Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[373] 3. மூஸிகஜாதகவண்ணனா
[373] 3. Mūsikajātakavaṇṇanā
குஹிங் க³தா கத்த² க³தாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ அஜாதஸத்துங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² து²ஸஜாதகே (ஜா॰ 1.4.149 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ. இதா⁴பி ஸத்தா² ததே²வ ராஜானங் ஸகிங் புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கீளமானங் ஸகிங் த⁴ம்மங் ஸுணந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘தங் நிஸ்ஸாய ரஞ்ஞோ ப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘மஹாராஜ, போராணகராஜானோ ஆஸங்கிதப்³ப³ங் ஆஸங்கித்வா அத்தனோ புத்தங் ‘அம்ஹாகங் தூ⁴மகாலே ரஜ்ஜங் காரேதூ’தி ஏகமந்தே அகங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kuhiṃ gatā kattha gatāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ajātasattuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā thusajātake (jā. 1.4.149 ādayo) vitthāritameva. Idhāpi satthā tatheva rājānaṃ sakiṃ puttena saddhiṃ kīḷamānaṃ sakiṃ dhammaṃ suṇantaṃ disvā ‘‘taṃ nissāya rañño bhayaṃ uppajjissatī’’ti ñatvā ‘‘mahārāja, porāṇakarājāno āsaṅkitabbaṃ āsaṅkitvā attano puttaṃ ‘amhākaṃ dhūmakāle rajjaṃ kāretū’ti ekamante akaṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தக்கஸிலாயங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா தி³ஸாபாமொக்கா²சரியோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஸந்திகே பா³ராணஸிரஞ்ஞோ புத்தோ யவகுமாரோ நாம ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா அனுயோக³ங் த³த்வா க³ந்துகாமோ தங் ஆபுச்சி². ஆசரியோ ‘‘புத்தங் நிஸ்ஸாய தஸ்ஸ அந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அங்க³விஜ்ஜாவஸேன ஞத்வா ‘‘ஏதமஸ்ஸ ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் உபமங் உபதா⁴ரேதுங் ஆரபி⁴. ததா³ பனஸ்ஸ ஏகோ அஸ்ஸோ அஹோஸி, தஸ்ஸ பாதே³ வணோ உட்ட²ஹி, தங் வணானுரக்க²ணத்த²ங் கே³ஹேயேவ கரிங்ஸு. தஸ்ஸாவிதூ³ரே ஏகோ உத³பானோ அத்தி². அதே²கா மூஸிகா கே³ஹா நிக்க²மித்வா அஸ்ஸஸ்ஸ பாதே³ வணங் கா²த³தி, அஸ்ஸோ வாரேதுங் ந ஸக்கோதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் வேத³னங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ மூஸிகங் கா²தி³துங் ஆக³தங் பாதே³ன பஹரித்வா மாரெத்வா உத³பானே பாதேஸி. அஸ்ஸகோ³பகா மூஸிகங் அபஸ்ஸந்தா ‘‘அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு மூஸிகா ஆக³ந்த்வா வணங் கா²த³தி, இதா³னி ந பஞ்ஞாயதி, கஹங் நு கோ² க³தா’’தி வதி³ங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto takkasilāyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā disāpāmokkhācariyo ahosi. Tassa santike bārāṇasirañño putto yavakumāro nāma sabbasippāni uggaṇhitvā anuyogaṃ datvā gantukāmo taṃ āpucchi. Ācariyo ‘‘puttaṃ nissāya tassa antarāyo bhavissatī’’ti aṅgavijjāvasena ñatvā ‘‘etamassa harissāmī’’ti ekaṃ upamaṃ upadhāretuṃ ārabhi. Tadā panassa eko asso ahosi, tassa pāde vaṇo uṭṭhahi, taṃ vaṇānurakkhaṇatthaṃ geheyeva kariṃsu. Tassāvidūre eko udapāno atthi. Athekā mūsikā gehā nikkhamitvā assassa pāde vaṇaṃ khādati, asso vāretuṃ na sakkoti. So ekadivasaṃ vedanaṃ adhivāsetuṃ asakkonto mūsikaṃ khādituṃ āgataṃ pādena paharitvā māretvā udapāne pātesi. Assagopakā mūsikaṃ apassantā ‘‘aññesu divasesu mūsikā āgantvā vaṇaṃ khādati, idāni na paññāyati, kahaṃ nu kho gatā’’ti vadiṃsu.
போ³தி⁴ஸத்தோ தங் காரணங் பச்சக்க²ங் கத்வா ‘‘அஞ்ஞே அஜானந்தா ‘கஹங் மூஸிகா க³தா’தி வத³ந்தி, மூஸிகாய பன மாரெத்வா உத³பானே கி²த்தபா⁴வங் அஹமேவ ஜானாமீ’’தி இத³மேவ காரணங் உபமங் கத்வா பட²மங் கா³த²ங் ப³ந்தி⁴த்வா ராஜகுமாரஸ்ஸ அதா³ஸி. ஸோ அபரங் உபமங் உபதா⁴ரெந்தோ தமேவ அஸ்ஸங் பருள்ஹவணங் நிக்க²மித்வா ஏகங் யவவத்து²ங் க³ந்த்வா ‘‘யவங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி வதிச்சி²த்³தே³ன முக²ங் பவேஸெந்தங் தி³ஸ்வா தமேவ காரணங் உபமங் கத்வா து³தியங் கா³த²ங் ப³ந்தி⁴த்வா தஸ்ஸ அதா³ஸி. ததியகா³த²ங் பன அத்தனோ பஞ்ஞாப³லேனேவ ப³ந்தி⁴த்வா தம்பி தஸ்ஸ த³த்வா ‘‘தாத, த்வங் ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய ஸாயங் ந்ஹானபொக்க²ரணிங் க³ச்ச²ந்தோ யாவ து⁴ரஸோபானா பட²மங் கா³த²ங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ க³ச்செ²ய்யாஸி, தவ நிவஸனபாஸாத³ங் பவிஸந்தோ யாவ ஸோபானபாத³மூலா து³தியங் கா³த²ங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ க³ச்செ²ய்யாஸி, ததோ யாவ ஸோபானமத்த²கா ததியங் கா³த²ங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ க³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா பேஸேஸி.
Bodhisatto taṃ kāraṇaṃ paccakkhaṃ katvā ‘‘aññe ajānantā ‘kahaṃ mūsikā gatā’ti vadanti, mūsikāya pana māretvā udapāne khittabhāvaṃ ahameva jānāmī’’ti idameva kāraṇaṃ upamaṃ katvā paṭhamaṃ gāthaṃ bandhitvā rājakumārassa adāsi. So aparaṃ upamaṃ upadhārento tameva assaṃ paruḷhavaṇaṃ nikkhamitvā ekaṃ yavavatthuṃ gantvā ‘‘yavaṃ khādissāmī’’ti vaticchiddena mukhaṃ pavesentaṃ disvā tameva kāraṇaṃ upamaṃ katvā dutiyaṃ gāthaṃ bandhitvā tassa adāsi. Tatiyagāthaṃ pana attano paññābaleneva bandhitvā tampi tassa datvā ‘‘tāta, tvaṃ rajje patiṭṭhāya sāyaṃ nhānapokkharaṇiṃ gacchanto yāva dhurasopānā paṭhamaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsi, tava nivasanapāsādaṃ pavisanto yāva sopānapādamūlā dutiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsi, tato yāva sopānamatthakā tatiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto gaccheyyāsī’’ti vatvā pesesi.
ஸோ குமாரோ க³ந்த்வா உபராஜா ஹுத்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் காரேஸி, தஸ்ஸேகோ புத்தோ ஜாயி. ஸோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலே ரஜ்ஜலோபே⁴ன ‘‘பிதரங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா உபட்டா²கே ஆஹ ‘‘மய்ஹங் பிதா தருணோ, அஹங் ஏதஸ்ஸ தூ⁴மகாலங் ஓலோகெந்தோ மஹல்லகோ ப⁴விஸ்ஸாமி ஜராஜிண்ணோ, தாதி³ஸே காலே லத்³தே⁴னபி ரஜ்ஜேன கோ அத்தோ²’’தி. தே ஆஹங்ஸு ‘‘தே³வ, ந ஸக்கா பச்சந்தங் க³ந்த்வா சோரத்தங் காதுங், தவ பிதரங் கேனசி உபாயேன மாரெத்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹா’’தி . ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி அந்தோனிவேஸனே ரஞ்ஞோ ஸாயங் ந்ஹானபொக்க²ரணீஸமீபங் க³ந்த்வா ‘‘எத்த² நங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி க²க்³க³ங் க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி. ராஜா ஸாயங் மூஸிகங் நாம தா³ஸிங் ‘‘க³ந்த்வா பொக்க²ரணீபிட்டி²ங் ஸோதெ⁴த்வா ஏஹி, ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி பேஸேஸி. ஸா க³ந்த்வா பொக்க²ரணீபிட்டி²ங் ஸோதெ⁴ந்தீ குமாரங் பஸ்ஸி. குமாரோ அத்தனோ கம்மஸ்ஸ பாகடபா⁴வப⁴யேன தங் த்³விதா⁴ சி²ந்தி³த்வா பொக்க²ரணியங் பாதேஸி. ராஜா ந்ஹாயிதுங் அக³மாஸி . ஸேஸஜனோ ‘‘அஜ்ஜாபி மூஸிகா தா³ஸீ ந புனாக³ச்ச²தி, குஹிங் க³தா கத்த² க³தா’’தி ஆஹ. ராஜா –
So kumāro gantvā uparājā hutvā pitu accayena rajjaṃ kāresi, tasseko putto jāyi. So soḷasavassakāle rajjalobhena ‘‘pitaraṃ māressāmī’’ti cintetvā upaṭṭhāke āha ‘‘mayhaṃ pitā taruṇo, ahaṃ etassa dhūmakālaṃ olokento mahallako bhavissāmi jarājiṇṇo, tādise kāle laddhenapi rajjena ko attho’’ti. Te āhaṃsu ‘‘deva, na sakkā paccantaṃ gantvā corattaṃ kātuṃ, tava pitaraṃ kenaci upāyena māretvā rajjaṃ gaṇhā’’ti . So ‘‘sādhū’’ti antonivesane rañño sāyaṃ nhānapokkharaṇīsamīpaṃ gantvā ‘‘ettha naṃ māressāmī’’ti khaggaṃ gahetvā aṭṭhāsi. Rājā sāyaṃ mūsikaṃ nāma dāsiṃ ‘‘gantvā pokkharaṇīpiṭṭhiṃ sodhetvā ehi, nhāyissāmī’’ti pesesi. Sā gantvā pokkharaṇīpiṭṭhiṃ sodhentī kumāraṃ passi. Kumāro attano kammassa pākaṭabhāvabhayena taṃ dvidhā chinditvā pokkharaṇiyaṃ pātesi. Rājā nhāyituṃ agamāsi . Sesajano ‘‘ajjāpi mūsikā dāsī na punāgacchati, kuhiṃ gatā kattha gatā’’ti āha. Rājā –
123.
123.
‘‘குஹிங் க³தா கத்த² க³தா, இதி லாலப்பதீ ஜனோ;
‘‘Kuhiṃ gatā kattha gatā, iti lālappatī jano;
அஹமேவேகோ ஜானாமி, உத³பானே மூஸிகா ஹதா’’தி. –
Ahameveko jānāmi, udapāne mūsikā hatā’’ti. –
பட²மங் கா³த²ங் ப⁴ணந்தோ பொக்க²ரணீதீரங் அக³மாஸி.
Paṭhamaṃ gāthaṃ bhaṇanto pokkharaṇītīraṃ agamāsi.
தத்த² குஹிங் க³தா கத்த² க³தாதி அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனானி. இதி லாலப்பதீதி ஏவங் விப்பலபதி. இதி அயங் கா³தா² ‘‘அஜானந்தோ ஜனோ மூஸிகா தா³ஸீ குஹிங் க³தாதி விப்பலபதி, ராஜகுமாரேன த்³விதா⁴ சி²ந்தி³த்வா மூஸிகாய பொக்க²ரணியங் பாதிதபா⁴வங் அஹமேவ ஏகோ ஜானாமீ’’தி ரஞ்ஞோ அஜானந்தஸ்ஸேவ இமமத்த²ங் தீ³பேதி.
Tattha kuhiṃ gatā kattha gatāti aññamaññavevacanāni. Iti lālappatīti evaṃ vippalapati. Iti ayaṃ gāthā ‘‘ajānanto jano mūsikā dāsī kuhiṃ gatāti vippalapati, rājakumārena dvidhā chinditvā mūsikāya pokkharaṇiyaṃ pātitabhāvaṃ ahameva eko jānāmī’’ti rañño ajānantasseva imamatthaṃ dīpeti.
குமாரோ ‘‘மயா கதகம்மங் மய்ஹங் பிதரா ஞாத’’ந்தி பீ⁴தோ பலாயித்வா தமத்த²ங் உபட்டா²கானங் ஆரோசேஸி. தே ஸத்தட்ட²தி³வஸச்சயேன புன தங் ஆஹங்ஸு ‘‘தே³வ, ஸசே ராஜா ஜானெய்ய, ந துண்ஹீ ப⁴வெய்ய, தக்ககா³ஹேன பன தேன தங் வுத்தங் ப⁴விஸ்ஸதி, மாரேஹி ந’’ந்தி. ஸோ புனேகதி³வஸங் க²க்³க³ஹத்தோ² ஸோபானபாத³மூலே ட²த்வா ரஞ்ஞோ ஆக³மனகாலே இதோ சிதோ ச பஹரணோகாஸங் ஓலோகேஸி. ராஜா –
Kumāro ‘‘mayā katakammaṃ mayhaṃ pitarā ñāta’’nti bhīto palāyitvā tamatthaṃ upaṭṭhākānaṃ ārocesi. Te sattaṭṭhadivasaccayena puna taṃ āhaṃsu ‘‘deva, sace rājā jāneyya, na tuṇhī bhaveyya, takkagāhena pana tena taṃ vuttaṃ bhavissati, mārehi na’’nti. So punekadivasaṃ khaggahattho sopānapādamūle ṭhatvā rañño āgamanakāle ito cito ca paharaṇokāsaṃ olokesi. Rājā –
124.
124.
‘‘யஞ்சேதங் இதி சீதி ச, க³த்³ரபோ⁴வ நிவத்தஸி;
‘‘Yañcetaṃ iti cīti ca, gadrabhova nivattasi;
உத³பானே மூஸிகங் ஹந்த்வா, யவங் ப⁴க்கே²துமிச்ச²ஸீ’’தி. –
Udapāne mūsikaṃ hantvā, yavaṃ bhakkhetumicchasī’’ti. –
து³தியங் கா³த²ங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ அக³மாஸி. அயம்பி கா³தா² ‘‘யஸ்மா த்வங் இதி சீதி ச இதோ சிதோ ச பஹரணோகாஸங் ஓலோகெந்தோ க³த்³ரபோ⁴வ நிவத்தஸி, தஸ்மா தங் ஜானாமி ‘புரிமதி³வஸே பொக்க²ரணியங் மூஸிகங் தா³ஸிங் ஹந்த்வா அஜ்ஜ மங் யவராஜானங் ப⁴க்கே²துங் மாரேதுங் இச்ச²ஸீ’’’தி ரஞ்ஞோ அஜானந்தஸ்ஸேவ இமமத்த²ங் தீ³பேதி.
Dutiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto agamāsi. Ayampi gāthā ‘‘yasmā tvaṃ iti cīti ca ito cito ca paharaṇokāsaṃ olokento gadrabhova nivattasi, tasmā taṃ jānāmi ‘purimadivase pokkharaṇiyaṃ mūsikaṃ dāsiṃ hantvā ajja maṃ yavarājānaṃ bhakkhetuṃ māretuṃ icchasī’’’ti rañño ajānantasseva imamatthaṃ dīpeti.
குமாரோ ‘‘தி³ட்டொ²ம்ஹி பிதரா’’தி உத்ரஸ்தோ பலாயி. ஸோ புன அட்³ட⁴மாஸமத்தங் அதிக்கமித்வா ‘‘ராஜானங் த³ப்³பி³யா பஹரித்வா மாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் தீ³க⁴த³ண்ட³கங் த³ப்³பி³பஹரணங் க³ஹெத்வா ஓலும்பி³த்வா அட்டா²ஸி. ராஜா –
Kumāro ‘‘diṭṭhomhi pitarā’’ti utrasto palāyi. So puna aḍḍhamāsamattaṃ atikkamitvā ‘‘rājānaṃ dabbiyā paharitvā māressāmī’’ti ekaṃ dīghadaṇḍakaṃ dabbipaharaṇaṃ gahetvā olumbitvā aṭṭhāsi. Rājā –
125.
125.
‘‘த³ஹரோ சாஸி து³ம்மேத⁴, பட²முப்பத்திகோ ஸுஸு;
‘‘Daharo cāsi dummedha, paṭhamuppattiko susu;
தீ³க⁴ஞ்சேதங் ஸமாஸஜ்ஜ, ந தே த³ஸ்ஸாமி ஜீவித’’ந்தி. –
Dīghañcetaṃ samāsajja, na te dassāmi jīvita’’nti. –
ததியங் கா³த²ங் ஸஜ்ஜா²யந்தோ ஸோபானபாத³மத்த²கங் அபி⁴ருஹி.
Tatiyaṃ gāthaṃ sajjhāyanto sopānapādamatthakaṃ abhiruhi.
தத்த² பட²முப்பத்திகோதி பட²மவயேன உப்பத்திதோ உபேதோ, பட²மவயே டி²தோதி அத்தோ². ஸுஸூதி தருணோ. தீ³க⁴ந்தி தீ³க⁴த³ண்ட³கங் த³ப்³பி³பஹரணங். ஸமாஸஜ்ஜாதி க³ஹெத்வா, ஓலும்பி³த்வா டி²தோஸீதி அத்தோ². அயம்பி கா³தா² ‘‘து³ம்மேத⁴, அத்தனோ வயங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந லபி⁴ஸ்ஸஸி, ந தே தா³னி நில்லஜ்ஜஸ்ஸ ஜீவிதங் த³ஸ்ஸாமி, மாரெத்வா க²ண்டா³க²ண்ட³ங் சி²ந்தி³த்வா ஸூலேயேவ ஆவுணாபெஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ அஜானந்தஸ்ஸேவ குமாரங் ஸந்தஜ்ஜயமானா இமமத்த²ங் தீ³பேதி.
Tattha paṭhamuppattikoti paṭhamavayena uppattito upeto, paṭhamavaye ṭhitoti attho. Susūti taruṇo. Dīghanti dīghadaṇḍakaṃ dabbipaharaṇaṃ. Samāsajjāti gahetvā, olumbitvā ṭhitosīti attho. Ayampi gāthā ‘‘dummedha, attano vayaṃ paribhuñjituṃ na labhissasi, na te dāni nillajjassa jīvitaṃ dassāmi, māretvā khaṇḍākhaṇḍaṃ chinditvā sūleyeva āvuṇāpessāmī’’ti rañño ajānantasseva kumāraṃ santajjayamānā imamatthaṃ dīpeti.
ஸோ தங் தி³வஸங் பலாயிதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ஜீவிதங் மே தே³ஹி, தே³வா’’தி ரஞ்ஞோ பாத³மூலே நிபஜ்ஜி. ராஜா தங் தஜ்ஜெத்வா ஸங்க²லிகாஹி ப³ந்தா⁴பெத்வா ப³ந்த⁴னாகா³ரே காரெத்வா ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² அலங்கதராஜாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ப்³ராஹ்மணோ இமங் மய்ஹங் அந்தராயங் தி³ஸ்வா இமா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸீ’’தி ஹட்ட²துட்டோ² உதா³னங் உதா³னெந்தோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
So taṃ divasaṃ palāyituṃ asakkonto ‘‘jīvitaṃ me dehi, devā’’ti rañño pādamūle nipajji. Rājā taṃ tajjetvā saṅkhalikāhi bandhāpetvā bandhanāgāre kāretvā setacchattassa heṭṭhā alaṅkatarājāsane nisīditvā ‘‘amhākaṃ ācariyo disāpāmokkho brāhmaṇo imaṃ mayhaṃ antarāyaṃ disvā imā tisso gāthā abhāsī’’ti haṭṭhatuṭṭho udānaṃ udānento sesagāthā abhāsi –
126.
126.
‘‘நாந்தலிக்க²ப⁴வனேன, நாங்க³புத்தபினேன வா;
‘‘Nāntalikkhabhavanena, nāṅgaputtapinena vā;
புத்தேன ஹி பத்த²யிதோ, ஸிலோகேஹி பமோசிதோ.
Puttena hi patthayito, silokehi pamocito.
127.
127.
‘‘ஸப்³ப³ங் ஸுதமதீ⁴யேத², ஹீனமுக்கட்ட²மஜ்ஜி²மங்;
‘‘Sabbaṃ sutamadhīyetha, hīnamukkaṭṭhamajjhimaṃ;
ஸப்³ப³ஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானெய்ய, ந ச ஸப்³ப³ங் பயோஜயே;
Sabbassa atthaṃ jāneyya, na ca sabbaṃ payojaye;
ஹோதி தாதி³ஸகோ காலோ, யத்த² அத்தா²வஹங் ஸுத’’ந்தி.
Hoti tādisako kālo, yattha atthāvahaṃ suta’’nti.
தத்த² நாந்தலிக்க²ப⁴வனேனாதி அந்தலிக்க²ப⁴வனங் வுச்சதி தி³ப்³ப³விமானங், அஹங் அஜ்ஜ அந்தலிக்க²ப⁴வனம்பி ந ஆருள்ஹோ, தஸ்மா அந்தலிக்க²ப⁴வனேனாபி அஜ்ஜ மரணதோ ந பமோசிதொம்ஹி. நாங்க³புத்தபினேன வாதி அங்க³ஸரிக்க²கேன வா புத்தபினேனபி ந பமோசிதோ. புத்தேன ஹி பத்த²யிதோதி அஹங் பன அத்தனோ புத்தேனேவ அஜ்ஜ மாரேதுங் பத்தி²தோ. ஸிலோகேஹி பமோசிதோதி ஸோஹங் ஆசரியேன ப³ந்தி⁴த்வா தி³ன்னாஹி கா³தா²ஹி பமோசிதோ.
Tattha nāntalikkhabhavanenāti antalikkhabhavanaṃ vuccati dibbavimānaṃ, ahaṃ ajja antalikkhabhavanampi na āruḷho, tasmā antalikkhabhavanenāpi ajja maraṇato na pamocitomhi. Nāṅgaputtapinena vāti aṅgasarikkhakena vā puttapinenapi na pamocito. Puttena hi patthayitoti ahaṃ pana attano putteneva ajja māretuṃ patthito. Silokehi pamocitoti sohaṃ ācariyena bandhitvā dinnāhi gāthāhi pamocito.
ஸுதந்தி பரியத்திங். அதீ⁴யேதா²தி க³ண்ஹெய்ய ஸிக்கெ²ய்ய. ஹீனமுக்கட்ட²மஜ்ஜி²மந்தி ஹீனங் வா ஹோது உத்தமங் வா மஜ்ஜி²மங் வா, ஸப்³ப³ங் அதீ⁴யிதப்³ப³மேவாதி தீ³பேதி. ந ச ஸப்³ப³ங் பயோஜயேதி ஹீனங் மந்தங் வா ஸிப்பங் வா மஜ்ஜி²மங் வா ந பயோஜயே, உத்தமமேவ பயோஜயெய்யாதி அத்தோ². யத்த² அத்தா²வஹங் ஸுதந்தி யஸ்மிங் காலே மஹோஸத⁴பண்டி³தஸ்ஸ கும்ப⁴காரகம்மகரணங் விய யங்கிஞ்சி ஸிக்கி²தஸிப்பங் அத்தா²வஹங் ஹோதி, தாதி³ஸோபி காலோ ஹோதியேவாதி அத்தோ². அபரபா⁴கே³ ரஞ்ஞோ அச்சயேன குமாரோ ரஜ்ஜே பதிட்டா²ஸி.
Sutanti pariyattiṃ. Adhīyethāti gaṇheyya sikkheyya. Hīnamukkaṭṭhamajjhimanti hīnaṃ vā hotu uttamaṃ vā majjhimaṃ vā, sabbaṃ adhīyitabbamevāti dīpeti. Na ca sabbaṃ payojayeti hīnaṃ mantaṃ vā sippaṃ vā majjhimaṃ vā na payojaye, uttamameva payojayeyyāti attho. Yattha atthāvahaṃ sutanti yasmiṃ kāle mahosadhapaṇḍitassa kumbhakārakammakaraṇaṃ viya yaṃkiñci sikkhitasippaṃ atthāvahaṃ hoti, tādisopi kālo hotiyevāti attho. Aparabhāge rañño accayena kumāro rajje patiṭṭhāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā disāpāmokkho ācariyo ahameva ahosi’’nti.
மூஸிகஜாதகவண்ணனா ததியா.
Mūsikajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 373. மூஸிகஜாதகங் • 373. Mūsikajātakaṃ