Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. நக³ரஸுத்தங்

    5. Nagarasuttaṃ

    65. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘புப்³பே³ மே, பி⁴க்க²வே, ஸம்போ³தா⁴ அனபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவ ஸதோ ஏதத³ஹோஸி – ‘கிச்சா² வதாயங் லோகோ ஆபன்னோ ஜாயதி ச ஜீயதி ச மீயதி ச சவதி ச உபபஜ்ஜதி ச. அத² ச பனிமஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் நப்பஜானாதி ஜராமரணஸ்ஸ. குதா³ஸ்ஸு நாம இமஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ நிஸ்ஸரணங் பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி ஜராமரணஸ்ஸா’தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, கிங்பச்சயா ஜராமரண’ந்தி ? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘ஜாதியா கோ² ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’’ந்தி.

    65. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘pubbe me, bhikkhave, sambodhā anabhisambuddhassa bodhisattasseva sato etadahosi – ‘kicchā vatāyaṃ loko āpanno jāyati ca jīyati ca mīyati ca cavati ca upapajjati ca. Atha ca panimassa dukkhassa nissaraṇaṃ nappajānāti jarāmaraṇassa. Kudāssu nāma imassa dukkhassa nissaraṇaṃ paññāyissati jarāmaraṇassā’ti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho sati jarāmaraṇaṃ hoti, kiṃpaccayā jarāmaraṇa’nti ? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘jātiyā kho sati jarāmaraṇaṃ hoti, jātipaccayā jarāmaraṇa’’’nti.

    ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² ஸதி ஜாதி ஹோதி…பே॰… ப⁴வோ ஹோதி… உபாதா³னங் ஹோதி… தண்ஹா ஹோதி… வேத³னா ஹோதி… ப²ஸ்ஸோ ஹோதி… ஸளாயதனங் ஹோதி… நாமரூபங் ஹோதி… கிங்பச்சயா நாமரூப’ந்தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘விஞ்ஞாணே கோ² ஸதி நாமரூபங் ஹோதி, விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூப’ந்தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² ஸதி விஞ்ஞாணங் ஹோதி, கிங்பச்சயா விஞ்ஞாண’ந்தி ? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘நாமரூபே கோ² ஸதி விஞ்ஞாணங் ஹோதி, நாமரூபபச்சயா விஞ்ஞாண’’’ந்தி.

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho sati jāti hoti…pe… bhavo hoti… upādānaṃ hoti… taṇhā hoti… vedanā hoti… phasso hoti… saḷāyatanaṃ hoti… nāmarūpaṃ hoti… kiṃpaccayā nāmarūpa’nti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘viññāṇe kho sati nāmarūpaṃ hoti, viññāṇapaccayā nāmarūpa’nti. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho sati viññāṇaṃ hoti, kiṃpaccayā viññāṇa’nti ? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘nāmarūpe kho sati viññāṇaṃ hoti, nāmarūpapaccayā viññāṇa’’’nti.

    ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – பச்சுதா³வத்ததி கோ² இத³ங் விஞ்ஞாணங் நாமரூபம்ஹா ந பரங் க³ச்ச²தி. எத்தாவதா ஜாயேத² வா ஜீயேத² வா மீயேத² வா சவேத² வா உபபஜ்ஜேத² வா, யதி³த³ங் நாமரூபபச்சயா விஞ்ஞாணங்; விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபங்; நாமரூபபச்சயா ஸளாயதனங்; ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ…பே॰… ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ ஹோதி. ‘ஸமுத³யோ, ஸமுத³யோ’தி கோ² மே, பி⁴க்க²வே, புப்³பே³ அனநுஸ்ஸுதேஸு த⁴ம்மேஸு சக்கு²ங் உத³பாதி³ ஞாணங் உத³பாதி³ பஞ்ஞா உத³பாதி³ விஜ்ஜா உத³பாதி³ ஆலோகோ உத³பாதி³.

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – paccudāvattati kho idaṃ viññāṇaṃ nāmarūpamhā na paraṃ gacchati. Ettāvatā jāyetha vā jīyetha vā mīyetha vā cavetha vā upapajjetha vā, yadidaṃ nāmarūpapaccayā viññāṇaṃ; viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ; nāmarūpapaccayā saḷāyatanaṃ; saḷāyatanapaccayā phasso…pe… evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo hoti. ‘Samudayo, samudayo’ti kho me, bhikkhave, pubbe ananussutesu dhammesu cakkhuṃ udapādi ñāṇaṃ udapādi paññā udapādi vijjā udapādi āloko udapādi.

    ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² அஸதி, ஜராமரணங் ந ஹோதி; கிஸ்ஸ நிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘ஜாதியா கோ² அஸதி, ஜராமரணங் ந ஹோதி; ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’தி. தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² அஸதி ஜாதி ந ஹோதி…பே॰… ப⁴வோ ந ஹோதி… உபாதா³னங் ந ஹோதி… தண்ஹா ந ஹோதி… வேத³னா ந ஹோதி… ப²ஸ்ஸோ ந ஹோதி… ஸளாயதனங் ந ஹோதி… நாமரூபங் ந ஹோதி. கிஸ்ஸ நிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴’தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘விஞ்ஞாணே கோ² அஸதி, நாமரூபங் ந ஹோதி; விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴’’’தி .

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho asati, jarāmaraṇaṃ na hoti; kissa nirodhā jarāmaraṇanirodho’ti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘jātiyā kho asati, jarāmaraṇaṃ na hoti; jātinirodhā jarāmaraṇanirodho’ti. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho asati jāti na hoti…pe… bhavo na hoti… upādānaṃ na hoti… taṇhā na hoti… vedanā na hoti… phasso na hoti… saḷāyatanaṃ na hoti… nāmarūpaṃ na hoti. Kissa nirodhā nāmarūpanirodho’ti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘viññāṇe kho asati, nāmarūpaṃ na hoti; viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho’’’ti .

    ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – ‘கிம்ஹி நு கோ² அஸதி விஞ்ஞாணங் ந ஹோதி; கிஸ்ஸ நிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴’தி? தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, யோனிஸோ மனஸிகாரா அஹு பஞ்ஞாய அபி⁴ஸமயோ – ‘நாமரூபே கோ² அஸதி, விஞ்ஞாணங் ந ஹோதி; நாமரூபனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴’’’தி.

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – ‘kimhi nu kho asati viññāṇaṃ na hoti; kissa nirodhā viññāṇanirodho’ti? Tassa mayhaṃ, bhikkhave, yoniso manasikārā ahu paññāya abhisamayo – ‘nāmarūpe kho asati, viññāṇaṃ na hoti; nāmarūpanirodhā viññāṇanirodho’’’ti.

    ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ஏதத³ஹோஸி – அதி⁴க³தோ கோ² ம்யாயங் மக்³கோ³ போ³தா⁴ய யதி³த³ங் – நாமரூபனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴; விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴; நாமரூபனிரோதா⁴ ஸளாயதனநிரோதோ⁴; ஸளாயதனநிரோதா⁴ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴…பே॰… ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோதோ⁴ ஹோதி. ‘நிரோதோ⁴, நிரோதோ⁴’தி கோ² மே, பி⁴க்க²வே, புப்³பே³ அனநுஸ்ஸுதேஸு த⁴ம்மேஸு சக்கு²ங் உத³பாதி³ ஞாணங் உத³பாதி³ பஞ்ஞா உத³பாதி³ விஜ்ஜா உத³பாதி³ ஆலோகோ உத³பாதி³.

    ‘‘Tassa mayhaṃ, bhikkhave, etadahosi – adhigato kho myāyaṃ maggo bodhāya yadidaṃ – nāmarūpanirodhā viññāṇanirodho; viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho; nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho; saḷāyatananirodhā phassanirodho…pe… evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hoti. ‘Nirodho, nirodho’ti kho me, bhikkhave, pubbe ananussutesu dhammesu cakkhuṃ udapādi ñāṇaṃ udapādi paññā udapādi vijjā udapādi āloko udapādi.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, புரிஸோ அரஞ்ஞே பவனே சரமானோ பஸ்ஸெய்ய புராணங் மக்³க³ங் புராணஞ்ஜஸங் புப்³ப³கேஹி மனுஸ்ஸேஹி அனுயாதங். ஸோ தமனுக³ச்செ²ய்ய . தமனுக³ச்ச²ந்தோ பஸ்ஸெய்ய புராணங் நக³ரங் புராணங் ராஜதா⁴னிங் புப்³ப³கேஹி மனுஸ்ஸேஹி அஜ்ஜா²வுட்ட²ங் 1 ஆராமஸம்பன்னங் வனஸம்பன்னங் பொக்க²ரணீஸம்பன்னங் உத்³தா⁴பவந்தங் 2 ரமணீயங். அத² கோ² ஸோ, பி⁴க்க²வே, புரிஸோ ரஞ்ஞோ வா ராஜமஹாமத்தஸ்ஸ வா ஆரோசெய்ய – ‘யக்³கே⁴, ப⁴ந்தே, ஜானெய்யாஸி – அஹங் அத்³த³ஸங் அரஞ்ஞே பவனே சரமானோ புராணங் மக்³க³ங் புராணஞ்ஜஸங் புப்³ப³கேஹி மனுஸ்ஸேஹி அனுயாதங் தமனுக³ச்சி²ங். தமனுக³ச்ச²ந்தோ அத்³த³ஸங் புராணங் நக³ரங் புராணங் ராஜதா⁴னிங் புப்³ப³கேஹி மனுஸ்ஸேஹி அஜ்ஜா²வுட்ட²ங் ஆராமஸம்பன்னங் வனஸம்பன்னங் பொக்க²ரணீஸம்பன்னங் உத்³தா⁴பவந்தங் ரமணீயங். தங், ப⁴ந்தே, நக³ரங் மாபேஹீ’தி. அத² கோ² ஸோ, பி⁴க்க²வே, ராஜா வா ராஜமஹாமத்தோ வா தங் நக³ரங் மாபெய்ய. தத³ஸ்ஸ நக³ரங் அபரேன ஸமயேன இத்³த⁴ஞ்சேவ பீ²தஞ்ச பா³ஹுஜஞ்ஞங் ஆகிண்ணமனுஸ்ஸங் வுத்³தி⁴வேபுல்லப்பத்தங். ஏவமேவ க்²வாஹங், பி⁴க்க²வே, அத்³த³ஸங் புராணங் மக்³க³ங் புராணஞ்ஜஸங் புப்³ப³கேஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஹி அனுயாதங்.

    ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, puriso araññe pavane caramāno passeyya purāṇaṃ maggaṃ purāṇañjasaṃ pubbakehi manussehi anuyātaṃ. So tamanugaccheyya . Tamanugacchanto passeyya purāṇaṃ nagaraṃ purāṇaṃ rājadhāniṃ pubbakehi manussehi ajjhāvuṭṭhaṃ 3 ārāmasampannaṃ vanasampannaṃ pokkharaṇīsampannaṃ uddhāpavantaṃ 4 ramaṇīyaṃ. Atha kho so, bhikkhave, puriso rañño vā rājamahāmattassa vā āroceyya – ‘yagghe, bhante, jāneyyāsi – ahaṃ addasaṃ araññe pavane caramāno purāṇaṃ maggaṃ purāṇañjasaṃ pubbakehi manussehi anuyātaṃ tamanugacchiṃ. Tamanugacchanto addasaṃ purāṇaṃ nagaraṃ purāṇaṃ rājadhāniṃ pubbakehi manussehi ajjhāvuṭṭhaṃ ārāmasampannaṃ vanasampannaṃ pokkharaṇīsampannaṃ uddhāpavantaṃ ramaṇīyaṃ. Taṃ, bhante, nagaraṃ māpehī’ti. Atha kho so, bhikkhave, rājā vā rājamahāmatto vā taṃ nagaraṃ māpeyya. Tadassa nagaraṃ aparena samayena iddhañceva phītañca bāhujaññaṃ ākiṇṇamanussaṃ vuddhivepullappattaṃ. Evameva khvāhaṃ, bhikkhave, addasaṃ purāṇaṃ maggaṃ purāṇañjasaṃ pubbakehi sammāsambuddhehi anuyātaṃ.

    ‘‘கதமோ ச ஸோ, பி⁴க்க²வே, புராணமக்³கோ³ புராணஞ்ஜஸோ புப்³ப³கேஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஹி அனுயாதோ ? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴. அயங் கோ² ஸோ, பி⁴க்க²வே, புராணமக்³கோ³ புராணஞ்ஜஸோ புப்³ப³கேஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஹி அனுயாதோ, தமனுக³ச்சி²ங்; தமனுக³ச்ச²ந்தோ ஜராமரணங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஜராமரணஸமுத³யங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஜராமரணனிரோத⁴ங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். தமனுக³ச்சி²ங்; தமனுக³ச்ச²ந்தோ ஜாதிங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்…பே॰… ப⁴வங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… உபாதா³னங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… தண்ஹங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… வேத³னங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… ப²ஸ்ஸங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… ஸளாயதனங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… நாமரூபங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்… விஞ்ஞாணங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். தமனுக³ச்சி²ங்; தமனுக³ச்ச²ந்தோ ஸங்கா²ரே அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஸங்கா²ரஸமுத³யங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஸங்கா²ரனிரோத⁴ங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்; ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். தத³பி⁴ஞ்ஞா ஆசிக்கி²ங் பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங் உபாஸகானங் உபாஸிகானங். தயித³ங், பி⁴க்க²வே , ப்³ரஹ்மசரியங் இத்³த⁴ஞ்சேவ பீ²தஞ்ச வித்தா²ரிகங் பா³ஹுஜஞ்ஞங் புது²பூ⁴தங் யாவ தே³வமனுஸ்ஸேஹி ஸுப்பகாஸித’’ந்தி. பஞ்சமங்.

    ‘‘Katamo ca so, bhikkhave, purāṇamaggo purāṇañjaso pubbakehi sammāsambuddhehi anuyāto ? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi. Ayaṃ kho so, bhikkhave, purāṇamaggo purāṇañjaso pubbakehi sammāsambuddhehi anuyāto, tamanugacchiṃ; tamanugacchanto jarāmaraṇaṃ abbhaññāsiṃ; jarāmaraṇasamudayaṃ abbhaññāsiṃ; jarāmaraṇanirodhaṃ abbhaññāsiṃ; jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abbhaññāsiṃ. Tamanugacchiṃ; tamanugacchanto jātiṃ abbhaññāsiṃ…pe… bhavaṃ abbhaññāsiṃ… upādānaṃ abbhaññāsiṃ… taṇhaṃ abbhaññāsiṃ… vedanaṃ abbhaññāsiṃ… phassaṃ abbhaññāsiṃ… saḷāyatanaṃ abbhaññāsiṃ… nāmarūpaṃ abbhaññāsiṃ… viññāṇaṃ abbhaññāsiṃ. Tamanugacchiṃ; tamanugacchanto saṅkhāre abbhaññāsiṃ; saṅkhārasamudayaṃ abbhaññāsiṃ; saṅkhāranirodhaṃ abbhaññāsiṃ; saṅkhāranirodhagāminiṃ paṭipadaṃ abbhaññāsiṃ. Tadabhiññā ācikkhiṃ bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ upāsakānaṃ upāsikānaṃ. Tayidaṃ, bhikkhave , brahmacariyaṃ iddhañceva phītañca vitthārikaṃ bāhujaññaṃ puthubhūtaṃ yāva devamanussehi suppakāsita’’nti. Pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. அஜ்ஜா²வுத்த²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. உத்³தா³பவந்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    3. ajjhāvutthaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. uddāpavantaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. நக³ரஸுத்தவண்ணனா • 5. Nagarasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. நக³ரஸுத்தவண்ணனா • 5. Nagarasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact