Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    23. நாக³வக்³கோ³

    23. Nāgavaggo

    320.

    320.

    அஹங் நாகோ³வ ஸங்கா³மே, சாபதோ பதிதங் ஸரங்;

    Ahaṃ nāgova saṅgāme, cāpato patitaṃ saraṃ;

    அதிவாக்யங் திதிக்கி²ஸ்ஸங், து³ஸ்ஸீலோ ஹி ப³ஹுஜ்ஜனோ.

    Ativākyaṃ titikkhissaṃ, dussīlo hi bahujjano.

    321.

    321.

    த³ந்தங் நயந்தி ஸமிதிங், த³ந்தங் ராஜாபி⁴ரூஹதி;

    Dantaṃ nayanti samitiṃ, dantaṃ rājābhirūhati;

    த³ந்தோ ஸெட்டோ² மனுஸ்ஸேஸு, யோதிவாக்யங் திதிக்க²தி.

    Danto seṭṭho manussesu, yotivākyaṃ titikkhati.

    322.

    322.

    வரமஸ்ஸதரா த³ந்தா, ஆஜானீயா ச 1 ஸிந்த⁴வா;

    Varamassatarā dantā, ājānīyā ca 2 sindhavā;

    குஞ்ஜரா ச 3 மஹானாகா³, அத்தத³ந்தோ ததோ வரங்.

    Kuñjarā ca 4 mahānāgā, attadanto tato varaṃ.

    323.

    323.

    ந ஹி ஏதேஹி யானேஹி, க³ச்செ²ய்ய அக³தங் தி³ஸங்;

    Na hi etehi yānehi, gaccheyya agataṃ disaṃ;

    யதா²த்தனா ஸுத³ந்தேன, த³ந்தோ த³ந்தேன க³ச்ச²தி.

    Yathāttanā sudantena, danto dantena gacchati.

    324.

    324.

    த⁴னபாலோ 5 நாம குஞ்ஜரோ, கடுகபே⁴த³னோ 6 து³ன்னிவாரயோ;

    Dhanapālo 7 nāma kuñjaro, kaṭukabhedano 8 dunnivārayo;

    ப³த்³தோ⁴ கப³ளங் ந பு⁴ஞ்ஜதி, ஸுமரதி 9 நாக³வனஸ்ஸ குஞ்ஜரோ.

    Baddho kabaḷaṃ na bhuñjati, sumarati 10 nāgavanassa kuñjaro.

    325.

    325.

    மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச, நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;

    Middhī yadā hoti mahagghaso ca, niddāyitā samparivattasāyī;

    மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ², புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³.

    Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho, punappunaṃ gabbhamupeti mando.

    326.

    326.

    இத³ங் புரே சித்தமசாரி சாரிகங், யேனிச்ச²கங் யத்த²காமங் யதா²ஸுக²ங்;

    Idaṃ pure cittamacāri cārikaṃ, yenicchakaṃ yatthakāmaṃ yathāsukhaṃ;

    தத³ஜ்ஜஹங் நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமி யோனிஸோ, ஹத்தி²ப்பபி⁴ன்னங் விய அங்குஸக்³க³ஹோ.

    Tadajjahaṃ niggahessāmi yoniso, hatthippabhinnaṃ viya aṅkusaggaho.

    327.

    327.

    அப்பமாத³ரதா ஹோத², ஸசித்தமனுரக்க²த²;

    Appamādaratā hotha, sacittamanurakkhatha;

    து³க்³கா³ உத்³த⁴ரத²த்தானங், பங்கே ஸன்னோவ 11 குஞ்ஜரோ.

    Duggā uddharathattānaṃ, paṅke sannova 12 kuñjaro.

    328.

    328.

    ஸசே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    Sace labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³பா³னி பரிஸ்ஸயானி, சரெய்ய தேனத்தமனோ ஸதீமா.

    Abhibhuyya sabbāni parissayāni, careyya tenattamano satīmā.

    329.

    329.

    நோ சே லபே⁴த² நிபகங் ஸஹாயங், ஸத்³தி⁴ங் சரங் ஸாது⁴விஹாரிதீ⁴ரங்;

    No ce labhetha nipakaṃ sahāyaṃ, saddhiṃ caraṃ sādhuvihāridhīraṃ;

    ராஜாவ ரட்ட²ங் விஜிதங் பஹாய, ஏகோ சரே மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³.

    Rājāva raṭṭhaṃ vijitaṃ pahāya, eko care mātaṅgaraññeva nāgo.

    330.

    330.

    ஏகஸ்ஸ சரிதங் ஸெய்யோ, நத்தி² பா³லே ஸஹாயதா;

    Ekassa caritaṃ seyyo, natthi bāle sahāyatā;

    ஏகோ சரே ந ச பாபானி கயிரா, அப்பொஸ்ஸுக்கோ மாதங்க³ரஞ்ஞேவ நாகோ³.

    Eko care na ca pāpāni kayirā, appossukko mātaṅgaraññeva nāgo.

    331.

    331.

    அத்த²ம்ஹி ஜாதம்ஹி ஸுகா² ஸஹாயா, துட்டீ² ஸுகா² யா இதரீதரேன;

    Atthamhi jātamhi sukhā sahāyā, tuṭṭhī sukhā yā itarītarena;

    புஞ்ஞங் ஸுக²ங் ஜீவிதஸங்க²யம்ஹி, ஸப்³ப³ஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ ஸுக²ங் பஹானங்.

    Puññaṃ sukhaṃ jīvitasaṅkhayamhi, sabbassa dukkhassa sukhaṃ pahānaṃ.

    332.

    332.

    ஸுகா² மத்தெய்யதா லோகே, அதோ² பெத்தெய்யதா ஸுகா²;

    Sukhā matteyyatā loke, atho petteyyatā sukhā;

    ஸுகா² ஸாமஞ்ஞதா லோகே, அதோ² ப்³ரஹ்மஞ்ஞதா ஸுகா².

    Sukhā sāmaññatā loke, atho brahmaññatā sukhā.

    333.

    333.

    ஸுக²ங் யாவ ஜரா ஸீலங், ஸுகா² ஸத்³தா⁴ பதிட்டி²தா;

    Sukhaṃ yāva jarā sīlaṃ, sukhā saddhā patiṭṭhitā;

    ஸுகோ² பஞ்ஞாய படிலாபோ⁴, பாபானங் அகரணங் ஸுக²ங்.

    Sukho paññāya paṭilābho, pāpānaṃ akaraṇaṃ sukhaṃ.

    நாக³வக்³கோ³ தேவீஸதிமோ நிட்டி²தோ.

    Nāgavaggo tevīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஆஜானீயாவ (ஸ்யா॰)
    2. ājānīyāva (syā.)
    3. குஞ்ஜராவ (ஸ்யா॰)
    4. kuñjarāva (syā.)
    5. த⁴னபாலகோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    6. கடுகப்பபே⁴த³னோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    7. dhanapālako (sī. syā. kaṃ. pī.)
    8. kaṭukappabhedano (sī. syā. pī.)
    9. ஸுஸரதி (க॰)
    10. susarati (ka.)
    11. ஸத்தோவ (ஸீ॰ பீ॰)
    12. sattova (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 23. நாக³வக்³கோ³ • 23. Nāgavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact