Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
பாசித்தியவண்ணனா
Pācittiyavaṇṇanā
5. பாசித்தியகண்டோ³
5. Pācittiyakaṇḍo
1. முஸாவாத³வக்³கோ³
1. Musāvādavaggo
1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
1. வாத³க்கி²த்தோதி எத்த² அவிஸேஸேன வாத³ஜப்பவிதண்ட³ஸங்கா²தோ திவிதோ⁴பி கதா²மக்³கோ³ ‘‘வாதோ³’’ இச்சேவ வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³. தேஸு ‘‘தித்தி²யேஹி ஸத்³தி⁴’’ந்தி வசனதோ ட²பெத்வா வாத³ங் ‘‘ஸேஸா’’தி வத³ந்தி. ச²லஜாதினிக்³க³ஹட்டா²னகுஸலதாய கதா³சி கத்த²சி அவஜானித்வா படிஜானாதி, ததா² புப்³பே³ கிஞ்சி வசனங் படிஜானித்வா பச்சா² அவஜானாதி. ஏவங் வா அஞ்ஞதா² வா அஞ்ஞேனஞ்ஞங் படிசரதி. ஏவங் பவத்தோ ஸம்பஜானமுஸா பா⁴ஸங் படிஸ்ஸுணித்வா அஸச்சாயந்தோ ஸங்கேதங் கத்வா விஸங்வாதெ³ந்தோ ஏவங் ஸோ வாத³க்கி²த்தோ ஸமானோ பாசித்தியவத்து²ஞ்ச பரிபூரெந்தோ விசரதீதி ஏவமதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. அத்தனோ வாதே³தி எத்த² ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா அனத்தா’’தி (த⁴॰ ப॰ 279; சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 7; நெத்தி॰ 5; மஹானி॰ 27) பட²மமாரத்³தே⁴ அத்தனோ வாதே³. ‘‘யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.15) நோ ஸமயோ. ‘‘ஸப்³பே³ த⁴ம்மா’’தி வுத்தே நிப்³பா³னம்பி ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி. ‘‘நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²’’ந்தி (த⁴॰ ப॰ 203-204; ம॰ நி॰ 2.215) வுத்தத்தா பன தங் ந து³க்க²ங். நோ டா²னமேதங் விஜ்ஜதி. அயங் பரவாதீ³ ‘‘யங் து³க்க²ங் தத³னத்தா’’தி ஸுத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸித்³த⁴ந்தங் ஸம்ப⁴மெத்வா ‘‘விரோதி⁴ விருத்³தோ⁴’’தி வுத்தங் தோ³ஸங் ஆரோபெஸ்ஸதீதி தஸ்மிங் பட²மவாதே³ கஞ்சி தோ³ஸங் ஸல்லக்கெ²ந்தோ ஆரோபிதே வா தோ³ஸே அனாரோபிதே வா ‘‘நாயங் மம வாதோ³’’தி தங் அவஜானித்வா ‘‘நிப்³பா³னந்த்வேவ ஸஸ்ஸத’’ந்தி, ‘‘அனத்தா இதி நிச்ச²யா’’தி ச ஸுத்தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ பட²மவாத³ஸ்ஸ நித்³தோ³ஸதங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘மமேவ அயங் வாதோ³’’தி தமேவ பச்சா² படிஜானாதி. ஏவங் தத்த² யதா²வுத்தமானிஸங்ஸங் ஸல்லக்கெ²ந்தோ தங் படிஜானித்வா யதி³ அனத்தா ஸப்³பே³ த⁴ம்மா, த⁴ம்மா ஏவ ந தே ப⁴வந்தி. ஸபா⁴வங் தா⁴ரெந்தீதி ஹி ‘‘த⁴ம்மா’’தி வுச்சந்தி.
1.Vādakkhittoti ettha avisesena vādajappavitaṇḍasaṅkhāto tividhopi kathāmaggo ‘‘vādo’’ icceva vuttoti veditabbo. Tesu ‘‘titthiyehi saddhi’’nti vacanato ṭhapetvā vādaṃ ‘‘sesā’’ti vadanti. Chalajātiniggahaṭṭhānakusalatāya kadāci katthaci avajānitvā paṭijānāti, tathā pubbe kiñci vacanaṃ paṭijānitvā pacchā avajānāti. Evaṃ vā aññathā vā aññenaññaṃ paṭicarati. Evaṃ pavatto sampajānamusā bhāsaṃ paṭissuṇitvā asaccāyanto saṅketaṃ katvā visaṃvādento evaṃ so vādakkhitto samāno pācittiyavatthuñca paripūrento vicaratīti evamadhippāyo veditabbo. Attano vādeti ettha ‘‘sabbe dhammā anattā’’ti (dha. pa. 279; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 7; netti. 5; mahāni. 27) paṭhamamāraddhe attano vāde. ‘‘Yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti (saṃ. ni. 3.15) no samayo. ‘‘Sabbe dhammā’’ti vutte nibbānampi saṅgahaṃ gacchati. ‘‘Nibbānaṃ paramaṃ sukha’’nti (dha. pa. 203-204; ma. ni. 2.215) vuttattā pana taṃ na dukkhaṃ. No ṭhānametaṃ vijjati. Ayaṃ paravādī ‘‘yaṃ dukkhaṃ tadanattā’’ti suttaṃ dassetvā siddhantaṃ sambhametvā ‘‘virodhi viruddho’’ti vuttaṃ dosaṃ āropessatīti tasmiṃ paṭhamavāde kañci dosaṃ sallakkhento āropite vā dose anāropite vā ‘‘nāyaṃ mama vādo’’ti taṃ avajānitvā ‘‘nibbānantveva sassata’’nti, ‘‘anattā iti nicchayā’’ti ca suttaṃ disvā tassa paṭhamavādassa niddosataṃ sallakkhetvā ‘‘mameva ayaṃ vādo’’ti tameva pacchā paṭijānāti. Evaṃ tattha yathāvuttamānisaṃsaṃ sallakkhento taṃ paṭijānitvā yadi anattā sabbe dhammā, dhammā eva na te bhavanti. Sabhāvaṃ dhārentīti hi ‘‘dhammā’’ti vuccanti.
அயஞ்ச அத்த-ஸத்³தோ³ ஸபா⁴வவாசீதி ஏவங் ஆரோபிதே வா தோ³ஸே அனாரோபிதே வா தோ³ஸோதி ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘நாயங் மம வாதோ³’’தி தமேவ பட²மவாத³ங் பச்சா² அவஜானாதி. அத² ஸோ பரவாதீ³ ஸபக்க²ங் படிஸேதே⁴ படிஜானநத்தாபனயனங் . படிஜானாதி பத்யாஸ்ஸ இதி வசனதோ ‘‘படிஞ்ஞா அஞ்ஞா ஸோ நாம தே நிக்³க³ஹோ’’தி வுத்தோ. ஸபா⁴வாதிரித்தங் அத்த²ங் படிஸேதா⁴தி⁴ப்பாயதோ ஸபா⁴வதோ அதிரித்தங் பா³லபரிகப்பிதமத்தானங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அனத்தா ஸப்³பே³ த⁴ம்மா’’தி மே படிஞ்ஞாதகதா², ஸா ச தத³வத்தா²யேவாதி ந மே தங் படிஞ்ஞாதத்தாபனயனங் அத்தி², ‘‘நாயங் மம வாதோ³’’தி அவஜானநங் பன ஸபா⁴வஸங்கா²தங் அத்தானங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அனத்தா ஸப்³பே³ த⁴ம்மா’’தி ந வதா³மீதி அதி⁴ப்பாயேன கதந்தி இமினா அஞ்ஞேன காரணேன தங் புப்³பே³ படிஞ்ஞாதத்தாபனயனங் காரணங் படிச்சா²தே³தி. ‘‘அனத்தா ஸப்³பே³வ த⁴ம்மா’’தி ந வத்தப்³ப³ங் ‘‘அத்த-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸபா⁴வவாசித்தா’’தி இத³ங் காரணங் படிச்ச தேன புப்³பே³ படிஞ்ஞாதத்தாபனயனங் கதங். தமஞ்ஞகாரணங் பச்சா² த³ஸ்ஸிதேன அஞ்ஞேன காரணேன படிச்சா²தே³தீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Ayañca atta-saddo sabhāvavācīti evaṃ āropite vā dose anāropite vā dosoti sallakkhetvā ‘‘nāyaṃ mama vādo’’ti tameva paṭhamavādaṃ pacchā avajānāti. Atha so paravādī sapakkhaṃ paṭisedhe paṭijānanattāpanayanaṃ . Paṭijānāti patyāssa iti vacanato ‘‘paṭiññā aññā so nāma te niggaho’’ti vutto. Sabhāvātirittaṃ atthaṃ paṭisedhādhippāyato sabhāvato atirittaṃ bālaparikappitamattānaṃ sandhāya ‘‘anattā sabbe dhammā’’ti me paṭiññātakathā, sā ca tadavatthāyevāti na me taṃ paṭiññātattāpanayanaṃ atthi, ‘‘nāyaṃ mama vādo’’ti avajānanaṃ pana sabhāvasaṅkhātaṃ attānaṃ sandhāya ‘‘anattā sabbe dhammā’’ti na vadāmīti adhippāyena katanti iminā aññena kāraṇena taṃ pubbe paṭiññātattāpanayanaṃ kāraṇaṃ paṭicchādeti. ‘‘Anattā sabbeva dhammā’’ti na vattabbaṃ ‘‘atta-saddassa sabhāvavācittā’’ti idaṃ kāraṇaṃ paṭicca tena pubbe paṭiññātattāpanayanaṃ kataṃ. Tamaññakāraṇaṃ pacchā dassitena aññena kāraṇena paṭicchādetīti adhippāyo.
யஸ்மா ந கேவலங் யதா²த³ஸ்ஸிதனயேன ஸோ அத்த²மேவ அவஜானாதி, படிஜானாதி ச, கிந்து வசனம்பி, தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் (பாசி॰ அட்ட²॰ 1) ‘‘ஜானிதப்³ப³தோ’’தி பட²மங் காரணங் வத்வா பரவாதி³னா ‘‘யதி³ ஜானிதப்³ப³தோ அனிச்சங், நிப்³பா³னங் தே அனிச்சங் ஸியா’’தி வுத்தே ‘‘ந மயா ‘ஜானிதப்³ப³தோ’தி காரணங் வுத்தங், ‘ஜாதித⁴ம்மதோ’தி மயா வுத்தங், தங் தயா ப³தி⁴ரதாய அஞ்ஞேன ஸல்லக்கி²தந்திஆதீ³னி வத³தீதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘ஜானிதப்³ப³தோ’தி வத்வா புன ‘ஜாதித⁴ம்மதோ’திஆதீ³னி வத³தீ’’தி வுத்தங். ‘‘அவஜானித்வா புன படிஜானந்தோ தங் அவஜானநங் இமினா படிச்சா²தே³தி நாமா’’தி லிகி²தங்.
Yasmā na kevalaṃ yathādassitanayena so atthameva avajānāti, paṭijānāti ca, kintu vacanampi, tasmā aṭṭhakathāyaṃ (pāci. aṭṭha. 1) ‘‘jānitabbato’’ti paṭhamaṃ kāraṇaṃ vatvā paravādinā ‘‘yadi jānitabbato aniccaṃ, nibbānaṃ te aniccaṃ siyā’’ti vutte ‘‘na mayā ‘jānitabbato’ti kāraṇaṃ vuttaṃ, ‘jātidhammato’ti mayā vuttaṃ, taṃ tayā badhiratāya aññena sallakkhitantiādīni vadatīti adhippāyo. ‘Jānitabbato’ti vatvā puna ‘jātidhammato’tiādīni vadatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Avajānitvā puna paṭijānanto taṃ avajānanaṃ iminā paṭicchādeti nāmā’’ti likhitaṃ.
2. ஜானித்வா ஜானந்தஸ்ஸ சாதி ஜானித்வா வா ஜானந்தஸ்ஸ வாதி அத்த²த்³வயங் தீ³பேதீதி.
2.Jānitvā jānantassa cāti jānitvā vā jānantassa vāti atthadvayaṃ dīpetīti.
3. அபிச மிச்சா²வாசாபரியாபன்னாதி சதுப்³பி³த⁴மிச்சா²வாசாபரியாபன்னா. ஸீஹளாதி³னாமபே⁴த³க³தாதி கேசி, தஸ்மா ஏவங் வத³தோ வசனங், தங்ஸமுட்டா²பிகா சேதனாதி உப⁴யங் வுத்தந்தி மாதிகாயங் உபி⁴ன்னங் ஸங்க³ஹிதத்தா. விப⁴ங்கே³ தங் வசனங் யஸ்மா வினா விஞ்ஞத்தியா நத்தி², தஸ்மா ‘‘வாசஸிகா விஞ்ஞத்தீ’’தி விஞ்ஞத்தி ச த³ஸ்ஸிதா. ‘‘ஏவங் வத³தோ வசன’’ந்தி லோகவோஹாரேன வத்வா பரமத்த²தோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தங்ஸமுட்டா²பிகா வா சேதனாதி வுத்த’’ந்தி ச வத³தி. ஓளாரிகேனேவாதி சேதனாஸமுட்டா²னவாசானங் ஸுகு²மத்தா விஸயவஸேனேவ கதாதி.
3. Apica micchāvācāpariyāpannāti catubbidhamicchāvācāpariyāpannā. Sīhaḷādināmabhedagatāti keci, tasmā evaṃ vadato vacanaṃ, taṃsamuṭṭhāpikā cetanāti ubhayaṃ vuttanti mātikāyaṃ ubhinnaṃ saṅgahitattā. Vibhaṅge taṃ vacanaṃ yasmā vinā viññattiyā natthi, tasmā ‘‘vācasikā viññattī’’ti viññatti ca dassitā. ‘‘Evaṃ vadato vacana’’nti lokavohārena vatvā paramatthato dassento ‘‘taṃsamuṭṭhāpikā vā cetanāti vutta’’nti ca vadati. Oḷārikenevāti cetanāsamuṭṭhānavācānaṃ sukhumattā visayavaseneva katāti.
9. தி³ட்ட²ஸ்ஸ ஹோதீதி தி³ட்டோ² அஸ்ஸ, அனேன வா உபசாரஜ்ஜா²னவஸேன ந மயா அப்³யாவடோ மதோ, ‘‘ந மயா பவந்தோ படோ தி³ட்டோ²’’திஆதி³ங் ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச பரமத்த²ஸுஞ்ஞதங் உபாதா³ய ஏவ ‘‘இத்தி²ங் ந பஸ்ஸாமி, ந ச புரிஸ’’ந்தி ப⁴ணந்தஸ்ஸ ச ந முஸாவாதோ³.
9.Diṭṭhassahotīti diṭṭho assa, anena vā upacārajjhānavasena na mayā abyāvaṭo mato, ‘‘na mayā pavanto paṭo diṭṭho’’tiādiṃ bhaṇantassa ca paramatthasuññataṃ upādāya eva ‘‘itthiṃ na passāmi, na ca purisa’’nti bhaṇantassa ca na musāvādo.
11. ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதியேவாதி எத்த² ‘‘து³ப்³பா⁴ஸிதாபத்தீ’’தி வத³ந்தி. கஸ்மா? ‘‘கேளிங் குருமானோ’’தி வுத்தத்தா. ‘‘வாசா கி³ரா…பே॰… வாசஸிகா விஞ்ஞத்தீ’’தி உஜுகங் ஸந்தா⁴ய, காயோ ந உஜுகோ.
11.Āpattiṃ āpajjatiyevāti ettha ‘‘dubbhāsitāpattī’’ti vadanti. Kasmā? ‘‘Keḷiṃ kurumāno’’ti vuttattā. ‘‘Vācā girā…pe… vācasikā viññattī’’ti ujukaṃ sandhāya, kāyo na ujuko.
முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. முஸாவாத³வக்³கோ³ • 1. Musāvādavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Musāvādasikkhāpada-atthayojanā