Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā |
23. நாக³வக்³கோ³
23. Nāgavaggo
1. அத்தத³ந்தவத்து²
1. Attadantavatthu
அஹங் நாகோ³ வாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² கோஸம்பி³யங் விஹரந்தோ அத்தானங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² அப்பமாத³வக்³க³ஸ்ஸ ஆதி³கா³தா²வண்ணனாய வித்தா²ரிதமேவ. வுத்தஞ்ஹேதங் தத்த² (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1.ஸாமாவதிவத்து²) –
Ahaṃnāgo vāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā kosambiyaṃ viharanto attānaṃ ārabbha kathesi. Vatthu appamādavaggassa ādigāthāvaṇṇanāya vitthāritameva. Vuttañhetaṃ tattha (dha. pa. aṭṭha. 1.sāmāvativatthu) –
மாக³ண்டி³யா தாஸங் கிஞ்சி காதுங் அஸக்குணித்வா ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸேவ கத்தப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி நாக³ரானங் லஞ்ஜங் த³த்வா ‘‘ஸமணங் கோ³தமங் அந்தோனக³ரங் பவிஸித்வா சரந்தங் தா³ஸகம்மகரபோரிஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் அக்கோஸெத்வா பரிபா⁴ஸெத்வா பலாபேதா²’’தி ஆணாபேஸி. மிச்சா²தி³ட்டி²கா தீஸு ரதனேஸு அப்பஸன்னா அந்தோனக³ரங் பவிட்ட²ங் ஸத்தா²ரங் அனுப³ந்தி⁴த்வா ‘‘சோரோஸி பா³லோஸி மூள்ஹோஸி தே²னோஸி ஒட்டோ²ஸி கோ³ணோஸி க³த்³ரபோ⁴ஸி நேரயிகோஸி திரச்சா²னக³தோஸி, நத்தி² துய்ஹங் ஸுக³தி, து³க்³க³தியேவ துய்ஹங் பாடிகங்கா²’’தி த³ஸஹி அக்கோஸவத்தூ²ஹி அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி. தங் ஸுத்வா ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஸத்தா²ரங் ஏதத³வோச – ‘‘ப⁴ந்தே, இமே நாக³ரா அம்ஹே அக்கோஸந்தி பரிபா⁴ஸந்தி, இதோ அஞ்ஞத்த² க³ச்சா²மா’’தி. ‘‘குஹிங், ஆனந்தா³’’தி? ‘‘அஞ்ஞங் நக³ரங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தத்த² மனுஸ்ஸேஸு அக்கோஸந்தேஸு பரிபா⁴ஸந்தேஸு புன கத்த² க³மிஸ்ஸாமானந்தா³’’தி. ‘‘ததோபி அஞ்ஞங் நக³ரங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தத்த² மனுஸ்ஸேஸு அக்கோஸந்தேஸு பரிபா⁴ஸந்தேஸு குஹிங் க³மிஸ்ஸாமானந்தா³’’தி. ‘‘ததோபி அஞ்ஞங் நக³ரங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஆனந்த³, ந ஏவங் காதுங் வட்டதி, யத்த² அதி⁴கரணங் உப்பன்னங், தத்தே²வ தஸ்மிங் வூபஸந்தே அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் வட்டதி, கே பன தே, ஆனந்த³, அக்கோஸந்தீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தா³ஸகம்மகரே உபாதா³ய ஸப்³பே³ அக்கோஸந்தீ’’தி. ‘‘அஹங், ஆனந்த³, ஸங்கா³மங் ஓதிண்ணஹத்தி²ஸதி³ஸோ. ஸங்கா³மங் ஓதிண்ணஹத்தி²னோ ஹி சதூஹி தி³ஸாஹி ஆக³தே ஸரே ஸஹிதுங் பா⁴ரோ, ததே²வ ப³ஹூஹி து³ஸ்ஸீலேஹி கதி²தகதா²னங் ஸஹனங் நாம மய்ஹங் பா⁴ரோ’’தி வத்வா அத்தானங் ஆரப்³ப⁴ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Māgaṇḍiyā tāsaṃ kiñci kātuṃ asakkuṇitvā ‘‘samaṇassa gotamasseva kattabbaṃ karissāmī’’ti nāgarānaṃ lañjaṃ datvā ‘‘samaṇaṃ gotamaṃ antonagaraṃ pavisitvā carantaṃ dāsakammakaraporisehi saddhiṃ akkosetvā paribhāsetvā palāpethā’’ti āṇāpesi. Micchādiṭṭhikā tīsu ratanesu appasannā antonagaraṃ paviṭṭhaṃ satthāraṃ anubandhitvā ‘‘corosi bālosi mūḷhosi thenosi oṭṭhosi goṇosi gadrabhosi nerayikosi tiracchānagatosi, natthi tuyhaṃ sugati, duggatiyeva tuyhaṃ pāṭikaṅkhā’’ti dasahi akkosavatthūhi akkosanti paribhāsanti. Taṃ sutvā āyasmā ānando satthāraṃ etadavoca – ‘‘bhante, ime nāgarā amhe akkosanti paribhāsanti, ito aññattha gacchāmā’’ti. ‘‘Kuhiṃ, ānandā’’ti? ‘‘Aññaṃ nagaraṃ, bhante’’ti. ‘‘Tattha manussesu akkosantesu paribhāsantesu puna kattha gamissāmānandā’’ti. ‘‘Tatopi aññaṃ nagaraṃ, bhante’’ti. ‘‘Tattha manussesu akkosantesu paribhāsantesu kuhiṃ gamissāmānandā’’ti. ‘‘Tatopi aññaṃ nagaraṃ, bhante’’ti. ‘‘Ānanda, na evaṃ kātuṃ vaṭṭati, yattha adhikaraṇaṃ uppannaṃ, tattheva tasmiṃ vūpasante aññattha gantuṃ vaṭṭati, ke pana te, ānanda, akkosantī’’ti. ‘‘Bhante, dāsakammakare upādāya sabbe akkosantī’’ti. ‘‘Ahaṃ, ānanda, saṅgāmaṃ otiṇṇahatthisadiso. Saṅgāmaṃ otiṇṇahatthino hi catūhi disāhi āgate sare sahituṃ bhāro, tatheva bahūhi dussīlehi kathitakathānaṃ sahanaṃ nāma mayhaṃ bhāro’’ti vatvā attānaṃ ārabbha dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
320.
320.
‘‘அஹங் நாகோ³வ ஸங்கா³மே, சாபதோ பதிதங் ஸரங்;
‘‘Ahaṃ nāgova saṅgāme, cāpato patitaṃ saraṃ;
அதிவாக்யங் திதிக்கி²ஸ்ஸங், து³ஸ்ஸீலோ ஹி ப³ஹுஜ்ஜனோ.
Ativākyaṃ titikkhissaṃ, dussīlo hi bahujjano.
321.
321.
‘‘த³ந்தங் நயந்தி ஸமிதிங், த³ந்தங் ராஜாபி⁴ரூஹதி;
‘‘Dantaṃ nayanti samitiṃ, dantaṃ rājābhirūhati;
த³ந்தோ ஸெட்டோ² மனுஸ்ஸேஸு, யோதிவாக்யங் திதிக்க²தி.
Danto seṭṭho manussesu, yotivākyaṃ titikkhati.
322.
322.
‘‘வரமஸ்ஸதரா த³ந்தா, ஆஜானீயா ச ஸிந்த⁴வா;
‘‘Varamassatarā dantā, ājānīyā ca sindhavā;
குஞ்ஜரா ச மஹானாகா³, அத்தத³ந்தோ ததோ வர’’ந்தி.
Kuñjarā ca mahānāgā, attadanto tato vara’’nti.
தத்த² நாகோ³வாதி ஹத்தீ² விய. சாபதோ பதிதந்தி த⁴னுதோ முத்தங். அதிவாக்யந்தி அட்ட²அனரியவோஹாரவஸேன பவத்தங் வீதிக்கமவசனங். திதிக்கி²ஸ்ஸந்தி யதா² ஸங்கா³மாவசரோ ஸுத³ந்தோ மஹானாகோ³ க²மோ ஸத்திபஹாராதீ³னி சாபதோ முச்சித்வா அத்தனி பதிதே ஸரே அவிஹஞ்ஞமானோ திதிக்க²தி, ஏவமேவ ஏவரூபங் அதிவாக்யங் திதிக்கி²ஸ்ஸங், ஸஹிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². து³ஸ்ஸீலோ ஹீதி அயஞ்ஹி லோகியமஹாஜனோ ப³ஹுது³ஸ்ஸீலோ அத்தனோ அத்தனோ ருசிவஸேன வாசங் நிச்சா²ரெத்வா க⁴ட்டெந்தோ சரதி, தத்த² அதி⁴வாஸனங் அஜ்ஜு²பெக்க²னமேவ மம பா⁴ரோ. ஸமிதிந்தி உய்யானகீளமண்ட³லாதீ³ஸு மஹாஜனமஜ்ஜ²ங் க³ச்ச²ந்தா த³ந்தமேவ கோ³ணஜாதிங் வா அஸ்ஸஜாதிங் வா யானே யோஜெத்வா நயந்தி. ராஜாதி ததா²ரூபேஹேவ வாஹனேஹி க³ச்ச²ந்தோ ராஜாபி த³ந்தமேவ அபி⁴ரூஹதி. மனுஸ்ஸேஸூதி மனுஸ்ஸேஸுபி சதூஹி அரியமக்³கே³ஹி த³ந்தோ நிப்³பி³ஸேவனோவ ஸெட்டோ². யோதிவாக்யந்தி யோ ஏவரூபங் அதிக்கமவசனங் புனப்புனங் வுச்சமானம்பி திதிக்க²தி ந படிப்ப²ரதி ந விஹஞ்ஞதி, ஏவரூபோ த³ந்தோ ஸெட்டோ²தி அத்தோ².
Tattha nāgovāti hatthī viya. Cāpato patitanti dhanuto muttaṃ. Ativākyanti aṭṭhaanariyavohāravasena pavattaṃ vītikkamavacanaṃ. Titikkhissanti yathā saṅgāmāvacaro sudanto mahānāgo khamo sattipahārādīni cāpato muccitvā attani patite sare avihaññamāno titikkhati, evameva evarūpaṃ ativākyaṃ titikkhissaṃ, sahissāmīti attho. Dussīlo hīti ayañhi lokiyamahājano bahudussīlo attano attano rucivasena vācaṃ nicchāretvā ghaṭṭento carati, tattha adhivāsanaṃ ajjhupekkhanameva mama bhāro. Samitinti uyyānakīḷamaṇḍalādīsu mahājanamajjhaṃ gacchantā dantameva goṇajātiṃ vā assajātiṃ vā yāne yojetvā nayanti. Rājāti tathārūpeheva vāhanehi gacchanto rājāpi dantameva abhirūhati. Manussesūti manussesupi catūhi ariyamaggehi danto nibbisevanova seṭṭho. Yotivākyanti yo evarūpaṃ atikkamavacanaṃ punappunaṃ vuccamānampi titikkhati na paṭippharati na vihaññati, evarūpo danto seṭṭhoti attho.
அஸ்ஸதராதி வளவாய க³த்³ரபே⁴ன ஜாதா. ஆஜானீயாதி யங் அஸ்ஸத³மஸாரதி² காரணங் காரேதி, தஸ்ஸ கி²ப்பங் ஜானநஸமத்தா². ஸிந்த⁴வாதி ஸிந்த⁴வரட்டே² ஜாதா அஸ்ஸா. மஹானாகா³தி குஞ்ஜரஸங்கா²தா மஹாஹத்தி²னோ. அத்தத³ந்தோதி ஏதே அஸ்ஸதரா ச ஸிந்த⁴வா ச குஞ்ஜரா ச த³ந்தாவ வரங், ந அத³ந்தா. யோ பன சதூஹி அரியமக்³கே³ஹி அத்தனோ த³ந்ததாய அத்தத³ந்தோ நிப்³பி³ஸேவனோ, அயங் ததோபி வரங், ஸப்³பே³ஹிபி ஏதேஹி உத்தரிதரோதி அத்தோ².
Assatarāti vaḷavāya gadrabhena jātā. Ājānīyāti yaṃ assadamasārathi kāraṇaṃ kāreti, tassa khippaṃ jānanasamatthā. Sindhavāti sindhavaraṭṭhe jātā assā. Mahānāgāti kuñjarasaṅkhātā mahāhatthino. Attadantoti ete assatarā ca sindhavā ca kuñjarā ca dantāva varaṃ, na adantā. Yo pana catūhi ariyamaggehi attano dantatāya attadanto nibbisevano, ayaṃ tatopi varaṃ, sabbehipi etehi uttaritaroti attho.
தே³ஸனாவஸானே லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா வீதி²ஸிங்கா⁴டகாதீ³ஸு ட²த்வா அக்கோஸந்தோ பரிபா⁴ஸந்தோ ஸப்³போ³பி ஸோ மஹாஜனோ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணீதி.
Desanāvasāne lañjaṃ gahetvā vīthisiṅghāṭakādīsu ṭhatvā akkosanto paribhāsanto sabbopi so mahājano sotāpattiphalādīni pāpuṇīti.
அத்தத³ந்தவத்து² பட²மங்.
Attadantavatthu paṭhamaṃ.
2. ஹத்தா²சரியபுப்³ப³கபி⁴க்கு²வத்து²
2. Hatthācariyapubbakabhikkhuvatthu
ந ஹி ஏதேஹீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஹத்தா²சரியபுப்³ப³கங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Nahi etehīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ hatthācariyapubbakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர ஏகதி³வஸங் அசிரவதீனதீ³தீரே ஹத்தி²த³மகங் ‘‘ஏகங் ஹத்தி²ங் த³மெஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனா இச்சி²தங் காரணங் ஸிக்கா²பேதுங் அஸக்கொந்தங் தி³ஸ்வா ஸமீபே டி²தே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ, ஸசே அயங் ஹத்தா²சரியோ இமங் ஹத்தி²ங் அஸுகட்டா²னே நாம விஜ்ஜெ²ய்ய, கி²ப்பமேவ இமங் காரணங் ஸிக்கா²பெய்யா’’தி. ஸோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ததா² கத்வா தங் ஹத்தி²ங் ஸுத³ந்தங் த³மேஸி. தே பி⁴க்கூ² தங் பவத்திங் ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர தயா ஏவங் வுத்த’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே விக³ரஹித்வா ‘‘கிங் தே, மோக⁴புரிஸ, ஹத்தி²யானேன வா அஞ்ஞேன வா த³ந்தேன. ந ஹி ஏதேஹி யானேஹி அக³தபுப்³ப³ங் டா²னங் க³ந்துங் ஸமத்தா² நாம அத்தி², அத்தனா பன ஸுத³ந்தேன ஸக்கா அக³தபுப்³ப³ங் டா²னங் க³ந்துங், தஸ்மா அத்தானமேவ த³மேஹி, கிங் தே ஏதேஸங் த³மனேனா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
So kira ekadivasaṃ aciravatīnadītīre hatthidamakaṃ ‘‘ekaṃ hatthiṃ damessāmī’’ti attanā icchitaṃ kāraṇaṃ sikkhāpetuṃ asakkontaṃ disvā samīpe ṭhite bhikkhū āmantetvā āha – ‘‘āvuso, sace ayaṃ hatthācariyo imaṃ hatthiṃ asukaṭṭhāne nāma vijjheyya, khippameva imaṃ kāraṇaṃ sikkhāpeyyā’’ti. So tassa kathaṃ sutvā tathā katvā taṃ hatthiṃ sudantaṃ damesi. Te bhikkhū taṃ pavattiṃ satthu ārocesuṃ. Satthā taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tayā evaṃ vutta’’nti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte vigarahitvā ‘‘kiṃ te, moghapurisa, hatthiyānena vā aññena vā dantena. Na hi etehi yānehi agatapubbaṃ ṭhānaṃ gantuṃ samatthā nāma atthi, attanā pana sudantena sakkā agatapubbaṃ ṭhānaṃ gantuṃ, tasmā attānameva damehi, kiṃ te etesaṃ damanenā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
323.
323.
‘‘ந ஹி ஏதேஹி யானேஹி, க³ச்செ²ய்ய அக³தங் தி³ஸங்;
‘‘Na hi etehi yānehi, gaccheyya agataṃ disaṃ;
யதா²த்தனா ஸுத³ந்தேன, த³ந்தோ த³ந்தேன க³ச்ச²தீ’’தி.
Yathāttanā sudantena, danto dantena gacchatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யானி தானி ஹத்தி²யானாதீ³னி யானானி, ந ஹி ஏதேஹி யானேஹி கோசி புக்³க³லோ ஸுபினந்தேனபி அக³தபுப்³ப³த்தா ‘‘அக³த’’ந்தி ஸங்கா²தங் நிப்³பா³னதி³ஸங் ததா² க³ச்செ²ய்ய, யதா² புப்³ப³பா⁴கே³ இந்த்³ரியத³மேன அபரபா⁴கே³ அரியமக்³க³பா⁴வனாய ஸுத³ந்தேன த³ந்தோ நிப்³பி³ஸேவனோ ஸப்பஞ்ஞோ புக்³க³லோ தங் அக³தபுப்³ப³ங் தி³ஸங் க³ச்ச²தி, த³ந்தபூ⁴மிங் பாபுணாதி. தஸ்மா அத்தத³மனமேவ ததோ வரந்தி அத்தோ².
Tassattho – yāni tāni hatthiyānādīni yānāni, na hi etehi yānehi koci puggalo supinantenapi agatapubbattā ‘‘agata’’nti saṅkhātaṃ nibbānadisaṃ tathā gaccheyya, yathā pubbabhāge indriyadamena aparabhāge ariyamaggabhāvanāya sudantena danto nibbisevano sappañño puggalo taṃ agatapubbaṃ disaṃ gacchati, dantabhūmiṃ pāpuṇāti. Tasmā attadamanameva tato varanti attho.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ஹத்தா²சரியபுப்³ப³கபி⁴க்கு²வத்து² து³தியங்.
Hatthācariyapubbakabhikkhuvatthu dutiyaṃ.
3. பரிஜிண்ணப்³ராஹ்மணபுத்தவத்து²
3. Parijiṇṇabrāhmaṇaputtavatthu
த⁴னபாலோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ பரிஜிண்ணப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Dhanapāloti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto aññatarassa parijiṇṇabrāhmaṇassa putte ārabbha kathesi.
ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ ப்³ராஹ்மணோ அட்ட²ஸதஸஹஸ்ஸவிப⁴வோ வயப்பத்தானங் சதுன்னங் புத்தானங் ஆவாஹங் கத்வா சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி அதா³ஸி. அத²ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா காலகதாய புத்தா ஸம்மந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸசே அயங் அஞ்ஞங் ப்³ராஹ்மணிங் ஆனெஸ்ஸதி, தஸ்ஸா குச்சி²யங் நிப்³ப³த்தானங் வஸேன குலஸந்தகங் பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஹந்த³ நங் மயங் ஸங்க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி தே தங் பணீதேஹி கா⁴ஸச்சா²த³னாதீ³ஹி உபட்ட²ஹந்தா ஹத்த²பாத³ஸம்பா³ஹனாதீ³னி கரொந்தா உபட்ட²ஹித்வா ஏகதி³வஸமஸ்ஸ தி³வா நித்³தா³யித்வா வுட்டி²தஸ்ஸ ஹத்த²பாதே³ ஸம்பா³ஹந்தா பாடியேக்கங் க⁴ராவாஸே ஆதீ³னவங் வத்வா ‘‘மயங் தும்ஹே இமினா நீஹாரேன யாவஜீவங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாம, ஸேஸத⁴னம்பி நோ தே³தா²’’தி யாசிங்ஸு. ப்³ராஹ்மணோ புன ஏகேகஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸங் த³த்வா அத்தனோ நிவத்த²பாருபனமத்தங் ட²பெத்வா ஸப்³ப³ங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³ங் சத்தாரோ கொட்டா²ஸே கத்வா நிய்யாதே³ஸி. தங் ஜெட்ட²புத்தோ கதிபாஹங் உபட்ட²ஹி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் ந்ஹத்வா ஆக³ச்ச²ந்தங் த்³வாரகொட்ட²கே ட²த்வா ஸுண்ஹா ஏவமாஹ – ‘‘கிங் தயா ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா அதிரேகங் தி³ன்னங் அத்தி², நனு ஸப்³பே³ஸங் த்³வே த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி தி³ன்னானி, கிங் ஸேஸபுத்தானங் க⁴ரஸ்ஸ மக்³க³ங் ந ஜானாஸீ’’தி. ஸோபி ‘‘நஸ்ஸ வஸலீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா அஞ்ஞஸ்ஸ க⁴ரங் அக³மாஸி. ததோபி கதிபாஹச்சயேன இமினாவ உபாயேன பலாபிதோ அஞ்ஞஸ்ஸாதி ஏவங் ஏகக⁴ரம்பி பவேஸனங் அலப⁴மானோ பண்ட³ரங்க³பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பி⁴க்கா²ய சரந்தோ காலானமச்சயேன ஜராஜிண்ணோ து³ப்³போ⁴ஜனது³க்க²ஸெய்யாஹி மிலாதஸரீரோ பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ஆக³ம்ம பீடி²காய நிபன்னோ நித்³த³ங் ஓக்கமித்வா உட்டா²ய நிஸின்னோ அத்தானங் ஓலோகெத்வா புத்தேஸு அத்தனோ பதிட்ட²ங் அபஸ்ஸந்தோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணோ கிர கோ³தமோ அப்³பா⁴குடிகோ உத்தானமுகோ² ஸுக²ஸம்பா⁴ஸோ படிஸந்தா²ரகுஸலோ, ஸக்கா ஸமணங் கோ³தமங் உபஸங்கமித்வா படிஸந்தா²ரங் லபி⁴து’’ந்தி. ஸோ நிவாஸனபாருபனங் ஸண்டா²பெத்வா பி⁴க்க²பா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா த³ண்ட³மாதா³ய ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. வுத்தம்பி சேதங் (ஸங்॰ நி॰ 1.200) –
Sāvatthiyaṃ kireko brāhmaṇo aṭṭhasatasahassavibhavo vayappattānaṃ catunnaṃ puttānaṃ āvāhaṃ katvā cattāri satasahassāni adāsi. Athassa brāhmaṇiyā kālakatāya puttā sammantayiṃsu – ‘‘sace ayaṃ aññaṃ brāhmaṇiṃ ānessati, tassā kucchiyaṃ nibbattānaṃ vasena kulasantakaṃ bhijjissati, handa naṃ mayaṃ saṅgaṇhissāmā’’ti te taṃ paṇītehi ghāsacchādanādīhi upaṭṭhahantā hatthapādasambāhanādīni karontā upaṭṭhahitvā ekadivasamassa divā niddāyitvā vuṭṭhitassa hatthapāde sambāhantā pāṭiyekkaṃ gharāvāse ādīnavaṃ vatvā ‘‘mayaṃ tumhe iminā nīhārena yāvajīvaṃ upaṭṭhahissāma, sesadhanampi no dethā’’ti yāciṃsu. Brāhmaṇo puna ekekassa satasahassaṃ datvā attano nivatthapārupanamattaṃ ṭhapetvā sabbaṃ upabhogaparibhogaṃ cattāro koṭṭhāse katvā niyyādesi. Taṃ jeṭṭhaputto katipāhaṃ upaṭṭhahi. Atha naṃ ekadivasaṃ nhatvā āgacchantaṃ dvārakoṭṭhake ṭhatvā suṇhā evamāha – ‘‘kiṃ tayā jeṭṭhaputtassa sataṃ vā sahassaṃ vā atirekaṃ dinnaṃ atthi, nanu sabbesaṃ dve dve satasahassāni dinnāni, kiṃ sesaputtānaṃ gharassa maggaṃ na jānāsī’’ti. Sopi ‘‘nassa vasalī’’ti kujjhitvā aññassa gharaṃ agamāsi. Tatopi katipāhaccayena imināva upāyena palāpito aññassāti evaṃ ekagharampi pavesanaṃ alabhamāno paṇḍaraṅgapabbajjaṃ pabbajitvā bhikkhāya caranto kālānamaccayena jarājiṇṇo dubbhojanadukkhaseyyāhi milātasarīro bhikkhāya caranto āgamma pīṭhikāya nipanno niddaṃ okkamitvā uṭṭhāya nisinno attānaṃ oloketvā puttesu attano patiṭṭhaṃ apassanto cintesi – ‘‘samaṇo kira gotamo abbhākuṭiko uttānamukho sukhasambhāso paṭisanthārakusalo, sakkā samaṇaṃ gotamaṃ upasaṅkamitvā paṭisanthāraṃ labhitu’’nti. So nivāsanapārupanaṃ saṇṭhāpetvā bhikkhabhājanaṃ gahetvā daṇḍamādāya bhagavato santikaṃ agamāsi. Vuttampi cetaṃ (saṃ. ni. 1.200) –
அத² கோ² அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ லூகோ² லூக²பாவுரணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² ஏகமந்தங் நிஸின்னேன தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏதத³வோச – ‘‘கின்னு த்வங் , ப்³ராஹ்மண, லூகோ² லூக²பாவுரணோ’’தி. இத⁴ மே, போ⁴ கோ³தம, சத்தாரோ புத்தா , தே மங் தா³ரேஹி ஸங்புச்ச² க⁴ரா நிக்கா²மெந்தீதி. தேன ஹி த்வங், ப்³ராஹ்மண, இமா கா³தா²யோ பரியாபுணித்வா ஸபா⁴யங் மஹாஜனகாயே ஸன்னிபதிதே புத்தேஸு ச ஸன்னிஸின்னேஸு பா⁴ஸஸ்ஸு –
Atha kho aññataro brāhmaṇamahāsālo lūkho lūkhapāvuraṇo yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā ekamantaṃ nisinnena tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā etadavoca – ‘‘kinnu tvaṃ , brāhmaṇa, lūkho lūkhapāvuraṇo’’ti. Idha me, bho gotama, cattāro puttā , te maṃ dārehi saṃpuccha gharā nikkhāmentīti. Tena hi tvaṃ, brāhmaṇa, imā gāthāyo pariyāpuṇitvā sabhāyaṃ mahājanakāye sannipatite puttesu ca sannisinnesu bhāsassu –
‘‘யேஹி ஜாதேஹி நந்தி³ஸ்ஸங், யேஸஞ்ச ப⁴வமிச்சி²ஸங்;
‘‘Yehi jātehi nandissaṃ, yesañca bhavamicchisaṃ;
தே மங் தா³ரேஹி ஸங்புச்ச², ஸாவ வாரெந்தி ஸூகரங்.
Te maṃ dārehi saṃpuccha, sāva vārenti sūkaraṃ.
‘‘அஸந்தா கிர மங் ஜம்மா, தாத தாதாதி பா⁴ஸரே;
‘‘Asantā kira maṃ jammā, tāta tātāti bhāsare;
ரக்க²ஸா புத்தரூபேன, தே ஜஹந்தி வயோக³தங்.
Rakkhasā puttarūpena, te jahanti vayogataṃ.
‘‘அஸ்ஸோவ ஜிண்ணோ நிப்³போ⁴கோ³, கா²த³னா அபனீயதி;
‘‘Assova jiṇṇo nibbhogo, khādanā apanīyati;
பா³லகானங் பிதா தே²ரோ, பராகா³ரேஸு பி⁴க்க²தி.
Bālakānaṃ pitā thero, parāgāresu bhikkhati.
‘‘த³ண்டோ³வ கிர மே ஸெய்யோ, யஞ்சே புத்தா அனஸ்ஸவா;
‘‘Daṇḍova kira me seyyo, yañce puttā anassavā;
சண்ட³ம்பி கோ³ணங் வாரேதி, அதோ² சண்ட³ம்பி குக்குரங்.
Caṇḍampi goṇaṃ vāreti, atho caṇḍampi kukkuraṃ.
‘‘அந்த⁴காரே புரே ஹோதி, க³ம்பீ⁴ரே கா³த⁴மேத⁴தி;
‘‘Andhakāre pure hoti, gambhīre gādhamedhati;
த³ண்ட³ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, க²லித்வா பதிதிட்ட²தீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.200);
Daṇḍassa ānubhāvena, khalitvā patitiṭṭhatī’’ti. (saṃ. ni. 1.200);
ஸோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே தா கா³தா²யோ உக்³க³ண்ஹித்வா ததா²ரூபே ப்³ராஹ்மணானங் ஸமாக³மதி³வஸே ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தேஸு புத்தேஸு தங் ஸப⁴ங் ஓகா³ஹித்வா ப்³ராஹ்மணானங் மஜ்ஜே² மஹாரஹேஸு ஆஸனேஸு நிஸின்னேஸு ‘‘அயங் மே காலோ’’தி ஸபா⁴ய மஜ்ஜே² பவிஸித்வா ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வா ‘‘அஹங், போ⁴, தும்ஹாகங் கா³தா²யோ பா⁴ஸிதுகாமோ, ஸுணிஸ்ஸதா²’’தி வத்வா ‘‘பா⁴ஸஸ்ஸு, ப்³ராஹ்மண, ஸுணோமா’’தி வுத்தே டி²தகோவ அபா⁴ஸி. தேன ச ஸமயேன மனுஸ்ஸானங் வத்தங் ஹோதி ‘‘யோ மாதாபிதூனங் ஸந்தகங் கா²த³ந்தோ மாதாபிதரோ ந போஸேதி, ஸோ மாரேதப்³போ³’’தி. தஸ்மா தே ப்³ராஹ்மணபுத்தா பிது பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘ஜீவிதங் நோ, தாத, தே³தா²’’தி யாசிங்ஸு. ஸோ பிது ஹத³யமுது³தாய ‘‘மா மே, போ⁴, புத்தகே வினாஸயித்த², போஸெஸ்ஸந்தி ம’’ந்தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ புத்தே மனுஸ்ஸா ஆஹங்ஸு – ‘‘ஸசே, போ⁴ , அஜ்ஜ பட்டா²ய பிதரங் ந ஸம்மா படிஜக்³கி³ஸ்ஸத², கா⁴தெஸ்ஸாம வோ’’தி. தே பீ⁴தா பிதரங் பீடே² நிஸீதா³பெத்வா ஸயங் உக்கி²பித்வா கே³ஹங் நெத்வா ஸரீரங் தேலேன அப்³ப⁴ஞ்ஜித்வா உப்³ப³ட்டெத்வா க³ந்த⁴சுண்ணாதீ³ஹி ந்ஹாபெத்வா ப்³ராஹ்மணியோ பக்கோஸாபெத்வா ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²ய அம்ஹாகங் பிதரங் ஸம்மா படிஜக்³க³த², ஸசே தும்ஹே பமாத³ங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸத², நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாம வோ’’தி வத்வா பணீதபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜேஸுங்.
So bhagavato santike tā gāthāyo uggaṇhitvā tathārūpe brāhmaṇānaṃ samāgamadivase sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitesu puttesu taṃ sabhaṃ ogāhitvā brāhmaṇānaṃ majjhe mahārahesu āsanesu nisinnesu ‘‘ayaṃ me kālo’’ti sabhāya majjhe pavisitvā hatthaṃ ukkhipitvā ‘‘ahaṃ, bho, tumhākaṃ gāthāyo bhāsitukāmo, suṇissathā’’ti vatvā ‘‘bhāsassu, brāhmaṇa, suṇomā’’ti vutte ṭhitakova abhāsi. Tena ca samayena manussānaṃ vattaṃ hoti ‘‘yo mātāpitūnaṃ santakaṃ khādanto mātāpitaro na poseti, so māretabbo’’ti. Tasmā te brāhmaṇaputtā pitu pādesu patitvā ‘‘jīvitaṃ no, tāta, dethā’’ti yāciṃsu. So pitu hadayamudutāya ‘‘mā me, bho, puttake vināsayittha, posessanti ma’’nti āha. Athassa putte manussā āhaṃsu – ‘‘sace, bho , ajja paṭṭhāya pitaraṃ na sammā paṭijaggissatha, ghātessāma vo’’ti. Te bhītā pitaraṃ pīṭhe nisīdāpetvā sayaṃ ukkhipitvā gehaṃ netvā sarīraṃ telena abbhañjitvā ubbaṭṭetvā gandhacuṇṇādīhi nhāpetvā brāhmaṇiyo pakkosāpetvā ‘‘ajja paṭṭhāya amhākaṃ pitaraṃ sammā paṭijaggatha, sace tumhe pamādaṃ āpajjissatha, niggaṇhissāma vo’’ti vatvā paṇītabhojanaṃ bhojesuṃ.
ப்³ராஹ்மணோ ஸுபோ⁴ஜனஞ்ச ஸுக²ஸெய்யஞ்ச ஆக³ம்ம கதிபாஹச்சயேன ஸஞ்ஜாதப³லோ பீணிந்த்³ரியோ அத்தபா⁴வங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் மே ஸம்பத்தி ஸமணங் கோ³தமங் நிஸ்ஸாய லத்³தா⁴’’தி பண்ணாகாரத்தா²ய ஏகங் து³ஸ்ஸயுக³ங் ஆதா³ய ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ஏகமந்தங் நிஸின்னோ தங் து³ஸ்ஸயுக³ங் ப⁴க³வதோ பாத³மூலே ட²பெத்வா ‘‘மயங், போ⁴ கோ³தம, ப்³ராஹ்மணா நாம ஆசரியஸ்ஸ ஆசரியத⁴னங் பரியேஸாம, படிக்³க³ண்ஹாது மே ப⁴வங் கோ³தமோ ஆசரியோ ஆசரியத⁴ன’’ந்தி ஆஹ. ப⁴க³வா தஸ்ஸ அனுகம்பாய தங் படிக்³க³ஹெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனாவஸானே ப்³ராஹ்மணோ ஸரணேஸு பதிட்டா²ய ஏவமாஹ – ‘‘போ⁴ கோ³தம, மய்ஹங் புத்தேஹி சத்தாரி து⁴வப⁴த்தானி தி³ன்னானி, ததோ அஹங் த்³வே தும்ஹாகங் த³ம்மீ’’தி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘கல்யாணங், ப்³ராஹ்மண, மயங் பன ருச்சனட்டா²னமேவ க³மிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா உய்யோஜேஸி. ப்³ராஹ்மணோ க⁴ரங் க³ந்த்வா புத்தே ஆஹ – ‘‘தாதா, ஸமணோ கோ³தமோ மய்ஹங் ஸஹாயோ, தஸ்ஸ மே த்³வே து⁴வப⁴த்தானி தி³ன்னானி, தும்ஹே தஸ்மிங் ஸம்பத்தே மா பமஜ்ஜித்தா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு.
Brāhmaṇo subhojanañca sukhaseyyañca āgamma katipāhaccayena sañjātabalo pīṇindriyo attabhāvaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ me sampatti samaṇaṃ gotamaṃ nissāya laddhā’’ti paṇṇākāratthāya ekaṃ dussayugaṃ ādāya bhagavato santikaṃ gantvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisinno taṃ dussayugaṃ bhagavato pādamūle ṭhapetvā ‘‘mayaṃ, bho gotama, brāhmaṇā nāma ācariyassa ācariyadhanaṃ pariyesāma, paṭiggaṇhātu me bhavaṃ gotamo ācariyo ācariyadhana’’nti āha. Bhagavā tassa anukampāya taṃ paṭiggahetvā dhammaṃ desesi. Desanāvasāne brāhmaṇo saraṇesu patiṭṭhāya evamāha – ‘‘bho gotama, mayhaṃ puttehi cattāri dhuvabhattāni dinnāni, tato ahaṃ dve tumhākaṃ dammī’’ti. Atha naṃ satthā ‘‘kalyāṇaṃ, brāhmaṇa, mayaṃ pana ruccanaṭṭhānameva gamissāmā’’ti vatvā uyyojesi. Brāhmaṇo gharaṃ gantvā putte āha – ‘‘tātā, samaṇo gotamo mayhaṃ sahāyo, tassa me dve dhuvabhattāni dinnāni, tumhe tasmiṃ sampatte mā pamajjitthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu.
ஸத்தா² புனதி³வஸே பிண்டா³ய சரந்தோ ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரங் அக³மாஸி. ஸோ ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பத்தமாதா³ய க⁴ரங் பவேஸெத்வா மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா பணீதபோ⁴ஜனமதா³ஸி. ஸத்தா² புனதி³வஸே இதரஸ்ஸ இதரஸ்ஸாதி படிபாடியா ஸப்³பே³ஸங் க⁴ரானி அக³மாஸி. ஸப்³பே³ தே ததே²வ ஸக்காரங் அகங்ஸு. ஏகதி³வஸங் ஜெட்ட²புத்தோ மங்க³லே பச்சுபட்டி²தே பிதரங் ஆஹ – ‘‘தாத, கஸ்ஸ மங்க³லங் தே³மா’’தி? ‘‘நாஹங் அஞ்ஞே ஜானாமி, ஸமணோ கோ³தமோ மய்ஹங் ஸஹாயோ’’தி. ‘‘தேன ஹி தங் ஸ்வாதனாய பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் நிமந்தேதா²’’தி. ப்³ராஹ்மணோ ததா² அகாஸி. ஸத்தா² புனதி³வஸே ஸபரிவாரோ தஸ்ஸ கே³ஹங் அக³மாஸி. ஸோ ஹரிதுபலித்தே ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தே கே³ஹே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா அப்போத³கமது⁴பாயஸேன சேவ பணீதேன கா²த³னீயேன ச பரிவிஸி. அந்தராப⁴த்தஸ்மிங்யேவ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சத்தாரோ புத்தா ஸத்து² ஸந்திகே நிஸீதி³த்வா ஆஹங்ஸு – ‘‘போ⁴ கோ³தம, மயங் அம்ஹாகங் பிதரங் படிஜக்³கா³ம ந பமஜ்ஜாம , பஸ்ஸதி²மஸ்ஸ அத்தபா⁴வ’’ந்தி.
Satthā punadivase piṇḍāya caranto jeṭṭhaputtassa gharadvāraṃ agamāsi. So satthāraṃ disvā pattamādāya gharaṃ pavesetvā mahārahe pallaṅke nisīdāpetvā paṇītabhojanamadāsi. Satthā punadivase itarassa itarassāti paṭipāṭiyā sabbesaṃ gharāni agamāsi. Sabbe te tatheva sakkāraṃ akaṃsu. Ekadivasaṃ jeṭṭhaputto maṅgale paccupaṭṭhite pitaraṃ āha – ‘‘tāta, kassa maṅgalaṃ demā’’ti? ‘‘Nāhaṃ aññe jānāmi, samaṇo gotamo mayhaṃ sahāyo’’ti. ‘‘Tena hi taṃ svātanāya pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ nimantethā’’ti. Brāhmaṇo tathā akāsi. Satthā punadivase saparivāro tassa gehaṃ agamāsi. So haritupalitte sabbālaṅkārapaṭimaṇḍite gehe buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā appodakamadhupāyasena ceva paṇītena khādanīyena ca parivisi. Antarābhattasmiṃyeva brāhmaṇassa cattāro puttā satthu santike nisīditvā āhaṃsu – ‘‘bho gotama, mayaṃ amhākaṃ pitaraṃ paṭijaggāma na pamajjāma , passathimassa attabhāva’’nti.
ஸத்தா² ‘‘கல்யாணங் வோ கதங், மாதாபிதுபோஸனங் நாம போராணகபண்டி³தானங் ஆசிண்ணமேவா’’தி வத்வா ‘‘தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ விப்பவாஸேன, விரூள்ஹா ஸல்லகீ ச குடஜா சா’’தி இமங் ஏகாத³ஸனிபாதே மாதுபோஸகனாக³ராஜஜாதகங் (சரியா॰ 2.1 ஆத³யோ; ஜா॰ 1.11.1 ஆத³யோ) வித்தா²ரேன கதெ²த்வா இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Satthā ‘‘kalyāṇaṃ vo kataṃ, mātāpituposanaṃ nāma porāṇakapaṇḍitānaṃ āciṇṇamevā’’ti vatvā ‘‘tassa nāgassa vippavāsena, virūḷhā sallakī ca kuṭajā cā’’ti imaṃ ekādasanipāte mātuposakanāgarājajātakaṃ (cariyā. 2.1 ādayo; jā. 1.11.1 ādayo) vitthārena kathetvā imaṃ gāthaṃ abhāsi –
324.
324.
‘‘த⁴னபாலோ நாம குஞ்ஜரோ,
‘‘Dhanapālo nāma kuñjaro,
கடுகபே⁴த³னோ து³ன்னிவாரயோ;
Kaṭukabhedano dunnivārayo;
ப³த்³தோ⁴ கப³ளங் ந பு⁴ஞ்ஜதி,
Baddho kabaḷaṃ na bhuñjati,
ஸுமரதி நாக³வனஸ்ஸ குஞ்ஜரோ’’தி.
Sumarati nāgavanassa kuñjaro’’ti.
தத்த² த⁴னபாலோ நாமாதி ததா³ காஸிகரஞ்ஞா ஹத்தா²சரியங் பேஸெத்வா ரமணீயே நாக³வனே கா³ஹாபிதஸ்ஸ ஹத்தி²னோ ஏதங் நாமங். கடுகபே⁴த³னோதி திகி²ணமதோ³. ஹத்தீ²னஞ்ஹி மத³காலே கண்ணசூளிகா பபி⁴ஜ்ஜந்தி, பகதியாபி ஹத்தி²னோ தஸ்மிங் காலே அங்குஸே வா குந்ததோமரே வா ந க³ணெந்தி, சண்டா³ ப⁴வந்தி. ஸோ பன அதிசண்டோ³யேவ. தேன வுத்தங் – கடுகபே⁴த³னோ து³ன்னிவாரயோதி. ப³த்³தோ⁴ கப³ளங் ந பு⁴ஞ்ஜதீதி ஸோ ப³த்³தோ⁴ ஹத்தி²ஸாலங் பன நெத்வா விசித்ரஸாணியா பரிக்கி²பாபெத்வா கதக³ந்த⁴பரிப⁴ண்டா³ய உபரி ப³த்³த⁴விசித்ரவிதானாய பூ⁴மியா ட²பிதோ ரஞ்ஞா ராஜாரஹேன நானக்³க³ரஸேன போ⁴ஜனேன உபட்டா²பிதோபி கிஞ்சி பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந இச்சி², தமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ப³த்³தோ⁴ கப³ளங் ந பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி வுத்தங். ஸுமரதி நாக³வனஸ்ஸாதி ஸோ ரமணீயங் மே வஸனட்டா²னந்தி நாக³வனங் ஸரதி. ‘‘மாதா பன மே அரஞ்ஞே புத்தவியோகே³ன து³க்க²ப்பத்தா அஹோஸி, மாதாபிதுஉபட்டா²னத⁴ம்மோ ந மே பூரதி, கிங் மே இமினா போ⁴ஜனேனா’’தி த⁴ம்மிகங் மாதாபிதுஉபட்டா²னத⁴ம்மமேவ ஸரி. தங் பன யஸ்மா தஸ்மிங் நாக³வனேயேவ டி²தோ ஸக்கா பூரேதுங், தேன வுத்தங் – ஸுமரதி நாக³வனஸ்ஸ குஞ்ஜரோதி. ஸத்த²ரி இமங் அத்தனோ புப்³ப³சரியங் ஆனெத்வா கதெ²ந்தே கதெ²ந்தேயேவ ஸப்³பே³பி தே அஸ்ஸுதா⁴ரா பவத்தெத்வா முது³ஹத³யா ஓஹிதஸோதா ப⁴விங்ஸு. அத² நேஸங் ப⁴க³வா ஸப்பாயங் விதி³த்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.
Tattha dhanapālo nāmāti tadā kāsikaraññā hatthācariyaṃ pesetvā ramaṇīye nāgavane gāhāpitassa hatthino etaṃ nāmaṃ. Kaṭukabhedanoti tikhiṇamado. Hatthīnañhi madakāle kaṇṇacūḷikā pabhijjanti, pakatiyāpi hatthino tasmiṃ kāle aṅkuse vā kuntatomare vā na gaṇenti, caṇḍā bhavanti. So pana aticaṇḍoyeva. Tena vuttaṃ – kaṭukabhedano dunnivārayoti. Baddho kabaḷaṃ na bhuñjatīti so baddho hatthisālaṃ pana netvā vicitrasāṇiyā parikkhipāpetvā katagandhaparibhaṇḍāya upari baddhavicitravitānāya bhūmiyā ṭhapito raññā rājārahena nānaggarasena bhojanena upaṭṭhāpitopi kiñci bhuñjituṃ na icchi, tamatthaṃ sandhāya ‘‘baddho kabaḷaṃ na bhuñjatī’’ti vuttaṃ. Sumarati nāgavanassāti so ramaṇīyaṃ me vasanaṭṭhānanti nāgavanaṃ sarati. ‘‘Mātā pana me araññe puttaviyogena dukkhappattā ahosi, mātāpituupaṭṭhānadhammo na me pūrati, kiṃ me iminā bhojanenā’’ti dhammikaṃ mātāpituupaṭṭhānadhammameva sari. Taṃ pana yasmā tasmiṃ nāgavaneyeva ṭhito sakkā pūretuṃ, tena vuttaṃ – sumarati nāgavanassa kuñjaroti. Satthari imaṃ attano pubbacariyaṃ ānetvā kathente kathenteyeva sabbepi te assudhārā pavattetvā muduhadayā ohitasotā bhaviṃsu. Atha nesaṃ bhagavā sappāyaṃ viditvā saccāni pakāsetvā dhammaṃ desesi.
தே³ஸனாவஸானே ஸத்³தி⁴ங் புத்தேஹி சேவ ஸுணிஸாஹி ச ப்³ராஹ்மணோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹீதி.
Desanāvasāne saddhiṃ puttehi ceva suṇisāhi ca brāhmaṇo sotāpattiphale patiṭṭhahīti.
பரிஜிண்ணப்³ராஹ்மணபுத்தவத்து² ததியங்.
Parijiṇṇabrāhmaṇaputtavatthu tatiyaṃ.
4. பஸேனதி³கோஸலவத்து²
4. Pasenadikosalavatthu
மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ராஜானங் பஸேனதி³கோஸலங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Middhī yadā hotīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto rājānaṃ pasenadikosalaṃ ārabbha kathesi.
ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ராஜா தண்டு³லதோ³ணஸ்ஸ ஓத³னங் தது³பியேன ஸூபப்³யஞ்ஜனேன பு⁴ஞ்ஜதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பு⁴த்தபாதராஸோ ப⁴த்தஸம்மத³ங் அவினோதெ³த்வாவ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா கிலந்தரூபோ இதோ சிதோ ச ஸம்பரிவத்ததி, நித்³தா³ய அபி⁴பு⁴ய்யமானோபி உஜுகங் நிபஜ்ஜிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘கிங், மஹாராஜ, அவிஸ்ஸமித்வாவ ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, பு⁴த்தகாலதோ பட்டா²ய மே மஹாது³க்க²ங் ஹோதீ’’தி. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘மஹாராஜ, அதிப³ஹுபோ⁴ஜனங் ஏவங் து³க்க²ங் ஹோதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Ekasmiñhi samaye rājā taṇḍuladoṇassa odanaṃ tadupiyena sūpabyañjanena bhuñjati. So ekadivasaṃ bhuttapātarāso bhattasammadaṃ avinodetvāva satthu santikaṃ gantvā kilantarūpo ito cito ca samparivattati, niddāya abhibhuyyamānopi ujukaṃ nipajjituṃ asakkonto ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘kiṃ, mahārāja, avissamitvāva āgatosī’’ti? ‘‘Āma, bhante, bhuttakālato paṭṭhāya me mahādukkhaṃ hotī’’ti. Atha naṃ satthā, ‘‘mahārāja, atibahubhojanaṃ evaṃ dukkhaṃ hotī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
325.
325.
‘‘மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச,
‘‘Middhī yadā hoti mahagghaso ca,
நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;
Niddāyitā samparivattasāyī;
மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ²,
Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho,
புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி.
Punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti.
தத்த² மித்³தீ⁴தி தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴தோ. மஹக்³க⁴ஸோ சாதி மஹாபோ⁴ஜனோ ஆஹரஹத்த²கஅலங்ஸாடகதத்ரவட்டககாகமாஸகபு⁴த்தவமிதகானங் அஞ்ஞதரோ விய. நிவாபபுட்டோ²தி குண்ட³காதி³னா ஸூகரப⁴த்தேன புட்டோ². க⁴ரஸூகரோ ஹி த³ஹரகாலதோ பட்டா²ய போஸியமானோ தூ²லஸரீரகாலே கே³ஹா ப³ஹி நிக்க²மிதுங் அலப⁴ந்தோ ஹெட்டா²மஞ்சாதீ³ஸு ஸம்பரிவத்தித்வா அஸ்ஸஸந்தோ பஸ்ஸஸந்தோ ஸயதேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா³ புரிஸோ மித்³தீ⁴ ச ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச, நிவாபபுட்டோ² மஹாவராஹோ விய ச அஞ்ஞேன இரியாபதே²ன யாபேதுங் அஸக்கொந்தோ நித்³தா³யனஸீலோ ஸம்பரிவத்தஸாயீ, ததா³ ஸோ ‘‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா’’தி தீணி லக்க²ணானி மனஸிகாதுங் ந ஸக்கோதி. தேஸங் அமனஸிகாரா மந்த³பஞ்ஞோ புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி, க³ப்³ப⁴வாஸதோ ந பரிமுச்சதீதி. தே³ஸனாவஸானே ஸத்தா² ரஞ்ஞோ உபகாரவஸேன –
Tattha middhīti thinamiddhābhibhūto. Mahagghaso cāti mahābhojano āharahatthakaalaṃsāṭakatatravaṭṭakakākamāsakabhuttavamitakānaṃ aññataro viya. Nivāpapuṭṭhoti kuṇḍakādinā sūkarabhattena puṭṭho. Gharasūkaro hi daharakālato paṭṭhāya posiyamāno thūlasarīrakāle gehā bahi nikkhamituṃ alabhanto heṭṭhāmañcādīsu samparivattitvā assasanto passasanto sayateva. Idaṃ vuttaṃ hoti – yadā puriso middhī ca hoti mahagghaso ca, nivāpapuṭṭho mahāvarāho viya ca aññena iriyāpathena yāpetuṃ asakkonto niddāyanasīlo samparivattasāyī, tadā so ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’’ti tīṇi lakkhaṇāni manasikātuṃ na sakkoti. Tesaṃ amanasikārā mandapañño punappunaṃ gabbhamupeti, gabbhavāsato na parimuccatīti. Desanāvasāne satthā rañño upakāravasena –
‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ, மத்தங் ஜானதோ லத்³த⁴போ⁴ஜனே;
‘‘Manujassa sadā satīmato, mattaṃ jānato laddhabhojane;
தனுகஸ்ஸ ப⁴வந்தி வேத³னா, ஸணிகங் ஜீரதி ஆயு பாலய’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.124);
Tanukassa bhavanti vedanā, saṇikaṃ jīrati āyu pālaya’’nti. (saṃ. ni. 1.124);
இமங் கா³த²ங் வத்வா உத்தரமாணவங் உக்³க³ண்ஹாபெத்வா ‘‘இமங் கா³த²ங் ரஞ்ஞோ போ⁴ஜனவேலாய பவேதெ³ய்யாஸி, இமினா உபாயேன போ⁴ஜனங் பரிஹாபெய்யாஸீ’’தி உபாயங் ஆசிக்கி², ஸோ ததா² அகாஸி. ராஜா அபரேன ஸமயேன நாளிகோத³னபரமதாய ஸண்டி²தோ ஸுஸல்லஹுகஸரீரோ ஸுக²ப்பத்தோ ஸத்த²ரி உப்பன்னவிஸ்ஸாஸோ ஸத்தாஹங் அஸதி³ஸதா³னங் பவத்தேஸி. தா³னானுமோத³னாய மஹாஜனோ மஹந்தங் விஸேஸங் பாபுணீதி.
Imaṃ gāthaṃ vatvā uttaramāṇavaṃ uggaṇhāpetvā ‘‘imaṃ gāthaṃ rañño bhojanavelāya pavedeyyāsi, iminā upāyena bhojanaṃ parihāpeyyāsī’’ti upāyaṃ ācikkhi, so tathā akāsi. Rājā aparena samayena nāḷikodanaparamatāya saṇṭhito susallahukasarīro sukhappatto satthari uppannavissāso sattāhaṃ asadisadānaṃ pavattesi. Dānānumodanāya mahājano mahantaṃ visesaṃ pāpuṇīti.
பஸேனதி³கோஸலவத்து² சதுத்த²ங்.
Pasenadikosalavatthu catutthaṃ.
5. ஸானுஸாமணேரவத்து²
5. Sānusāmaṇeravatthu
இத³ங் புரேதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸானுங் நாம ஸாமணேரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Idaṃpureti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sānuṃ nāma sāmaṇeraṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர ஏகிஸ்ஸா உபாஸிகாய ஏகபுத்தகோ அஹோஸி. அத² நங் ஸா த³ஹரகாலேயேவ பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய ஸீலவா அஹோஸி வத்தஸம்பன்னோ, ஆசரியுபஜ்ஜா²யஆக³ந்துகானங் வத்தங் கதமேவ ஹோதி. மாஸஸ்ஸ அட்ட²மே தி³வஸே பாதோவ உட்டா²ய உத³கமாளகே உத³கங் உபட்டா²பெத்வா த⁴ம்மஸ்ஸவனக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா தீ³பங் ஜாலெத்வா மது⁴ரஸ்ஸரேன த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கோ⁴ஸேதி. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ தா²மங் ஞத்வா ‘‘ஸரப⁴ஞ்ஞங் ப⁴ண ஸாமணேரா’’தி அஜ்ஜே²ஸந்தி. ஸோ ‘‘மய்ஹங் ஹத³யவாதோ ருஜதி, காயோ வா பா³த⁴தீ’’தி கிஞ்சி பச்சாஹாரங் அகத்வா த⁴ம்மாஸனங் அபி⁴ரூஹித்வா ஆகாஸக³ங்க³ங் ஓதாரெந்தோ விய ஸரப⁴ஞ்ஞங் வத்வா ஓதரந்தோ ‘‘மய்ஹங் மாதாபிதூனங் இமஸ்மிங் ஸரப⁴ஞ்ஞே பத்திங் த³ம்மீ’’தி வத³தி. தஸ்ஸ மனுஸ்ஸா மாதாபிதரோ பத்தியா தி³ன்னபா⁴வங் ந ஜானந்தி. அனந்தரத்தபா⁴வே பனஸ்ஸ மாதா யக்கி²னீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தா, ஸா தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ‘‘ஸாமணேரேன தி³ன்னபத்திங் அனுமோதா³மி, தாதா’’தி வத³தி. ‘‘ஸீலஸம்பன்னோ ச நாம பி⁴க்கு² ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பியோ ஹோதீ’’தி தஸ்மிங் ஸாமணேரே தே³வதா ஸலஜ்ஜா ஸகா³ரவா மஹாப்³ரஹ்மானங் விய அக்³கி³க்க²ந்த⁴ங் விய ச நங் மஞ்ஞந்தி. ஸாமணேரே கா³ரவேன தஞ்ச யக்கி²னிங் க³ருகங் கத்வா பஸ்ஸந்தி. தா த⁴ம்மஸ்ஸவனயக்க²ஸமாக³மாதீ³ஸு ‘‘ஸானுமாதா ஸானுமாதா’’தி யக்கி²னியா அக்³கா³ஸனங் அக்³கோ³த³கங் அக்³க³பிண்ட³ங் தெ³ந்தி. மஹேஸக்கா²பி யக்கா² தங் தி³ஸ்வா மக்³கா³ ஓக்கமந்தி, ஆஸனா வுட்ட²ஹந்தி.