Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. நது³ப்³பி⁴யஸுத்தங்

    7. Nadubbhiyasuttaṃ

    253. ஸாவத்தி²யங். ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘யோபி மே அஸ்ஸ ஸுபச்சத்தி²கோ தஸ்ஸபாஹங் ந து³ப்³பெ⁴ய்ய’ந்தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய யேன ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ², பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ வேபசித்திங் அஸுரிந்த³ங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான வேபசித்திங் அஸுரிந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘திட்ட², வேபசித்தி, க³ஹிதோஸீ’’’தி.

    253. Sāvatthiyaṃ. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakkassa devānamindassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘yopi me assa supaccatthiko tassapāhaṃ na dubbheyya’nti. Atha kho, bhikkhave, vepacitti asurindo sakkassa devānamindassa cetasā cetoparivitakkamaññāya yena sakko devānamindo tenupasaṅkami. Addasā kho, bhikkhave, sakko devānamindo vepacittiṃ asurindaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna vepacittiṃ asurindaṃ etadavoca – ‘tiṭṭha, vepacitti, gahitosī’’’ti.

    ‘‘யதே³வ தே, மாரிஸ, புப்³பே³ சித்தங், ததே³வ த்வங் மா பஜஹாஸீ’’தி 1.

    ‘‘Yadeva te, mārisa, pubbe cittaṃ, tadeva tvaṃ mā pajahāsī’’ti 2.

    ‘‘ஸபஸ்ஸு ச மே, வேபசித்தி, அது³ப்³பா⁴யா’’தி 3.

    ‘‘Sapassu ca me, vepacitti, adubbhāyā’’ti 4.

    ‘‘யங் முஸா ப⁴ணதோ பாபங், யங் பாபங் அரியூபவாதி³னோ;

    ‘‘Yaṃ musā bhaṇato pāpaṃ, yaṃ pāpaṃ ariyūpavādino;

    மித்தத்³து³னோ ச யங் பாபங், யங் பாபங் அகதஞ்ஞுனோ;

    Mittadduno ca yaṃ pāpaṃ, yaṃ pāpaṃ akataññuno;

    தமேவ பாபங் பு²ஸது 5, யோ தே து³ப்³பே⁴ ஸுஜம்பதீ’’தி.

    Tameva pāpaṃ phusatu 6, yo te dubbhe sujampatī’’ti.







    Footnotes:
    1. ததே³வ த்வங் மாரிஸ பஹாஸீதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. tadeva tvaṃ mārisa pahāsīti (sī. syā. kaṃ.)
    3. அத்³ருப்³பா⁴ய (க॰)
    4. adrubbhāya (ka.)
    5. பு²ஸதி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. phusati (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. நது³ப்³பி⁴யஸுத்தவண்ணனா • 7. Nadubbhiyasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. நது³ப்³பி⁴யஸுத்தவண்ணனா • 7. Nadubbhiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact