Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    3. திகனிபாதோ

    3. Tikanipāto

    1. பட²மவக்³கோ³

    1. Paṭhamavaggo

    1. மூலஸுத்தங்

    1. Mūlasuttaṃ

    50. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    50. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, அகுஸலமூலானி. கதமானி தீணி? லோபோ⁴ அகுஸலமூலங், தோ³ஸோ அகுஸலமூலங், மோஹோ அகுஸலமூலங் – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி அகுஸலமூலானீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, akusalamūlāni. Katamāni tīṇi? Lobho akusalamūlaṃ, doso akusalamūlaṃ, moho akusalamūlaṃ – imāni kho, bhikkhave, tīṇi akusalamūlānī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘லோபோ⁴ தோ³ஸோ ச மோஹோ ச, புரிஸங் பாபசேதஸங்;

    ‘‘Lobho doso ca moho ca, purisaṃ pāpacetasaṃ;

    ஹிங்ஸந்தி அத்தஸம்பூ⁴தா, தசஸாரங்வ ஸம்ப²ல’’ந்தி.

    Hiṃsanti attasambhūtā, tacasāraṃva samphala’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. பட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 1. மூலஸுத்தவண்ணனா • 1. Mūlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact