Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. நஜீரதிஸுத்தங்

    6. Najīratisuttaṃ

    76.

    76.

    ‘‘கிங் ஜீரதி கிங் ந ஜீரதி, கிங்ஸு உப்பதோ²தி வுச்சதி;

    ‘‘Kiṃ jīrati kiṃ na jīrati, kiṃsu uppathoti vuccati;

    கிங்ஸு த⁴ம்மானங் பரிபந்தோ², கிங்ஸு ரத்திந்தி³வக்க²யோ;

    Kiṃsu dhammānaṃ paripantho, kiṃsu rattindivakkhayo;

    கிங் மலங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, கிங் ஸினானமனோத³கங்.

    Kiṃ malaṃ brahmacariyassa, kiṃ sinānamanodakaṃ.

    ‘‘கதி லோகஸ்மிங் சி²த்³தா³னி, யத்த² வித்தங் 1 ந திட்ட²தி;

    ‘‘Kati lokasmiṃ chiddāni, yattha vittaṃ 2 na tiṭṭhati;

    ப⁴க³வந்தங் புட்டு²மாக³ம்ம, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.

    Bhagavantaṃ puṭṭhumāgamma, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.

    ‘‘ரூபங் ஜீரதி மச்சானங், நாமகொ³த்தங் ந ஜீரதி;

    ‘‘Rūpaṃ jīrati maccānaṃ, nāmagottaṃ na jīrati;

    ராகோ³ உப்பதோ²தி வுச்சதி.

    Rāgo uppathoti vuccati.

    ‘‘லோபோ⁴ த⁴ம்மானங் பரிபந்தோ², வயோ ரத்திந்தி³வக்க²யோ;

    ‘‘Lobho dhammānaṃ paripantho, vayo rattindivakkhayo;

    இத்தீ² மலங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, எத்தா²யங் ஸஜ்ஜதே பஜா;

    Itthī malaṃ brahmacariyassa, etthāyaṃ sajjate pajā;

    தபோ ச ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச, தங் ஸினானமனோத³கங்.

    Tapo ca brahmacariyañca, taṃ sinānamanodakaṃ.

    ‘‘ச² லோகஸ்மிங் சி²த்³தா³னி, யத்த² வித்தங் ந திட்ட²தி;

    ‘‘Cha lokasmiṃ chiddāni, yattha vittaṃ na tiṭṭhati;

    ஆலஸ்யஞ்ச 3 பமாதோ³ ச, அனுட்டா²னங் அஸங்யமோ;

    Ālasyañca 4 pamādo ca, anuṭṭhānaṃ asaṃyamo;

    நித்³தா³ தந்தீ³ 5 ச தே சி²த்³தே³, ஸப்³ப³ஸோ தங் விவஜ்ஜயே’’தி.

    Niddā tandī 6 ca te chidde, sabbaso taṃ vivajjaye’’ti.







    Footnotes:
    1. சித்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. cittaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ஆலஸ்ஸஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    4. ālassañca (sī. pī.)
    5. தந்தி³ (ஸீ॰)
    6. tandi (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. நஜீரதிஸுத்தவண்ணனா • 6. Najīratisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. நஜீரதிஸுத்தவண்ணனா • 6. Najīratisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact