Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    11. நாக³பேதவத்து²

    11. Nāgapetavatthu

    73.

    73.

    ‘‘புரதோவ 1 ஸேதேன பலேதி ஹத்தி²னா, மஜ்ஜே² பன அஸ்ஸதரீரதே²ன;

    ‘‘Puratova 2 setena paleti hatthinā, majjhe pana assatarīrathena;

    பச்சா² ச கஞ்ஞா ஸிவிகாய நீயதி, ஓபா⁴ஸயந்தீ த³ஸ ஸப்³ப³தோ 3 தி³ஸா.

    Pacchā ca kaññā sivikāya nīyati, obhāsayantī dasa sabbato 4 disā.

    74.

    74.

    ‘‘தும்ஹே பன முக்³க³ரஹத்த²பாணினோ, ருத³ங்முகா² சி²ன்னபபி⁴ன்னக³த்தா;

    ‘‘Tumhe pana muggarahatthapāṇino, rudaṃmukhā chinnapabhinnagattā;

    மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகத்த² பாபங், யேனஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ பிவாத² லோஹித’’ந்தி.

    Manussabhūtā kimakattha pāpaṃ, yenaññamaññassa pivātha lohita’’nti.

    75.

    75.

    ‘‘புரதோவ யோ க³ச்ச²தி குஞ்ஜரேன, ஸேதேன நாகே³ன சதுக்கமேன;

    ‘‘Puratova yo gacchati kuñjarena, setena nāgena catukkamena;

    அம்ஹாக புத்தோ அஹு ஜெட்ட²கோ ஸோ 5, தா³னானி த³த்வான ஸுகீ² பமோத³தி.

    Amhāka putto ahu jeṭṭhako so 6, dānāni datvāna sukhī pamodati.

    76.

    76.

    ‘‘யோ ஸோ மஜ்ஜே² அஸ்ஸதரீரதே²ன, சதுப்³பி⁴ யுத்தேன ஸுவக்³கி³தேன;

    ‘‘Yo so majjhe assatarīrathena, catubbhi yuttena suvaggitena;

    அம்ஹாக புத்தோ அஹு மஜ்ஜி²மோ ஸோ, அமச்ச²ரீ தா³னவதீ விரோசதி.

    Amhāka putto ahu majjhimo so, amaccharī dānavatī virocati.

    77.

    77.

    ‘‘யா ஸா ச பச்சா² ஸிவிகாய நீயதி, நாரீ ஸபஞ்ஞா மிக³மந்த³லோசனா;

    ‘‘Yā sā ca pacchā sivikāya nīyati, nārī sapaññā migamandalocanā;

    அம்ஹாக தீ⁴தா அஹு ஸா கனிட்டி²கா, பா⁴க³ட்³ட⁴பா⁴கே³ன ஸுகீ² பமோத³தி.

    Amhāka dhītā ahu sā kaniṭṭhikā, bhāgaḍḍhabhāgena sukhī pamodati.

    78.

    78.

    ‘‘ஏதே ச தா³னானி அத³ங்ஸு புப்³பே³, பஸன்னசித்தா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    ‘‘Ete ca dānāni adaṃsu pubbe, pasannacittā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    மயங் பன மச்ச²ரினோ அஹும்ஹ, பரிபா⁴ஸகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;

    Mayaṃ pana maccharino ahumha, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;

    ஏதே ச த³த்வா பரிசாரயந்தி, மயஞ்ச ஸுஸ்ஸாம நளோவ சி²ன்னோ’’தி 7.

    Ete ca datvā paricārayanti, mayañca sussāma naḷova chinno’’ti 8.

    79.

    79.

    ‘‘கிங் தும்ஹாகங் போ⁴ஜனங் கிங் ஸயானங், கத²ஞ்ச யாபேத² ஸுபாபத⁴ம்மினோ;

    ‘‘Kiṃ tumhākaṃ bhojanaṃ kiṃ sayānaṃ, kathañca yāpetha supāpadhammino;

    பஹூதபோ⁴கே³ஸு அனப்பகேஸு, ஸுக²ங் விராதா⁴ய 9 து³க்க²ஜ்ஜ பத்தா’’தி.

    Pahūtabhogesu anappakesu, sukhaṃ virādhāya 10 dukkhajja pattā’’ti.

    80.

    80.

    ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் வதி⁴த்வான, பிவாம புப்³ப³லோஹிதங்;

    ‘‘Aññamaññaṃ vadhitvāna, pivāma pubbalohitaṃ;

    ப³ஹுங் பித்வா ந தா⁴தா ஹோம, நச்சா²தி³ம்ஹஸே 11 மயங்.

    Bahuṃ pitvā na dhātā homa, nacchādimhase 12 mayaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘இச்சேவ மச்சா பரிதே³வயந்தி, அதா³யகா பேச்ச 13 யமஸ்ஸ டா²யினோ;

    ‘‘Icceva maccā paridevayanti, adāyakā pecca 14 yamassa ṭhāyino;

    யே தே விதி³ச்ச 15 அதி⁴க³ம்ம போ⁴கே³, ந பு⁴ஞ்ஜரே நாபி கரொந்தி புஞ்ஞங்.

    Ye te vidicca 16 adhigamma bhoge, na bhuñjare nāpi karonti puññaṃ.

    82.

    82.

    ‘‘தே கு²ப்பிபாஸூபக³தா பரத்த², பச்சா² 17 சிரங் ஜா²யரே ட³ய்ஹமானா;

    ‘‘Te khuppipāsūpagatā parattha, pacchā 18 ciraṃ jhāyare ḍayhamānā;

    கம்மானி கத்வான து³கு²த்³ரானி, அனுபொ⁴ந்தி து³க்க²ங் கடுகப்ப²லானி.

    Kammāni katvāna dukhudrāni, anubhonti dukkhaṃ kaṭukapphalāni.

    83.

    83.

    ‘‘இத்தரங் ஹி த⁴னங் த⁴ஞ்ஞங், இத்தரங் இத⁴ ஜீவிதங்;

    ‘‘Ittaraṃ hi dhanaṃ dhaññaṃ, ittaraṃ idha jīvitaṃ;

    இத்தரங் இத்தரதோ ஞத்வா, தீ³பங் கயிராத² பண்டி³தோ.

    Ittaraṃ ittarato ñatvā, dīpaṃ kayirātha paṇḍito.

    84.

    84.

    ‘‘யே தே ஏவங் பஜானந்தி, நரா த⁴ம்மஸ்ஸ கோவிதா³;

    ‘‘Ye te evaṃ pajānanti, narā dhammassa kovidā;

    தே தா³னே நப்பமஜ்ஜந்தி, ஸுத்வா அரஹதங் வசோ’’தி.

    Te dāne nappamajjanti, sutvā arahataṃ vaco’’ti.

    நாக³பேதவத்து² ஏகாத³ஸமங்.

    Nāgapetavatthu ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. புரதோ ச (ஸ்யா॰)
    2. purato ca (syā.)
    3. ஸப்³ப³தோ (க॰)
    4. sabbato (ka.)
    5. ஸோவ ஜெட்டோ² (க॰)
    6. sova jeṭṭho (ka.)
    7. கி²த்தோதி (ஸீ॰)
    8. khittoti (sī.)
    9. விராகா³ய (ஸ்யா॰ க॰)
    10. virāgāya (syā. ka.)
    11. நருச்சாதி³ம்ஹஸே (க॰)
    12. naruccādimhase (ka.)
    13. மச்ச²ரினோ (க॰)
    14. maccharino (ka.)
    15. விதி³த்வா (ஸீ॰)
    16. viditvā (sī.)
    17. பேதா (ஸீ॰)
    18. petā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 11. நாக³பேதவத்து²வண்ணனா • 11. Nāgapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact