Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
11. நாக³பேதவத்து²வண்ணனா
11. Nāgapetavatthuvaṇṇanā
புரதோவ ஸேதேன பலேதி ஹத்தி²னாதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஜேதவனே விஹரந்தே த்³வே ப்³ராஹ்மணபேதே ஆரம்ப⁴ வுத்தங். ஆயஸ்மா கிர ஸங்கிச்சோ ஸத்தவஸ்ஸிகோ கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பத்வா ஸாமணேரபூ⁴மியங் டி²தோ திங்ஸமத்தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் அரஞ்ஞாயதனே வஸந்தோ தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் பஞ்சன்னங் சோரஸதானங் ஹத்த²தோ ஆக³தங் மரணம்பி பா³ஹித்வா தே ச சோரே த³மெத்வா பப்³பா³ஜெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸத்தா² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தே³ஸனாவஸானே தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. அதா²யஸ்மா ஸங்கிச்சோ பரிபுண்ணவஸ்ஸோ லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ தேஹி பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா இஸிபதனே விஹாஸி. மனுஸ்ஸா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸன்னமானஸா வீதி²படிபாடியா வக்³க³வக்³கா³ ஹுத்வா ஆக³ந்துகதா³னங் அத³ங்ஸு. தத்த² அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ மனுஸ்ஸே நிச்சப⁴த்தே ஸமாத³பேஸி, தே யதா²ப³லங் நிச்சப⁴த்தங் பட்ட²பேஸுங்.
Puratovasetena paleti hatthināti idaṃ satthari jetavane viharante dve brāhmaṇapete ārambha vuttaṃ. Āyasmā kira saṃkicco sattavassiko khuraggeyeva arahattaṃ patvā sāmaṇerabhūmiyaṃ ṭhito tiṃsamattehi bhikkhūhi saddhiṃ araññāyatane vasanto tesaṃ bhikkhūnaṃ pañcannaṃ corasatānaṃ hatthato āgataṃ maraṇampi bāhitvā te ca core dametvā pabbājetvā satthu santikaṃ agamāsi. Satthā tesaṃ bhikkhūnaṃ dhammaṃ desesi, desanāvasāne te bhikkhū arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Athāyasmā saṃkicco paripuṇṇavasso laddhūpasampado tehi pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ bārāṇasiṃ gantvā isipatane vihāsi. Manussā therassa santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā pasannamānasā vīthipaṭipāṭiyā vaggavaggā hutvā āgantukadānaṃ adaṃsu. Tattha aññataro upāsako manusse niccabhatte samādapesi, te yathābalaṃ niccabhattaṃ paṭṭhapesuṃ.
தேன ச ஸமயேன பா³ராணஸியங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ மிச்சா²தி³ட்டி²கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த்³வே புத்தா ஏகா ச தீ⁴தா அஹேஸுங். தேஸு ஜெட்ட²புத்தோ தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ மித்தோ அஹோஸி. ஸோ தங் க³ஹெத்வா ஆயஸ்மதோ ஸங்கிச்சஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஆயஸ்மா ஸங்கிச்சோ தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ முது³சித்தோ அஹோஸி. அத² நங் ஸோ உபாஸகோ ஆஹ – ‘‘த்வங் ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நிச்சப⁴த்தங் தே³ஹீ’’தி . ‘‘அனாசிண்ணங் அம்ஹாகங் ப்³ராஹ்மணானங் ஸமணானங் ஸக்யபுத்தியானங் நிச்சப⁴த்ததா³னங், தஸ்மா நாஹங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கிங் மய்ஹம்பி ப⁴த்தங் ந த³ஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘கத²ங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘யதி³ ஏவங் யங் மய்ஹங் தே³ஸி, தங் ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா து³தியதி³வஸே பாதோவ விஹாரங் க³ந்த்வா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஆனெத்வா போ⁴ஜேஸி.
Tena ca samayena bārāṇasiyaṃ aññatarassa micchādiṭṭhikassa brāhmaṇassa dve puttā ekā ca dhītā ahesuṃ. Tesu jeṭṭhaputto tassa upāsakassa mitto ahosi. So taṃ gahetvā āyasmato saṃkiccassa santikaṃ agamāsi. Āyasmā saṃkicco tassa dhammaṃ desesi. So muducitto ahosi. Atha naṃ so upāsako āha – ‘‘tvaṃ ekassa bhikkhuno niccabhattaṃ dehī’’ti . ‘‘Anāciṇṇaṃ amhākaṃ brāhmaṇānaṃ samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ niccabhattadānaṃ, tasmā nāhaṃ dassāmī’’ti. ‘‘Kiṃ mayhampi bhattaṃ na dassasī’’ti? ‘‘Kathaṃ na dassāmī’’ti āha. ‘‘Yadi evaṃ yaṃ mayhaṃ desi, taṃ ekassa bhikkhussa dehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā dutiyadivase pātova vihāraṃ gantvā ekaṃ bhikkhuṃ ānetvā bhojesi.
ஏவங் க³ச்ச²ந்தே காலே பி⁴க்கூ²னங் படிபத்திங் தி³ஸ்வா த⁴ம்மஞ்ச ஸுணித்வா தஸ்ஸ கனிட்ட²பா⁴தா ச ப⁴கி³னீ ச ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா புஞ்ஞகம்மரதா ச அஹேஸுங். ஏவங் தே தயோ ஜனா யதா²விப⁴வங் தா³னானி தெ³ந்தா ஸமணப்³ராஹ்மணே ஸக்கரிங்ஸு க³ருங் கரிங்ஸு மானேஸுங் பூஜேஸுங். மாதாபிதரோ பன நேஸங் அஸ்ஸத்³தா⁴ அப்பஸன்னா ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு அகா³ரவா புஞ்ஞகிரியாய அனாத³ரா அச்ச²ந்தி³கா அஹேஸுங். தேஸங் தீ⁴தரங் தா³ரிகங் மாதுலபுத்தஸ்ஸத்தா²ய ஞாதகா வாரேஸுங். ஸோ ச ஆயஸ்மதோ ஸங்கிச்சஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸங்வேக³ஜாதோ பப்³ப³ஜித்வா நிச்சங் அத்தனோ மாது-கே³ஹங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் க³ச்ச²தி. தங் மாதா அத்தனோ பா⁴து-தீ⁴தாய தா³ரிகாய பலோபே⁴தி. தேன ஸோ உக்கண்டி²தோ ஹுத்வா உபஜ்ஜா²யங் உபஸங்க³மித்வா ஆஹ – ‘‘உப்பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமஹங், ப⁴ந்தே, அனுஜானாத² ம’’ந்தி. உபஜ்ஜா²யோ தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ஆஹ – ‘‘ஸாமணேர, மாஸமத்தங் ஆக³மேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா மாஸே அதிக்கந்தே ததே²வ ஆரோசேஸி. உபஜ்ஜா²யோ புன ‘‘அட்³ட⁴மாஸங் ஆக³மேஹீ’’தி ஆஹ. அட்³ட⁴மாஸே அதிக்கந்தே ததே²வ வுத்தே புன ‘‘ஸத்தாஹங் ஆக³மேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணி. அத² தஸ்மிங் அந்தோஸத்தாஹே ஸாமணேரஸ்ஸ மாதுலானியா கே³ஹங் வினட்ட²ச்ச²த³னங் ஜிண்ணங் து³ப்³ப³லகுட்டங் வாதவஸ்ஸாபி⁴ஹதங் பரிபதி. தத்த² ப்³ராஹ்மணோ ப்³ராஹ்மணீ த்³வே புத்தா கீ⁴தா ச கே³ஹேன அஜ்ஜொ²த்த²டா காலமகங்ஸு. தேஸு ப்³ராஹ்மணோ ப்³ராஹ்மணீ ச பேதயோனியங் நிப்³ப³த்திங்ஸு, த்³வே புத்தா தீ⁴தா ச பு⁴ம்மதே³வேஸு. தேஸு ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ ஹத்தி²யானங் நிப்³ப³த்தி, கனிட்ட²ஸ்ஸ அஸ்ஸதரீரதோ², தீ⁴தாய ஸுவண்ணஸிவிகா. ப்³ராஹ்மணோ ச ப்³ராஹ்மணீ ச மஹந்தே மஹந்தே அயோமுக்³க³ரே க³ஹெத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆகோடெந்தி, அபி⁴ஹதட்டா²னேஸு மஹந்தா மஹந்தா க⁴டப்பமாணா க³ண்டா³ உட்ட²ஹித்வா முஹுத்தேனேவ பசித்வா பரிபே⁴த³ப்பத்தா ஹொந்தி. தே அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ க³ண்டே³ பா²லெத்வா கோதா⁴பி⁴பூ⁴தா நிக்கருணா ப²ருஸவசனேஹி தஜ்ஜெந்தா புப்³ப³லோஹிதங் பிவந்தி, ந ச தித்திங் படிலப⁴ந்தி.
Evaṃ gacchante kāle bhikkhūnaṃ paṭipattiṃ disvā dhammañca suṇitvā tassa kaniṭṭhabhātā ca bhaginī ca sāsane abhippasannā puññakammaratā ca ahesuṃ. Evaṃ te tayo janā yathāvibhavaṃ dānāni dentā samaṇabrāhmaṇe sakkariṃsu garuṃ kariṃsu mānesuṃ pūjesuṃ. Mātāpitaro pana nesaṃ assaddhā appasannā samaṇabrāhmaṇesu agāravā puññakiriyāya anādarā acchandikā ahesuṃ. Tesaṃ dhītaraṃ dārikaṃ mātulaputtassatthāya ñātakā vāresuṃ. So ca āyasmato saṃkiccassa santike dhammaṃ sutvā saṃvegajāto pabbajitvā niccaṃ attano mātu-gehaṃ bhuñjituṃ gacchati. Taṃ mātā attano bhātu-dhītāya dārikāya palobheti. Tena so ukkaṇṭhito hutvā upajjhāyaṃ upasaṅgamitvā āha – ‘‘uppabbajissāmahaṃ, bhante, anujānātha ma’’nti. Upajjhāyo tassa upanissayasampattiṃ disvā āha – ‘‘sāmaṇera, māsamattaṃ āgamehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā māse atikkante tatheva ārocesi. Upajjhāyo puna ‘‘aḍḍhamāsaṃ āgamehī’’ti āha. Aḍḍhamāse atikkante tatheva vutte puna ‘‘sattāhaṃ āgamehī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇi. Atha tasmiṃ antosattāhe sāmaṇerassa mātulāniyā gehaṃ vinaṭṭhacchadanaṃ jiṇṇaṃ dubbalakuṭṭaṃ vātavassābhihataṃ paripati. Tattha brāhmaṇo brāhmaṇī dve puttā ghītā ca gehena ajjhotthaṭā kālamakaṃsu. Tesu brāhmaṇo brāhmaṇī ca petayoniyaṃ nibbattiṃsu, dve puttā dhītā ca bhummadevesu. Tesu jeṭṭhaputtassa hatthiyānaṃ nibbatti, kaniṭṭhassa assatarīratho, dhītāya suvaṇṇasivikā. Brāhmaṇo ca brāhmaṇī ca mahante mahante ayomuggare gahetvā aññamaññaṃ ākoṭenti, abhihataṭṭhānesu mahantā mahantā ghaṭappamāṇā gaṇḍā uṭṭhahitvā muhutteneva pacitvā paribhedappattā honti. Te aññamaññassa gaṇḍe phāletvā kodhābhibhūtā nikkaruṇā pharusavacanehi tajjentā pubbalohitaṃ pivanti, na ca tittiṃ paṭilabhanti.
அத² ஸாமணேரோ உக்கண்டா²பி⁴பூ⁴தோ உபஜ்ஜா²யங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, மயா படிஞ்ஞாததி³வஸா வீதிவத்தா, கே³ஹங் க³மிஸ்ஸாமி, அனுஜானாத² ம’’ந்தி. அத² நங் உபஜ்ஜா²யோ ‘‘அத்த²ங்க³தே ஸூரியே காலபக்க²சாதுத்³த³ஸியா பவத்தமானாய ஏஹீ’’தி வத்வா இஸிபதனவிஹாரஸ்ஸ பிட்டி²பஸ்ஸேன தோ²கங் க³ந்த்வா அட்டா²ஸி. தேன ச ஸமயேன தே த்³வே தே³வபுத்தா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴கி³னியா தேனேவ மக்³கே³ன யக்க²ஸமாக³மங் ஸம்பா⁴வேதுங் க³ச்ச²ந்தி, தேஸங் பன மாதாபிதரோ முக்³க³ரஹத்தா² ப²ருஸவாசா காளரூபா ஆகுலாகுலலூக²பதிதகேஸபா⁴ரா அக்³கி³த³ட்³ட⁴தாலக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸா விக³லிதபுப்³ப³லோஹிதா வலிதக³த்தா அதிவிய ஜேகு³ச்ச²பீ³ப⁴ச்ச²த³ஸ்ஸனா தே அனுப³ந்த⁴ந்தி.
Atha sāmaṇero ukkaṇṭhābhibhūto upajjhāyaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘bhante, mayā paṭiññātadivasā vītivattā, gehaṃ gamissāmi, anujānātha ma’’nti. Atha naṃ upajjhāyo ‘‘atthaṅgate sūriye kālapakkhacātuddasiyā pavattamānāya ehī’’ti vatvā isipatanavihārassa piṭṭhipassena thokaṃ gantvā aṭṭhāsi. Tena ca samayena te dve devaputtā saddhiṃ bhaginiyā teneva maggena yakkhasamāgamaṃ sambhāvetuṃ gacchanti, tesaṃ pana mātāpitaro muggarahatthā pharusavācā kāḷarūpā ākulākulalūkhapatitakesabhārā aggidaḍḍhatālakkhandhasadisā vigalitapubbalohitā valitagattā ativiya jegucchabībhacchadassanā te anubandhanti.
அதா²யஸ்மா ஸங்கிச்சோ யதா² ஸோ ஸாமணேரோ தே ஸப்³பே³ க³ச்ச²ந்தே பஸ்ஸதி, ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ஸாமணேரங் ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸஸி த்வங், ஸாமணேர, இமே க³ச்ச²ந்தே’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, பஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி இமேஹி கதகம்மங் படிபுச்சா²’’தி. ஸோ ஹத்தி²யானாதீ³ஹி க³ச்ச²ந்தே அனுக்கமேன படிபுச்சி². தே ஆஹங்ஸு – ‘‘யே பச்ச²தோ பேதா ஆக³ச்ச²ந்தி, தே படிபுச்சா²’’தி. ஸாமணேரோ தே பேதே கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
Athāyasmā saṃkicco yathā so sāmaṇero te sabbe gacchante passati, tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharitvā sāmaṇeraṃ āha – ‘‘passasi tvaṃ, sāmaṇera, ime gacchante’’ti? ‘‘Āma, bhante, passāmī’’ti. ‘‘Tena hi imehi katakammaṃ paṭipucchā’’ti. So hatthiyānādīhi gacchante anukkamena paṭipucchi. Te āhaṃsu – ‘‘ye pacchato petā āgacchanti, te paṭipucchā’’ti. Sāmaṇero te pete gāthāhi ajjhabhāsi –
73.
73.
‘‘புரதோவ ஸேதேன பலேதி ஹத்தி²னா, மஜ்ஜே² பன அஸ்ஸதரீரதே²ன;
‘‘Puratova setena paleti hatthinā, majjhe pana assatarīrathena;
பச்சா² ச கஞ்ஞா ஸிவிகாய நீயதி, ஓபா⁴ஸயந்தீ த³ஸ ஸப்³ப³ஸோ தி³ஸா.
Pacchā ca kaññā sivikāya nīyati, obhāsayantī dasa sabbaso disā.
74.
74.
‘‘தும்ஹே பன முக்³க³ரஹத்த²பாணினோ, ருத³ங்முகா² சி²ன்னபபி⁴ன்னக³த்தா;
‘‘Tumhe pana muggarahatthapāṇino, rudaṃmukhā chinnapabhinnagattā;
மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகத்த² பாபங், யேனஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ பிவாத² லோஹித’’ந்தி.
Manussabhūtā kimakattha pāpaṃ, yenaññamaññassa pivātha lohita’’nti.
தத்த² புரதோதி ஸப்³ப³பட²மங். ஸேதேனாதி பண்ட³ரேன. பலேதீதி க³ச்ச²தி. மஜ்ஜே² பனாதி ஹத்தி²ங் ஆருள்ஹஸ்ஸ ஸிவிகங் ஆருள்ஹாய ச அந்தரே. அஸ்ஸதரீரதே²னாதி அஸ்ஸதரீயுத்தேன ரதே²ன பலேதீதி யோஜனா. நீயதீதி வஹீயதி. ஓபா⁴ஸயந்தீ த³ஸ ஸப்³ப³ஸோ தி³ஸாதி ஸப்³ப³தோ ஸமந்ததோ ஸப்³பா³ த³ஸ தி³ஸா அத்தனோ ஸரீரப்பபா⁴ஹி வத்தா²ப⁴ரணாதி³ப்பபா⁴ஹி ச விஜ்ஜோதயமானா. முக்³க³ரஹத்த²பாணினோதி முக்³க³ரா ஹத்த²ஸங்கா²தேஸு பாணீஸு யேஸங் தே முக்³க³ரஹத்த²பாணினோ, பூ⁴மிஸண்ஹகரணீயாதீ³ஸு பாணிவோஹாரஸ்ஸ லப்³ப⁴மானத்தா ஹத்த²ஸத்³தே³ன பாணி ஏவ விஸேஸிதோ. சி²ன்னபபி⁴ன்னக³த்தாதி முக்³க³ரப்பஹாரேன தத்த² தத்த² சி²ன்னபபி⁴ன்னஸரீரா. பிவாதா²தி பிவத².
Tattha puratoti sabbapaṭhamaṃ. Setenāti paṇḍarena. Paletīti gacchati. Majjhe panāti hatthiṃ āruḷhassa sivikaṃ āruḷhāya ca antare. Assatarīrathenāti assatarīyuttena rathena paletīti yojanā. Nīyatīti vahīyati. Obhāsayantī dasa sabbaso disāti sabbato samantato sabbā dasa disā attano sarīrappabhāhi vatthābharaṇādippabhāhi ca vijjotayamānā. Muggarahatthapāṇinoti muggarā hatthasaṅkhātesu pāṇīsu yesaṃ te muggarahatthapāṇino, bhūmisaṇhakaraṇīyādīsu pāṇivohārassa labbhamānattā hatthasaddena pāṇi eva visesito. Chinnapabhinnagattāti muggarappahārena tattha tattha chinnapabhinnasarīrā. Pivāthāti pivatha.
ஏவங் ஸாமணேரேன புட்டா² தே பேதா ஸப்³ப³ங் தங்
Evaṃ sāmaṇerena puṭṭhā te petā sabbaṃ taṃ
பவத்திங் சதூஹி கா³தா²ஹி பச்சபா⁴ஸிங்ஸு –
Pavattiṃ catūhi gāthāhi paccabhāsiṃsu –
75.
75.
‘‘புரதோவ யோ க³ச்ச²தி குஞ்ஜரேன, ஸேதேன நாகே³ன சதுக்கமேன;
‘‘Puratova yo gacchati kuñjarena, setena nāgena catukkamena;
அம்ஹாக புத்தோ அஹு ஜெட்ட²கோ ஸோ, தா³னானி த³த்வான ஸுகீ² பமோத³தி.
Amhāka putto ahu jeṭṭhako so, dānāni datvāna sukhī pamodati.
76.
76.
‘‘யோ யோ மஜ்ஜே² அஸ்ஸதரீரதே²ன, சதுப்³பி⁴ யுத்தேன ஸுவக்³கி³தேன;
‘‘Yo yo majjhe assatarīrathena, catubbhi yuttena suvaggitena;
அம்ஹாக புத்தோ அஹு மஜ்ஜி²மோ ஸோ, அமச்ச²ரீ தா³னபதீ விரோசதி.
Amhāka putto ahu majjhimo so, amaccharī dānapatī virocati.
77.
77.
‘‘யா ஸா ச பச்சா² ஸிவிகாய நீயதி, நாரீ ஸபஞ்ஞா மிக³மந்த³லோசனா;
‘‘Yā sā ca pacchā sivikāya nīyati, nārī sapaññā migamandalocanā;
அம்ஹாக தீ⁴தா அஹு ஸா கனிட்டி²கா, பா⁴க³ட்³ட⁴பா⁴கே³ன ஸுகீ² பமோத³தி.
Amhāka dhītā ahu sā kaniṭṭhikā, bhāgaḍḍhabhāgena sukhī pamodati.
78.
78.
‘‘ஏதே ச தா³னானி அத³ங்ஸு புப்³பே³, பஸன்னசித்தா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;
‘‘Ete ca dānāni adaṃsu pubbe, pasannacittā samaṇabrāhmaṇānaṃ;
மயங் பன மச்ச²ரீனோ அஹும்ஹ, பரிபா⁴ஸகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;
Mayaṃ pana maccharīno ahumha, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;
ஏதே ச த³த்வா பரிசாரயந்தி, மயஞ்ச ஸுஸ்ஸாம நளோவ சி²ன்னோ’’தி.
Ete ca datvā paricārayanti, mayañca sussāma naḷova chinno’’ti.
75. தத்த² புரதோவ யோ க³ச்ச²தீதி இமேஸங் க³ச்ச²ந்தானங் யோ புரதோ க³ச்ச²தி. ‘‘யோஸோ புரதோ க³ச்ச²தீ’’தி வா பாடோ², தஸ்ஸ யோ ஏஸோ புரதோ க³ச்ச²தீதி அத்தோ². குஞ்ஜரேனாதி குங் பத²விங் ஜீரயதி, குஞ்ஜேஸு வா ரமதி சரதீதி ‘‘குஞ்ஜரோ’’தி லத்³த⁴னாமேன ஹத்தி²னா. நாகே³னாதி, நாஸ்ஸ அக³மனீயங் அனபி⁴ப⁴வனீயங் அத்தீ²தி நாகா³, தேன நாகே³ன. சதுக்கமேனாதி சதுப்பதே³ன. ஜெட்ட²கோதி புப்³ப³ஜோ.
75. Tattha puratova yo gacchatīti imesaṃ gacchantānaṃ yo purato gacchati. ‘‘Yoso purato gacchatī’’ti vā pāṭho, tassa yo eso purato gacchatīti attho. Kuñjarenāti kuṃ pathaviṃ jīrayati, kuñjesu vā ramati caratīti ‘‘kuñjaro’’ti laddhanāmena hatthinā. Nāgenāti, nāssa agamanīyaṃ anabhibhavanīyaṃ atthīti nāgā, tena nāgena. Catukkamenāti catuppadena. Jeṭṭhakoti pubbajo.
76-77. சதுப்³பீ⁴தி சதூஹி அஸ்ஸதரீஹி. ஸுவக்³கி³தேனாதி ஸுந்த³ரக³மனேன சாதுரக³மனேன. மிக³மந்த³லோசனாதி மிகீ³ விய மந்த³க்கி²கா. பா⁴க³ட்³ட⁴பா⁴கே³னாதி பா⁴க³ஸ்ஸ அட்³ட⁴பா⁴கே³ன, அத்தனா லத்³த⁴கொட்டா²ஸதோ அட்³ட⁴பா⁴க³தா³னேன ஹேதுபூ⁴தேன. ஸுகீ²தி ஸுகி²னீ. லிங்க³விபல்லாஸேன ஹேதங் வுத்தங்.
76-77.Catubbhīti catūhi assatarīhi. Suvaggitenāti sundaragamanena cāturagamanena. Migamandalocanāti migī viya mandakkhikā. Bhāgaḍḍhabhāgenāti bhāgassa aḍḍhabhāgena, attanā laddhakoṭṭhāsato aḍḍhabhāgadānena hetubhūtena. Sukhīti sukhinī. Liṅgavipallāsena hetaṃ vuttaṃ.
78. பரிபா⁴ஸகாதி அக்கோஸகா. பரிசாரயந்தீதி தி³ப்³பே³ஸு காமகு³ணேஸு அத்தனோ இந்த்³ரியானி இதோ சிதோ ச யதா²ஸுக²ங் சாரெந்தி, பரிஜனேஹி வா அத்தனோ புஞ்ஞானுபா⁴வனிஸ்ஸந்தே³ன பரிசரியங் காரெந்தி. மயஞ்ச ஸுஸ்ஸாம நளோவ சி²ன்னோதி மயங் பன சி²ன்னோ ஆதபே கி²த்தோ நளோ விய ஸுஸ்ஸாம, கு²ப்பிபாஸாஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் த³ண்டா³பி⁴கா⁴தேஹி ச ஸுக்கா² விஸுக்கா² ப⁴வாமாதி.
78.Paribhāsakāti akkosakā. Paricārayantīti dibbesu kāmaguṇesu attano indriyāni ito cito ca yathāsukhaṃ cārenti, parijanehi vā attano puññānubhāvanissandena paricariyaṃ kārenti. Mayañca sussāma naḷova chinnoti mayaṃ pana chinno ātape khitto naḷo viya sussāma, khuppipāsāhi aññamaññaṃ daṇḍābhighātehi ca sukkhā visukkhā bhavāmāti.
ஏவங் அத்தனோ பாபங் ஸம்பவேதெ³த்வா ‘‘மயங் துய்ஹங் மாதுலமாதுலானியோ’’தி ஆசிக்கி²ங்ஸு. தங் ஸுத்வா ஸாமணேரோ ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ ‘‘ஏவரூபானங் கிப்³பி³ஸகாரீனங் கத²ங் நு கோ² போ⁴ஜனானி ஸிஜ்ஜ²ந்தீ’’தி புச்ச²ந்தோ –
Evaṃ attano pāpaṃ sampavedetvā ‘‘mayaṃ tuyhaṃ mātulamātulāniyo’’ti ācikkhiṃsu. Taṃ sutvā sāmaṇero sañjātasaṃvego ‘‘evarūpānaṃ kibbisakārīnaṃ kathaṃ nu kho bhojanāni sijjhantī’’ti pucchanto –
79.
79.
‘‘கிங் தும்ஹாகங் போ⁴ஜனங் கிங் ஸயானங், கத²ஞ்ச யாபேத² ஸுபாபத⁴ம்மினோ;
‘‘Kiṃ tumhākaṃ bhojanaṃ kiṃ sayānaṃ, kathañca yāpetha supāpadhammino;
பஹூதபோ⁴கே³ஸு அனப்பகேஸு, ஸுக²ங் விராதா⁴ய து³க்க²ஜ்ஜ பத்தா’’தி. –
Pahūtabhogesu anappakesu, sukhaṃ virādhāya dukkhajja pattā’’ti. –
இமங் கா³த²மாஹ. தத்த² கிங் தும்ஹாகங் போ⁴ஜனந்தி கீதி³ஸங் தும்ஹாகங் போ⁴ஜனங்? கிங் ஸயானந்தி கீதி³ஸங் ஸயனங்? ‘‘கிங் ஸயானா’’தி கேசி பட²ந்தி, கீதி³ஸா ஸயனா, கீதி³ஸே ஸயனே ஸயதா²தி அத்தோ². கத²ஞ்ச யாபேதா²தி கேன பகாரேன யாபேத², ‘‘கத²ங் வோ யாபேதா²’’திபி பாடோ², கத²ங் தும்ஹே யாபேதா²தி அத்தோ². ஸுபாபத⁴ம்மினோதி ஸுட்டு² அதிவிய பாபத⁴ம்மா. பஹூதபோ⁴கே³ஸூதி அபரியந்தேஸு உளாரேஸு போ⁴கே³ஸு ஸந்தேஸு. அனப்பகேஸூதி ந அப்பகேஸு ப³ஹூஸு. ஸுக²ங் விராதா⁴யாதி ஸுக²ஹேதுனோ புஞ்ஞஸ்ஸ அகரணேன ஸுக²ங் விரஜ்ஜி²த்வா விராதெ⁴த்வா. ‘‘ஸுக²ஸ்ஸ விராதே⁴னா’’தி கேசி பட²ந்தி. து³க்க²ஜ்ஜ பத்தாதி அஜ்ஜ இதா³னி இத³ங் பேதயோனிபரியாபன்னங் து³க்க²ங் அனுப்பத்தாதி.
Imaṃ gāthamāha. Tattha kiṃ tumhākaṃ bhojananti kīdisaṃ tumhākaṃ bhojanaṃ? Kiṃ sayānanti kīdisaṃ sayanaṃ? ‘‘Kiṃ sayānā’’ti keci paṭhanti, kīdisā sayanā, kīdise sayane sayathāti attho. Kathañca yāpethāti kena pakārena yāpetha, ‘‘kathaṃ vo yāpethā’’tipi pāṭho, kathaṃ tumhe yāpethāti attho. Supāpadhamminoti suṭṭhu ativiya pāpadhammā. Pahūtabhogesūti apariyantesu uḷāresu bhogesu santesu. Anappakesūti na appakesu bahūsu. Sukhaṃ virādhāyāti sukhahetuno puññassa akaraṇena sukhaṃ virajjhitvā virādhetvā. ‘‘Sukhassa virādhenā’’ti keci paṭhanti. Dukkhajja pattāti ajja idāni idaṃ petayonipariyāpannaṃ dukkhaṃ anuppattāti.
ஏவங் ஸாமணேரேன புட்டா² பேதா தேன புச்சி²தமத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தா –
Evaṃ sāmaṇerena puṭṭhā petā tena pucchitamatthaṃ vissajjentā –
80.
80.
‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் வதி⁴த்வான, பிவாம புப்³ப³லோஹிதங்;
‘‘Aññamaññaṃ vadhitvāna, pivāma pubbalohitaṃ;
ப³ஹுங் வித்வா ந தா⁴தா ஹோம, நச்சா²தி³ம்ஹஸே மயங்.
Bahuṃ vitvā na dhātā homa, nacchādimhase mayaṃ.
81.
81.
‘‘இச்சேவ மச்சா பரிதே³வயந்தி, அதா³யகா பேச்ச யமஸ்ஸ டா²யினோ;
‘‘Icceva maccā paridevayanti, adāyakā pecca yamassa ṭhāyino;
யே தே விதி³ச்ச அதி⁴க³ம்ம போ⁴கே³, ந பு⁴ஞ்ஜரே நாபி கரொந்தி புஞ்ஞங்.
Ye te vidicca adhigamma bhoge, na bhuñjare nāpi karonti puññaṃ.
82.
82.
‘‘தே கு²ப்பிபாஸூபக³தா பரத்த², பச்சா² சிரங் ஜா²யரே ட³ய்ஹமானா;
‘‘Te khuppipāsūpagatā parattha, pacchā ciraṃ jhāyare ḍayhamānā;
கம்மானி கத்வான து³கு²த்³ரானி, அனுபொ⁴ந்தி து³க்க²ங் கடுகப்ப²லானி.
Kammāni katvāna dukhudrāni, anubhonti dukkhaṃ kaṭukapphalāni.
83.
83.
‘‘இத்தரஞ்ஹி த⁴னங் த⁴ஞ்ஞங், இத்தரங் இத⁴ ஜீவிதங்;
‘‘Ittarañhi dhanaṃ dhaññaṃ, ittaraṃ idha jīvitaṃ;
இத்தரங் இத்தரதோ ஞத்வா, தீ³பங் கயிராத² பண்டி³தோ.
Ittaraṃ ittarato ñatvā, dīpaṃ kayirātha paṇḍito.
84.
84.
‘‘யே தே ஏவங் பஜானந்தி, நரா த⁴ம்மஸ்ஸ கோவிதா³;
‘‘Ye te evaṃ pajānanti, narā dhammassa kovidā;
தே தா³னே நப்பமஜ்ஜந்தி, ஸுத்வா அரஹதங் வசோ’’தி. –
Te dāne nappamajjanti, sutvā arahataṃ vaco’’ti. –
பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸிங்ஸு.
Pañca gāthā abhāsiṃsu.
80-81. தத்த² ந தா⁴தா ஹோமாதி தா⁴தா ஸுஹிதா தித்தா ந ஹோம. நச்சா²தி³ம்ஹஸேதி ந ருச்சாம, ந ருசிங் உப்பாதே³ம, ந தங் மயங் அத்தனோ ருசியா பிவிஸ்ஸாமாதி அத்தோ². இச்சேவாதி ஏவமேவ. மச்சா பரிதே³வயந்தீதி மயங் விய அஞ்ஞேபி மனுஸ்ஸா கதகிப்³பி³ஸா பரிதே³வந்தி கந்த³ந்தி. அதா³யகாதி அதா³னஸீலா மச்ச²ரினோ. யமஸ்ஸ டா²யினோதி யமலோகஸஞ்ஞிதே யமஸ்ஸ டா²னே பெத்திவிஸயே டா²னஸீலா . யே தே விதி³ச்ச அதி⁴க³ம்மபோ⁴கே³தி யே தே ஸம்பதி ஆயதிஞ்ச ஸுக²விஸேஸவிதா⁴யகே போ⁴கே³ விந்தி³த்வா படிலபி⁴த்வா. ந பு⁴ஞ்ஜரே நாபி கரொந்தி புஞ்ஞந்தி அம்ஹே விய ஸயம்பி ந பு⁴ஞ்ஜந்தி, பரேஸங் தெ³ந்தா தா³னமயங் புஞ்ஞம்பி ந கரொந்தி.
80-81. Tattha na dhātā homāti dhātā suhitā tittā na homa. Nacchādimhaseti na ruccāma, na ruciṃ uppādema, na taṃ mayaṃ attano ruciyā pivissāmāti attho. Iccevāti evameva. Maccā paridevayantīti mayaṃ viya aññepi manussā katakibbisā paridevanti kandanti. Adāyakāti adānasīlā maccharino. Yamassa ṭhāyinoti yamalokasaññite yamassa ṭhāne pettivisaye ṭhānasīlā . Ye te vidicca adhigammabhogeti ye te sampati āyatiñca sukhavisesavidhāyake bhoge vinditvā paṭilabhitvā. Na bhuñjare nāpi karonti puññanti amhe viya sayampi na bhuñjanti, paresaṃ dentā dānamayaṃ puññampi na karonti.
82. தே கு²ப்பிபாஸூபக³தா பரத்தா²தி தே ஸத்தா பரத்த² பரலோகே பெத்திவிஸயே ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாபி⁴பூ⁴தா ஹுத்வா. சிரங் ஜா²யரே ட³ய்ஹமானாதி கு²தா³தி³ஹேதுகேன து³க்க²க்³கி³னா ‘‘அகதங் வத அம்ஹேஹி குஸலங், கதங் பாப’’ந்திஆதி³னா வத்தமானேன விப்படிஸாரக்³கி³னா பரிட³ய்ஹமானா ஜா²யந்தி, அனுத்து²னந்தீதி அத்தோ². து³கு²த்³ரானீதி து³க்க²விபாகானி. அனுபொ⁴ந்தி து³க்க²ங் கடுகப்ப²லானீதி அனிட்ட²ப²லானி பாபகம்மானி கத்வா சிரகாலங் து³க்க²ங் ஆபாயிகது³க்க²ங் அனுப⁴வந்தி.
82.Te khuppipāsūpagatā paratthāti te sattā parattha paraloke pettivisaye jighacchāpipāsābhibhūtā hutvā. Ciraṃ jhāyare ḍayhamānāti khudādihetukena dukkhagginā ‘‘akataṃ vata amhehi kusalaṃ, kataṃ pāpa’’ntiādinā vattamānena vippaṭisāragginā pariḍayhamānā jhāyanti, anutthunantīti attho. Dukhudrānīti dukkhavipākāni. Anubhonti dukkhaṃ kaṭukapphalānīti aniṭṭhaphalāni pāpakammāni katvā cirakālaṃ dukkhaṃ āpāyikadukkhaṃ anubhavanti.
83-84. இத்தரந்தி ந சிரகாலட்டா²யீ, அனிச்சங் விபரிணாமத⁴ம்மங். இத்தரங் இத⁴ ஜீவிதந்தி இத⁴ மனுஸ்ஸலோகே ஸத்தானங் ஜீவிதம்பி இத்தரங் பரித்தங் அப்பகங். தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘யோ சிரங் ஜீவதி, ஸோ வஸ்ஸஸதங் அப்பங் வா பி⁴ய்யோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.91; ஸங்॰ நி॰ 1.145; அ॰ நி॰ 7.74). இத்தரங் இத்தரதோ ஞத்வாதி த⁴னத⁴ஞ்ஞாதி³உபகரணங் மனுஸ்ஸானங் ஜீவிதஞ்ச இத்தரங் பரித்தங் க²ணிகங் ந சிரஸ்ஸந்தி பஞ்ஞாய உபபரிக்கி²த்வா. தீ³பங் கயிராத² பண்டி³தோதி ஸபஞ்ஞோ புரிஸோ தீ³பங் அத்தனோ பதிட்ட²ங் பரலோகே ஹிதஸுகா²தி⁴ட்டா²னங் கரெய்ய. யே தே ஏவங் பஜானந்தீதி யே தே மனுஸ்ஸா மனுஸ்ஸானங் போ⁴கா³னங் ஜீவிதஸ்ஸ ச இத்தரபா⁴வங் யாதா²வதோ ஜானந்தி, தே தா³னே ஸப்³ப³காலங் நப்பமஜ்ஜந்தி. ஸுத்வா அரஹதங் வசோதி அரஹதங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் அரியானங் வசனங் ஸுத்வா, ஸுதத்தாதி அத்தோ². ஸேஸங் பாகடமேவ.
83-84.Ittaranti na cirakālaṭṭhāyī, aniccaṃ vipariṇāmadhammaṃ. Ittaraṃ idha jīvitanti idha manussaloke sattānaṃ jīvitampi ittaraṃ parittaṃ appakaṃ. Tenāha bhagavā – ‘‘yo ciraṃ jīvati, so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo’’ti (dī. ni. 2.91; saṃ. ni. 1.145; a. ni. 7.74). Ittaraṃ ittarato ñatvāti dhanadhaññādiupakaraṇaṃ manussānaṃ jīvitañca ittaraṃ parittaṃ khaṇikaṃ na cirassanti paññāya upaparikkhitvā. Dīpaṃ kayirātha paṇḍitoti sapañño puriso dīpaṃ attano patiṭṭhaṃ paraloke hitasukhādhiṭṭhānaṃ kareyya. Ye te evaṃ pajānantīti ye te manussā manussānaṃ bhogānaṃ jīvitassa ca ittarabhāvaṃ yāthāvato jānanti, te dāne sabbakālaṃ nappamajjanti. Sutvā arahataṃ vacoti arahataṃ buddhādīnaṃ ariyānaṃ vacanaṃ sutvā, sutattāti attho. Sesaṃ pākaṭameva.
ஏவங் தே பேதா ஸாமணேரேன புட்டா² தமத்த²ங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘மயங் துய்ஹங் மாதுலமாதுலானியோ’’தி பவேதே³ஸுங். தங் ஸுத்வா ஸாமணேரோ ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ உக்கண்ட²ங் படிவினோதெ³த்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ஏவமாஹ – ‘‘யங், ப⁴ந்தே, அனுகம்பகேன கரணீயங் அனுகம்பங் உபாதா³ய, தங் மே தும்ஹேஹி கதங், மஹதா வதம்ஹி அனத்த²பாததோ ரக்கி²தோ, ந தா³னி மே க⁴ராவாஸேன அத்தோ², அபி⁴ரமிஸ்ஸாமி ப்³ரஹ்மசரியவாஸே’’தி. அதா²யஸ்மா ஸங்கிச்சோ தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் கம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி². ஸோ கம்மட்டா²னங் அனுயுஞ்ஜந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. ஆயஸ்மா பன ஸங்கிச்சோ தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ஸத்தா² தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Evaṃ te petā sāmaṇerena puṭṭhā tamatthaṃ ācikkhitvā ‘‘mayaṃ tuyhaṃ mātulamātulāniyo’’ti pavedesuṃ. Taṃ sutvā sāmaṇero sañjātasaṃvego ukkaṇṭhaṃ paṭivinodetvā upajjhāyassa pādesu sirasā nipatitvā evamāha – ‘‘yaṃ, bhante, anukampakena karaṇīyaṃ anukampaṃ upādāya, taṃ me tumhehi kataṃ, mahatā vatamhi anatthapātato rakkhito, na dāni me gharāvāsena attho, abhiramissāmi brahmacariyavāse’’ti. Athāyasmā saṃkicco tassa ajjhāsayānurūpaṃ kammaṭṭhānaṃ ācikkhi. So kammaṭṭhānaṃ anuyuñjanto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Āyasmā pana saṃkicco taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Satthā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya vitthārena dhammaṃ desesi, sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
நாக³பேதவத்து²வணணனா நிட்டி²தா.
Nāgapetavatthuvaṇaṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 11. நாக³பேதவத்து² • 11. Nāgapetavatthu