Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [245] 5. மூலபரியாயஜாதகவண்ணனா

    [245] 5. Mūlapariyāyajātakavaṇṇanā

    காலோ க⁴ஸதி பூ⁴தானீதி இத³ங் ஸத்தா² உக்கட்ட²ங் நிஸ்ஸாய ஸுப⁴க³வனே விஹரந்தோ மூலபரியாயஸுத்தந்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ கிர பஞ்சஸதா ப்³ராஹ்மணா திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா தீணி பிடகானி உக்³க³ண்ஹித்வா மானமத³மத்தா ஹுத்வா ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴பி தீணேவ பிடகானி ஜானாதி, மயம்பி தானி ஜானாம, ஏவங் ஸந்தே கிங் தஸ்ஸ அம்ஹேஹி நானாகரண’’ந்தி பு³த்³து⁴பட்டா²னங் ந க³ச்ச²ந்தி, படிபக்கா² ஹுத்வா சரந்தி.

    Kālo ghasati bhūtānīti idaṃ satthā ukkaṭṭhaṃ nissāya subhagavane viharanto mūlapariyāyasuttantaṃ ārabbha kathesi. Tadā kira pañcasatā brāhmaṇā tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū sāsane pabbajitvā tīṇi piṭakāni uggaṇhitvā mānamadamattā hutvā ‘‘sammāsambuddhopi tīṇeva piṭakāni jānāti, mayampi tāni jānāma, evaṃ sante kiṃ tassa amhehi nānākaraṇa’’nti buddhupaṭṭhānaṃ na gacchanti, paṭipakkhā hutvā caranti.

    அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² தேஸு ஆக³ந்த்வா அத்தனோ ஸந்திகே நிஸின்னேஸு அட்ட²ஹி பூ⁴மீஹி படிமண்டெ³த்வா மூலபரியாயஸுத்தந்தங் கதே²ஸி, தே ந கிஞ்சி ஸல்லக்கே²ஸுங். அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மயங் அம்ஹேஹி ஸதி³ஸா பண்டி³தா நத்தீ²’தி மானங் கரோம, இதா³னி பன ந கிஞ்சி ஜானாம, பு³த்³தே⁴ஹி ஸதி³ஸோ பண்டி³தோ நாம நத்தி², அஹோ பு³த்³த⁴கு³ணா நாமா’’தி. தே ததோ பட்டா²ய நிஹதமானா ஹுத்வா உத்³த⁴டதா³டா² விய ஸப்பா நிப்³பி³ஸேவனா ஜாதா. ஸத்தா² உக்கட்டா²யங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா வேஸாலிங் க³ந்த்வா கோ³தமகசேதியே கோ³தமகஸுத்தந்தங் நாம கதே²ஸி, த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து கம்பி, தங் ஸுத்வா தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. மூலபரியாயஸுத்தந்தபரியோஸானே பன ஸத்த²ரி உக்கட்டா²யங் விஹரந்தேயேவ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஹோ பு³த்³தா⁴னங் ஆனுபா⁴வோ, தே நாம ப்³ராஹ்மணபப்³ப³ஜிதா ததா² மானமத³மத்தா ப⁴க³வதா மூலபரியாயதே³ஸனாய நிஹதமானா கதா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பாஹங் இமே ஏவங் மானபக்³க³ஹிதஸிரே விசரந்தே நிஹதமானே அகாஸிங்யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Athekadivasaṃ satthā tesu āgantvā attano santike nisinnesu aṭṭhahi bhūmīhi paṭimaṇḍetvā mūlapariyāyasuttantaṃ kathesi, te na kiñci sallakkhesuṃ. Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘mayaṃ amhehi sadisā paṇḍitā natthī’ti mānaṃ karoma, idāni pana na kiñci jānāma, buddhehi sadiso paṇḍito nāma natthi, aho buddhaguṇā nāmā’’ti. Te tato paṭṭhāya nihatamānā hutvā uddhaṭadāṭhā viya sappā nibbisevanā jātā. Satthā ukkaṭṭhāyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā vesāliṃ gantvā gotamakacetiye gotamakasuttantaṃ nāma kathesi, dasasahassilokadhātu kampi, taṃ sutvā te bhikkhū arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Mūlapariyāyasuttantapariyosāne pana satthari ukkaṭṭhāyaṃ viharanteyeva bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, aho buddhānaṃ ānubhāvo, te nāma brāhmaṇapabbajitā tathā mānamadamattā bhagavatā mūlapariyāyadesanāya nihatamānā katā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāhaṃ ime evaṃ mānapaggahitasire vicarante nihatamāne akāsiṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி மந்தே வாசேஸி. தே பஞ்சஸதாபி நிட்டி²தஸிப்பா ஸிப்பே அனுயோக³ங் த³த்வா ‘‘யத்தகங் மயங் ஜானாம, ஆசரியோபி தத்தகமேவ, விஸேஸோ நத்தீ²’’தி மானத்த²த்³தா⁴ ஹுத்வா ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகங் ந க³ச்ச²ந்தி, வத்தபடிவத்தங் ந கரொந்தி. தே ஏகதி³வஸங் ஆசரியே ப³த³ரிருக்க²மூலே நிஸின்னே தங் வம்பே⁴துகாமா ப³த³ரிருக்க²ங் நகே²ன ஆகோடெத்வா ‘‘நிஸ்ஸாரோவாயங் ருக்கோ²’’தி ஆஹங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ வம்ப⁴னபா⁴வங் ஞத்வா அந்தேவாஸிகே ‘‘ஏகங் வோ பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தே ஹட்ட²துட்டா² ‘‘வதே³த², கதெ²ஸ்ஸாமா’’தி. ஆசரியோ பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni mante vācesi. Te pañcasatāpi niṭṭhitasippā sippe anuyogaṃ datvā ‘‘yattakaṃ mayaṃ jānāma, ācariyopi tattakameva, viseso natthī’’ti mānatthaddhā hutvā ācariyassa santikaṃ na gacchanti, vattapaṭivattaṃ na karonti. Te ekadivasaṃ ācariye badarirukkhamūle nisinne taṃ vambhetukāmā badarirukkhaṃ nakhena ākoṭetvā ‘‘nissārovāyaṃ rukkho’’ti āhaṃsu. Bodhisatto attano vambhanabhāvaṃ ñatvā antevāsike ‘‘ekaṃ vo pañhaṃ pucchissāmī’’ti āha. Te haṭṭhatuṭṭhā ‘‘vadetha, kathessāmā’’ti. Ācariyo pañhaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    190.

    190.

    ‘‘காலோ க⁴ஸதி பூ⁴தானி, ஸப்³பா³னேவ ஸஹத்தனா;

    ‘‘Kālo ghasati bhūtāni, sabbāneva sahattanā;

    யோ ச காலக⁴ஸோ பூ⁴தோ, ஸ பூ⁴தபசனிங் பசீ’’தி.

    Yo ca kālaghaso bhūto, sa bhūtapacaniṃ pacī’’ti.

    தத்த² காலோதி புரேப⁴த்தகாலோபி பச்சா²ப⁴த்தகாலோபீதி ஏவமாதி³. பூ⁴தானீதி ஸத்தாதி⁴வசனமேதங், ந காலோ பூ⁴தானங் சம்மமங்ஸாதீ³னி லுஞ்சித்வா கா²த³தி, அபிச கோ² நேஸங் ஆயுவண்ணப³லானி கே²பெந்தோ யொப்³ப³ஞ்ஞங் மத்³த³ந்தோ ஆரொக்³யங் வினாஸெந்தோ க⁴ஸதி கா²த³தீதி வுச்சதி. ஏவங் க⁴ஸந்தோ ச ந கிஞ்சி வஜ்ஜேதி, ஸப்³பா³னேவ க⁴ஸதி. ந கேவலஞ்ச பூ⁴தானேவ, அபிச கோ² ஸஹத்தனா அத்தானம்பி க⁴ஸதி, புரேப⁴த்தகாலோ பச்சா²ப⁴த்தகாலங் ந பாபுணாதி. ஏஸ நயோ பச்சா²ப⁴த்தகாலாதீ³ஸு. யோ ச காலக⁴ஸோ பூ⁴தோதி கீ²ணாஸவஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங் . ஸோ ஹி அரியமக்³கே³ன ஆயதிங் படிஸந்தி⁴காலங் கே²பெத்வா கா²தி³த்வா டி²தத்தா ‘‘காலக⁴ஸோ பூ⁴தோ’’தி வுச்சதி . ஸ பூ⁴தபசனிங் பசீதி ஸோ யாயங் தண்ஹா அபாயேஸு பூ⁴தே பசதி, தங் ஞாணக்³கி³னா பசி த³ஹி ப⁴ஸ்மமகாஸி, தேன ‘‘பூ⁴தபசனிங் பசீ’’தி வுச்சதி. ‘‘பஜனி’’ந்திபி பாடோ², ஜனிகங் நிப்³ப³த்தகிந்தி அத்தோ².

    Tattha kāloti purebhattakālopi pacchābhattakālopīti evamādi. Bhūtānīti sattādhivacanametaṃ, na kālo bhūtānaṃ cammamaṃsādīni luñcitvā khādati, apica kho nesaṃ āyuvaṇṇabalāni khepento yobbaññaṃ maddanto ārogyaṃ vināsento ghasati khādatīti vuccati. Evaṃ ghasanto ca na kiñci vajjeti, sabbāneva ghasati. Na kevalañca bhūtāneva, apica kho sahattanā attānampi ghasati, purebhattakālo pacchābhattakālaṃ na pāpuṇāti. Esa nayo pacchābhattakālādīsu. Yo ca kālaghaso bhūtoti khīṇāsavassetaṃ adhivacanaṃ . So hi ariyamaggena āyatiṃ paṭisandhikālaṃ khepetvā khāditvā ṭhitattā ‘‘kālaghaso bhūto’’ti vuccati . Sa bhūtapacaniṃ pacīti so yāyaṃ taṇhā apāyesu bhūte pacati, taṃ ñāṇagginā paci dahi bhasmamakāsi, tena ‘‘bhūtapacaniṃ pacī’’ti vuccati. ‘‘Pajani’’ntipi pāṭho, janikaṃ nibbattakinti attho.

    இமங் பஞ்ஹங் ஸுத்வா மாணவேஸு ஏகோபி ஜானிதுங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி. அத² நே போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மா கோ² தும்ஹே ‘அயங் பஞ்ஹோ தீஸு வேதே³ஸு அத்தீ²’தி ஸஞ்ஞங் அகத்த², தும்ஹே ‘யமஹங் ஜானாமி, தங் ஸப்³ப³ங் ஜானாமா’தி மஞ்ஞமானா மங் ப³த³ரிருக்க²ஸதி³ஸங் கரோத², மம தும்ஹேஹி அஞ்ஞாதஸ்ஸ ப³ஹுனோ ஜானநபா⁴வங் ந ஜானாத², க³ச்ச²த² ஸத்தமே தி³வஸே காலங் த³ம்மி, எத்தகேன காலேன இமங் பஞ்ஹங் சிந்தேதா²’’தி. தே போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா அத்தனோ அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ஸத்தாஹங் சிந்தெத்வாபி பஞ்ஹஸ்ஸ நேவ அந்தங், ந கோடிங் பஸ்ஸிங்ஸு. தே ஸத்தமதி³வஸே ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³த்வா ‘‘கிங், ப⁴த்³ரமுகா², ஜானித்த² பஞ்ஹ’’ந்தி வுத்தே ‘‘ந ஜானாமா’’தி வதி³ங்ஸு. அத² போ³தி⁴ஸத்தோ தே க³ரஹமானோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Imaṃ pañhaṃ sutvā māṇavesu ekopi jānituṃ samattho nāma nāhosi. Atha ne bodhisatto ‘‘mā kho tumhe ‘ayaṃ pañho tīsu vedesu atthī’ti saññaṃ akattha, tumhe ‘yamahaṃ jānāmi, taṃ sabbaṃ jānāmā’ti maññamānā maṃ badarirukkhasadisaṃ karotha, mama tumhehi aññātassa bahuno jānanabhāvaṃ na jānātha, gacchatha sattame divase kālaṃ dammi, ettakena kālena imaṃ pañhaṃ cintethā’’ti. Te bodhisattaṃ vanditvā attano attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā sattāhaṃ cintetvāpi pañhassa neva antaṃ, na koṭiṃ passiṃsu. Te sattamadivase ācariyassa santikaṃ gantvā vanditvā nisīditvā ‘‘kiṃ, bhadramukhā, jānittha pañha’’nti vutte ‘‘na jānāmā’’ti vadiṃsu. Atha bodhisatto te garahamāno dutiyaṃ gāthamāha –

    191.

    191.

    ‘‘ப³ஹூனி நரஸீஸானி, லோமஸானி ப்³ரஹானி ச;

    ‘‘Bahūni narasīsāni, lomasāni brahāni ca;

    கீ³வாஸு படிமுக்கானி, கோசிதே³வெத்த² கண்ணவா’’தி.

    Gīvāsu paṭimukkāni, kocidevettha kaṇṇavā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ப³ஹூனி நரானங் ஸீஸானி தி³ஸ்ஸந்தி, ஸப்³பா³னி ச தானி லோமஸானி, ஸப்³பா³னி மஹந்தானி கீ³வாஸுயேவ ட²பிதானி, ந தாலப²லங் விய ஹத்தே²ன க³ஹிதானி, நத்தி² தேஸங் இமேஹி த⁴ம்மேஹி நானாகரணங். எத்த² பன கோசிதே³வ கண்ணவாதி அத்தானங் ஸந்தா⁴யாஹ. கண்ணவாதி பஞ்ஞவா, கண்ணசி²த்³த³ங் பன ந கஸ்ஸசி நத்தி². இதி தே மாணவகே ‘‘கண்ணசி²த்³த³மத்தமேவ தும்ஹாகங் பா³லானங் அத்தி², ந பஞ்ஞா’’தி க³ரஹித்வா பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தே ஸுத்வா – ‘‘அஹோ ஆசரியா நாம மஹந்தா’’தி க²மாபெத்வா நிஹதமானா போ³தி⁴ஸத்தங் உபட்ட²ஹிங்ஸு.

    Tassattho – bahūni narānaṃ sīsāni dissanti, sabbāni ca tāni lomasāni, sabbāni mahantāni gīvāsuyeva ṭhapitāni, na tālaphalaṃ viya hatthena gahitāni, natthi tesaṃ imehi dhammehi nānākaraṇaṃ. Ettha pana kocideva kaṇṇavāti attānaṃ sandhāyāha. Kaṇṇavāti paññavā, kaṇṇachiddaṃ pana na kassaci natthi. Iti te māṇavake ‘‘kaṇṇachiddamattameva tumhākaṃ bālānaṃ atthi, na paññā’’ti garahitvā pañhaṃ vissajjesi. Te sutvā – ‘‘aho ācariyā nāma mahantā’’ti khamāpetvā nihatamānā bodhisattaṃ upaṭṭhahiṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பஞ்சஸதா மாணவகா இமே பி⁴க்கூ² அஹேஸுங், ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā pañcasatā māṇavakā ime bhikkhū ahesuṃ, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    மூலபரியாயஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Mūlapariyāyajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 245. மூலபரியாயஜாதகங் • 245. Mūlapariyāyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact