Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    12. முனிஸுத்தவண்ணனா

    12. Munisuttavaṇṇanā

    209. ஸந்த²வாதோ ப⁴யங் ஜாதந்தி முனிஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ந ஸப்³ப³ஸ்ஸேவ ஸுத்தஸ்ஸ ஏகா உப்பத்தி, அபிசெத்த² ஆதி³தோ தாவ சதுன்னங் கா³தா²னங் அயமுப்பத்தி – ப⁴க³வதி கிர ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே கா³மகாவாஸே அஞ்ஞதரா து³க்³க³தித்தீ² மதபதிகா புத்தங் பி⁴க்கூ²ஸு பப்³பா³ஜெத்வா அத்தனாபி பி⁴க்கு²னீஸு பப்³ப³ஜி. தே உபோ⁴பி ஸாவத்தி²யங் வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா அபி⁴ண்ஹங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ த³ஸ்ஸனகாமா அஹேஸுங். மாதா கிஞ்சி லபி⁴த்வா புத்தஸ்ஸ ஹரதி, புத்தோபி மாது. ஏவங் ஸாயம்பி பாதோபி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமாக³ந்த்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் ஸங்விப⁴ஜமானா, ஸம்மோத³மானா, ஸுக²து³க்க²ங் புச்ச²மானா, நிராஸங்கா அஹேஸுங். தேஸங் ஏவங் அபி⁴ண்ஹத³ஸ்ஸனேன ஸங்ஸக்³கோ³ உப்பஜ்ஜி, ஸங்ஸக்³கா³ விஸ்ஸாஸோ, விஸ்ஸாஸா ஓதாரோ, ராகே³ன ஓதிண்ணசித்தானங் பப்³ப³ஜிதஸஞ்ஞா ச மாதுபுத்தஸஞ்ஞா ச அந்தரதா⁴யி. ததோ மரியாத³வீதிக்கமங் கத்வா அஸத்³த⁴ம்மங் படிஸேவிங்ஸு, அயஸப்பத்தா ச விப்³ப⁴மித்வா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸிங்ஸு. பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ‘‘கிங் நு ஸோ, பி⁴க்க²வே, மோக⁴புரிஸோ மஞ்ஞதி ந மாதா புத்தே ஸாரஜ்ஜதி, புத்தோ வா பன மாதரீ’’தி க³ரஹித்வா ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகரூபம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா (அ॰ நி॰ 5.55) அவஸேஸஸுத்தேனபி பி⁴க்கூ² ஸங்வேஜெத்வா ‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே –

    209.Santhavātobhayaṃ jātanti munisuttaṃ. Kā uppatti? Na sabbasseva suttassa ekā uppatti, apicettha ādito tāva catunnaṃ gāthānaṃ ayamuppatti – bhagavati kira sāvatthiyaṃ viharante gāmakāvāse aññatarā duggatitthī matapatikā puttaṃ bhikkhūsu pabbājetvā attanāpi bhikkhunīsu pabbaji. Te ubhopi sāvatthiyaṃ vassaṃ upagantvā abhiṇhaṃ aññamaññassa dassanakāmā ahesuṃ. Mātā kiñci labhitvā puttassa harati, puttopi mātu. Evaṃ sāyampi pātopi aññamaññaṃ samāgantvā laddhaṃ laddhaṃ saṃvibhajamānā, sammodamānā, sukhadukkhaṃ pucchamānā, nirāsaṅkā ahesuṃ. Tesaṃ evaṃ abhiṇhadassanena saṃsaggo uppajji, saṃsaggā vissāso, vissāsā otāro, rāgena otiṇṇacittānaṃ pabbajitasaññā ca mātuputtasaññā ca antaradhāyi. Tato mariyādavītikkamaṃ katvā asaddhammaṃ paṭiseviṃsu, ayasappattā ca vibbhamitvā agāramajjhe vasiṃsu. Bhikkhū bhagavato ārocesuṃ. ‘‘Kiṃ nu so, bhikkhave, moghapuriso maññati na mātā putte sārajjati, putto vā pana mātarī’’ti garahitvā ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarūpampi samanupassāmī’’tiādinā (a. ni. 5.55) avasesasuttenapi bhikkhū saṃvejetvā ‘‘tasmātiha, bhikkhave –

    ‘‘விஸங் யதா² ஹலாஹலங், தேலங் பக்குதி²தங் யதா²;

    ‘‘Visaṃ yathā halāhalaṃ, telaṃ pakkuthitaṃ yathā;

    தம்ப³லோஹவிலீனங்வ, மாதுகா³மங் விவஜ்ஜயே’’தி ச. –

    Tambalohavilīnaṃva, mātugāmaṃ vivajjaye’’ti ca. –

    வத்வா புன பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் – ‘‘ஸந்த²வாதோ ப⁴யங் ஜாத’’ந்தி இமா அத்துபனாயிகா சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Vatvā puna bhikkhūnaṃ dhammadesanatthaṃ – ‘‘santhavāto bhayaṃ jāta’’nti imā attupanāyikā catasso gāthā abhāsi.

    தத்த² ஸந்த²வோ தண்ஹாதி³ட்டி²மித்தபே⁴தே³ன திவிதோ⁴தி புப்³பே³ வுத்தோ. இத⁴ தண்ஹாதி³ட்டி²ஸந்த²வோ அதி⁴ப்பேதோ. தங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸத², பி⁴க்க²வே, யதா² இத³ங் தஸ்ஸ மோக⁴புரிஸஸ்ஸ ஸந்த²வாதோ ப⁴யங் ஜாத’’ந்தி. தஞ்ஹி தஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹத³ஸ்ஸனகாமதாதி³தண்ஹாய ப³லவகிலேஸப⁴யங் ஜாதங், யேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தோ மாதரி விப்படிபஜ்ஜி. அத்தானுவாதா³தி³கங் வா மஹாப⁴யங், யேன ஸாஸனங் ச²ட்³டெ³த்வா விப்³ப⁴ந்தோ. நிகேதாதி ‘‘ரூபனிமித்தனிகேதவிஸாரவினிப³ந்தா⁴ கோ², க³ஹபதி, ‘நிகேதஸாரீ’தி வுச்சதீ’’திஆதி³னா (ஸங்॰ நி॰ 3.3) நயேன வுத்தா ஆரம்மணப்பபே⁴தா³. ஜாயதே ரஜோதி ராக³தோ³ஸமோஹரஜோ ஜாயதே. கிங் வுத்தங் ஹோதி? ந கேவலஞ்ச தஸ்ஸ ஸந்த²வாதோ ப⁴யங் ஜாதங், அபிச கோ² பன யதே³தங் கிலேஸானங் நிவாஸட்டே²ன ஸாஸவாரம்மணங் ‘‘நிகேத’’ந்தி வுச்சதி, இதா³னிஸ்ஸ பி⁴ன்னஸங்வரத்தா அதிக்கந்தமரியாத³த்தா ஸுட்டு²தரங் ததோ நிகேதா ஜாயதே ரஜோ, யேன ஸங்கிலிட்ட²சித்தோ அனயப்³யஸனங் பாபுணிஸ்ஸதி. அத² வா பஸ்ஸத², பி⁴க்க²வே, யதா² இத³ங் தஸ்ஸ மோக⁴புரிஸஸ்ஸ ஸந்த²வாதோ ப⁴யங் ஜாதங், யதா² ச ஸப்³ப³புது²ஜ்ஜனானங் நிகேதா ஜாயதே ரஜோதி ஏவம்பேதங் பத³த்³வயங் யோஜேதப்³ப³ங்.

    Tattha santhavo taṇhādiṭṭhimittabhedena tividhoti pubbe vutto. Idha taṇhādiṭṭhisanthavo adhippeto. Taṃ sandhāya bhagavā āha – ‘‘passatha, bhikkhave, yathā idaṃ tassa moghapurisassa santhavāto bhayaṃ jāta’’nti. Tañhi tassa abhiṇhadassanakāmatāditaṇhāya balavakilesabhayaṃ jātaṃ, yena saṇṭhātuṃ asakkonto mātari vippaṭipajji. Attānuvādādikaṃ vā mahābhayaṃ, yena sāsanaṃ chaḍḍetvā vibbhanto. Niketāti ‘‘rūpanimittaniketavisāravinibandhā kho, gahapati, ‘niketasārī’ti vuccatī’’tiādinā (saṃ. ni. 3.3) nayena vuttā ārammaṇappabhedā. Jāyate rajoti rāgadosamoharajo jāyate. Kiṃ vuttaṃ hoti? Na kevalañca tassa santhavāto bhayaṃ jātaṃ, apica kho pana yadetaṃ kilesānaṃ nivāsaṭṭhena sāsavārammaṇaṃ ‘‘niketa’’nti vuccati, idānissa bhinnasaṃvarattā atikkantamariyādattā suṭṭhutaraṃ tato niketā jāyate rajo, yena saṃkiliṭṭhacitto anayabyasanaṃ pāpuṇissati. Atha vā passatha, bhikkhave, yathā idaṃ tassa moghapurisassa santhavāto bhayaṃ jātaṃ, yathā ca sabbaputhujjanānaṃ niketā jāyate rajoti evampetaṃ padadvayaṃ yojetabbaṃ.

    ஸப்³ப³தா² பன இமினா புரிமத்³தே⁴ன ப⁴க³வா புது²ஜ்ஜனத³ஸ்ஸனங் க³ரஹித்வா அத்தனோ த³ஸ்ஸனங் பஸங்ஸந்தோ ‘‘அனிகேத’’ந்தி பச்சி²மத்³த⁴மாஹ. தத்த² யதா²வுத்தனிகேதபடிக்கே²பேன அனிகேதங், ஸந்த²வபடிக்கே²பேன ச அஸந்த²வங் வேதி³தப்³ப³ங். உப⁴யம்பேதங் நிப்³பா³னஸ்ஸாதி⁴வசனங். ஏதங் வே முனித³ஸ்ஸனந்தி ஏதங் அனிகேதமஸந்த²வங் பு³த்³த⁴முனினா தி³ட்ட²ந்தி அத்தோ². தத்த² வேதி விம்ஹயத்தே² நிபாதோ த³ட்ட²ப்³போ³. தேன ச யங் நாம நிகேதஸந்த²வவஸேன மாதாபுத்தேஸு விப்படிபஜ்ஜமானேஸு அனிகேதமஸந்த²வங், ஏதங் முனினா தி³ட்ட²ங் அஹோ அப்³பு⁴தந்தி அயமதி⁴ப்பாயோ ஸித்³தோ⁴ ஹோதி. அத² வா முனினோ த³ஸ்ஸனந்திபி முனித³ஸ்ஸனங், த³ஸ்ஸனங் நாம க²ந்தி ருசி, க²மதி சேவ ருச்சதி சாதி அத்தோ².

    Sabbathā pana iminā purimaddhena bhagavā puthujjanadassanaṃ garahitvā attano dassanaṃ pasaṃsanto ‘‘aniketa’’nti pacchimaddhamāha. Tattha yathāvuttaniketapaṭikkhepena aniketaṃ, santhavapaṭikkhepena ca asanthavaṃ veditabbaṃ. Ubhayampetaṃ nibbānassādhivacanaṃ. Etaṃ ve munidassananti etaṃ aniketamasanthavaṃ buddhamuninā diṭṭhanti attho. Tattha veti vimhayatthe nipāto daṭṭhabbo. Tena ca yaṃ nāma niketasanthavavasena mātāputtesu vippaṭipajjamānesu aniketamasanthavaṃ, etaṃ muninā diṭṭhaṃ aho abbhutanti ayamadhippāyo siddho hoti. Atha vā munino dassanantipi munidassanaṃ, dassanaṃ nāma khanti ruci, khamati ceva ruccati cāti attho.

    210. து³தியகா³தா²ய யோ ஜாதமுச்சி²ஜ்ஜாதி யோ கிஸ்மிஞ்சிதே³வ வத்து²ஸ்மிங் ஜாதங் பூ⁴தங் நிப்³ப³த்தங் கிலேஸங் யதா² உப்பன்னாகுஸலப்பஹானங் ஹோதி, ததா² வாயமந்தோ தஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் புன அனிப்³ப³த்தனவஸேன உச்சி²ந்தி³த்வா யோ அனாக³தோபி கிலேஸோ ததா²ரூபப்பச்சயஸமோதா⁴னே நிப்³ப³த்திதுங் அபி⁴முகீ²பூ⁴தத்தா வத்தமானஸமீபே வத்தமானலக்க²ணேன ‘‘ஜாயந்தோ’’தி வுச்சதி, தஞ்ச ந ரோபயெய்ய ஜாயந்தங், யதா² அனுப்பன்னாகுஸலானுப்பாதோ³ ஹோதி, ததா² வாயமந்தோ ந நிப்³ப³த்தெய்யாதி அத்தோ². கத²ஞ்ச ந நிப்³ப³த்தெய்ய? அஸ்ஸ நானுப்பவெச்சே², யேன பச்சயேன ஸோ நிப்³ப³த்தெய்ய தங் நானுப்பவேஸெய்ய ந ஸமோதா⁴னெய்ய. ஏவங் ஸம்பா⁴ரவேகல்லகரணேன தங் ந ரோபயெய்ய ஜாயந்தங். அத² வா யஸ்மா மக்³க³பா⁴வனாய அதீதாபி கிலேஸா உச்சி²ஜ்ஜந்தி ஆயதிங் விபாகாபா⁴வேன வத்தமானாபி ந ரோபீயந்தி தத³பா⁴வேன, அனாக³தாபி சித்தஸந்ததிங் நானுப்பவேஸீயந்தி உப்பத்திஸாமத்தி²யவிகா⁴தேன, தஸ்மா யோ அரியமக்³க³பா⁴வனாய ஜாதமுச்சி²ஜ்ஜ ந ரோபயெய்ய ஜாயந்தங், அனாக³தம்பி சஸ்ஸ ஜாயந்தஸ்ஸ நானுப்பவெச்சே², தமாஹு ஏகங் முனினங் சரந்தங், ஸோ ச அத்³த³க்கி² ஸந்திபத³ங் மஹேஸீதி ஏவம்பெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ஏகந்தனிக்கிலேஸதாய ஏகங், ஸெட்ட²ட்டே²ன வா ஏகங். முனினந்தி முனிங், முனீஸு வா ஏகங். சரந்தந்தி ஸப்³பா³காரபரிபூராய லோகத்த²சரியாய அவஸேஸசரியாஹி ச சரந்தங். அத்³த³க்கீ²தி அத்³த³ஸ. ஸோதி யோ ஜாதமுச்சி²ஜ்ஜ அரோபனே அனநுப்பவேஸனே ச ஸமத்த²தாய ‘‘ந ரோபயெய்ய ஜாயந்தமஸ்ஸ நானுப்பவெச்சே²’’தி வுத்தோ பு³த்³த⁴முனி. ஸந்திபத³ந்தி ஸந்திகொட்டா²ஸங், த்³வாஸட்டி²தி³ட்டி²க³தவிபஸ்ஸனானிப்³பா³னபே⁴தா³ஸு தீஸு ஸம்முதிஸந்தி, தத³ங்க³ஸந்தி, அச்சந்தஸந்தீஸு ஸெட்ட²ங் ஏவங் அனுபஸந்தே லோகே அச்சந்தஸந்திங் அத்³த³ஸ மஹேஸீதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    210. Dutiyagāthāya yo jātamucchijjāti yo kismiñcideva vatthusmiṃ jātaṃ bhūtaṃ nibbattaṃ kilesaṃ yathā uppannākusalappahānaṃ hoti, tathā vāyamanto tasmiṃ vatthusmiṃ puna anibbattanavasena ucchinditvā yo anāgatopi kileso tathārūpappaccayasamodhāne nibbattituṃ abhimukhībhūtattā vattamānasamīpe vattamānalakkhaṇena ‘‘jāyanto’’ti vuccati, tañca na ropayeyya jāyantaṃ, yathā anuppannākusalānuppādo hoti, tathā vāyamanto na nibbatteyyāti attho. Kathañca na nibbatteyya? Assa nānuppavecche, yena paccayena so nibbatteyya taṃ nānuppaveseyya na samodhāneyya. Evaṃ sambhāravekallakaraṇena taṃ na ropayeyya jāyantaṃ. Atha vā yasmā maggabhāvanāya atītāpi kilesā ucchijjanti āyatiṃ vipākābhāvena vattamānāpi na ropīyanti tadabhāvena, anāgatāpi cittasantatiṃ nānuppavesīyanti uppattisāmatthiyavighātena, tasmā yo ariyamaggabhāvanāya jātamucchijja na ropayeyya jāyantaṃ, anāgatampi cassa jāyantassa nānuppavecche, tamāhu ekaṃ muninaṃ carantaṃ, so ca addakkhi santipadaṃ mahesīti evampettha yojanā veditabbā. Ekantanikkilesatāya ekaṃ, seṭṭhaṭṭhena vā ekaṃ. Muninanti muniṃ, munīsu vā ekaṃ. Carantanti sabbākāraparipūrāya lokatthacariyāya avasesacariyāhi ca carantaṃ. Addakkhīti addasa. Soti yo jātamucchijja aropane ananuppavesane ca samatthatāya ‘‘na ropayeyya jāyantamassa nānuppavecche’’ti vutto buddhamuni. Santipadanti santikoṭṭhāsaṃ, dvāsaṭṭhidiṭṭhigatavipassanānibbānabhedāsu tīsu sammutisanti, tadaṅgasanti, accantasantīsu seṭṭhaṃ evaṃ anupasante loke accantasantiṃ addasa mahesīti evamattho veditabbo.

    211. ததியகா³தா²ய ஸங்கா²யாதி க³ணயித்வா, பரிச்சி²ந்தி³த்வா வீமங்ஸித்வா யதா²பூ⁴ததோ ஞத்வா, து³க்க²பரிஞ்ஞாய பரிஜானித்வாதி அத்தோ². வத்தூ²னீதி யேஸு ஏவமயங் லோகோ ஸஜ்ஜதி, தானி க²ந்தா⁴யதனதா⁴துபே⁴தா³னி கிலேஸட்டா²னானி. பமாய பீ³ஜந்தி யங் தேஸங் வத்தூ²னங் பீ³ஜங் அபி⁴ஸங்கா²ரவிஞ்ஞாணங், தங் பமாய ஹிங்ஸித்வா, பா³தி⁴த்வா, ஸமுச்சே²த³ப்பஹானேன பஜஹித்வாதி அத்தோ². ஸினேஹமஸ்ஸ நானுப்பவெச்சே²தி யேன தண்ஹாதி³ட்டி²ஸினேஹேன ஸினேஹிதங் தங் பீ³ஜங் ஆயதிங் படிஸந்தி⁴வஸேன தங் யதா²வுத்தங் வத்து²ஸஸ்ஸங் விருஹெய்ய, தங் ஸினேஹமஸ்ஸ நானுப்பவெச்சே², தப்படிபக்கா²ய மக்³க³பா⁴வனாய தங் நானுப்பவேஸெய்யாதி அத்தோ². ஸ வே முனி ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸீதி ஸோ ஏவரூபோ பு³த்³த⁴முனி நிப்³பா³னஸச்சி²கிரியாய ஜாதியா ச மரணஸ்ஸ ச அந்தபூ⁴தஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ தி³ட்ட²த்தா ஜாதிக்க²யந்தத³ஸ்ஸீ தக்கங் பஹாய ந உபேதி ஸங்க²ங். இமாய சதுஸச்சபா⁴வனாய நவப்பபே⁴த³ம்பி அகுஸலவிதக்கங் பஹாய ஸஉபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னதா⁴துங் பத்வா லோகத்த²சரியங் கரொந்தோ அனுபுப்³பே³ன சரிமவிஞ்ஞாணக்க²யா அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னதா⁴துப்பத்தியா ‘‘தே³வோ வா மனுஸ்ஸோ வா’’தி ந உபேதி ஸங்க²ங். அபரினிப்³பு³தோ ஏவ வா யதா² காமவிதக்காதி³னோ விதக்கஸ்ஸ அப்பஹீனத்தா ‘‘அயங் புக்³க³லோ ரத்தோ’’தி வா ‘‘து³ட்டோ²’’தி வா ஸங்க²ங் உபேதி, ஏவங் தக்கங் பஹாய ந உபேதி ஸங்க²ந்தி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³ .

    211. Tatiyagāthāya saṅkhāyāti gaṇayitvā, paricchinditvā vīmaṃsitvā yathābhūtato ñatvā, dukkhapariññāya parijānitvāti attho. Vatthūnīti yesu evamayaṃ loko sajjati, tāni khandhāyatanadhātubhedāni kilesaṭṭhānāni. Pamāya bījanti yaṃ tesaṃ vatthūnaṃ bījaṃ abhisaṅkhāraviññāṇaṃ, taṃ pamāya hiṃsitvā, bādhitvā, samucchedappahānena pajahitvāti attho. Sinehamassa nānuppaveccheti yena taṇhādiṭṭhisinehena sinehitaṃ taṃ bījaṃ āyatiṃ paṭisandhivasena taṃ yathāvuttaṃ vatthusassaṃ viruheyya, taṃ sinehamassa nānuppavecche, tappaṭipakkhāya maggabhāvanāya taṃ nānuppaveseyyāti attho. Sa ve muni jātikhayantadassīti so evarūpo buddhamuni nibbānasacchikiriyāya jātiyā ca maraṇassa ca antabhūtassa nibbānassa diṭṭhattā jātikkhayantadassī takkaṃ pahāya na upeti saṅkhaṃ. Imāya catusaccabhāvanāya navappabhedampi akusalavitakkaṃ pahāya saupādisesanibbānadhātuṃ patvā lokatthacariyaṃ karonto anupubbena carimaviññāṇakkhayā anupādisesanibbānadhātuppattiyā ‘‘devo vā manusso vā’’ti na upeti saṅkhaṃ. Aparinibbuto eva vā yathā kāmavitakkādino vitakkassa appahīnattā ‘‘ayaṃ puggalo ratto’’ti vā ‘‘duṭṭho’’ti vā saṅkhaṃ upeti, evaṃ takkaṃ pahāya na upeti saṅkhanti evampettha attho daṭṭhabbo .

    212. சதுத்த²கா³தா²ய அஞ்ஞாயாதி அனிச்சாதி³னயேன ஜானித்வா. ஸப்³பா³னீதி அனவஸேஸானி, நிவேஸனானீதி காமப⁴வாதி³கே ப⁴வே. நிவஸந்தி ஹி தேஸு ஸத்தா, தஸ்மா ‘‘நிவேஸனானீ’’தி வுச்சந்தி. அனிகாமயங் அஞ்ஞதரம்பி தேஸந்தி ஏவங் தி³ட்டா²தீ³னவத்தா தேஸங் நிவேஸனானங் ஏகம்பி அபத்தெ²ந்தோ ஸோ ஏவரூபோ பு³த்³த⁴முனி மக்³க³பா⁴வனாப³லேன தண்ஹாகே³த⁴ஸ்ஸ விக³தத்தா வீதகே³தோ⁴, வீதகே³த⁴த்தா ஏவ ச அகி³த்³தோ⁴, ந யதா² ஏகே அவீதகே³தா⁴ ஏவ ஸமானா ‘‘அகி³த்³த⁴ம்ஹா’’தி படிஜானந்தி, ஏவங். நாயூஹதீதி தஸ்ஸ தஸ்ஸ நிவேஸனஸ்ஸ நிப்³ப³த்தகங் குஸலங் வா அகுஸலங் வா ந கரோதி. கிங் காரணா? பாரக³தோ ஹி ஹோதி, யஸ்மா ஏவரூபோ ஸப்³ப³னிவேஸனானங் பாரங் நிப்³பா³னங் க³தோ ஹோதீதி அத்தோ².

    212. Catutthagāthāya aññāyāti aniccādinayena jānitvā. Sabbānīti anavasesāni, nivesanānīti kāmabhavādike bhave. Nivasanti hi tesu sattā, tasmā ‘‘nivesanānī’’ti vuccanti. Anikāmayaṃ aññatarampi tesanti evaṃ diṭṭhādīnavattā tesaṃ nivesanānaṃ ekampi apatthento so evarūpo buddhamuni maggabhāvanābalena taṇhāgedhassa vigatattā vītagedho, vītagedhattā eva ca agiddho, na yathā eke avītagedhā eva samānā ‘‘agiddhamhā’’ti paṭijānanti, evaṃ. Nāyūhatīti tassa tassa nivesanassa nibbattakaṃ kusalaṃ vā akusalaṃ vā na karoti. Kiṃ kāraṇā? Pāragato hi hoti, yasmā evarūpo sabbanivesanānaṃ pāraṃ nibbānaṃ gato hotīti attho.

    ஏவங் பட²மகா³தா²ய புது²ஜ்ஜனத³ஸ்ஸனங் க³ரஹித்வா அத்தனோ த³ஸ்ஸனங் பஸங்ஸந்தோ து³தியகா³தா²ய யேஹி கிலேஸேஹி புது²ஜ்ஜனோ அனுபஸந்தோ ஹோதி, தேஸங் அபா⁴வேன அத்தனோ ஸந்திபதா³தி⁴க³மங் பஸங்ஸந்தோ ததியகா³தா²ய யேஸு வத்தூ²ஸு புது²ஜ்ஜனோ தக்கங் அப்பஹாய ததா² ததா² ஸங்க²ங் உபேதி, தேஸு சதுஸச்சபா⁴வனாய தக்கங் பஹாய அத்தனோ ஸங்கா²னுபக³மனங் பஸங்ஸந்தோ சதுத்த²கா³தா²ய ஆயதிம்பி யானி நிவேஸனானி காமயமானோ புது²ஜ்ஜனோ ப⁴வதண்ஹாய ஆயூஹதி, தேஸு தண்ஹாபா⁴வேன அத்தனோ அனாயூஹனங் பஸங்ஸந்தோ சதூஹி கா³தா²ஹி அரஹத்தனிகூடேனேவ ஏகட்டு²ப்பத்திகங் தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி.

    Evaṃ paṭhamagāthāya puthujjanadassanaṃ garahitvā attano dassanaṃ pasaṃsanto dutiyagāthāya yehi kilesehi puthujjano anupasanto hoti, tesaṃ abhāvena attano santipadādhigamaṃ pasaṃsanto tatiyagāthāya yesu vatthūsu puthujjano takkaṃ appahāya tathā tathā saṅkhaṃ upeti, tesu catusaccabhāvanāya takkaṃ pahāya attano saṅkhānupagamanaṃ pasaṃsanto catutthagāthāya āyatimpi yāni nivesanāni kāmayamāno puthujjano bhavataṇhāya āyūhati, tesu taṇhābhāvena attano anāyūhanaṃ pasaṃsanto catūhi gāthāhi arahattanikūṭeneva ekaṭṭhuppattikaṃ desanaṃ niṭṭhāpesi.

    213. ஸப்³பா³பி⁴பு⁴ந்தி கா உப்பத்தி? மஹாபுரிஸோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் கத்வா அனுபுப்³பே³ன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனத்தா²ய பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தோ போ³தி⁴மண்ட³ஸ்ஸ ச க³யாய ச அந்தரே உபகேனாஜீவகேன ஸமாக³ச்சி². தேன ச ‘‘விப்பஸன்னானி கோ² தே, ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.285; மஹாவ॰ 11) நயேன புட்டோ² ‘‘ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴’’திஆதீ³னி ஆஹ. உபகோ ‘‘ஹுபெய்யாவுஸோ’’தி வத்வா, ஸீஸங் ஓகம்பெத்வா, உம்மக்³க³ங் க³ஹெத்வா பக்காமி . அனுக்கமேன ச வங்கஹாரஜனபதே³ அஞ்ஞதரங் மாக³விககா³மங் பாபுணி. தமேனங் மாக³விகஜெட்ட²கோ தி³ஸ்வா – ‘‘அஹோ அப்பிச்சோ² ஸமணோ வத்த²ம்பி ந நிவாஸேதி, அயங் லோகே அரஹா’’தி க⁴ரங் நெத்வா மங்ஸரஸேன பரிவிஸித்வா பு⁴த்தாவிஞ்ச நங் ஸபுத்ததா³ரோ வந்தி³த்வா ‘‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, வஸத², அஹங் பச்சயேன உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நிமந்தெத்வா, வஸனோகாஸங் கத்வா அதா³ஸி. ஸோ தத்த² வஸதி.

    213.Sabbābhibhunti kā uppatti? Mahāpuriso mahābhinikkhamanaṃ katvā anupubbena sabbaññutaṃ patvā dhammacakkappavattanatthāya bārāṇasiṃ gacchanto bodhimaṇḍassa ca gayāya ca antare upakenājīvakena samāgacchi. Tena ca ‘‘vippasannāni kho te, āvuso, indriyānī’’tiādinā (ma. ni. 1.285; mahāva. 11) nayena puṭṭho ‘‘sabbābhibhū’’tiādīni āha. Upako ‘‘hupeyyāvuso’’ti vatvā, sīsaṃ okampetvā, ummaggaṃ gahetvā pakkāmi . Anukkamena ca vaṅkahārajanapade aññataraṃ māgavikagāmaṃ pāpuṇi. Tamenaṃ māgavikajeṭṭhako disvā – ‘‘aho appiccho samaṇo vatthampi na nivāseti, ayaṃ loke arahā’’ti gharaṃ netvā maṃsarasena parivisitvā bhuttāviñca naṃ saputtadāro vanditvā ‘‘idheva, bhante, vasatha, ahaṃ paccayena upaṭṭhahissāmī’’ti nimantetvā, vasanokāsaṃ katvā adāsi. So tattha vasati.

    மாக³விகோ கி³ம்ஹகாலே உத³கஸம்பன்னே ஸீதலே பதே³ஸே சரிதுங் தூ³ரங் அபக்கந்தேஸு மிகே³ஸு தத்த² க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அம்ஹாகங் அரஹந்தங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹஸ்ஸூ’’தி சா²வங் நாம தீ⁴தரங் ஆணாபெத்வா அக³மாஸி ஸத்³தி⁴ங் புத்தபா⁴துகேஹி. ஸா சஸ்ஸ தீ⁴தா த³ஸ்ஸனீயா ஹோதி கொட்டா²ஸஸம்பன்னா. து³தியதி³வஸே உபகோ க⁴ரங் ஆக³தோ தங் தா³ரிகங் ஸப்³ப³ங் உபசாரங் கத்வா, பரிவிஸிதுங் உபக³தங் தி³ஸ்வா, ராகே³ன அபி⁴பூ⁴தோ பு⁴ஞ்ஜிதும்பி அஸக்கொந்தோ பா⁴ஜனேன ப⁴த்தங் ஆதா³ய வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா, ப⁴த்தங் ஏகமந்தே நிக்கி²பித்வா – ‘‘ஸசே சா²வங் லபா⁴மி, ஜீவாமி, நோ சே, மராமீ’’தி நிராஹாரோ ஸயி. ஸத்தமே தி³வஸே மாக³விகோ ஆக³ந்த்வா தீ⁴தரங் உபகஸ்ஸ பவத்திங் புச்சி². ஸா – ‘‘ஏகதி³வஸமேவ ஆக³ந்த்வா புன நாக³தபுப்³போ³’’தி ஆஹ. மாக³விகோ ‘‘ஆக³தவேஸேனேவ நங் உபஸங்கமித்வா புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி தங்க²ணஞ்ஞேவ க³ந்த்வா – ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, அபா²ஸுக’’ந்தி பாதே³ பராமஸந்தோ புச்சி². உபகோ நித்து²னந்தோ பரிவத்ததியேவ. ஸோ ‘‘வத³, ப⁴ந்தே, யங் மயா ஸக்கா காதுங், ஸப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. உபகோ – ‘‘ஸசே சா²வங் லபா⁴மி, ஜீவாமி, நோ சே, இதே⁴வ மரணங் ஸெய்யோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஜானாஸி பன, ப⁴ந்தே, கிஞ்சி ஸிப்ப’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமீ’’தி . ‘‘ந, ப⁴ந்தே, கிஞ்சி ஸிப்பங் அஜானந்தேன ஸக்கா க⁴ராவாஸங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி? ஸோ ஆஹ – ‘‘நாஹங் கிஞ்சி ஸிப்பங் ஜானாமி, அபிச தும்ஹாகங் மங்ஸஹாரகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, மங்ஸஞ்ச விக்கிணிஸ்ஸாமீ’’தி. மாக³விகோபி ‘‘அம்ஹாகங் ஏததே³வ ருச்சதீ’’தி உத்தரஸாடகங் த³த்வா, க⁴ரங் ஆனெத்வா தீ⁴தரங் அதா³ஸி. தேஸங் ஸங்வாஸமன்வாய புத்தோ விஜாயி. ஸுப⁴த்³தோ³திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. சா²வா புத்ததோஸனகீ³தேன உபகங் உப்பண்டே³ஸி. ஸோ தங் அஸஹந்தோ ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் அனந்தஜினஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்சா²மீ’’தி மஜ்ஜி²மதே³ஸாபி⁴முகோ² பக்காமி.

    Māgaviko gimhakāle udakasampanne sītale padese carituṃ dūraṃ apakkantesu migesu tattha gacchanto ‘‘amhākaṃ arahantaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahassū’’ti chāvaṃ nāma dhītaraṃ āṇāpetvā agamāsi saddhiṃ puttabhātukehi. Sā cassa dhītā dassanīyā hoti koṭṭhāsasampannā. Dutiyadivase upako gharaṃ āgato taṃ dārikaṃ sabbaṃ upacāraṃ katvā, parivisituṃ upagataṃ disvā, rāgena abhibhūto bhuñjitumpi asakkonto bhājanena bhattaṃ ādāya vasanaṭṭhānaṃ gantvā, bhattaṃ ekamante nikkhipitvā – ‘‘sace chāvaṃ labhāmi, jīvāmi, no ce, marāmī’’ti nirāhāro sayi. Sattame divase māgaviko āgantvā dhītaraṃ upakassa pavattiṃ pucchi. Sā – ‘‘ekadivasameva āgantvā puna nāgatapubbo’’ti āha. Māgaviko ‘‘āgataveseneva naṃ upasaṅkamitvā pucchissāmī’’ti taṅkhaṇaññeva gantvā – ‘‘kiṃ, bhante, aphāsuka’’nti pāde parāmasanto pucchi. Upako nitthunanto parivattatiyeva. So ‘‘vada, bhante, yaṃ mayā sakkā kātuṃ, sabbaṃ karissāmī’’ti āha. Upako – ‘‘sace chāvaṃ labhāmi, jīvāmi, no ce, idheva maraṇaṃ seyyo’’ti āha. ‘‘Jānāsi pana, bhante, kiñci sippa’’nti? ‘‘Na jānāmī’’ti . ‘‘Na, bhante, kiñci sippaṃ ajānantena sakkā gharāvāsaṃ adhiṭṭhātu’’nti? So āha – ‘‘nāhaṃ kiñci sippaṃ jānāmi, apica tumhākaṃ maṃsahārako bhavissāmi, maṃsañca vikkiṇissāmī’’ti. Māgavikopi ‘‘amhākaṃ etadeva ruccatī’’ti uttarasāṭakaṃ datvā, gharaṃ ānetvā dhītaraṃ adāsi. Tesaṃ saṃvāsamanvāya putto vijāyi. Subhaddotissa nāmaṃ akaṃsu. Chāvā puttatosanagītena upakaṃ uppaṇḍesi. So taṃ asahanto ‘‘bhadde, ahaṃ anantajinassa santikaṃ gacchāmī’’ti majjhimadesābhimukho pakkāmi.

    ப⁴க³வா ச தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனமஹாவிஹாரே. அத² கோ² ப⁴க³வா படிகச்சேவ பி⁴க்கூ² ஆணாபேஸி – ‘‘யோ, பி⁴க்க²வே, அனந்தஜினோதி புச்ச²மானோ ஆக³ச்ச²தி, தஸ்ஸ மங் த³ஸ்ஸெய்யாதா²’’தி. உபகோபி கோ² அனுபுப்³பே³னேவ ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா விஹாரமஜ்ஜே² ட²த்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே மம ஸஹாயோ அனந்தஜினோ நாம அத்தி², ஸோ குஹிங் வஸதீ’’தி புச்சி². தங் பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் நயிங்ஸு. ப⁴க³வா தஸ்ஸானுரூபங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ தே³ஸனாபரியோஸானே அனாகா³மிப²லே பதிட்டா²ஸி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ புப்³ப³ப்பவத்திங் ஸுத்வா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ப⁴க³வா பட²மங் நிஸ்ஸிரிகஸ்ஸ நக்³க³ஸமணஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸீ’’தி. ப⁴க³வா தங் கதா²ஸமுட்டா²னங் விதி³த்வா க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²ம்ம தங்க²ணானுரூபேன பாடிஹாரியேன பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி? தே ஸப்³ப³ங் கதே²ஸுங். ததோ ப⁴க³வா – ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ அஹேதுஅப்பச்சயா த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, நிம்மலா ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனா, ந ஸக்கா தத்த² தோ³ஸங் த³ட்டு²ங். தேன, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மதே³ஸனூபனிஸ்ஸயேன உபகோ ஏதரஹி அனாகா³மீ ஜாதோ’’தி வத்வா அத்தனோ தே³ஸனாமலாபா⁴வதீ³பிகங் இமங் கா³த²மபா⁴ஸி.

    Bhagavā ca tena samayena sāvatthiyaṃ viharati jetavanamahāvihāre. Atha kho bhagavā paṭikacceva bhikkhū āṇāpesi – ‘‘yo, bhikkhave, anantajinoti pucchamāno āgacchati, tassa maṃ dasseyyāthā’’ti. Upakopi kho anupubbeneva sāvatthiṃ āgantvā vihāramajjhe ṭhatvā ‘‘imasmiṃ vihāre mama sahāyo anantajino nāma atthi, so kuhiṃ vasatī’’ti pucchi. Taṃ bhikkhū bhagavato santikaṃ nayiṃsu. Bhagavā tassānurūpaṃ dhammaṃ desesi. So desanāpariyosāne anāgāmiphale patiṭṭhāsi. Bhikkhū tassa pubbappavattiṃ sutvā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘bhagavā paṭhamaṃ nissirikassa naggasamaṇassa dhammaṃ desesī’’ti. Bhagavā taṃ kathāsamuṭṭhānaṃ viditvā gandhakuṭito nikkhamma taṅkhaṇānurūpena pāṭihāriyena buddhāsane nisīditvā bhikkhū āmantesi – ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti? Te sabbaṃ kathesuṃ. Tato bhagavā – ‘‘na, bhikkhave, tathāgato ahetuappaccayā dhammaṃ deseti, nimmalā tathāgatassa dhammadesanā, na sakkā tattha dosaṃ daṭṭhuṃ. Tena, bhikkhave, dhammadesanūpanissayena upako etarahi anāgāmī jāto’’ti vatvā attano desanāmalābhāvadīpikaṃ imaṃ gāthamabhāsi.

    தஸ்ஸத்தோ² – ஸாஸவேஸு ஸப்³ப³க²ந்தா⁴யதனதா⁴தூஸு ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன தேஹி அனபி⁴பூ⁴தத்தா ஸயஞ்ச தே த⁴ம்மே ஸப்³பே³ அபி⁴பு⁴ய்ய பவத்தத்தா ஸப்³பா³பி⁴பு⁴ங். தேஸஞ்ச அஞ்ஞேஸஞ்ச ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் ஸப்³பா³காரேன விதி³தத்தா ஸப்³ப³விது³ங். ஸப்³ப³த⁴ம்மதே³ஸனஸமத்தா²ய ஸோப⁴னாய மேதா⁴ய ஸமன்னாக³தத்தா ஸுமேத⁴ங். யேஸங் தண்ஹாதி³ட்டி²லேபானங் வஸேன ஸாஸவக²ந்தா⁴தி³பே⁴தே³ஸு ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு உபலிம்பதி, தேஸங் லேபானங் அபா⁴வா தேஸு ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு அனுபலித்தங். தேஸு ச ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு ச²ந்த³ராகா³பா⁴வேன ஸப்³பே³ தே த⁴ம்மே ஜஹித்வா டி²தத்தா ஸப்³ப³ஞ்ஜஹங். உபதி⁴விவேகனின்னேன சித்தேன தண்ஹக்க²யே நிப்³பா³னே விஸேஸேன முத்தத்தா தண்ஹக்க²யே விமுத்தங், அதி⁴முத்தந்தி வுத்தங் ஹோதி. தங் வாபி தீ⁴ரா முனி வேத³யந்தீதி தம்பி பண்டி³தா ஸத்தா முனிங் வேத³யந்தி ஜானந்தி. பஸ்ஸத² யாவ படிவிஸிட்டோ²வாயங் முனி, தஸ்ஸ குதோ தே³ஸனாமலந்தி அத்தானங் விபா⁴வேதி . விபா⁴வனத்தோ² ஹி எத்த² வாஸத்³தோ³தி. கேசி பன வண்ணயந்தி – ‘‘உபகோ ததா³ ததா²க³தங் தி³ஸ்வாபி ‘அயங் பு³த்³த⁴முனீ’தி ந ஸத்³த³ஹீ’’தி ஏவங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் , ததோ ப⁴க³வா ‘‘ஸத்³த³ஹது வா மா வா, தீ⁴ரா பன தங் முனிங் வேத³யந்தீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ இமங் கா³த²மபா⁴ஸீதி.

    Tassattho – sāsavesu sabbakhandhāyatanadhātūsu chandarāgappahānena tehi anabhibhūtattā sayañca te dhamme sabbe abhibhuyya pavattattā sabbābhibhuṃ. Tesañca aññesañca sabbadhammānaṃ sabbākārena viditattā sabbaviduṃ. Sabbadhammadesanasamatthāya sobhanāya medhāya samannāgatattā sumedhaṃ. Yesaṃ taṇhādiṭṭhilepānaṃ vasena sāsavakhandhādibhedesu sabbadhammesu upalimpati, tesaṃ lepānaṃ abhāvā tesu sabbesu dhammesu anupalittaṃ. Tesu ca sabbadhammesu chandarāgābhāvena sabbe te dhamme jahitvā ṭhitattā sabbañjahaṃ. Upadhivivekaninnena cittena taṇhakkhaye nibbāne visesena muttattā taṇhakkhaye vimuttaṃ, adhimuttanti vuttaṃ hoti. Taṃ vāpi dhīrā muni vedayantīti tampi paṇḍitā sattā muniṃ vedayanti jānanti. Passatha yāva paṭivisiṭṭhovāyaṃ muni, tassa kuto desanāmalanti attānaṃ vibhāveti . Vibhāvanattho hi ettha vāsaddoti. Keci pana vaṇṇayanti – ‘‘upako tadā tathāgataṃ disvāpi ‘ayaṃ buddhamunī’ti na saddahī’’ti evaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ , tato bhagavā ‘‘saddahatu vā mā vā, dhīrā pana taṃ muniṃ vedayantī’’ti dassento imaṃ gāthamabhāsīti.

    214. பஞ்ஞாப³லந்தி கா உப்பத்தி? அயங் கா³தா² ரேவதத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தா. தத்த² ‘‘கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே’’தி இமிஸ்ஸா கா³தா²ய வுத்தனயேனேவ ரேவதத்தே²ரஸ்ஸ ஆதி³தோ பபு⁴தி பப்³ப³ஜ்ஜா, பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ க²தி³ரவனே விஹாரோ, தத்த² விஹரதோ விஸேஸாதி⁴க³மோ, ப⁴க³வதோ தத்த² க³மனபச்சாக³மனஞ்ச வேதி³தப்³ப³ங். பச்சாக³தே பன ப⁴க³வதி யோ ஸோ மஹல்லகபி⁴க்கு² உபாஹனங் ஸம்முஸ்ஸித்வா படினிவத்தோ க²தி³ரருக்கே² ஆலக்³கி³தங் தி³ஸ்வா ஸாவத்தி²ங் அனுப்பத்தோ விஸாகா²ய உபாஸிகாய ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ரேவதத்தே²ரஸ்ஸ வஸனோகாஸோ ரமணீயோ’’தி பி⁴க்கூ² புச்ச²மானாய யேஹி பி⁴க்கூ²ஹி பஸங்ஸிதோ, தே அபஸாதெ³ந்தோ ‘‘உபாஸிகே, ஏதே துச்ச²ங் ப⁴ணந்தி, ந ஸுந்த³ரோ பூ⁴மிப்பதே³ஸோ, அதிலூக²கக்க²ளங் க²தி³ரவனமேவா’’தி ஆஹ. ஸோ விஸாகா²ய ஆக³ந்துகப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் மண்ட³லமாளே ஸன்னிபதிதே பி⁴க்கூ² உஜ்ஜா²பெந்தோ ஆஹ – ‘‘கிங், ஆவுஸோ, ரேவதத்தே²ரஸ்ஸ ஸேனாஸனே ரமணீயங் தும்ஹேஹி தி³ட்ட²’’ந்தி . ப⁴க³வா தங் ஞத்வா க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²ம்ம தங்க²ணானுரூபேன பாடிஹாரியேன பரிஸமஜ்ஜ²ங் பத்வா, பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி? தே ஆஹங்ஸு – ‘‘ரேவதங், ப⁴ந்தே, ஆரப்³ப⁴ கதா² உப்பன்னா ‘ஏவங் நவகம்மிகோ கதா³ ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸதீ’’’தி. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ரேவதோ நவகம்மிகோ, அரஹா ரேவதோ கீ²ணாஸவோ’’தி வத்வா தங் ஆரப்³ப⁴ தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் இமங் கா³த²மபா⁴ஸி.

    214.Paññābalanti kā uppatti? Ayaṃ gāthā revatattheraṃ ārabbha vuttā. Tattha ‘‘gāme vā yadi vāraññe’’ti imissā gāthāya vuttanayeneva revatattherassa ādito pabhuti pabbajjā, pabbajitassa khadiravane vihāro, tattha viharato visesādhigamo, bhagavato tattha gamanapaccāgamanañca veditabbaṃ. Paccāgate pana bhagavati yo so mahallakabhikkhu upāhanaṃ sammussitvā paṭinivatto khadirarukkhe ālaggitaṃ disvā sāvatthiṃ anuppatto visākhāya upāsikāya ‘‘kiṃ, bhante, revatattherassa vasanokāso ramaṇīyo’’ti bhikkhū pucchamānāya yehi bhikkhūhi pasaṃsito, te apasādento ‘‘upāsike, ete tucchaṃ bhaṇanti, na sundaro bhūmippadeso, atilūkhakakkhaḷaṃ khadiravanamevā’’ti āha. So visākhāya āgantukabhattaṃ bhuñjitvā pacchābhattaṃ maṇḍalamāḷe sannipatite bhikkhū ujjhāpento āha – ‘‘kiṃ, āvuso, revatattherassa senāsane ramaṇīyaṃ tumhehi diṭṭha’’nti . Bhagavā taṃ ñatvā gandhakuṭito nikkhamma taṅkhaṇānurūpena pāṭihāriyena parisamajjhaṃ patvā, buddhāsane nisīditvā bhikkhū āmantesi – ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti? Te āhaṃsu – ‘‘revataṃ, bhante, ārabbha kathā uppannā ‘evaṃ navakammiko kadā samaṇadhammaṃ karissatī’’’ti. ‘‘Na, bhikkhave, revato navakammiko, arahā revato khīṇāsavo’’ti vatvā taṃ ārabbha tesaṃ bhikkhūnaṃ dhammadesanatthaṃ imaṃ gāthamabhāsi.

    தஸ்ஸத்தோ² – து³ப்³ப³லகரகிலேஸப்பஹானஸாத⁴கேன விகுப்³ப³னஅதி⁴ட்டா²னப்பபே⁴தே³ன வா பஞ்ஞாப³லேன ஸமன்னாக³தத்தா பஞ்ஞாப³லங், சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேன து⁴தங்க³வதேன ச உபபன்னத்தா ஸீலவதூபபன்னங், மக்³க³ஸமாதி⁴னா ப²லஸமாதி⁴னா இரியாபத²ஸமாதி⁴னா ச ஸமாஹிதங், உபசாரப்பனாபே⁴தே³ன ஜா²னேன ஜா²னே வா ரதத்தா ஜா²னரதங், ஸதிவேபுல்லப்பத்தத்தா ஸதிமங், ராகா³தி³ஸங்க³தோ பமுத்ததா ஸங்கா³ பமுத்தங், பஞ்சசேதோகி²லசதுஆஸவாபா⁴வேன அகி²லங் அனாஸவங் தங் வாபி தீ⁴ரா முனிங் வேத³யந்தி. தம்பி ஏவங் பஞ்ஞாதி³கு³ணஸங்யுத்தங் ஸங்கா³தி³தோ³ஸவிஸங்யுத்தங் பண்டி³தா ஸத்தா முனிங் வா வேத³யந்தி. பஸ்ஸத² யாவ படிவிஸிட்டோ²வாயங் கீ²ணாஸவமுனி, ஸோ ‘‘நவகம்மிகோ’’தி வா ‘‘கதா³ ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸதீ’’தி வா கத²ங் வத்தப்³போ³. ஸோ ஹி பஞ்ஞாப³லேன தங் விஹாரங் நிட்டா²பேஸி, ந நவகம்மகரணேன, கதகிச்சோவ ஸோ, ந இதா³னி ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸதீதி ரேவதத்தே²ரங் விபா⁴வேதி. விபா⁴வனத்தோ² ஹி எத்த² வா-ஸத்³தோ³தி.

    Tassattho – dubbalakarakilesappahānasādhakena vikubbanaadhiṭṭhānappabhedena vā paññābalena samannāgatattā paññābalaṃ, catupārisuddhisīlena dhutaṅgavatena ca upapannattā sīlavatūpapannaṃ, maggasamādhinā phalasamādhinā iriyāpathasamādhinā ca samāhitaṃ, upacārappanābhedena jhānena jhāne vā ratattā jhānarataṃ, sativepullappattattā satimaṃ, rāgādisaṅgato pamuttatā saṅgā pamuttaṃ, pañcacetokhilacatuāsavābhāvena akhilaṃ anāsavaṃ taṃ vāpi dhīrā muniṃ vedayanti. Tampi evaṃ paññādiguṇasaṃyuttaṃ saṅgādidosavisaṃyuttaṃ paṇḍitā sattā muniṃ vā vedayanti. Passatha yāva paṭivisiṭṭhovāyaṃ khīṇāsavamuni, so ‘‘navakammiko’’ti vā ‘‘kadā samaṇadhammaṃ karissatī’’ti vā kathaṃ vattabbo. So hi paññābalena taṃ vihāraṃ niṭṭhāpesi, na navakammakaraṇena, katakiccova so, na idāni samaṇadhammaṃ karissatīti revatattheraṃ vibhāveti. Vibhāvanattho hi ettha vā-saddoti.

    215. ஏகங் சரந்தந்தி கா உப்பத்தி? போ³தி⁴மண்ட³தோ பபு⁴தி யதா²க்கமங் கபிலவத்து²ங் அனுப்பத்தே ப⁴க³வதி பிதாபுத்தஸமாக³மே வத்தமானே ப⁴க³வா ஸம்மோத³மானேன ரஞ்ஞா ஸுத்³தோ⁴த³னேன ‘‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, க³ஹட்ட²காலே க³ந்த⁴கரண்ட³கே வாஸிதானி காஸிகாதீ³னி து³ஸ்ஸானி நிவாஸெத்வா இதா³னி கத²ங் சி²ன்னகானி பங்ஸுகூலானி தா⁴ரேதா²’’தி ஏவமாதி³னா வுத்தோ ராஜானங் அனுனயமானோ –

    215.Ekaṃ carantanti kā uppatti? Bodhimaṇḍato pabhuti yathākkamaṃ kapilavatthuṃ anuppatte bhagavati pitāputtasamāgame vattamāne bhagavā sammodamānena raññā suddhodanena ‘‘tumhe, bhante, gahaṭṭhakāle gandhakaraṇḍake vāsitāni kāsikādīni dussāni nivāsetvā idāni kathaṃ chinnakāni paṃsukūlāni dhārethā’’ti evamādinā vutto rājānaṃ anunayamāno –

    ‘‘யங் த்வங் தாத வதே³ மய்ஹங், பட்டுண்ணங் து³கூலகாஸிகங்;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ tāta vade mayhaṃ, paṭṭuṇṇaṃ dukūlakāsikaṃ;

    பங்ஸுகூலங் ததோ ஸெய்யங், ஏதங் மே அபி⁴பத்தி²த’’ந்தி. –

    Paṃsukūlaṃ tato seyyaṃ, etaṃ me abhipatthita’’nti. –

    ஆதீ³னி வத்வா லோகத⁴ம்மேஹி அத்தனோ அவிகம்பபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ரஞ்ஞோ த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் இமங் ஸத்தபத³கா³த²மபா⁴ஸி.

    Ādīni vatvā lokadhammehi attano avikampabhāvaṃ dassento rañño dhammadesanatthaṃ imaṃ sattapadagāthamabhāsi.

    தஸ்ஸத்தோ² – பப்³ப³ஜ்ஜாஸங்கா²தாதீ³ஹி ஏகங், இரியாபதா²தீ³ஹி சரியாஹி சரந்தங். மோனெய்யத⁴ம்மஸமன்னாக³மேன முனிங். ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு பமாதா³பா⁴வதோ அப்பமத்தங். அக்கோஸனக³ரஹனாதி³பே⁴தா³ய நிந்தா³ய வண்ணனதோ²மனாதி³பே⁴தா³ய பஸங்ஸாய சாதி இமாஸு நிந்தா³பஸங்ஸாஸு படிகா⁴னுனயவஸேன அவேத⁴மானங். நிந்தா³பஸங்ஸாமுகே²ன செத்த² அட்ட²பி லோகத⁴ம்மா வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. ஸீஹங்வ பே⁴ரிஸத்³தா³தீ³ஸு ஸத்³தே³ஸு அட்ட²ஸு லோகத⁴ம்மேஸு பகதிவிகாரானுபக³மேன அஸந்தஸந்தங், பந்தேஸு வா ஸேனாஸனேஸு ஸந்தாஸாபா⁴வேன. வாதங்வ ஸுத்தமயாதி³பே⁴தே³ ஜாலம்ஹி சதூஹி மக்³கே³ஹி தண்ஹாதி³ட்டி²ஜாலே அஸஜ்ஜமானங், அட்ட²ஸு வா லோகத⁴ம்மேஸு படிகா⁴னுனயவஸேன அஸஜ்ஜமானங். பது³மங்வ தோயேன லோகே ஜாதம்பி யேஸங் தண்ஹாதி³ட்டி²லேபானங் வஸேன ஸத்தா லோகேன லிப்பந்தி, தேஸங் லேபானங் பஹீனத்தா லோகேன அலிப்பமானங், நிப்³பா³னகா³மிமக்³க³ங் உப்பாதெ³த்வா தேன மக்³கே³ன நேதாரமஞ்ஞேஸங் தே³வமனுஸ்ஸானங். அத்தனோ பன அஞ்ஞேன கேனசி மக்³க³ங் த³ஸ்ஸெத்வா அனேதப்³ப³த்தா அனஞ்ஞனெய்யங் தங் வாபி தீ⁴ரா முனி வேத³யந்தி பு³த்³த⁴முனிங் வேத³யந்தீதி அத்தானங் விபா⁴வேதி. ஸேஸமெத்த² வுத்தனயமேவ.

    Tassattho – pabbajjāsaṅkhātādīhi ekaṃ, iriyāpathādīhi cariyāhi carantaṃ. Moneyyadhammasamannāgamena muniṃ. Sabbaṭṭhānesu pamādābhāvato appamattaṃ. Akkosanagarahanādibhedāya nindāya vaṇṇanathomanādibhedāya pasaṃsāya cāti imāsu nindāpasaṃsāsu paṭighānunayavasena avedhamānaṃ. Nindāpasaṃsāmukhena cettha aṭṭhapi lokadhammā vuttāti veditabbā. Sīhaṃva bherisaddādīsu saddesu aṭṭhasu lokadhammesu pakativikārānupagamena asantasantaṃ, pantesu vā senāsanesu santāsābhāvena. Vātaṃva suttamayādibhede jālamhi catūhi maggehi taṇhādiṭṭhijāle asajjamānaṃ, aṭṭhasu vā lokadhammesu paṭighānunayavasena asajjamānaṃ. Padumaṃva toyena loke jātampi yesaṃ taṇhādiṭṭhilepānaṃ vasena sattā lokena lippanti, tesaṃ lepānaṃ pahīnattā lokena alippamānaṃ, nibbānagāmimaggaṃ uppādetvā tena maggena netāramaññesaṃ devamanussānaṃ. Attano pana aññena kenaci maggaṃ dassetvā anetabbattā anaññaneyyaṃ taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti buddhamuniṃ vedayantīti attānaṃ vibhāveti. Sesamettha vuttanayameva.
