Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    6. நஜீரதிஸுத்தவண்ணனா

    6. Najīratisuttavaṇṇanā

    76. ச²ட்டே² நாமகொ³த்தங் ந ஜீரதீதி அதீதபு³த்³தா⁴னங் யாவஜ்ஜதி³வஸா நாமகொ³த்தங் கதி²யதி, தஸ்மா ந ஜீரதீதி வுச்சதி. போராணா பன ‘‘அத்³தா⁴னே க³ச்ச²ந்தே ந பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி, ஜீரணஸபா⁴வோ பன ந ஹோதியேவா’’தி வத³ந்தி. ஆலஸ்யந்தி ஆலஸியங், யேன டி²தட்டா²னே டி²தோவ, நிஸின்னட்டா²னே நிஸின்னோவ ஹோதி, தேலேபி உத்தரந்தே டி²திங் ந கரோதி. பமாதோ³தி நித்³தா³ய வா கிலேஸவஸேன வா பமாதோ³. அனுட்டா²னந்தி கம்மஸமயே கம்மகரணவீரியாபா⁴வோ. அஸங்யமோதி ஸீலஸஞ்ஞமாபா⁴வோ விஸ்ஸட்டா²சாரதா. நித்³தா³தி ஸொப்பப³ஹுலதா. தாய க³ச்ச²ந்தோபி டி²தோபி நிஸின்னோபி நித்³தா³யதி, பகே³வ நிபன்னோ. தந்தீ³தி அதிச்சா²தாதி³வஸேன ஆக³ந்துகாலஸியங். தே சி²த்³தே³தி தானி ச² சி²த்³தா³னி விவரானி. ஸப்³ப³ஸோதி ஸப்³பா³காரேன. ந்தி நிபாதமத்தங். விவஜ்ஜயேதி வஜ்ஜெய்ய ஜஹெய்ய. ச²ட்ட²ங்.

    76. Chaṭṭhe nāmagottaṃ na jīratīti atītabuddhānaṃ yāvajjadivasā nāmagottaṃ kathiyati, tasmā na jīratīti vuccati. Porāṇā pana ‘‘addhāne gacchante na paññāyissati, jīraṇasabhāvo pana na hotiyevā’’ti vadanti. Ālasyanti ālasiyaṃ, yena ṭhitaṭṭhāne ṭhitova, nisinnaṭṭhāne nisinnova hoti, telepi uttarante ṭhitiṃ na karoti. Pamādoti niddāya vā kilesavasena vā pamādo. Anuṭṭhānanti kammasamaye kammakaraṇavīriyābhāvo. Asaṃyamoti sīlasaññamābhāvo vissaṭṭhācāratā. Niddāti soppabahulatā. Tāya gacchantopi ṭhitopi nisinnopi niddāyati, pageva nipanno. Tandīti aticchātādivasena āgantukālasiyaṃ. Te chiddeti tāni cha chiddāni vivarāni. Sabbasoti sabbākārena. Tanti nipātamattaṃ. Vivajjayeti vajjeyya jaheyya. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 6. நஜீரதிஸுத்தங் • 6. Najīratisuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. நஜீரதிஸுத்தவண்ணனா • 6. Najīratisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact