Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    9. நவமவக்³கோ³

    9. Navamavaggo

    (92) 9. ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதிகதா²

    (92) 9. Na yathācittassa vācātikathā

    564. ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. அப²ஸ்ஸகஸ்ஸ வாசா அவேத³னகஸ்ஸ வாசா அஸஞ்ஞகஸ்ஸ வாசா அசேதனகஸ்ஸ வாசா அசித்தகஸ்ஸ வாசாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ஸப²ஸ்ஸகஸ்ஸ வாசா ஸவேத³னகஸ்ஸ வாசா ஸஸஞ்ஞகஸ்ஸ வாசா ஸசேதனகஸ்ஸ வாசா ஸசித்தகஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஸப²ஸ்ஸகஸ்ஸ வாசா…பே॰… ஸசித்தகஸ்ஸ வாசா, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி.

    564. Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Aphassakassa vācā avedanakassa vācā asaññakassa vācā acetanakassa vācā acittakassa vācāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa vācā savedanakassa vācā sasaññakassa vācā sacetanakassa vācā sacittakassa vācāti? Āmantā. Hañci saphassakassa vācā…pe… sacittakassa vācā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.

    ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. அனாவட்டெந்தஸ்ஸ 1 வாசா…பே॰… அனாபோ⁴க³ஸ்ஸ வாசா…பே॰… அப்பணித³ஹந்தஸ்ஸ வாசாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ஆவட்டெந்தஸ்ஸ வாசா ஆபோ⁴க³ஸ்ஸ வாசா…பே॰… பணித³ஹந்தஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஆவட்டெந்தஸ்ஸ வாசா ஆபோ⁴க³ஸ்ஸ வாசா பணித³ஹந்தஸ்ஸ வாசா, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி.

    Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Anāvaṭṭentassa 2 vācā…pe… anābhogassa vācā…pe… appaṇidahantassa vācāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu āvaṭṭentassa vācā ābhogassa vācā…pe… paṇidahantassa vācāti? Āmantā. Hañci āvaṭṭentassa vācā ābhogassa vācā paṇidahantassa vācā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.

    ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. நனு வாசா சித்தஸமுட்டா²னா சித்தேன ஸஹஜாதா சித்தேன ஸஹ ஏகுப்பாதா³தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி வாசா சித்தஸமுட்டா²னா சித்தேன ஸஹஜாதா சித்தேன ஸஹ ஏகுப்பாதா³, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி.

    Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Nanu vācā cittasamuṭṭhānā cittena sahajātā cittena saha ekuppādāti? Āmantā. Hañci vācā cittasamuṭṭhānā cittena sahajātā cittena saha ekuppādā, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.

    ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதி? ஆமந்தா. ந ப⁴ணிதுகாமோ ப⁴ணதி, ந கதே²துகாமோ கதே²தி, ந ஆலபிதுகாமோ ஆலபதி, ந வோஹரிதுகாமோ வோஹரதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ப⁴ணிதுகாமோ ப⁴ணதி, கதே²துகாமோ கதே²தி, ஆலபிதுகாமோ ஆலபதி, வோஹரிதுகாமோ வோஹரதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ப⁴ணிதுகாமோ ப⁴ணதி, கதே²துகாமோ கதே²தி, ஆலபிதுகாமோ ஆலபதி, வோஹரிதுகாமோ வோஹரதி, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி.

    Na yathācittassa vācāti? Āmantā. Na bhaṇitukāmo bhaṇati, na kathetukāmo katheti, na ālapitukāmo ālapati, na voharitukāmo voharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu bhaṇitukāmo bhaṇati, kathetukāmo katheti, ālapitukāmo ālapati, voharitukāmo voharatīti? Āmantā. Hañci bhaṇitukāmo bhaṇati, kathetukāmo katheti, ālapitukāmo ālapati, voharitukāmo voharati, no ca vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.

    565. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி? ஆமந்தா. நனு அத்தி² கோசி ‘‘அஞ்ஞங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் ப⁴ணதி, ‘‘அஞ்ஞங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் கதே²தி, ‘‘அஞ்ஞங் ஆலபிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் ஆலபதி, ‘‘அஞ்ஞங் வோஹரிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் வோஹரதீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² கோசி ‘‘அஞ்ஞங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் ப⁴ணதி,…பே॰… ‘‘அஞ்ஞங் வோஹரிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞங் வோஹரதி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசா’’தி.

    565. Na vattabbaṃ – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti? Āmantā. Nanu atthi koci ‘‘aññaṃ bhaṇissāmī’’ti aññaṃ bhaṇati, ‘‘aññaṃ kathessāmī’’ti aññaṃ katheti, ‘‘aññaṃ ālapissāmī’’ti aññaṃ ālapati, ‘‘aññaṃ voharissāmī’’ti aññaṃ voharatīti? Āmantā. Hañci atthi koci ‘‘aññaṃ bhaṇissāmī’’ti aññaṃ bhaṇati,…pe… ‘‘aññaṃ voharissāmī’’ti aññaṃ voharati, tena vata re vattabbe – ‘‘na yathācittassa vācā’’ti.

    ந யதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதிகதா² நிட்டி²தா.

    Na yathācittassa vācātikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. அனாவட்டந்தஸ்ஸ (பீ॰), அனாவஜ்ஜந்தஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰) கதா²॰ 484 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    2. anāvaṭṭantassa (pī.), anāvajjantassa (sī. syā. ka.) kathā. 484 passitabbaṃ



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 9. நயதா²சித்தஸ்ஸ வாசாதிகதா²வண்ணனா • 9. Nayathācittassa vācātikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 9. நயதா²சித்தஸ்ஸவாசாதிகதா²வண்ணனா • 9. Nayathācittassavācātikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 9. நயதா²சித்தஸ்ஸவாசாதிகதா²வண்ணனா • 9. Nayathācittassavācātikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact