Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
வினயபிடகே
Vinayapiṭake
பாசித்திய-அட்ட²கதா²
Pācittiya-aṭṭhakathā
5. பாசித்தியகண்ட³ங்
5. Pācittiyakaṇḍaṃ
1. முஸாவாத³வக்³கோ³
1. Musāvādavaggo
1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
யேஸங் நவஹி வக்³கே³ஹி, ஸங்க³ஹோ ஸுப்பதிட்டி²தோ;
Yesaṃ navahi vaggehi, saṅgaho suppatiṭṭhito;
கு²த்³த³கானங் அயங் தா³னி, தேஸங் ப⁴வதி வண்ணனா.
Khuddakānaṃ ayaṃ dāni, tesaṃ bhavati vaṇṇanā.
1. தத்த² முஸாவாத³வக்³க³ஸ்ஸ தாவ பட²மஸிக்கா²பதே³ ஹத்த²கோதி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நாமங். ஸக்யானங் புத்தோதி ஸக்யபுத்தோ. பு³த்³த⁴காலே கிர ஸக்யகுலதோ அஸீதி புரிஸஸஹஸ்ஸானி பப்³ப³ஜிங்ஸு, தேஸங் ஸோ அஞ்ஞதரோதி. வாத³க்கி²த்தோதி ‘‘வாத³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் பரிவிதக்கிதேன வாதே³ன பரவாதி³ஸந்திகங் கி²த்தோ பக்கி²த்தோ பஹிதோ பேஸிதோதி அத்தோ². வாத³ம்ஹி வா ஸகேன சித்தேன கி²த்தோ. யத்ர யத்ர வாதோ³ தத்ர தத்ரேவ ஸந்தி³ஸ்ஸதீதிபி வாத³க்கி²த்தோ. அவஜானித்வா அவஜானாதீதி அத்தனோ வாதே³ கஞ்சி தோ³ஸங் ஸல்லக்கெ²ந்தோ ‘‘நாயங் மம வாதோ³’’தி அவஜானித்வா புன கதெ²ந்தோ கதெ²ந்தோ நித்³தோ³ஸதங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘மமேவ அயங் வாதோ³’’தி படிஜானாதி. படிஜானித்வா அவஜானாதீதி கிஸ்மிஞ்சிதே³வ வசனே ஆனிஸங்ஸங் ஸல்லக்கெ²ந்தோ ‘‘அயங் மம வாதோ³’’தி படிஜானித்வா புன கதெ²ந்தோ கதெ²ந்தோ தத்த² தோ³ஸங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘நாயங் மம வாதோ³’’தி அவஜானாதி. அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதீதி அஞ்ஞேன காரணேன அஞ்ஞங் காரணங் படிசரதி படிச்சா²தே³தி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி, ‘‘ரூபங் அனிச்சங் ஜானிதப்³ப³தோ’’தி வத்வா புன ‘‘ஜாதித⁴ம்மதோ’’திஆதீ³னி வத³தி. குருந்தி³யங் பன ‘‘ஏதஸ்ஸ படிச்சா²த³னஹேதுங் அஞ்ஞங் ப³ஹுங் கதே²தீ’’தி வுத்தங். தத்ராயங் அதி⁴ப்பாயோ – யங் தங் படிஜானநஞ்ச அவஜானநஞ்ச, தஸ்ஸ படிச்சா²த³னத்த²ங் ‘‘கோ ஆஹ , கிங் ஆஹ, கிஸ்மிங் ஆஹா’’தி ஏவமாதி³ ப³ஹுங் பா⁴ஸதீதி. புன மஹாஅட்ட²கதா²யங் ‘‘அவஜானித்வா படிஜானந்தோ படிஜானித்வா அவஜானந்தோ ஏவ ச அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதீ’’தி வுத்தங். ஸம்பஜானமுஸா பா⁴ஸதீதி ஜானந்தோ முஸா பா⁴ஸதி. ஸங்கேதங் கத்வா விஸங்வாதே³தீதி புரேப⁴த்தாதீ³ஸு ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம காலே அஸுகஸ்மிங் நாம பதே³ஸே வாதோ³ ஹோதூ’’தி ஸங்கேதங் கத்வா ஸங்கேததோ புரே வா பச்சா² வா க³ந்த்வா ‘‘பஸ்ஸத² போ⁴, தித்தி²யா ந ஆக³தா பராஜிதா’’தி பக்கமதி.
1. Tattha musāvādavaggassa tāva paṭhamasikkhāpade hatthakoti tassa therassa nāmaṃ. Sakyānaṃ puttoti sakyaputto. Buddhakāle kira sakyakulato asīti purisasahassāni pabbajiṃsu, tesaṃ so aññataroti. Vādakkhittoti ‘‘vādaṃ karissāmī’’ti evaṃ parivitakkitena vādena paravādisantikaṃ khitto pakkhitto pahito pesitoti attho. Vādamhi vā sakena cittena khitto. Yatra yatra vādo tatra tatreva sandissatītipi vādakkhitto. Avajānitvā avajānātīti attano vāde kañci dosaṃ sallakkhento ‘‘nāyaṃ mama vādo’’ti avajānitvā puna kathento kathento niddosataṃ sallakkhetvā ‘‘mameva ayaṃ vādo’’ti paṭijānāti. Paṭijānitvā avajānātīti kismiñcideva vacane ānisaṃsaṃ sallakkhento ‘‘ayaṃ mama vādo’’ti paṭijānitvā puna kathento kathento tattha dosaṃ sallakkhetvā ‘‘nāyaṃ mama vādo’’ti avajānāti. Aññenaññaṃ paṭicaratīti aññena kāraṇena aññaṃ kāraṇaṃ paṭicarati paṭicchādeti ajjhottharati, ‘‘rūpaṃ aniccaṃ jānitabbato’’ti vatvā puna ‘‘jātidhammato’’tiādīni vadati. Kurundiyaṃ pana ‘‘etassa paṭicchādanahetuṃ aññaṃ bahuṃ kathetī’’ti vuttaṃ. Tatrāyaṃ adhippāyo – yaṃ taṃ paṭijānanañca avajānanañca, tassa paṭicchādanatthaṃ ‘‘ko āha , kiṃ āha, kismiṃ āhā’’ti evamādi bahuṃ bhāsatīti. Puna mahāaṭṭhakathāyaṃ ‘‘avajānitvā paṭijānanto paṭijānitvā avajānanto eva ca aññenaññaṃ paṭicaratī’’ti vuttaṃ. Sampajānamusā bhāsatīti jānanto musā bhāsati. Saṅketaṃ katvā visaṃvādetīti purebhattādīsu ‘‘asukasmiṃ nāma kāle asukasmiṃ nāma padese vādo hotū’’ti saṅketaṃ katvā saṅketato pure vā pacchā vā gantvā ‘‘passatha bho, titthiyā na āgatā parājitā’’ti pakkamati.
2. ஸம்பஜானமுஸாவாதே³தி ஜானித்வா ஜானந்தஸ்ஸ ச முஸா ப⁴ணனே.
2.Sampajānamusāvādeti jānitvā jānantassa ca musā bhaṇane.
3. விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரஸ்ஸாதி விஸங்வாத³னசித்தங் புரதோ கத்வா வத³ந்தஸ்ஸ. வாசாதி மிச்சா²வாசாபரியாபன்னவசனஸமுட்டா²பிகா சேதனா. கி³ராதி தாய சேதனாய ஸமுட்டா²பிதஸத்³த³ங் த³ஸ்ஸேதி. ப்³யப்பதோ²தி வசனபதோ²; வாசாயேவ ஹி அஞ்ஞேஸம்பி தி³ட்டா²னுக³திமாபஜ்ஜந்தானங் பத²பூ⁴ததோ ப்³யப்பதோ²தி வுச்சதி. வசீபே⁴தோ³தி வசீஸஞ்ஞிதாய வாசாய பே⁴தோ³; பபே⁴த³க³தா வாசா ஏவ ஏவங் வுச்சதி. வாசஸிகா விஞ்ஞத்தீதி வசீவிஞ்ஞத்தி. ஏவங் பட²மபதே³ன ஸுத்³த⁴சேதனா, மஜ்ஜே² தீஹி தங்ஸமுட்டா²பிதஸத்³த³ஸஹிதா சேதனா, அந்தே ஏகேன விஞ்ஞத்திஸஹிதா சேதனா ‘‘கதி²தா’’தி வேதி³தப்³பா³. அனரியவோஹாராதி அனரியானங் பா³லபுது²ஜ்ஜனானங் வோஹாரா.
3.Visaṃvādanapurekkhārassāti visaṃvādanacittaṃ purato katvā vadantassa. Vācāti micchāvācāpariyāpannavacanasamuṭṭhāpikā cetanā. Girāti tāya cetanāya samuṭṭhāpitasaddaṃ dasseti. Byappathoti vacanapatho; vācāyeva hi aññesampi diṭṭhānugatimāpajjantānaṃ pathabhūtato byappathoti vuccati. Vacībhedoti vacīsaññitāya vācāya bhedo; pabhedagatā vācā eva evaṃ vuccati. Vācasikā viññattīti vacīviññatti. Evaṃ paṭhamapadena suddhacetanā, majjhe tīhi taṃsamuṭṭhāpitasaddasahitā cetanā, ante ekena viññattisahitā cetanā ‘‘kathitā’’ti veditabbā. Anariyavohārāti anariyānaṃ bālaputhujjanānaṃ vohārā.
ஏவங் ஸம்பஜானமுஸாவாத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அந்தே வுத்தானங் ஸம்பஜானமுஸாவாத³ஸங்கா²தானங் அனரியவோஹாரானங் லக்க²ணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அதி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²ங் மே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அதி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²ங் மேதி ஏவங் வத³தோ வசனங் தங்ஸமுட்டா²பிகா வா சேதனா ஏகோ அனரியவோஹாரோதி இமினா நயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அபிசெத்த² சக்கு²வஸேன அக்³க³ஹிதாரம்மணங் அதி³ட்ட²ங், ஸோதவஸேன அக்³க³ஹிதங் அஸுதங், கா⁴னாதி³வஸேன முனித்வா தீஹி இந்த்³ரியேஹி ஏகாப³த்³த⁴ங் விய கத்வா பத்வா அக்³க³ஹிதங் அமுதங், அஞ்ஞத்ர பஞ்சஹி இந்த்³ரியேஹி ஸுத்³தே⁴ன விஞ்ஞாணேனேவ அக்³க³ஹிதங் அவிஞ்ஞாதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். பாளியங் பன ‘‘அதி³ட்ட²ங் நாம ந சக்கு²னா தி³ட்ட²’’ந்தி ஏவங் ஓளாரிகேனேவ நயேன தே³ஸனா கதாதி. தி³ட்டா²தீ³ஸு ச அத்தனாபி பரேனபி தி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²மேவ. ஏவங் ஸுதமுதவிஞ்ஞாதானீதி அயமேகோ பரியாயோ. அபரோ நயோ யங் அத்தனா தி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²மேவ தங். ஏஸ நயோ ஸுதாதீ³ஸு. யங் பன பரேன தி³ட்ட²ங், தங் அத்தனா ஸுதட்டா²னே திட்ட²தி. ஏவங் முதாதீ³னிபி.
Evaṃ sampajānamusāvādaṃ dassetvā idāni ante vuttānaṃ sampajānamusāvādasaṅkhātānaṃ anariyavohārānaṃ lakkhaṇaṃ dassento ‘‘adiṭṭhaṃ diṭṭhaṃ me’’tiādimāha. Tattha adiṭṭhaṃ diṭṭhaṃ meti evaṃ vadato vacanaṃ taṃsamuṭṭhāpikā vā cetanā eko anariyavohāroti iminā nayena attho veditabbo. Apicettha cakkhuvasena aggahitārammaṇaṃ adiṭṭhaṃ, sotavasena aggahitaṃ asutaṃ, ghānādivasena munitvā tīhi indriyehi ekābaddhaṃ viya katvā patvā aggahitaṃ amutaṃ, aññatra pañcahi indriyehi suddhena viññāṇeneva aggahitaṃ aviññātanti veditabbaṃ. Pāḷiyaṃ pana ‘‘adiṭṭhaṃ nāma na cakkhunā diṭṭha’’nti evaṃ oḷārikeneva nayena desanā katāti. Diṭṭhādīsu ca attanāpi parenapi diṭṭhaṃ diṭṭhameva. Evaṃ sutamutaviññātānīti ayameko pariyāyo. Aparo nayo yaṃ attanā diṭṭhaṃ diṭṭhameva taṃ. Esa nayo sutādīsu. Yaṃ pana parena diṭṭhaṃ, taṃ attanā sutaṭṭhāne tiṭṭhati. Evaṃ mutādīnipi.
4. இதா³னி தேஸங் அனரியவோஹாரானங் வஸேன ஆபத்திங் ஆரோபெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தீஹாகாரேஹீ’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² ‘‘தீஹி ஆகாரேஹி பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜிந்தி ஸம்பஜானமுஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ஏவமாதி³சதுத்த²பாராஜிகபாளிவண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. கேவலஞ்ஹி தத்த² ‘‘பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜி’’ந்தி இத⁴ ‘‘அதி³ட்ட²ங் தி³ட்ட²ங் மே’’தி, தத்த² ச ‘‘ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி ‘‘இத⁴ ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி ஏவங் வத்து²மத்தே ஆபத்திமத்தே ச விஸேஸோ, ஸேஸங் ஏகலக்க²ணமேவாதி.
4. Idāni tesaṃ anariyavohārānaṃ vasena āpattiṃ āropetvā dassento ‘‘tīhākārehī’’tiādimāha. Tassattho ‘‘tīhi ākārehi paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjinti sampajānamusā bhaṇantassa āpatti pārājikassā’’ti evamādicatutthapārājikapāḷivaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbo. Kevalañhi tattha ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajji’’nti idha ‘‘adiṭṭhaṃ diṭṭhaṃ me’’ti, tattha ca ‘‘āpatti pārājikassā’’ti ‘‘idha āpatti pācittiyassā’’ti evaṃ vatthumatte āpattimatte ca viseso, sesaṃ ekalakkhaṇamevāti.
9. தீஹாகாரேஹி தி³ட்டே² வேமதிகோதிஆதீ³னம்பி அத்தோ² ‘‘தி³ட்ட²ஸ்ஸ ஹோதி பாராஜிகங் த⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பஜ்ஜந்தோ தி³ட்டே² வேமதிகோ’’தி ஏவமாதி³து³ட்ட²தோ³ஸபாளிவண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. பாளிமத்தமேவ ஹி எத்த² விஸேஸோ, அத்தே² பன ஸதே²ரவாதே³ கிஞ்சி நானாகரணங் நத்தி².
9.Tīhākārehi diṭṭhe vematikotiādīnampi attho ‘‘diṭṭhassa hoti pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpajjanto diṭṭhe vematiko’’ti evamādiduṭṭhadosapāḷivaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbo. Pāḷimattameva hi ettha viseso, atthe pana satheravāde kiñci nānākaraṇaṃ natthi.
11. ஸஹஸா ப⁴ணதீதி அவீமங்ஸித்வா அனுபதா⁴ரெத்வா வா வேகே³ன தி³ட்ட²ம்பி ‘‘அதி³ட்ட²ங் மே’’தி ப⁴ணதி. அஞ்ஞங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீதி அஞ்ஞங் ப⁴ணதீதி மந்த³த்தா ஜளத்தா பக்க²லந்தோ ‘‘சீவர’’ந்தி வத்தப்³பே³ ‘‘சீர’’ந்தி ஆதி³ங் ப⁴ணதி. யோ பன ஸாமணேரேன ‘‘அபி ப⁴ந்தே மய்ஹங் உபஜ்ஜா²யங் பஸ்ஸித்தா²’’தி வுத்தோ கேளிங் குருமானோ ‘‘தவ உபஜ்ஜா²யோ தா³ருஸகடங் யோஜெத்வா க³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வா ஸிங்கா³லஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கஸ்ஸாயங் ப⁴ந்தே ஸத்³தோ³’’தி வுத்தோ ‘‘மாதுயா தே யானேன க³ச்ச²ந்தியா கத்³த³மே லக்³க³சக்கங் உத்³த⁴ரந்தானங் அயங் ஸத்³தோ³’’தி வா ஏவங் நேவ த³வா ந ரவா அஞ்ஞங் ப⁴ணதி, ஸோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதியேவ. அஞ்ஞா பூரணகதா² நாம ஹோதி, ஏகோ கா³மே தோ²கங் தேலங் லபி⁴த்வா விஹாரங் ஆக³தோ ஸாமணேரங் ப⁴ணதி – ‘‘த்வங் அஜ்ஜ குஹிங் க³தோ, கா³மோ ஏகதேலோ அஹோஸீ’’தி வா பச்சி²காய ட²பிதங் பூவக²ண்ட³ங் லபி⁴த்வா ‘‘அஜ்ஜ கா³மே பச்சி²காஹி பூவே சாரேஸு’’ந்தி வா, அயங் முஸாவாதோ³வ ஹோதி. ஸேஸங் உத்தானமேவாதி.
11.Sahasā bhaṇatīti avīmaṃsitvā anupadhāretvā vā vegena diṭṭhampi ‘‘adiṭṭhaṃ me’’ti bhaṇati. Aññaṃ bhaṇissāmīti aññaṃ bhaṇatīti mandattā jaḷattā pakkhalanto ‘‘cīvara’’nti vattabbe ‘‘cīra’’nti ādiṃ bhaṇati. Yo pana sāmaṇerena ‘‘api bhante mayhaṃ upajjhāyaṃ passitthā’’ti vutto keḷiṃ kurumāno ‘‘tava upajjhāyo dārusakaṭaṃ yojetvā gato bhavissatī’’ti vā siṅgālasaddaṃ sutvā ‘‘kassāyaṃ bhante saddo’’ti vutto ‘‘mātuyā te yānena gacchantiyā kaddame laggacakkaṃ uddharantānaṃ ayaṃ saddo’’ti vā evaṃ neva davā na ravā aññaṃ bhaṇati, so āpattiṃ āpajjatiyeva. Aññā pūraṇakathā nāma hoti, eko gāme thokaṃ telaṃ labhitvā vihāraṃ āgato sāmaṇeraṃ bhaṇati – ‘‘tvaṃ ajja kuhiṃ gato, gāmo ekatelo ahosī’’ti vā pacchikāya ṭhapitaṃ pūvakhaṇḍaṃ labhitvā ‘‘ajja gāme pacchikāhi pūve cāresu’’nti vā, ayaṃ musāvādova hoti. Sesaṃ uttānamevāti.
திஸமுட்டா²னங் – காயசித்ததோ வாசாசித்ததோ காயவாசாசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், லோகவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், அகுஸலசித்தங், திவேத³னந்தி.
Tisamuṭṭhānaṃ – kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, tivedananti.
முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³ங் பட²மங்.
Musāvādasikkhāpadaṃ paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. முஸாவாத³வக்³கோ³ • 1. Musāvādavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Musāvādasikkhāpada-atthayojanā