Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
2. முத்தாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
2. Muttātherīgāthāvaṇṇanā
2.
2.
‘‘முத்தே முச்சஸ்ஸு யோகே³ஹி, சந்தோ³ ராஹுக்³க³ஹா இவ;
‘‘Mutte muccassu yogehi, cando rāhuggahā iva;
விப்பமுத்தேன சித்தேன, அனணா பு⁴ஞ்ஜ பிண்ட³க’’ந்தி. –
Vippamuttena cittena, anaṇā bhuñja piṇḍaka’’nti. –
அயங் முத்தாய நாம ஸிக்க²மானாய கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் ரதி²யங் க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா பீதிவேகே³ன ஸத்து² பாத³மூலே அவகுஜ்ஜா நிபஜ்ஜி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி, முத்தாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னதாய வீஸதிவஸ்ஸகாலே மஹாபஜாபதிகோ³தமியா ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா ஸிக்க²மானாவ ஹுத்வா கம்மட்டா²னங் கதா²பெத்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரோதி. ஸா ஏகதி³வஸங் ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா தே²ரீனங் பி⁴க்கு²னீனங் வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா தி³வாட்டா²னங் க³ந்த்வா ரஹோ நிஸின்னா விபஸ்ஸனாய மனஸிகாரங் ஆரபி⁴. ஸத்தா² ஸுரபி⁴க³ந்த⁴குடியா நிஸின்னோவ ஓபா⁴ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தஸ்ஸா புரதோ நிஸின்னோ விய அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘முத்தே முச்சஸ்ஸு யோகே³ஹீ’’தி இமங் கா³த²மாஹ.
Ayaṃ muttāya nāma sikkhamānāya gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā ekadivasaṃ satthāraṃ rathiyaṃ gacchantaṃ disvā pasannamānasā pañcapatiṭṭhitena vanditvā pītivegena satthu pādamūle avakujjā nipajji. Sā tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇamahāsālakule nibbatti, muttātissā nāmaṃ ahosi. Sā upanissayasampannatāya vīsativassakāle mahāpajāpatigotamiyā santike pabbajitvā sikkhamānāva hutvā kammaṭṭhānaṃ kathāpetvā vipassanāya kammaṃ karoti. Sā ekadivasaṃ bhattakiccaṃ katvā piṇḍapātapaṭikkantā therīnaṃ bhikkhunīnaṃ vattaṃ dassetvā divāṭṭhānaṃ gantvā raho nisinnā vipassanāya manasikāraṃ ārabhi. Satthā surabhigandhakuṭiyā nisinnova obhāsaṃ vissajjetvā tassā purato nisinno viya attānaṃ dassetvā ‘‘mutte muccassu yogehī’’ti imaṃ gāthamāha.
தத்த² முத்தேதி தஸ்ஸா ஆலபனங். முச்சஸ்ஸு யோகே³ஹீதி மக்³க³படிபாடியா காமயோகா³தீ³ஹி சதூஹி யோகே³ஹி முச்ச, தேஹி விமுத்தசித்தா ஹோஹி. யதா² கிங்? சந்தோ³ ராஹுக்³க³ஹா இவாதி ராஹுஸங்கா²தோ க³ஹதோ சந்தோ³ விய உபக்கிலேஸதோ முச்சஸ்ஸு. விப்பமுத்தேன சித்தேனாதி அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சே²த³விமுத்தியா ஸுட்டு² விமுத்தேன சித்தேன, இத்த²ங் பூ⁴தலக்க²ணே சேதங் கரணவசனங். அனணா பு⁴ஞ்ஜ பிண்ட³கந்தி கிலேஸஇணங் பஹாய அனணா ஹுத்வா ரட்ட²பிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜெய்யாஸி. யோ ஹி கிலேஸே அப்பஹாய ஸத்தா²ரா அனுஞ்ஞாதபச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸோ ஸாணோ பரிபு⁴ஞ்ஜதி நாம. யதா²ஹ ஆயஸ்மா பா³குலோ – ‘‘ஸத்தாஹமேவ கோ² அஹங், ஆவுஸோ, ஸாணோ ரட்ட²பிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜி’’ந்தி (ம॰ நி॰ 3.211). தஸ்மா ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதேன காமச்ச²ந்தா³தி³இணங் பஹானாய அனணேன ஹுத்வா ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். பிண்ட³கந்தி தே³ஸனாஸீஸமேவ, சத்தாரோபி பச்சயேதி அத்தோ². அபி⁴ண்ஹங் ஓவத³தீதி அரியமக்³க³ப்பத்தியா உபக்கிலேஸே விஸோதெ⁴ந்தோ ப³ஹுஸோ ஓவாத³ங் தே³தி.
Tattha mutteti tassā ālapanaṃ. Muccassu yogehīti maggapaṭipāṭiyā kāmayogādīhi catūhi yogehi mucca, tehi vimuttacittā hohi. Yathā kiṃ? Cando rāhuggahā ivāti rāhusaṅkhāto gahato cando viya upakkilesato muccassu. Vippamuttena cittenāti ariyamaggena samucchedavimuttiyā suṭṭhu vimuttena cittena, itthaṃ bhūtalakkhaṇe cetaṃ karaṇavacanaṃ. Anaṇā bhuñja piṇḍakanti kilesaiṇaṃ pahāya anaṇā hutvā raṭṭhapiṇḍaṃ bhuñjeyyāsi. Yo hi kilese appahāya satthārā anuññātapaccaye paribhuñjati, so sāṇo paribhuñjati nāma. Yathāha āyasmā bākulo – ‘‘sattāhameva kho ahaṃ, āvuso, sāṇo raṭṭhapiṇḍaṃ bhuñji’’nti (ma. ni. 3.211). Tasmā sāsane pabbajitena kāmacchandādiiṇaṃ pahānāya anaṇena hutvā saddhādeyyaṃ paribhuñjitabbaṃ. Piṇḍakanti desanāsīsameva, cattāropi paccayeti attho. Abhiṇhaṃ ovadatīti ariyamaggappattiyā upakkilese visodhento bahuso ovādaṃ deti.
ஸா தஸ்மிங் ஓவாதே³ ட²த்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.1.31-36) –
Sā tasmiṃ ovāde ṭhatvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.31-36) –
‘‘விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;
‘‘Vipassissa bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;
ரதி²யங் படிபன்னஸ்ஸ, தாரயந்தஸ்ஸ பாணினோ.
Rathiyaṃ paṭipannassa, tārayantassa pāṇino.
‘‘க⁴ரதோ நிக்க²மித்வான, அவகுஜ்ஜா நிபஜ்ஜஹங்;
‘‘Gharato nikkhamitvāna, avakujjā nipajjahaṃ;
அனுகம்பகோ லோகனாதோ², ஸிரஸி அக்கமீ மம.
Anukampako lokanātho, sirasi akkamī mama.
‘‘அக்கமித்வான ஸிரஸி, அக³மா லோகனாயகோ;
‘‘Akkamitvāna sirasi, agamā lokanāyako;
தேன சித்தப்பஸாதே³ன, துஸிதங் அக³மாஸஹங்.
Tena cittappasādena, tusitaṃ agamāsahaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ஸா தமேவ கா³த²ங் உதா³னேஸி. பரிபுண்ணஸிக்கா² உபஸம்பஜ்ஜித்வா அபரபா⁴கே³ பரினிப்³பா³னகாலேபி தமேவ கா³த²ங் பச்சபா⁴ஸீதி.
Arahattaṃ pana patvā sā tameva gāthaṃ udānesi. Paripuṇṇasikkhā upasampajjitvā aparabhāge parinibbānakālepi tameva gāthaṃ paccabhāsīti.
முத்தாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Muttātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 2. முத்தாதே²ரீகா³தா² • 2. Muttātherīgāthā