப்³ப³மெத்த² காரணேன, வீமங்ஸிஸ்ஸாம ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘கீ²ரேன தாவ நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸகலதி³வஸங் கீ²ரங் ந தெ³ந்தி. ஸோ ஸுஸ்ஸந்தோபி கீ²ரத்தா²ய ஸத்³த³ங் ந கரோதி. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘புத்தோ மே சா²தோ’’தி ஸயமேவ த²ஞ்ஞங் பாயேதி. ஏவங் அந்தரந்தரா கீ²ரங் அத³த்வா ஏகஸங்வச்ச²ரங் வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ அந்தரங் ந பஸ்ஸிங்ஸு.

    So nirayabhayatajjito sussantopi thaññatthāya na rodati, na paridevati. Atha naṃ arodantampi disvā ‘‘putto me chāto’’ti mātā vā thaññaṃ pāyeti, kadāci dhātiyo vā pāyenti. Sesadārakā thaññaṃ aladdhavelāyameva rodanti paridevanti. Mahāsatto pana nirayabhayatajjito na rodati, na paridevati, na niddāyati, na hatthapāde samiñjati, na saddaṃ karoti. Athassa dhātiyo ‘‘pīṭhasappīnaṃ hatthapādā nāma na evarūpā honti, mūgānaṃ hanukapariyosānaṃ nāma na evarūpaṃ hoti, badhirānaṃ kaṇṇasotāni nāma na evarūpāni honti, bhavitabbamettha kāraṇena, vīmaṃsissāma na’’nti cintetvā ‘‘khīrena tāva naṃ vīmaṃsissāmā’’ti sakaladivasaṃ khīraṃ na denti. So sussantopi khīratthāya saddaṃ na karoti. Athassa mātā ‘‘putto me chāto’’ti sayameva thaññaṃ pāyeti. Evaṃ antarantarā khīraṃ adatvā ekasaṃvaccharaṃ vīmaṃsantāpissa antaraṃ na passiṃsu.

    ததோ அமச்சாத³யோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் ‘‘ஏகவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம பூவக²ஜ்ஜகங் பியாயந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி பஞ்ச குமாரஸதானி தஸ்ஸ ஸந்திகேயேவ நிஸீதா³பெத்வா நானாபூவக²ஜ்ஜகானி உபனாமெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ட²பெத்வா ‘‘யதா²ருசி தானி பூவக²ஜ்ஜகானி க³ண்ஹதா²’’தி படிச்ச²ன்னட்டா²னே திட்ட²ந்தி. ஸேஸதா³ரகா கலஹங் கரொந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஹரந்தா தங் தங் க³ஹெத்வா கா²த³ந்தி. மஹாஸத்தோ பன அத்தானங் ஓவதி³த்வா ‘‘தாத தேமியகுமார, நிரயப⁴யங் இச்ச²ந்தோ பூவக²ஜ்ஜகங் இச்சா²ஹீ’’தி நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ பூவக²ஜ்ஜகங் ந ஓலோகேஸி. ஏவங் பூவக²ஜ்ஜகேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato amaccādayo rañño ārocesuṃ ‘‘ekavassikadārakā nāma pūvakhajjakaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti pañca kumārasatāni tassa santikeyeva nisīdāpetvā nānāpūvakhajjakāni upanāmetvā bodhisattassa avidūre ṭhapetvā ‘‘yathāruci tāni pūvakhajjakāni gaṇhathā’’ti paṭicchannaṭṭhāne tiṭṭhanti. Sesadārakā kalahaṃ karontā aññamaññaṃ paharantā taṃ taṃ gahetvā khādanti. Mahāsatto pana attānaṃ ovaditvā ‘‘tāta temiyakumāra, nirayabhayaṃ icchanto pūvakhajjakaṃ icchāhī’’ti nirayabhayatajjito pūvakhajjakaṃ na olokesi. Evaṃ pūvakhajjakenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘த்³விவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம ப²லாப²லங் பியாயந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி நானாப²லானி உபனாமெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ட²பெத்வா வீமங்ஸிங்ஸு. ஸேஸதா³ரகா கலஹங் கத்வா யுஜ்ஜ²ந்தா தங் தங் க³ஹெத்வா கா²த³ந்தி. ஸோ நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ தம்பி ந ஓலோகேஸி. ஏவங் ப²லாப²லேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘dvivassikadārakā nāma phalāphalaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānāphalāni upanāmetvā bodhisattassa avidūre ṭhapetvā vīmaṃsiṃsu. Sesadārakā kalahaṃ katvā yujjhantā taṃ taṃ gahetvā khādanti. So nirayabhayatajjito tampi na olokesi. Evaṃ phalāphalenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘திவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம கீளனப⁴ண்ட³கங் பியாயந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி நானாஸுவண்ணமயானி ஹத்தி²அஸ்ஸரூபகாதீ³னி காராபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ட²பேஸுங். ஸேஸதா³ரகா அஞ்ஞமஞ்ஞங் விலும்பந்தா க³ண்ஹிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பன ந கிஞ்சி ஓலோகேஸி. ஏவங் கீளனப⁴ண்ட³கேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘tivassikadārakā nāma kīḷanabhaṇḍakaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānāsuvaṇṇamayāni hatthiassarūpakādīni kārāpetvā bodhisattassa avidūre ṭhapesuṃ. Sesadārakā aññamaññaṃ vilumpantā gaṇhiṃsu. Mahāsatto pana na kiñci olokesi. Evaṃ kīḷanabhaṇḍakenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘சதுவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம போ⁴ஜனங் பியாயந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி நானாபோ⁴ஜனானி உபனாமேஸுங். ஸேஸதா³ரகா தங் பிண்ட³ங் பிண்ட³ங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி. மஹாஸத்தோ பன அத்தானங் ஓவதி³த்வா ‘‘தாத தேமியகுமார, அலத்³த⁴போ⁴ஜனானங் தே அத்தபா⁴வானங் க³ணனா நாம நத்தீ²’’தி நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ தம்பி ந ஓலோகேஸி. அத²ஸ்ஸ மாதா ஸயமேவ ஹத³யேன பி⁴ஜ்ஜமானேன விய அஸஹந்தேன ஸஹத்தே²ன போ⁴ஜனங் போ⁴ஜேஸி. ஏவங் போ⁴ஜனேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘catuvassikadārakā nāma bhojanaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti nānābhojanāni upanāmesuṃ. Sesadārakā taṃ piṇḍaṃ piṇḍaṃ katvā bhuñjanti. Mahāsatto pana attānaṃ ovaditvā ‘‘tāta temiyakumāra, aladdhabhojanānaṃ te attabhāvānaṃ gaṇanā nāma natthī’’ti nirayabhayatajjito tampi na olokesi. Athassa mātā sayameva hadayena bhijjamānena viya asahantena sahatthena bhojanaṃ bhojesi. Evaṃ bhojanenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘பஞ்சவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம அக்³கி³னோ பா⁴யந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ராஜங்க³ணே அனேகத்³வாரயுத்தங் மஹந்தங் கே³ஹங் காரெத்வா தாலபண்ணேஹி சா²தெ³த்வா தங் ஸேஸதா³ரகேஹி பரிவுதங் தஸ்ஸ மஜ்ஜே² நிஸீதா³பெத்வா அக்³கி³ங் தெ³ந்தி. ஸேஸதா³ரகா அக்³கி³ங் தி³ஸ்வா விரவந்தா பலாயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பன சிந்தேஸி ‘‘நிரயஅக்³கி³ஸந்தாபனதோ இத³மேவ அக்³கி³ஸந்தாபனங் ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன வரதர’’ந்தி நிரோத⁴ஸமாபன்னோ மஹாதே²ரோ விய நிச்சலோவ அஹோஸி. அத² நங் அக்³கி³ம்ஹி ஆக³ச்ச²ந்தே க³ஹெத்வா அபனெந்தி. ஏவங் அக்³கி³னாபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘pañcavassikadārakā nāma aggino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti rājaṅgaṇe anekadvārayuttaṃ mahantaṃ gehaṃ kāretvā tālapaṇṇehi chādetvā taṃ sesadārakehi parivutaṃ tassa majjhe nisīdāpetvā aggiṃ denti. Sesadārakā aggiṃ disvā viravantā palāyiṃsu. Mahāsatto pana cintesi ‘‘nirayaaggisantāpanato idameva aggisantāpanaṃ sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena varatara’’nti nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Atha naṃ aggimhi āgacchante gahetvā apanenti. Evaṃ aggināpi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘ச²வஸ்ஸிகதா³ரகா நாம மத்தஹத்தி²னோ பா⁴யந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஏகங் ஹத்தி²ங் ஸுஸிக்கி²தங் ஸிக்கா²பெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஸேஸதா³ரகேஹி பரிவுதங் ராஜங்க³ணே நிஸீதா³பெத்வா தங் ஹத்தி²ங் முஞ்சந்தி. ஸோ கோஞ்சனாத³ங் நத³ந்தோ ஸொண்டா³ய பூ⁴மியங் போதெ²ந்தோ ப⁴யங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆக³ச்ச²தி. ஸேஸதா³ரகா தங் தி³ஸ்வா மரணப⁴யபீ⁴தா தி³ஸாவிதி³ஸாஸு பலாயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பன மத்தஹத்தி²ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘சண்ட³னிரயே பச்சனதோ சண்ட³ஹத்தி²னோ ஹத்தே² மரணமேவ ஸெய்யோ’’தி நிரயப⁴யதஜ்ஜிதோ தத்தே²வ நிஸீதி³. ஸுஸிக்கி²தோ ஹத்தீ² மஹாஸத்தங் புப்ப²கலாபங் விய உக்கி²பித்வா அபராபரங் கத்வா அகிலமெத்வாவ க³ச்ச²தி. ஏவங் ஹத்தி²னாபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘chavassikadārakā nāma mattahatthino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti ekaṃ hatthiṃ susikkhitaṃ sikkhāpetvā bodhisattaṃ sesadārakehi parivutaṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā taṃ hatthiṃ muñcanti. So koñcanādaṃ nadanto soṇḍāya bhūmiyaṃ pothento bhayaṃ dassento āgacchati. Sesadārakā taṃ disvā maraṇabhayabhītā disāvidisāsu palāyiṃsu. Mahāsatto pana mattahatthiṃ āgacchantaṃ disvā cintesi ‘‘caṇḍaniraye paccanato caṇḍahatthino hatthe maraṇameva seyyo’’ti nirayabhayatajjito tattheva nisīdi. Susikkhito hatthī mahāsattaṃ pupphakalāpaṃ viya ukkhipitvā aparāparaṃ katvā akilametvāva gacchati. Evaṃ hatthināpi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘ஸத்தவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம ஸப்பஸ்ஸ பா⁴யந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஸேஸதா³ரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜங்க³ணே நிஸீதா³பெத்வா உத்³த⁴டதா³டே² கதமுக²ப³ந்தே⁴ ஸப்பே விஸ்ஸஜ்ஜேஸுங். ஸேஸதா³ரகா தே தி³ஸ்வா விரவந்தா பலாயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பன நிரயப⁴யங் ஆவஜ்ஜெத்வா ‘‘சண்ட³ஸப்பஸ்ஸ முகே² வினாஸமேவ வரதர’’ந்தி நிரோத⁴ஸமாபன்னோ மஹாதே²ரோ விய நிச்சலோவ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஸப்போ ஸகலஸரீரங் வேடெ²த்வா மத்த²கே ப²ணங் கத்வா அச்சி². ததா³பி ஸோ நிச்சலோவ அஹோஸி. ஏவங் ஸப்பேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு .

    Tato ‘‘sattavassikadārakā nāma sappassa bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti bodhisattaṃ sesadārakehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā uddhaṭadāṭhe katamukhabandhe sappe vissajjesuṃ. Sesadārakā te disvā viravantā palāyiṃsu. Mahāsatto pana nirayabhayaṃ āvajjetvā ‘‘caṇḍasappassa mukhe vināsameva varatara’’nti nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Athassa sappo sakalasarīraṃ veṭhetvā matthake phaṇaṃ katvā acchi. Tadāpi so niccalova ahosi. Evaṃ sappenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu .

    ததோ ‘‘அட்ட²வஸ்ஸிகதா³ரகா நாம நடஸமஜ்ஜங் பியாயந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி தங் பஞ்சதா³ரகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜங்க³ணே நிஸீதா³பெத்வா நடஸமஜ்ஜங் காராபேஸுங். ஸேஸதா³ரகா தங் நடஸமஜ்ஜங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸாது⁴ ஸாதூ⁴’’தி வத³ந்தா மஹாஹஸிதங் ஹஸந்தி. மஹாஸத்தோ பன ‘‘நிரயே நிப்³ப³த்தகாலே தவ க²ணமத்தம்பி ஹாஸோ வா ஸோமனஸ்ஸங் வா நத்தீ²’’தி நிரயப⁴யங் ஆவஜ்ஜெத்வா நிச்சலோவ அஹோஸி, தங் ந ஓலோகேஸி. ஏவங் நடஸமஜ்ஜேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘aṭṭhavassikadārakā nāma naṭasamajjaṃ piyāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti taṃ pañcadārakasatehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā naṭasamajjaṃ kārāpesuṃ. Sesadārakā taṃ naṭasamajjaṃ disvā ‘‘sādhu sādhū’’ti vadantā mahāhasitaṃ hasanti. Mahāsatto pana ‘‘niraye nibbattakāle tava khaṇamattampi hāso vā somanassaṃ vā natthī’’ti nirayabhayaṃ āvajjetvā niccalova ahosi, taṃ na olokesi. Evaṃ naṭasamajjenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ ‘‘நவவஸ்ஸிகதா³ரகா நாம அஸினோ பா⁴யந்தி, தேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி தங் பஞ்சதா³ரகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ராஜங்க³ணே நிஸீதா³பெத்வா தா³ரகானங் கீளனகாலே ஏகோ புரிஸோ ப²லிகவண்ணங் அஸிங் க³ஹெத்வா பரிப்³ப⁴மந்தோ நத³ந்தோ வக்³க³ந்தோ தாஸெந்தோ லங்க⁴ந்தோ அப்போ²டெந்தோ மஹாஸத்³த³ங் கரொந்தோ ‘‘காஸிரஞ்ஞோ கிர காளகண்ணீ ஏகோ புத்தோ அத்தி², ஸோ குஹிங், ஸீஸமஸ்ஸ சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி அபி⁴தா⁴வதி. தங் புரிஸங் தி³ஸ்வா ஸேஸதா³ரகா பீ⁴ததஸிதா ஹுத்வா விரவந்தா தி³ஸாவிதி³ஸாஸு பலாயிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பன நிரயப⁴யங் ஆவஜ்ஜெத்வா அஜானந்தோ விய நிஸீதி³. அத² நங் ஸோ புரிஸோ அஸினா ஸீஸே பராமஸித்வா ‘‘ஸீஸங் தே சி²ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தாஸெந்தோபி தாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ அபக³மி. ஏவங் க²க்³கே³னபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato ‘‘navavassikadārakā nāma asino bhāyanti, tena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti taṃ pañcadārakasatehi saddhiṃ rājaṅgaṇe nisīdāpetvā dārakānaṃ kīḷanakāle eko puriso phalikavaṇṇaṃ asiṃ gahetvā paribbhamanto nadanto vagganto tāsento laṅghanto apphoṭento mahāsaddaṃ karonto ‘‘kāsirañño kira kāḷakaṇṇī eko putto atthi, so kuhiṃ, sīsamassa chindissāmī’’ti abhidhāvati. Taṃ purisaṃ disvā sesadārakā bhītatasitā hutvā viravantā disāvidisāsu palāyiṃsu. Mahāsatto pana nirayabhayaṃ āvajjetvā ajānanto viya nisīdi. Atha naṃ so puriso asinā sīse parāmasitvā ‘‘sīsaṃ te chindissāmī’’ti tāsentopi tāsetuṃ asakkonto apagami. Evaṃ khaggenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ த³ஸவஸ்ஸிககாலே பனஸ்ஸ ப³தி⁴ரபா⁴வவீமங்ஸனத்த²ங் ஸிரிஸயனே நிஸீதா³பெத்வா ஸாணியா பரிக்கி²பாபெத்வா சதூஸு பஸ்ஸேஸு சி²த்³தா³னி கத்வா தஸ்ஸ அத³ஸ்ஸெத்வா ஹெட்டா²ஸயனே ஸங்க²த⁴மகே நிஸீதா³பெத்வா ஏகப்பஹாரேனேவ ஸங்கே² த⁴மாபெந்தி, ஏகனின்னாத³ங் அஹோஸி. அமச்சா சதூஸு பஸ்ஸேஸு ட²த்வா ஸாணியா சி²த்³தே³ஹி ஓலோகெந்தாபி மஹாஸத்தஸ்ஸ ஏகதி³வஸம்பி ஸதிஸம்மோஸங் வா ஹத்த²பாத³விகாரங் வா ப²ந்த³னமத்தங் வா ந பஸ்ஸிங்ஸு. ஏவங் ஏகஸங்வச்ச²ரங் ஸங்க²ஸத்³தே³னபி அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato dasavassikakāle panassa badhirabhāvavīmaṃsanatthaṃ sirisayane nisīdāpetvā sāṇiyā parikkhipāpetvā catūsu passesu chiddāni katvā tassa adassetvā heṭṭhāsayane saṅkhadhamake nisīdāpetvā ekappahāreneva saṅkhe dhamāpenti, ekaninnādaṃ ahosi. Amaccā catūsu passesu ṭhatvā sāṇiyā chiddehi olokentāpi mahāsattassa ekadivasampi satisammosaṃ vā hatthapādavikāraṃ vā phandanamattaṃ vā na passiṃsu. Evaṃ ekasaṃvaccharaṃ saṅkhasaddenapi antarantarā vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ பரம்பி ஏகாத³ஸவஸ்ஸிககாலே ஏகஸங்வச்ச²ரங் ததே²வ பே⁴ரிஸத்³தே³ன வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ நேவ அந்தரங் பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato parampi ekādasavassikakāle ekasaṃvaccharaṃ tatheva bherisaddena vīmaṃsantāpissa neva antaraṃ passiṃsu.

    ததோ த்³வாத³ஸவஸ்ஸிககாலே ‘‘தீ³பேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ‘‘ரத்திபா⁴கே³ அந்த⁴காரே ஹத்த²ங் வா பாத³ங் வா ப²ந்தா³பேதி நு கோ², நோ’’தி க⁴டேஸு தீ³பே ஜாலெத்வா ஸேஸதீ³பே நிப்³பா³பெத்வா தோ²கங் அந்த⁴காரே ஸயாபெத்வா க⁴டேஹி தீ³பே உக்கி²பித்வா ஏகப்பஹாரேனேவ ஆலோகங் கத்வா இரியாபத²ங் உபதா⁴ரெந்தி. ஏவங் தீ³பேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ கிஞ்சி ப²ந்த³னமத்தம்பி ந பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato dvādasavassikakāle ‘‘dīpena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti ‘‘rattibhāge andhakāre hatthaṃ vā pādaṃ vā phandāpeti nu kho, no’’ti ghaṭesu dīpe jāletvā sesadīpe nibbāpetvā thokaṃ andhakāre sayāpetvā ghaṭehi dīpe ukkhipitvā ekappahāreneva ālokaṃ katvā iriyāpathaṃ upadhārenti. Evaṃ dīpenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa kiñci phandanamattampi na passiṃsu.

    ததோ தேரஸவஸ்ஸிககாலே ‘‘பா²ணிதேன நங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸகலஸரீரங் பா²ணிதேன மக்கெ²த்வா ப³ஹுமக்கி²கே டா²னே நிபஜ்ஜாபேஸுங். மக்கி²கா உட்ட²ஹந்தி, தா தஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் பரிவாரெத்வா ஸூசீஹி விஜ்ஜ²மானா விய கா²த³ந்தி. ஸோ நிரோத⁴ஸமாபன்னோ மஹாதே²ரோ விய நிச்சலோவ அஹோஸி. ஏவங் பா²ணிதேனபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் அந்தரந்தரா வீமங்ஸந்தாபிஸ்ஸ கிஞ்சி ப²ந்த³னமத்தம்பி ந பஸ்ஸிங்ஸு.

    Tato terasavassikakāle ‘‘phāṇitena naṃ vīmaṃsissāmā’’ti sakalasarīraṃ phāṇitena makkhetvā bahumakkhike ṭhāne nipajjāpesuṃ. Makkhikā uṭṭhahanti, tā tassa sakalasarīraṃ parivāretvā sūcīhi vijjhamānā viya khādanti. So nirodhasamāpanno mahāthero viya niccalova ahosi. Evaṃ phāṇitenapi ekasaṃvaccharaṃ antarantarā vīmaṃsantāpissa kiñci phandanamattampi na passiṃsu.
