Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi |
6. நாமரூபஏகத்தனானத்தபஞ்ஹோ
6. Nāmarūpaekattanānattapañho
6. ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கோ படிஸந்த³ஹதீ’’தி? தே²ரோ ஆஹ ‘‘நாமரூபங் கோ², மஹாராஜ, படிஸந்த³ஹதீ’’தி. ‘‘கிங் இமங் யேவ நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதீ’’தி? ‘‘ந கோ², மஹாராஜ, இமங் யேவ நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதி, இமினா பன, மஹாராஜ, நாமரூபேன கம்மங் கரோதி ஸோப⁴னங் வா பாபகங் வா, தேன கம்மேன அஞ்ஞங் நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதீ’’தி. ‘‘யதி³, ப⁴ந்தே, ந இமங் யேவ நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதி, நனு ஸோ முத்தோ ப⁴விஸ்ஸதி பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி? தே²ரோ ஆஹ ‘‘யதி³ ந படிஸந்த³ஹெய்ய, முத்தோ ப⁴வெய்ய பாபகேஹி கம்மேஹி. யஸ்மா ச கோ², மஹாராஜ, படிஸந்த³ஹதி, தஸ்மா ந முத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
6. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, ko paṭisandahatī’’ti? Thero āha ‘‘nāmarūpaṃ kho, mahārāja, paṭisandahatī’’ti. ‘‘Kiṃ imaṃ yeva nāmarūpaṃ paṭisandahatī’’ti? ‘‘Na kho, mahārāja, imaṃ yeva nāmarūpaṃ paṭisandahati, iminā pana, mahārāja, nāmarūpena kammaṃ karoti sobhanaṃ vā pāpakaṃ vā, tena kammena aññaṃ nāmarūpaṃ paṭisandahatī’’ti. ‘‘Yadi, bhante, na imaṃ yeva nāmarūpaṃ paṭisandahati, nanu so mutto bhavissati pāpakehi kammehī’’ti? Thero āha ‘‘yadi na paṭisandaheyya, mutto bhaveyya pāpakehi kammehi. Yasmā ca kho, mahārāja, paṭisandahati, tasmā na mutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ அம்ப³ங் அவஹரெய்ய, தமேனங் அம்ப³ஸாமிகோ க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெய்ய ‘இமினா தே³வ புரிஸேன மய்ஹங் அம்பா³ அவஹடா’தி, ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘நாஹங், தே³வ, இமஸ்ஸ அம்பே³ அவஹராமி, அஞ்ஞே தே அம்பா³, யே இமினா ரோபிதா, அஞ்ஞே தே அம்பா³, யே மயா அவஹடா, நாஹங் த³ண்ட³ப்பத்தோ’தி. கிங் நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, புரிஸோ த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி. ‘‘கேன காரணேனா’’தி? ‘‘கிஞ்சாபி ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய, புரிமங், ப⁴ந்தே, அம்ப³ங் அப்பச்சக்கா²ய பச்சி²மேன அம்பே³ன ஸோ புரிஸோ த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, இமினா நாமரூபேன கம்மங் கரோதி ஸோப⁴னங் வா பாபகங் வா, தேன கம்மேன அஞ்ஞங் நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதி, தஸ்மா ந முத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso aññatarassa purisassa ambaṃ avahareyya, tamenaṃ ambasāmiko gahetvā rañño dasseyya ‘iminā deva purisena mayhaṃ ambā avahaṭā’ti, so evaṃ vadeyya ‘nāhaṃ, deva, imassa ambe avaharāmi, aññe te ambā, ye iminā ropitā, aññe te ambā, ye mayā avahaṭā, nāhaṃ daṇḍappatto’ti. Kiṃ nu kho so, mahārāja, puriso daṇḍappatto bhaveyyā’’ti? ‘‘Āma, bhante, daṇḍappatto bhaveyyā’’ti. ‘‘Kena kāraṇenā’’ti? ‘‘Kiñcāpi so evaṃ vadeyya, purimaṃ, bhante, ambaṃ appaccakkhāya pacchimena ambena so puriso daṇḍappatto bhaveyyā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, iminā nāmarūpena kammaṃ karoti sobhanaṃ vā pāpakaṃ vā, tena kammena aññaṃ nāmarūpaṃ paṭisandahati, tasmā na mutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘பி⁴ய்யோ ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸாலிங் அவஹரெய்ய…பே॰… உச்சு²ங் அவஹரெய்ய…பே॰… யதா² மஹாராஜ கோசி புரிஸோ ஹேமந்தகாலே அக்³கி³ங் ஜாலெத்வா விஸிப்³பெ³த்வா 1 அவிஜ்ஜா²பெத்வா பக்கமெய்ய, அத² கோ² ஸோ அக்³கி³ அஞ்ஞதரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ கெ²த்தங் ட³ஹெய்ய 2, தமேனங் கெ²த்தஸாமிகோ க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெய்ய ‘இமினா, தே³வ, புரிஸேன மய்ஹங் கெ²த்தங் த³ட்³ட⁴’ந்தி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘நாஹங், தே³வ, இமஸ்ஸ கெ²த்தங் ஜா²பேமி, அஞ்ஞோ ஸோ அக்³கி³, யோ மயா அவிஜ்ஜா²பிதோ, அஞ்ஞோ ஸோ அக்³கி³, யேனிமஸ்ஸ கெ²த்தங் த³ட்³ட⁴ங், நாஹங் த³ண்ட³ப்பத்தோ’தி. கிங் நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, புரிஸோ த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி. ‘‘கேன காரணேனா’’தி? ‘‘கிஞ்சாபி ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய, புரிமங், ப⁴ந்தே, அக்³கி³ங் அப்பச்சக்கா²ய பச்சி²மேன அக்³கி³னா ஸோ புரிஸோ த³ண்ட³ப்பத்தோ ப⁴வெய்யா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, இமினா நாமரூபேன கம்மங் கரோதி ஸோப⁴னங் வா பாபகங் வா, தேன கம்மேன அஞ்ஞங் நாமரூபங் படிஸந்த³ஹதி, தஸ்மா ந முத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso aññatarassa purisassa sāliṃ avahareyya…pe… ucchuṃ avahareyya…pe… yathā mahārāja koci puriso hemantakāle aggiṃ jāletvā visibbetvā 3 avijjhāpetvā pakkameyya, atha kho so aggi aññatarassa purisassa khettaṃ ḍaheyya 4, tamenaṃ khettasāmiko gahetvā rañño dasseyya ‘iminā, deva, purisena mayhaṃ khettaṃ daḍḍha’nti. So evaṃ vadeyya ‘nāhaṃ, deva, imassa khettaṃ jhāpemi, añño so aggi, yo mayā avijjhāpito, añño so aggi, yenimassa khettaṃ daḍḍhaṃ, nāhaṃ daṇḍappatto’ti. Kiṃ nu kho so, mahārāja, puriso daṇḍappatto bhaveyyā’’ti? ‘‘Āma, bhante, daṇḍappatto bhaveyyā’’ti. ‘‘Kena kāraṇenā’’ti? ‘‘Kiñcāpi so evaṃ vadeyya, purimaṃ, bhante, aggiṃ appaccakkhāya pacchimena agginā so puriso daṇḍappatto bhaveyyā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, iminā nāmarūpena kammaṃ karoti sobhanaṃ vā pāpakaṃ vā, tena kammena aññaṃ nāmarūpaṃ paṭisandahati, tasmā na mutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘பி⁴ய்யோ ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ பதீ³பங் ஆதா³ய பாஸாத³ங் அபி⁴ரூஹித்வா பு⁴ஞ்ஜெய்ய, பதீ³போ ஜா²யமானோ திணங் ஜா²பெய்ய, திணங் ஜா²யமானங் க⁴ரங் ஜா²பெய்ய, க⁴ரங் ஜா²யமானங் கா³மங் ஜா²பெய்ய, கா³மஜனோ தங் புரிஸங் க³ஹெத்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘கிஸ்ஸ த்வங், போ⁴ புரிஸ, கா³மங் ஜா²பேஸீ’தி, ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘நாஹங், போ⁴, கா³மங் ஜா²பேமி, அஞ்ஞோ ஸோ பதீ³பக்³கி³, யஸ்ஸாஹங் ஆலோகேன பு⁴ஞ்ஜிங், அஞ்ஞோ ஸோ அக்³கி³, யேன கா³மோ ஜா²பிதோ’தி, தே விவத³மானா தவ ஸந்திகே ஆக³ச்செ²ய்யுங், கஸ்ஸ த்வங், மஹாராஜ, அட்டங் 5 தா⁴ரெய்யாஸீ’’தி? ‘‘கா³மஜனஸ்ஸ ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி? ‘‘கிஞ்சாபி ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய, அபி ச ததோ ஏவ ஸோ அக்³கி³ நிப்³ப³த்தோ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கிஞ்சாபி அஞ்ஞங் மாரணந்திகங் நாமரூபங், அஞ்ஞங் படிஸந்தி⁴ஸ்மிங் நாமரூபங், அபி ச ததோ யேவ தங் நிப்³ப³த்தங், தஸ்மா ந முத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso padīpaṃ ādāya pāsādaṃ abhirūhitvā bhuñjeyya, padīpo jhāyamāno tiṇaṃ jhāpeyya, tiṇaṃ jhāyamānaṃ gharaṃ jhāpeyya, gharaṃ jhāyamānaṃ gāmaṃ jhāpeyya, gāmajano taṃ purisaṃ gahetvā evaṃ vadeyya ‘kissa tvaṃ, bho purisa, gāmaṃ jhāpesī’ti, so evaṃ vadeyya ‘nāhaṃ, bho, gāmaṃ jhāpemi, añño so padīpaggi, yassāhaṃ ālokena bhuñjiṃ, añño so aggi, yena gāmo jhāpito’ti, te vivadamānā tava santike āgaccheyyuṃ, kassa tvaṃ, mahārāja, aṭṭaṃ 6 dhāreyyāsī’’ti? ‘‘Gāmajanassa bhante’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti? ‘‘Kiñcāpi so evaṃ vadeyya, api ca tato eva so aggi nibbatto’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, kiñcāpi aññaṃ māraṇantikaṃ nāmarūpaṃ, aññaṃ paṭisandhismiṃ nāmarūpaṃ, api ca tato yeva taṃ nibbattaṃ, tasmā na mutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘பி⁴ய்யோ ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ த³ஹரிங் தா³ரிகங் வாரெத்வா ஸுங்கங் த³த்வா பக்கமெய்ய. ஸா அபரேன ஸமயேன மஹதீ அஸ்ஸ வயப்பத்தா, ததோ அஞ்ஞோ புரிஸோ ஸுங்கங் த³த்வா விவாஹங் கரெய்ய, இதரோ ஆக³ந்த்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘கிஸ்ஸ பன மே த்வங், அம்போ⁴ புரிஸ, ப⁴ரியங் நேஸீ’தி? ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘நாஹங் தவ ப⁴ரியங் நேமி, அஞ்ஞா ஸா தா³ரிகா த³ஹரீ தருணீ, யா தயா வாரிதா ச தி³ன்னஸுங்கா ச, அஞ்ஞாயங் தா³ரிகா மஹதீ வயப்பத்தா மயா வாரிதா ச தி³ன்னஸுங்கா சா’தி, தே விவத³மானா தவ ஸந்திகே ஆக³ச்செ²ய்யுங். கஸ்ஸ த்வங், மஹாராஜ, அட்டங் தா⁴ரெய்யாஸீ’’தி? ‘‘புரிமஸ்ஸ ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி? ‘‘கிஞ்சாபி ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய, அபி ச ததோ யேவ ஸா மஹதீ நிப்³ப³த்தா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கிஞ்சாபி அஞ்ஞங் மாரணந்திகங் நாமரூபங், அஞ்ஞங் படிஸந்தி⁴ஸ்மிங் நாமரூபங், அபி ச ததோ யேவ தங் நிப்³ப³த்தங், தஸ்மா நபரிமுத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso dahariṃ dārikaṃ vāretvā suṅkaṃ datvā pakkameyya. Sā aparena samayena mahatī assa vayappattā, tato añño puriso suṅkaṃ datvā vivāhaṃ kareyya, itaro āgantvā evaṃ vadeyya ‘kissa pana me tvaṃ, ambho purisa, bhariyaṃ nesī’ti? So evaṃ vadeyya ‘nāhaṃ tava bhariyaṃ nemi, aññā sā dārikā daharī taruṇī, yā tayā vāritā ca dinnasuṅkā ca, aññāyaṃ dārikā mahatī vayappattā mayā vāritā ca dinnasuṅkā cā’ti, te vivadamānā tava santike āgaccheyyuṃ. Kassa tvaṃ, mahārāja, aṭṭaṃ dhāreyyāsī’’ti? ‘‘Purimassa bhante’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti? ‘‘Kiñcāpi so evaṃ vadeyya, api ca tato yeva sā mahatī nibbattā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, kiñcāpi aññaṃ māraṇantikaṃ nāmarūpaṃ, aññaṃ paṭisandhismiṃ nāmarūpaṃ, api ca tato yeva taṃ nibbattaṃ, tasmā naparimutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘பி⁴ய்யோ ஓபம்மங் கரோஹீ’’தி. ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோசிதே³வ புரிஸோ கோ³பாலகஸ்ஸ ஹத்த²தோ கீ²ரக⁴டங் கிணித்வா தஸ்ஸேவ ஹத்தே² நிக்கி²பித்வா பக்கமெய்ய ‘ஸ்வே க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’தி, தங் அபரஜ்ஜு த³தி⁴ ஸம்பஜ்ஜெய்ய. ஸோ ஆக³ந்த்வா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘தே³ஹி மே கீ²ரக⁴ட’ந்தி. ஸோ த³தி⁴ங் த³ஸ்ஸெய்ய. இதரோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘நாஹங் தவ ஹத்த²தோ த³தி⁴ங் கிணாமி, தே³ஹி மே கீ²ரக⁴ட’ந்தி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய ‘அஜானதோ தே கீ²ரங் த³தி⁴பூ⁴த’ந்தி தே விவத³மானா தவ ஸந்திகே ஆக³ச்செ²ய்யுங், கஸ்ஸ த்வங் மஹாராஜ, அட்டங் தா⁴ரெய்யாஸீ’’தி? ‘‘கோ³பாலகஸ்ஸ ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி? ‘‘கிஞ்சாபி ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய, அபி ச ததோ யேவ தங் நிப்³ப³த்த’’ந்தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கிஞ்சாபி அஞ்ஞங் மாரணந்திகங் நாமரூபங், அஞ்ஞங் படிஸந்தி⁴ஸ்மிங் நாமரூபங், அபி ச ததோ யேவ தங் நிப்³ப³த்தங், தஸ்மா ந பரிமுத்தோ பாபகேஹி கம்மேஹீ’’தி.
‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso gopālakassa hatthato khīraghaṭaṃ kiṇitvā tasseva hatthe nikkhipitvā pakkameyya ‘sve gahetvā gamissāmī’ti, taṃ aparajju dadhi sampajjeyya. So āgantvā evaṃ vadeyya ‘dehi me khīraghaṭa’nti. So dadhiṃ dasseyya. Itaro evaṃ vadeyya ‘nāhaṃ tava hatthato dadhiṃ kiṇāmi, dehi me khīraghaṭa’nti. So evaṃ vadeyya ‘ajānato te khīraṃ dadhibhūta’nti te vivadamānā tava santike āgaccheyyuṃ, kassa tvaṃ mahārāja, aṭṭaṃ dhāreyyāsī’’ti? ‘‘Gopālakassa bhante’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti? ‘‘Kiñcāpi so evaṃ vadeyya, api ca tato yeva taṃ nibbatta’’nti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, kiñcāpi aññaṃ māraṇantikaṃ nāmarūpaṃ, aññaṃ paṭisandhismiṃ nāmarūpaṃ, api ca tato yeva taṃ nibbattaṃ, tasmā na parimutto pāpakehi kammehī’’ti.
‘‘கல்லோஸி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேனா’’தி.
‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.
நாமரூபஏகத்தனானத்தபஞ்ஹோ ச²ட்டோ².
Nāmarūpaekattanānattapañho chaṭṭho.
Footnotes: