Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    3. நாக³விமானவண்ணனா

    3. Nāgavimānavaṇṇanā

    அலங்கதா மணிகஞ்சனாசிதந்தி நாக³விமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா பா³ராணஸியங் விஹரதி இஸிபதனே மிக³தா³யே. தேன ஸமயேன பா³ராணஸிவாஸினீ ஏகா உபாஸிகா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா ஸீலாசாரஸம்பன்னா ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ வத்த²யுக³ங் வாயாபெத்வா ஸுபரிதோ⁴தங் காராபெத்வா உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ பாத³மூலே ட²பெத்வா ஏவமாஹ ‘‘படிக்³க³ண்ஹாது, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, இமங் வத்த²யுக³ங் அனுகம்பங் உபாதா³ய யங் மம அஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி. ப⁴க³வா தங் படிக்³க³ஹெத்வா தஸ்ஸா உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஸா தே³ஸனாவஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹித்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா கே³ஹங் அக³மாஸி. ஸா ந சிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பன்னா ஸக்கஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ பியா அஹோஸி வல்லபா⁴ யஸுத்தரா நாம நாமேன. தஸ்ஸா புஞ்ஞானுபா⁴வேன ஹேமஜாலஸஞ்ச²ன்னோ குஞ்ஜரவரோ நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ ச க²ந்தே⁴ மணிமயோ மண்ட³போ, மஜ்ஜே² ஸுபஞ்ஞத்தரதனபல்லங்கோ நிப்³ப³த்தி, த்³வீஸு த³ந்தேஸு சஸ்ஸ கமலகுவலயுஜ்ஜலா ரமணீயா த்³வே பொக்க²ரணியோ பாதுரஹேஸுங். தத்த² பது³மகண்ணிகாஸு டி²தா தே³வதீ⁴தா பக்³க³ஹிதபஞ்சங்கி³கதூரியா நச்சந்தி சேவ கா³யந்தி ச.

    Alaṅkatā maṇikañcanācitanti nāgavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā bārāṇasiyaṃ viharati isipatane migadāye. Tena samayena bārāṇasivāsinī ekā upāsikā saddhā pasannā sīlācārasampannā bhagavantaṃ uddissa vatthayugaṃ vāyāpetvā suparidhotaṃ kārāpetvā upasaṅkamitvā bhagavato pādamūle ṭhapetvā evamāha ‘‘paṭiggaṇhātu, bhante bhagavā, imaṃ vatthayugaṃ anukampaṃ upādāya yaṃ mama assa dīgharattaṃ hitāya sukhāyā’’ti. Bhagavā taṃ paṭiggahetvā tassā upanissayasampattiṃ disvā dhammaṃ desesi, sā desanāvasāne sotāpattiphale patiṭṭhahitvā bhagavantaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā gehaṃ agamāsi. Sā na cirasseva kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppannā sakkassa devarājassa piyā ahosi vallabhā yasuttarā nāma nāmena. Tassā puññānubhāvena hemajālasañchanno kuñjaravaro nibbatti, tassa ca khandhe maṇimayo maṇḍapo, majjhe supaññattaratanapallaṅko nibbatti, dvīsu dantesu cassa kamalakuvalayujjalā ramaṇīyā dve pokkharaṇiyo pāturahesuṃ. Tattha padumakaṇṇikāsu ṭhitā devadhītā paggahitapañcaṅgikatūriyā naccanti ceva gāyanti ca.

    ஸத்தா² பா³ராணஸியங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் பத்வா தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² ஸா தே³வதா அத்தனா அனுபு⁴ய்யமானங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா தஸ்ஸா காரணங் உபதா⁴ரெந்தீ ‘‘ஸத்து² வத்த²யுக³தா³னகாரண’’ந்தி ஞத்வா ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸா ப⁴க³வதி பஸாத³ப³ஹுமானா வந்தி³துகாமா அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தா ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா ததோ ஓதரித்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. தங் ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ப⁴க³வதோ அனுஞ்ஞாய இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –

    Satthā bārāṇasiyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena sāvatthiṃ patvā tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha sā devatā attanā anubhuyyamānaṃ dibbasampattiṃ oloketvā tassā kāraṇaṃ upadhārentī ‘‘satthu vatthayugadānakāraṇa’’nti ñatvā sañjātasomanassā bhagavati pasādabahumānā vanditukāmā abhikkantāya rattiyā hatthikkhandhavaragatā ākāsena āgantvā tato otaritvā bhagavantaṃ vanditvā añjaliṃ paggayha ekamantaṃ aṭṭhāsi. Taṃ āyasmā vaṅgīso bhagavato anuññāya imāhi gāthāhi pucchi –

    705.

    705.

    ‘‘அலங்கதா மணிகஞ்சனாசிதங், ஸோவண்ணஜாலசிதங் மஹந்தங்;

    ‘‘Alaṅkatā maṇikañcanācitaṃ, sovaṇṇajālacitaṃ mahantaṃ;

    அபி⁴ருய்ஹ க³ஜவரங் ஸுகப்பிதங், இதா⁴க³மா வேஹாயஸங் அந்தலிக்கே².

    Abhiruyha gajavaraṃ sukappitaṃ, idhāgamā vehāyasaṃ antalikkhe.

    706.

    706.

    ‘‘நாக³ஸ்ஸ த³ந்தேஸு து³வேஸு நிம்மிதா, அச்சோ²த³கா பது³மினியோ ஸுபு²ல்லா;

    ‘‘Nāgassa dantesu duvesu nimmitā, acchodakā paduminiyo suphullā;

    பது³மேஸு ச தூரியக³ணா பபி⁴ஜ்ஜரே, இமா ச நச்சந்தி மனோஹராயோ.

    Padumesu ca tūriyagaṇā pabhijjare, imā ca naccanti manoharāyo.

    707.

    707.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தாஸி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Deviddhipattāsi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    705. தத்த² அலங்கதாதி ஸப்³பா³ப⁴ரணவிபூ⁴ஸிதா. மணிகஞ்சனாசிதந்தி தேஹி தி³ப்³ப³மானேஹி மணிஸுவண்ணேஹி ஆசிதங். ஸோவண்ணஜாலசிதந்தி ஹேமஜாலஸஞ்ச²ன்னங். மஹந்தந்தி விபுலங். ஸுகப்பிதந்தி க³மனஸன்னாஹவஸேன ஸுட்டு² ஸன்னத்³த⁴ங். வேஹாயஸந்தி வேஹாயஸபூ⁴தே ஹத்தி²பிட்டே². அந்தலிக்கே²தி ஆகாஸே, ‘‘அலங்கதமணிகஞ்சனாசித’’ந்திபி பாடோ². அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – தே³வதே, த்வங் ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்கதா அலங்கதமணிகஞ்சனாசிதங், அதிவிய தி³ப்³ப³மானேஹி மணீஹி கஞ்சனேஹி ச அலங்கரணவஸேன க²சிதங், ஹேமஜாலேஹி கும்பா⁴லங்காராதி³பே⁴தே³ஹி ஹத்தா²லங்காரேஹி சிதங் ஆமுத்தங் மஹந்தங் அதிவிய ப்³ரஹந்தங் உத்தமங் க³ஜங் ஆருய்ஹ ஹத்தி²பிட்டி²யா நிஸின்னா ஆகாஸேனேவ இத⁴ அம்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³தாதி.

    705. Tattha alaṅkatāti sabbābharaṇavibhūsitā. Maṇikañcanācitanti tehi dibbamānehi maṇisuvaṇṇehi ācitaṃ. Sovaṇṇajālacitanti hemajālasañchannaṃ. Mahantanti vipulaṃ. Sukappitanti gamanasannāhavasena suṭṭhu sannaddhaṃ. Vehāyasanti vehāyasabhūte hatthipiṭṭhe. Antalikkheti ākāse, ‘‘alaṅkatamaṇikañcanācita’’ntipi pāṭho. Ayañhettha saṅkhepattho – devate, tvaṃ sabbālaṅkārehi alaṅkatā alaṅkatamaṇikañcanācitaṃ, ativiya dibbamānehi maṇīhi kañcanehi ca alaṅkaraṇavasena khacitaṃ, hemajālehi kumbhālaṅkārādibhedehi hatthālaṅkārehi citaṃ āmuttaṃ mahantaṃ ativiya brahantaṃ uttamaṃ gajaṃ āruyha hatthipiṭṭhiyā nisinnā ākāseneva idha amhākaṃ santikaṃ āgatāti.

    706. நாக³ஸ்ஸ த³ந்தேஸு து³வேஸு நிம்மிதாதி ஏராவணஸ்ஸ விய நாக³ராஜஸ்ஸ இமஸ்ஸ த்³வீஸு த³ந்தேஸு த்³வே பொக்க²ரணியோ ஸுசரிதஸிப்பினா ஸுட்டு² விரசிதா. தூரியக³ணாதி பஞ்சங்கி³கதூரியஸமூஹா. பபி⁴ஜ்ஜரேதி த்³வாத³ஸன்னங் லயபே⁴தா³னங் வஸேன பபே⁴த³ங் க³ச்ச²ந்தி. ‘‘பவஜ்ஜரே’’தி ச பட²ந்தி, பகாரேஹி வாதீ³யந்தீதி அத்தோ².

    706.Nāgassa dantesu duvesu nimmitāti erāvaṇassa viya nāgarājassa imassa dvīsu dantesu dve pokkharaṇiyo sucaritasippinā suṭṭhu viracitā. Tūriyagaṇāti pañcaṅgikatūriyasamūhā. Pabhijjareti dvādasannaṃ layabhedānaṃ vasena pabhedaṃ gacchanti. ‘‘Pavajjare’’ti ca paṭhanti, pakārehi vādīyantīti attho.

    ஏவங் தே²ரேன புட்டா² தே³வதா இமாஹி கா³தா²ஹி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி –

    Evaṃ therena puṭṭhā devatā imāhi gāthāhi vissajjesi –

    708.

    708.

    ‘‘பா³ராணஸியங் உபஸங்கமித்வா, பு³த்³த⁴ஸ்ஸஹங் வத்த²யுக³ங் அதா³ஸிங்;

    ‘‘Bārāṇasiyaṃ upasaṅkamitvā, buddhassahaṃ vatthayugaṃ adāsiṃ;

    பாதா³னி வந்தி³த்வா ச²மா நிஸீதி³ங், வித்தா சஹங் அஞ்ஜலிகங் அகாஸிங்.

    Pādāni vanditvā chamā nisīdiṃ, vittā cahaṃ añjalikaṃ akāsiṃ.

    709.

    709.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ ச மே கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ, அதே³ஸயி ஸமுத³யது³க்க²னிச்சதங்;

    ‘‘Buddho ca me kañcanasannibhattaco, adesayi samudayadukkhaniccataṃ;

    அஸங்க²தங் து³க்க²னிரோத⁴ஸஸ்ஸதங், மக்³க³ங் அதே³ஸயி யதோ விஜானிஸங்.

    Asaṅkhataṃ dukkhanirodhasassataṃ, maggaṃ adesayi yato vijānisaṃ.

    710.

    710.

    ‘‘அப்பாயுகீ காலகதா ததோ சுதா, உபபன்னா தித³ஸக³ணங் யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Appāyukī kālakatā tato cutā, upapannā tidasagaṇaṃ yasassinī;

    ஸக்கஸ்ஸஹங் அஞ்ஞதரா பஜாபதி, யஸுத்தரா நாம தி³ஸாஸு விஸ்ஸுதா’’தி.

    Sakkassahaṃ aññatarā pajāpati, yasuttarā nāma disāsu vissutā’’ti.

    708-9. தத்த² ச²மாதி பூ⁴மியங். பு⁴ம்மத்தே² ஹி இத³ங் பச்சத்தவசனங். வித்தாதி துட்டா². யதோதி யதோ ஸத்து² ஸாமுக்கங்ஸிகத⁴ம்மதே³ஸனதோ. விஜானிஸந்தி சத்தாரி அரியஸச்சானி படிவிஜ்ஜி²ங்.

    708-9. Tattha chamāti bhūmiyaṃ. Bhummatthe hi idaṃ paccattavacanaṃ. Vittāti tuṭṭhā. Yatoti yato satthu sāmukkaṃsikadhammadesanato. Vijānisanti cattāri ariyasaccāni paṭivijjhiṃ.

    710. அப்பாயுகீதி ‘‘ஈதி³ஸங் நாம உளாரங் புஞ்ஞங் கத்வா ந தயா ஏதஸ்மிங் து³க்க²ப³ஹுலே மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே ஏவங் டா²தப்³ப³’’ந்தி ஸஞ்ஜாதாபி⁴ஸந்தி⁴னா விய பரிக்க²யங் க³தேன கம்முனா அப்பாயுகா ஸமானா. அஞ்ஞதரா பஜாபதீதி ஸோளஸஸஹஸ்ஸானங் மஹேஸீனங் அஞ்ஞதரா. தி³ஸாஸு விஸ்ஸுதாதி த்³வீஸு தே³வலோகேஸு ஸப்³ப³தி³ஸாஸு பாகடா பஞ்ஞாதா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    710.Appāyukīti ‘‘īdisaṃ nāma uḷāraṃ puññaṃ katvā na tayā etasmiṃ dukkhabahule manussattabhāve evaṃ ṭhātabba’’nti sañjātābhisandhinā viya parikkhayaṃ gatena kammunā appāyukā samānā. Aññatarā pajāpatīti soḷasasahassānaṃ mahesīnaṃ aññatarā. Disāsu vissutāti dvīsu devalokesu sabbadisāsu pākaṭā paññātā. Sesaṃ vuttanayameva.

    நாக³விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nāgavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 3. நாக³விமானவத்து² • 3. Nāgavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact