Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[32] 2. நச்சஜாதகவண்ணனா
[32] 2. Naccajātakavaṇṇanā
ருத³ங் மனுஞ்ஞந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ப³ஹுப⁴ண்டி³கங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² தே³வத⁴ம்மஜாதகே (ஜா॰ 1.1.6) வுத்தஸதி³ஸமேவ. ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² ப³ஹுப⁴ண்டோ³’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங்காரணா த்வங் பி⁴க்கு² ப³ஹுப⁴ண்டோ³ ஜாதோஸீ’’தி? ஸோ எத்தகங் ஸுத்வாவ குத்³தோ⁴ நிவாஸனபாருபனங் ச²ட்³டெ³த்வா ‘‘இமினா தா³னி நீஹாரேன விசராமீ’’தி ஸத்து² புரதோ நக்³கோ³ அட்டா²ஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘தீ⁴ தீ⁴’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ததோ பலாயித்வா ஹீனாயாவத்தோ. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா ‘‘ஸத்து² நாம புரதோ ஏவரூபங் கரிஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ அகு³ணகத²ங் கதே²ஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி பி⁴க்கூ² புச்சி². ப⁴ந்தே, ‘‘ஸோ ஹி நாம பி⁴க்கு² தும்ஹாகங் புரதோ சதுபரிஸமஜ்ஜே² ஹிரொத்தப்பங் பஹாய கா³மதா³ரகோ விய நக்³கோ³ ட²த்வா மனுஸ்ஸேஹி ஜிகு³ச்சி²யமானோ ஹீனாயாவத்தித்வா ஸாஸனா பரிஹீனோ’’தி தஸ்ஸ அகு³ணகதா²ய நிஸின்னாம்ஹாதி. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஸோ பி⁴க்கு² ஹிரொத்தப்பாபா⁴வேன ரதனஸாஸனா பரிஹீனோ, புப்³பே³ இத்தி²ரதனபடிலாப⁴தோபி பரிஹீனோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Rudaṃ manuññanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ bahubhaṇḍikaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā devadhammajātake (jā. 1.1.6) vuttasadisameva. Satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu bahubhaṇḍo’’ti pucchi. ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā tvaṃ bhikkhu bahubhaṇḍo jātosī’’ti? So ettakaṃ sutvāva kuddho nivāsanapārupanaṃ chaḍḍetvā ‘‘iminā dāni nīhārena vicarāmī’’ti satthu purato naggo aṭṭhāsi. Manussā ‘‘dhī dhī’’ti āhaṃsu. So tato palāyitvā hīnāyāvatto. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā ‘‘satthu nāma purato evarūpaṃ karissatī’’ti tassa aguṇakathaṃ kathesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti bhikkhū pucchi. Bhante, ‘‘so hi nāma bhikkhu tumhākaṃ purato catuparisamajjhe hirottappaṃ pahāya gāmadārako viya naggo ṭhatvā manussehi jigucchiyamāno hīnāyāvattitvā sāsanā parihīno’’ti tassa aguṇakathāya nisinnāmhāti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva so bhikkhu hirottappābhāvena ratanasāsanā parihīno, pubbe itthiratanapaṭilābhatopi parihīnoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பட²மகப்பே சதுப்பதா³ ஸீஹங் ராஜானங் அகங்ஸு, மச்சா² ஆனந்த³மச்ச²ங், ஸகுணா ஸுவண்ணஹங்ஸங். தஸ்ஸ பன ஸுவண்ணஹங்ஸராஜஸ்ஸ தீ⁴தா ஹங்ஸபோதிகா அபி⁴ரூபா அஹோஸி. ஸோ தஸ்ஸா வரங் அதா³ஸி, ஸா அத்தனோ சித்தருசிதங் ஸாமிகங் வாரேஸி. ஹங்ஸராஜா தஸ்ஸா வரங் த³த்வா ஹிமவந்தே ஸப்³பே³ ஸகுணே ஸன்னிபாதாபேஸி, நானப்பகாரா ஹங்ஸமோராத³யோ ஸகுணக³ணா ஸமாக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் மஹந்தே பாஸாணதலே ஸன்னிபதிங்ஸு. ஹங்ஸராஜா ‘‘அத்தனோ சித்தருசிதங் ஸாமிகங் ஆக³ந்த்வா க³ண்ஹாதூ’’தி தீ⁴தரங் பக்கோஸாபேஸி. ஸா ஸகுணஸங்க⁴ங் ஓலோகெந்தீ மணிவண்ணகீ³வங் சித்ரபேகு²ணங் மோரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மே ஸாமிகோ ஹோதூ’’தி ஆரோசேஸி. ஸகுணஸங்கா⁴ மோரங் உபஸங்கமித்வா ஆஹங்ஸு ‘‘ஸம்ம மோர, அயங் ராஜதீ⁴தா எத்தகானங் ஸகுணானங் மஜ்ஜே² ஸாமிகங் ரோசெந்தீ தயி ருசிங் உப்பாதே³ஸீ’’தி. மோரோ ‘‘அஜ்ஜாபி தாவ மே ப³லங் ந பஸ்ஸதீ’’தி அதிதுட்டி²யா ஹிரொத்தப்பங் பி⁴ந்தி³த்வா தாவ மஹதோ ஸகுணஸங்க⁴ஸ்ஸ மஜ்ஜே² பக்கே² பஸாரெத்வா நச்சிதுங் ஆரபி⁴, நச்சந்தோ அப்படிச்ச²ன்னோ அஹோஸி.
Atīte paṭhamakappe catuppadā sīhaṃ rājānaṃ akaṃsu, macchā ānandamacchaṃ, sakuṇā suvaṇṇahaṃsaṃ. Tassa pana suvaṇṇahaṃsarājassa dhītā haṃsapotikā abhirūpā ahosi. So tassā varaṃ adāsi, sā attano cittarucitaṃ sāmikaṃ vāresi. Haṃsarājā tassā varaṃ datvā himavante sabbe sakuṇe sannipātāpesi, nānappakārā haṃsamorādayo sakuṇagaṇā samāgantvā ekasmiṃ mahante pāsāṇatale sannipatiṃsu. Haṃsarājā ‘‘attano cittarucitaṃ sāmikaṃ āgantvā gaṇhātū’’ti dhītaraṃ pakkosāpesi. Sā sakuṇasaṅghaṃ olokentī maṇivaṇṇagīvaṃ citrapekhuṇaṃ moraṃ disvā ‘‘ayaṃ me sāmiko hotū’’ti ārocesi. Sakuṇasaṅghā moraṃ upasaṅkamitvā āhaṃsu ‘‘samma mora, ayaṃ rājadhītā ettakānaṃ sakuṇānaṃ majjhe sāmikaṃ rocentī tayi ruciṃ uppādesī’’ti. Moro ‘‘ajjāpi tāva me balaṃ na passatī’’ti atituṭṭhiyā hirottappaṃ bhinditvā tāva mahato sakuṇasaṅghassa majjhe pakkhe pasāretvā naccituṃ ārabhi, naccanto appaṭicchanno ahosi.
ஸுவண்ணஹங்ஸராஜா லஜ்ஜிதோ ‘‘இமஸ்ஸ நேவ அஜ்ஜ²த்தஸமுட்டா²னா ஹிரீ அத்தி², ந ப³ஹித்³தா⁴ஸமுட்டா²னங் ஒத்தப்பங், நாஸ்ஸ பி⁴ன்னஹிரொத்தப்பஸ்ஸ மம தீ⁴தரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸகுணஸங்க⁴மஜ்ஜே² இமங் கா³த²மாஹ –
Suvaṇṇahaṃsarājā lajjito ‘‘imassa neva ajjhattasamuṭṭhānā hirī atthi, na bahiddhāsamuṭṭhānaṃ ottappaṃ, nāssa bhinnahirottappassa mama dhītaraṃ dassāmī’’ti sakuṇasaṅghamajjhe imaṃ gāthamāha –
32.
32.
‘‘ருத³ங் மனுஞ்ஞங் ருசிரா ச பிட்டி², வேளுரியவண்ணூபனிபா⁴ ச கீ³வா;
‘‘Rudaṃ manuññaṃ rucirā ca piṭṭhi, veḷuriyavaṇṇūpanibhā ca gīvā;
ப்³யாமமத்தானி ச பேகு²ணானி, நச்சேன தே தீ⁴தரங் நோ த³தா³மீ’’தி.
Byāmamattāni ca pekhuṇāni, naccena te dhītaraṃ no dadāmī’’ti.
தத்த² ருத³ங் மனுஞ்ஞந்தி த-காரஸ்ஸ த³-காரோ கதோ, ருதங் மனாபங், வஸ்ஸிதஸத்³தோ³ மது⁴ரோதி அத்தோ². ருசிரா ச பிட்டீ²தி பிட்டி²பி தே சித்ரா சேவ ஸோப⁴னா ச. வேளுரியவண்ணூபனிபா⁴தி வேளுரியமணிவண்ணஸதி³ஸா. ப்³யாமமத்தானீதி ஏகப்³யாமப்பமாணானி. பேகு²ணானீதி பிஞ்சா²னி. நச்சேன தே தீ⁴தரங் நோ த³தா³மீதி ஹிரொத்தப்பங் பி⁴ந்தி³த்வா நச்சிதபா⁴வேனேவ தே ஏவரூபஸ்ஸ நில்லஜ்ஜஸ்ஸ தீ⁴தரங் நோ த³தா³மீதி வத்வா ஹங்ஸராஜா தஸ்மிங்யேவ பரிஸமஜ்ஜே² அத்தனோ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ ஹங்ஸபோதகஸ்ஸ தீ⁴தரங் அதா³ஸி. மோரோ ஹங்ஸபோதிகங் அலபி⁴த்வா லஜ்ஜித்வா ததோவ உப்பதித்வா பலாயி. ஹங்ஸராஜாபி அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³தோ.
Tattha rudaṃ manuññanti ta-kārassa da-kāro kato, rutaṃ manāpaṃ, vassitasaddo madhuroti attho. Rucirā ca piṭṭhīti piṭṭhipi te citrā ceva sobhanā ca. Veḷuriyavaṇṇūpanibhāti veḷuriyamaṇivaṇṇasadisā. Byāmamattānīti ekabyāmappamāṇāni. Pekhuṇānīti piñchāni. Naccena te dhītaraṃ no dadāmīti hirottappaṃ bhinditvā naccitabhāveneva te evarūpassa nillajjassa dhītaraṃ no dadāmīti vatvā haṃsarājā tasmiṃyeva parisamajjhe attano bhāgineyyassa haṃsapotakassa dhītaraṃ adāsi. Moro haṃsapotikaṃ alabhitvā lajjitvā tatova uppatitvā palāyi. Haṃsarājāpi attano vasanaṭṭhānameva gato.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஏஸ ஹிரொத்தப்பங் பி⁴ந்தி³த்வா ரதனஸாஸனா பரிஹீனோ, புப்³பே³பி இத்தி²ரதனபடிலாப⁴தோ பரிஹீனோயேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மோரோ ப³ஹுப⁴ண்டி³கோ அஹோஸி, ஹங்ஸராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva esa hirottappaṃ bhinditvā ratanasāsanā parihīno, pubbepi itthiratanapaṭilābhato parihīnoyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā moro bahubhaṇḍiko ahosi, haṃsarājā pana ahameva ahosi’’nti.
நச்சஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Naccajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 32. நச்சஜாதகங் • 32. Naccajātakaṃ