Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[49] 9. நக்க²த்தஜாதகவண்ணனா
[49] 9. Nakkhattajātakavaṇṇanā
நக்க²த்தங் பதிமானெந்தந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ஆஜீவகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகங் குலதீ⁴தரங் ஜனபதே³ ஏகோ குலபுத்தோ அத்தனோ புத்தஸ்ஸ வாரெத்வா ‘‘அஸுகதி³வஸே நாம க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி தி³வஸங் ட²பெத்வா தஸ்மிங் தி³வஸே ஸம்பத்தே அத்தனோ குலூபகங் ஆஜீவகங் புச்சி² ‘‘ப⁴ந்தே, அஜ்ஜ மயங் ஏகங் மங்க³லங் கரிஸ்ஸாம, ஸோப⁴னங் நு கோ² நக்க²த்த’’ந்தி. ஸோ ‘‘அயங் மங் பட²மங் அபுச்சி²த்வாவ தி³வஸங் ட²பெத்வா இதா³னி படிபுச்ச²தி, ஹோது, ஸிக்கா²பெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ அஸோப⁴னங் நக்க²த்தங், மா அஜ்ஜ மங்க³லங் கரித்த², ஸசே கரிஸ்ஸத², மஹாவினாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. தஸ்மிங் குலே மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா தங் தி³வஸங் ந க³ச்சி²ங்ஸு. நக³ரவாஸினோ ஸப்³ப³ங் மங்க³லகிரியங் கத்வா தேஸங் அனாக³மனங் தி³ஸ்வா ‘‘தேஹி அஜ்ஜ தி³வஸோ ட²பிதோ, நோ ச கோ² ஆக³தா, அம்ஹாகம்பி ப³ஹு வயகம்மங் கதங், கிங் நோ தேஹி, அம்ஹாகங் தீ⁴தரங் அஞ்ஞஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமா’’தி யதா²கதேனேவ மங்க³லேன தீ⁴தரங் அஞ்ஞஸ்ஸ குலஸ்ஸ அத³ங்ஸு.
Nakkhattaṃpatimānentanti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ ājīvakaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kirekaṃ kuladhītaraṃ janapade eko kulaputto attano puttassa vāretvā ‘‘asukadivase nāma gaṇhissāmī’’ti divasaṃ ṭhapetvā tasmiṃ divase sampatte attano kulūpakaṃ ājīvakaṃ pucchi ‘‘bhante, ajja mayaṃ ekaṃ maṅgalaṃ karissāma, sobhanaṃ nu kho nakkhatta’’nti. So ‘‘ayaṃ maṃ paṭhamaṃ apucchitvāva divasaṃ ṭhapetvā idāni paṭipucchati, hotu, sikkhāpessāmi na’’nti kujjhitvā ‘‘ajja asobhanaṃ nakkhattaṃ, mā ajja maṅgalaṃ karittha, sace karissatha, mahāvināso bhavissatī’’ti āha. Tasmiṃ kule manussā tassa saddahitvā taṃ divasaṃ na gacchiṃsu. Nagaravāsino sabbaṃ maṅgalakiriyaṃ katvā tesaṃ anāgamanaṃ disvā ‘‘tehi ajja divaso ṭhapito, no ca kho āgatā, amhākampi bahu vayakammaṃ kataṃ, kiṃ no tehi, amhākaṃ dhītaraṃ aññassa dassāmā’’ti yathākateneva maṅgalena dhītaraṃ aññassa kulassa adaṃsu.
இதரே புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா ‘‘தே³த² நோ தா³ரிக’’ந்தி ஆஹங்ஸு. அத² நே ஸாவத்தி²வாஸினோ ‘‘ஜனபத³வாஸினோ நாம தும்ஹே க³ஹபதிகா பாபமனுஸ்ஸா தி³வஸங் ட²பெத்வா அவஞ்ஞாய ந ஆக³தா, ஆக³தமக்³கே³னேவ படிக³ச்ச²த² , அம்ஹேஹி அஞ்ஞேஸங் தா³ரிகா தி³ன்னா’’தி பரிபா⁴ஸிங்ஸு. தே தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கலஹங் கத்வா தா³ரிகங் அலபி⁴த்வா யதா²க³தமக்³கே³னேவ க³தா. தேனபி ஆஜீவகேன தேஸங் மனுஸ்ஸானங் மங்க³லந்தராயஸ்ஸ கதபா⁴வோ பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே பாகடோ ஜாதோ. தே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா ‘‘ஆவுஸோ, ஆஜீவகேன குலஸ்ஸ மங்க³லந்தராயோ கதோ’’தி கத²யமானா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². தே ‘‘இமாய நாமா’’தி கத²யிங்ஸு. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஆஜீவகோ தஸ்ஸ குலஸ்ஸ மங்க³லந்தராயங் கரோதி, புப்³பே³பி ஏஸ தேஸங் குஜ்ஜி²த்வா மங்க³லந்தராயங் அகாஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Itare punadivase āgantvā ‘‘detha no dārika’’nti āhaṃsu. Atha ne sāvatthivāsino ‘‘janapadavāsino nāma tumhe gahapatikā pāpamanussā divasaṃ ṭhapetvā avaññāya na āgatā, āgatamaggeneva paṭigacchatha , amhehi aññesaṃ dārikā dinnā’’ti paribhāsiṃsu. Te tehi saddhiṃ kalahaṃ katvā dārikaṃ alabhitvā yathāgatamaggeneva gatā. Tenapi ājīvakena tesaṃ manussānaṃ maṅgalantarāyassa katabhāvo bhikkhūnaṃ antare pākaṭo jāto. Te bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitā ‘‘āvuso, ājīvakena kulassa maṅgalantarāyo kato’’ti kathayamānā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. Te ‘‘imāya nāmā’’ti kathayiṃsu. ‘‘Na, bhikkhave, idāneva ājīvako tassa kulassa maṅgalantarāyaṃ karoti, pubbepi esa tesaṃ kujjhitvā maṅgalantarāyaṃ akāsiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே நக³ரவாஸினோ ஜனபத³வாஸீனங் தீ⁴தரங் வாரெத்வா தி³வஸங் ட²பெத்வா அத்தனோ குலூபகங் ஆஜீவகங் புச்சி²ங்ஸு ‘‘ப⁴ந்தே, அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ஏகா மங்க³லகிரியா, ஸோப⁴னங் நு கோ² நக்க²த்த’’ந்தி. ஸோ ‘‘இமே அத்தனோ ருசியா தி³வஸங் ட²பெத்வா இதா³னி மங் புச்ச²ந்தீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ நேஸங் மங்க³லந்தராயங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘அஜ்ஜ அஸோப⁴னங் நக்க²த்தங், ஸசே கரோத², மஹாவினாஸங் பாபுணிஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. தே தஸ்ஸ ஸத்³த³ஹித்வா ந க³மிங்ஸு. ஜனபத³வாஸினோ தேஸங் அனாக³மனங் ஞத்வா ‘‘தே அஜ்ஜ தி³வஸங் ட²பெத்வாபி ந ஆக³தா, கிங் நோ தேஹி, அஞ்ஞேஸங் தீ⁴தரங் த³ஸ்ஸாமா’’தி அஞ்ஞேஸங் தீ⁴தரங் அத³ங்ஸு. நக³ரவாஸினோ புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா தா³ரிகங் யாசிங்ஸு. ஜனபத³வாஸினோ ‘‘தும்ஹே நக³ரவாஸினோ நாம சி²ன்னஹிரிகா க³ஹபதிகா, தி³வஸங் ட²பெத்வா தா³ரிகங் ந க³ண்ஹித்த², மயங் தும்ஹாகங் அனாக³மனபா⁴வேன அஞ்ஞேஸங் அத³ம்ஹா’’தி. மயங் ஆஜீவகங் படிபுச்சி²த்வா ‘‘‘நக்க²த்தங் ந ஸோப⁴ன’ந்தி நாக³தா, தே³த² நோ தா³ரிக’’ந்தி. ‘‘அம்ஹேஹி தும்ஹாகங் அனாக³மனபா⁴வேன அஞ்ஞேஸங் தி³ன்னா, இதா³னி தி³ன்னதா³ரிகங் கத²ங் புன ஆனெஸ்ஸாமா’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente nagaravāsino janapadavāsīnaṃ dhītaraṃ vāretvā divasaṃ ṭhapetvā attano kulūpakaṃ ājīvakaṃ pucchiṃsu ‘‘bhante, ajja amhākaṃ ekā maṅgalakiriyā, sobhanaṃ nu kho nakkhatta’’nti. So ‘‘ime attano ruciyā divasaṃ ṭhapetvā idāni maṃ pucchantī’’ti kujjhitvā ‘‘ajja nesaṃ maṅgalantarāyaṃ karissāmī’’ti cintetvā ‘‘ajja asobhanaṃ nakkhattaṃ, sace karotha, mahāvināsaṃ pāpuṇissathā’’ti āha. Te tassa saddahitvā na gamiṃsu. Janapadavāsino tesaṃ anāgamanaṃ ñatvā ‘‘te ajja divasaṃ ṭhapetvāpi na āgatā, kiṃ no tehi, aññesaṃ dhītaraṃ dassāmā’’ti aññesaṃ dhītaraṃ adaṃsu. Nagaravāsino punadivase āgantvā dārikaṃ yāciṃsu. Janapadavāsino ‘‘tumhe nagaravāsino nāma chinnahirikā gahapatikā, divasaṃ ṭhapetvā dārikaṃ na gaṇhittha, mayaṃ tumhākaṃ anāgamanabhāvena aññesaṃ adamhā’’ti. Mayaṃ ājīvakaṃ paṭipucchitvā ‘‘‘nakkhattaṃ na sobhana’nti nāgatā, detha no dārika’’nti. ‘‘Amhehi tumhākaṃ anāgamanabhāvena aññesaṃ dinnā, idāni dinnadārikaṃ kathaṃ puna ānessāmā’’ti.
ஏவங் தேஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கரொந்தேஸு ஏகோ நக³ரவாஸீ பண்டி³தபுரிஸோ ஏகேன கம்மேன ஜனபத³ங் க³தோ தேஸங் நக³ரவாஸீனங் ‘‘மயங் ஆஜீவகங் புச்சி²த்வா நக்க²த்தஸ்ஸ அஸோப⁴னபா⁴வேன நாக³தா’’தி கதெ²ந்தானங் ஸுத்வா ‘‘நக்க²த்தேன கோ அத்தோ², நனு தா³ரிகாய லத்³த⁴பா⁴வோவ நக்க²த்த’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ tesu aññamaññaṃ kalahaṃ karontesu eko nagaravāsī paṇḍitapuriso ekena kammena janapadaṃ gato tesaṃ nagaravāsīnaṃ ‘‘mayaṃ ājīvakaṃ pucchitvā nakkhattassa asobhanabhāvena nāgatā’’ti kathentānaṃ sutvā ‘‘nakkhattena ko attho, nanu dārikāya laddhabhāvova nakkhatta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
49.
49.
‘‘நக்க²த்தங் பதிமானெந்தங், அத்தோ² பா³லங் உபச்சகா³;
‘‘Nakkhattaṃ patimānentaṃ, attho bālaṃ upaccagā;
அத்தோ² அத்த²ஸ்ஸ நக்க²த்தங், கிங் கரிஸ்ஸந்தி தாரகா’’தி.
Attho atthassa nakkhattaṃ, kiṃ karissanti tārakā’’ti.
தத்த² பதிமானெந்தந்தி ஓலோகெந்தங், ‘‘இதா³னி நக்க²த்தங் ப⁴விஸ்ஸதி, இதா³னி நக்க²த்தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆக³மயமானங். அத்தோ² பா³லங் உபச்சகா³தி ஏதங் நக³ரவாஸிகங் பா³லங் தா³ரிகாபடிலாப⁴ஸங்கா²தோ அத்தோ² அதிக்கந்தோ. அத்தோ² அத்த²ஸ்ஸ நக்க²த்தந்தி யங் அத்த²ங் பரியேஸந்தோ சரதி, ஸோ படிலத்³தோ⁴ அத்தோ²வ அத்த²ஸ்ஸ நக்க²த்தங் நாம. கிங் கரிஸ்ஸந்தி தாரகாதி இதரே பன ஆகாஸே தாரகா கிங் கரிஸ்ஸந்தி, கதரங் அத்த²ங் ஸாதெ⁴ஸ்ஸந்தீதி அத்தோ². நக³ரவாஸினோ கலஹங் கத்வா தா³ரிகங் அலபி⁴த்வாவ அக³மங்ஸு.
Tattha patimānentanti olokentaṃ, ‘‘idāni nakkhattaṃ bhavissati, idāni nakkhattaṃ bhavissatī’’ti āgamayamānaṃ. Attho bālaṃ upaccagāti etaṃ nagaravāsikaṃ bālaṃ dārikāpaṭilābhasaṅkhāto attho atikkanto. Attho atthassa nakkhattanti yaṃ atthaṃ pariyesanto carati, so paṭiladdho atthova atthassa nakkhattaṃ nāma. Kiṃ karissanti tārakāti itare pana ākāse tārakā kiṃ karissanti, kataraṃ atthaṃ sādhessantīti attho. Nagaravāsino kalahaṃ katvā dārikaṃ alabhitvāva agamaṃsu.
ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஏஸ ஆஜீவகோ இதா³னேவ குலஸ்ஸ மங்க³லந்தராயங் கரோதி, புப்³பே³பி அகாஸியேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஆஜீவகோ ஏதரஹி ஆஜீவகோவ அஹோஸி, தானிபி குலானி ஏதரஹி குலானியேவ, கா³த²ங் வத்வா டி²தோ பண்டி³தபுரிஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā ‘‘na, bhikkhave, esa ājīvako idāneva kulassa maṅgalantarāyaṃ karoti, pubbepi akāsiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ājīvako etarahi ājīvakova ahosi, tānipi kulāni etarahi kulāniyeva, gāthaṃ vatvā ṭhito paṇḍitapuriso pana ahameva ahosi’’nti.
நக்க²த்தஜாதகவண்ணனா நவமா.
Nakkhattajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 49. நக்க²த்தஜாதகங் • 49. Nakkhattajātakaṃ