Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [30] 10. முனிகஜாதகவண்ணனா

    [30] 10. Munikajātakavaṇṇanā

    மா முனிகஸ்ஸ பிஹயீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் தேரஸகனிபாதே சூளனாரத³கஸ்ஸபஜாதகே (ஜா॰ 1.13.40 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தா² பன தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் நிஸ்ஸாயா’’தி? ‘‘து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ப⁴ந்தே’’தி. ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்கு² ஏஸா தவ அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் இமிஸ்ஸா விவாஹதி³வஸே ஜீவிதக்க²யங் பத்வா மஹாஜனஸ்ஸ உத்தரிப⁴ங்க³பா⁴வங் பத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    munikassa pihayīti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Taṃ terasakanipāte cūḷanāradakassapajātake (jā. 1.13.40 ādayo) āvi bhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ nissāyā’’ti? ‘‘Thullakumārikāpalobhanaṃ bhante’’ti. Satthā ‘‘bhikkhu esā tava anatthakārikā, pubbepi tvaṃ imissā vivāhadivase jīvitakkhayaṃ patvā mahājanassa uttaribhaṅgabhāvaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் கா³மகே ஏகஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ கே³ஹே கோ³யோனியங் நிப்³ப³த்தி ‘‘மஹாலோஹிதோ’’தி நாமேன, கனிட்ட²பா⁴தாபிஸ்ஸ சூளலோஹிதோ நாம அஹோஸி. தேயேவ த்³வே பா⁴திகே நிஸ்ஸாய தஸ்மிங் குலே கம்மது⁴ரங் வத்ததி. தஸ்மிங் பன குலே ஏகா குமாரிகா அத்தி², தங் ஏகோ நக³ரவாஸீ குலபுத்தோ அத்தனோ புத்தஸ்ஸ வாரேஸி. தஸ்ஸா மாதாபிதரோ ‘‘குமாரிகாய விவாஹகாலே ஆக³தானங் பாஹுனகானங் உத்தரிப⁴ங்கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி யாகு³ப⁴த்தங் த³த்வா முனிகங் நாம ஸூகரங் போஸேஸுங். தங் தி³ஸ்வா சூளலோஹிதோ பா⁴தரங் புச்சி² ‘‘இமஸ்மிங் குலே கம்மது⁴ரங் வத்தமானங் அம்ஹே த்³வே பா⁴திகே நிஸ்ஸாய வத்ததி, இமே பன அம்ஹாகங் திணபலாலாதீ³னேவ தெ³ந்தி, ஸூகரங் யாகு³ப⁴த்தேன போஸெந்தி, கேன நு கோ² காரணேன ஏஸ ஏதங் லப⁴தீ’’தி. அத²ஸ்ஸ பா⁴தா ‘‘தாத சூளலோஹித, மா த்வங் ஏதஸ்ஸ போ⁴ஜனங் பிஹயி, அயங் ஸூகரோ மரணப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி. ஏதிஸ்ஸா ஹி குமாரிகாய விவாஹகாலே ஆக³தானங் பாஹுனகானங் உத்தரிப⁴ங்கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீதி இமே ஏதங் ஸூகரங் போஸெந்தி, இதோ கதிபாஹச்சயேன தே மனுஸ்ஸா ஆக³மிஸ்ஸந்தி, அத² நங் ஸூகரங் பாதே³ஸு க³ஹெத்வா கட்³டெ⁴ந்தா ஹெட்டா²மஞ்சதோ நீஹரித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா பாஹுனகானங் ஸூபப்³யஞ்ஜனங் கரியமானங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ gāmake ekassa kuṭumbikassa gehe goyoniyaṃ nibbatti ‘‘mahālohito’’ti nāmena, kaniṭṭhabhātāpissa cūḷalohito nāma ahosi. Teyeva dve bhātike nissāya tasmiṃ kule kammadhuraṃ vattati. Tasmiṃ pana kule ekā kumārikā atthi, taṃ eko nagaravāsī kulaputto attano puttassa vāresi. Tassā mātāpitaro ‘‘kumārikāya vivāhakāle āgatānaṃ pāhunakānaṃ uttaribhaṅgo bhavissatī’’ti yāgubhattaṃ datvā munikaṃ nāma sūkaraṃ posesuṃ. Taṃ disvā cūḷalohito bhātaraṃ pucchi ‘‘imasmiṃ kule kammadhuraṃ vattamānaṃ amhe dve bhātike nissāya vattati, ime pana amhākaṃ tiṇapalālādīneva denti, sūkaraṃ yāgubhattena posenti, kena nu kho kāraṇena esa etaṃ labhatī’’ti. Athassa bhātā ‘‘tāta cūḷalohita, mā tvaṃ etassa bhojanaṃ pihayi, ayaṃ sūkaro maraṇabhattaṃ bhuñjati. Etissā hi kumārikāya vivāhakāle āgatānaṃ pāhunakānaṃ uttaribhaṅgo bhavissatīti ime etaṃ sūkaraṃ posenti, ito katipāhaccayena te manussā āgamissanti, atha naṃ sūkaraṃ pādesu gahetvā kaḍḍhentā heṭṭhāmañcato nīharitvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā pāhunakānaṃ sūpabyañjanaṃ kariyamānaṃ passissasī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    30.

    30.

    ‘‘மா முனிகஸ்ஸ பிஹயி, ஆதுரன்னானி பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Mā munikassa pihayi, āturannāni bhuñjati;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பு⁴ஸங் கா²த³, ஏதங் தீ³கா⁴யுலக்க²ண’’ந்தி.

    Appossukko bhusaṃ khāda, etaṃ dīghāyulakkhaṇa’’nti.

    தத்த² மா முனிகஸ்ஸ பிஹயீதி முனிகஸ்ஸ போ⁴ஜனே பிஹங் மா உப்பாத³யி, ‘‘ஏஸ முனிகோ ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி மா முனிகஸ்ஸ பிஹயி, ‘‘கதா³ நு கோ² அஹம்பி ஏவங் ஸுகி²தோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி மா முனிகபா⁴வங் பத்த²யி. அயஞ்ஹி ஆதுரன்னானி பு⁴ஞ்ஜதி. ஆதுரன்னானீதி மரணபோ⁴ஜனானி. அப்பொஸ்ஸுக்கோ பு⁴ஸங் கா²தா³தி தஸ்ஸ போ⁴ஜனே நிருஸ்ஸுக்கோ ஹுத்வா அத்தனா லத்³த⁴ங் பு⁴ஸங் கா²த³. ஏதங் தீ³கா⁴யுலக்க²ணந்தி ஏதங் தீ³கா⁴யுபா⁴வஸ்ஸ காரணங். ததோ ந சிரஸ்ஸேவ தே மனுஸ்ஸா ஆக³மிங்ஸு, முனிகங் கா⁴தெத்வா நானப்பகாரேஹி பசிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ சூளலோஹிதங் ஆஹ ‘‘தி³ட்டோ² தே, தாத, முனிகோ’’தி. தி³ட்ட²ங் மே, பா⁴திக, முனிகஸ்ஸ போ⁴ஜனப²லங், ஏதஸ்ஸ போ⁴ஜனதோ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன அம்ஹாகங் திணபலாலபு⁴ஸமத்தமேவ உத்தமஞ்ச அனவஜ்ஜஞ்ச தீ³கா⁴யுலக்க²ணஞ்சாதி.

    Tattha mā munikassa pihayīti munikassa bhojane pihaṃ mā uppādayi, ‘‘esa muniko subhojanaṃ bhuñjatī’’ti mā munikassa pihayi, ‘‘kadā nu kho ahampi evaṃ sukhito bhaveyya’’nti mā munikabhāvaṃ patthayi. Ayañhi āturannāni bhuñjati. Āturannānīti maraṇabhojanāni. Appossukko bhusaṃ khādāti tassa bhojane nirussukko hutvā attanā laddhaṃ bhusaṃ khāda. Etaṃ dīghāyulakkhaṇanti etaṃ dīghāyubhāvassa kāraṇaṃ. Tato na cirasseva te manussā āgamiṃsu, munikaṃ ghātetvā nānappakārehi paciṃsu. Bodhisatto cūḷalohitaṃ āha ‘‘diṭṭho te, tāta, muniko’’ti. Diṭṭhaṃ me, bhātika, munikassa bhojanaphalaṃ, etassa bhojanato sataguṇena sahassaguṇena amhākaṃ tiṇapalālabhusamattameva uttamañca anavajjañca dīghāyulakkhaṇañcāti.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங் கோ² த்வங் பி⁴க்கு² புப்³பே³பி இமங் குமாரிகங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதக்க²யங் பத்வா மஹாஜனஸ்ஸ உத்தரிப⁴ங்க³பா⁴வங் க³தோ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி. ஸத்தா² அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ முனிகஸூகரோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, து²ல்லகுமாரிகா ஏஸா ஏவ, சூளலோஹிதோ ஆனந்தோ³, மஹாலோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘evaṃ kho tvaṃ bhikkhu pubbepi imaṃ kumārikaṃ nissāya jīvitakkhayaṃ patvā mahājanassa uttaribhaṅgabhāvaṃ gato’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhito bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhāsi. Satthā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā munikasūkaro ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, thullakumārikā esā eva, cūḷalohito ānando, mahālohito pana ahameva ahosi’’nti.

    முனிகஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Munikajātakavaṇṇanā dasamā.

    குருங்க³வக்³கோ³ ததியோ.

    Kuruṅgavaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    குருங்க³ங் குக்குரஞ்சேவ, போ⁴ஜாஜானீயஞ்ச ஆஜஞ்ஞங்;

    Kuruṅgaṃ kukkurañceva, bhojājānīyañca ājaññaṃ;

    தித்த²ங் மஹிளாமுகா²பி⁴ண்ஹங், நந்தி³கண்ஹஞ்ச முனிகந்தி.

    Titthaṃ mahiḷāmukhābhiṇhaṃ, nandikaṇhañca munikanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 30. முனிகஜாதகங் • 30. Munikajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact