Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயபிடகே

    Vinayapiṭake

    விமதிவினோத³னீ-டீகா (து³தியோ பா⁴கோ³)

    Vimativinodanī-ṭīkā (dutiyo bhāgo)

    5. பாசித்தியகண்ட³ங்

    5. Pācittiyakaṇḍaṃ

    1. முஸாவாத³வக்³கோ³

    1. Musāvādavaggo

    1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā

    1. முஸாவாத³வக்³க³ஸ்ஸ பட²மஸிக்கா²பதே³ கு²த்³த³கானந்தி எத்த² ‘‘கு²த்³த³க-ஸத்³தோ³ ப³ஹு-ஸத்³த³பரியாயோ’’தி வத³ந்தி. தத்தா²தி தேஸு வக்³கே³ஸு, கு²த்³த³கேஸு வா. ‘‘ஜானிதப்³ப³தோ’’தி ஹேதுனோ விபக்கே²பி நிப்³பா³னே வத்தனதோ அனேகந்திகத்தே பரேஹி வுத்தே ‘‘ந மயா அயங் ஹேது வுத்தோ’’தி தங் காரணங் படிச்சா²தே³துங் புன ‘‘ஜாதித⁴ம்மதோதி மயா வுத்த’’ந்திஆதீ³னி வத³தி. ‘‘ஸம்பஜான’’ந்தி வத்தப்³பே³ அனுனாஸிகலோபேன நித்³தே³ஸோதி ஆஹ ‘‘ஜானந்தோ’’தி.

    1. Musāvādavaggassa paṭhamasikkhāpade khuddakānanti ettha ‘‘khuddaka-saddo bahu-saddapariyāyo’’ti vadanti. Tatthāti tesu vaggesu, khuddakesu vā. ‘‘Jānitabbato’’ti hetuno vipakkhepi nibbāne vattanato anekantikatte parehi vutte ‘‘na mayā ayaṃ hetu vutto’’ti taṃ kāraṇaṃ paṭicchādetuṃ puna ‘‘jātidhammatoti mayā vutta’’ntiādīni vadati. ‘‘Sampajāna’’nti vattabbe anunāsikalopena niddesoti āha ‘‘jānanto’’ti.

    2. ஸம்பஜானமுஸாவாதே³தி அத்தனா வுச்சமானஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விதத²பா⁴வங் புப்³பே³பி ஜானித்வா, வசனக்க²ணே ச ஜானந்தஸ்ஸ முஸாவாத³ப⁴ணனே. தேனாஹ ‘‘ஜானித்வா’’திஆதி³. முஸாவாதே³தி ச நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங், தஸ்மா முஸாப⁴ணனநிமித்தங் பாசித்தியந்தி ஏவமெத்த², இதோ பரேஸுபி ஈதி³ஸேஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    2.Sampajānamusāvādeti attanā vuccamānassa atthassa vitathabhāvaṃ pubbepi jānitvā, vacanakkhaṇe ca jānantassa musāvādabhaṇane. Tenāha ‘‘jānitvā’’tiādi. Musāvādeti ca nimittatthe bhummaṃ, tasmā musābhaṇananimittaṃ pācittiyanti evamettha, ito paresupi īdisesu attho veditabbo.

    3. வத³ந்தி ஏதாயாதி வாசாதி ஆஹ ‘‘மிச்சா²’’திஆதி³. ‘‘த⁴னுனா விஜ்ஜ²தீ’’திஆதீ³ஸு விய ‘‘சக்கு²னா தி³ட்ட²’’ந்தி பாகடவஸேன வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘ஓளாரிகேனா’’தி.

    3. Vadanti etāyāti vācāti āha ‘‘micchā’’tiādi. ‘‘Dhanunā vijjhatī’’tiādīsu viya ‘‘cakkhunā diṭṭha’’nti pākaṭavasena vuttanti āha ‘‘oḷārikenā’’ti.

    11. க³தோ ப⁴விஸ்ஸதீதி எத்தா²பி ஸன்னிட்டா²னதோ வுத்தத்தா முஸாவாதோ³ ஜாதோ. ஆபத்திந்தி பாசித்தியாபத்திங், ந து³ப்³பா⁴ஸிதங். ஜாதிஆதீ³ஹி த³ஸஹி அக்கோஸவத்தூ²ஹி பரங் த³வா வத³ந்தஸ்ஸ ஹி தங் ஹோதி. சாரேஸுந்தி உபனேஸுங். வத்து²விபரீததா, விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரதா, யமத்த²ங் வத்து²காமோ, தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ விஞ்ஞாபனபயோகோ³ சாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. வத்து²விபரீததாய ஹி அஸதி விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரதாய விஞ்ஞாபிதேபி முஸாவாதோ³ ந ஹோதி, து³க்கடமத்தமேவ ஹோதி. தஸ்மா ஸாபி அங்க³மேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங். உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாரோசனத்த²ங் முஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ பாராஜிகங், பரியாயேன து²ல்லச்சயங், அமூலகேன பாராஜிகேன அனுத்³த⁴ங்ஸனத்த²ங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸேனானுத்³த⁴ங்ஸனஓமஸவாதா³தீ³ஸு பாசித்தியங், அனுபஸம்பன்னேஸு து³க்கடங், உக்கட்ட²ஹீனஜாதிஆதீ³ஹி த³வா அக்கோஸந்தஸ்ஸ து³ப்³பா⁴ஸிதங், கேவலங் முஸா ப⁴ணந்தஸ்ஸ இத⁴ பாசித்தியங் வுத்தங்.

    11.Gato bhavissatīti etthāpi sanniṭṭhānato vuttattā musāvādo jāto. Āpattinti pācittiyāpattiṃ, na dubbhāsitaṃ. Jātiādīhi dasahi akkosavatthūhi paraṃ davā vadantassa hi taṃ hoti. Cāresunti upanesuṃ. Vatthuviparītatā, visaṃvādanapurekkhāratā, yamatthaṃ vatthukāmo, tassa puggalassa viññāpanapayogo cāti imānettha tīṇi aṅgāni. Vatthuviparītatāya hi asati visaṃvādanapurekkhāratāya viññāpitepi musāvādo na hoti, dukkaṭamattameva hoti. Tasmā sāpi aṅgamevāti gahetabbaṃ. Uttarimanussadhammārocanatthaṃ musā bhaṇantassa pārājikaṃ, pariyāyena thullaccayaṃ, amūlakena pārājikena anuddhaṃsanatthaṃ saṅghādiseso, saṅghādisesenānuddhaṃsanaomasavādādīsu pācittiyaṃ, anupasampannesu dukkaṭaṃ, ukkaṭṭhahīnajātiādīhi davā akkosantassa dubbhāsitaṃ, kevalaṃ musā bhaṇantassa idha pācittiyaṃ vuttaṃ.

    முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. முஸாவாத³வக்³கோ³ • 1. Musāvādavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Musāvādasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. முஸாவாத³ஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா • 1. Musāvādasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact