Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [97] 7. நாமஸித்³தி⁴ஜாதகவண்ணனா

    [97] 7. Nāmasiddhijātakavaṇṇanā

    ஜீவகஞ்ச மதங் தி³ஸ்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் நாமஸித்³தி⁴கங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர குலபுத்தோ நாமேன பாபகோ நாம. ஸோ ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜிதோ பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘ஏஹாவுஸோ, பாபக, திட்டா²வுஸோ, பாபகா’’தி வுச்சமானோ சிந்தேஸி ‘‘லோகே பாபகங் நாம லாமகங் காளகண்ணிபூ⁴தங் வுச்சதி, அஞ்ஞங் மங்க³லபடிஸங்யுத்தங் நாமங் ஆஹராபெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஆசரியுபஜ்ஜா²யே உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் நாமங் அவமங்க³லங், அஞ்ஞங் மே நாமங் கரோதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் தே ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, நாமங் நாம பண்ணத்திமத்தங், நாமேன காசி அத்த²ஸித்³தி⁴ நாம நத்தி², அத்தனோ நாமேனேவ ஸந்துட்டோ² ஹோஹீ’’தி. ஸோ புனப்புனங் யாசியேவ. தஸ்ஸாயங் நாமஸித்³தி⁴கபா⁴வோ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ கிர பி⁴க்கு² நாமஸித்³தி⁴கோ மங்க³லங் நாமங் ஆஹராபேதீ’’தி. அத² ஸத்தா² த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸோ இதா³னேவ, புப்³பே³பி நாமஸித்³தி⁴கோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Jīvakañcamataṃ disvāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ nāmasiddhikaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Eko kira kulaputto nāmena pāpako nāma. So sāsane uraṃ datvā pabbajito bhikkhūhi ‘‘ehāvuso, pāpaka, tiṭṭhāvuso, pāpakā’’ti vuccamāno cintesi ‘‘loke pāpakaṃ nāma lāmakaṃ kāḷakaṇṇibhūtaṃ vuccati, aññaṃ maṅgalapaṭisaṃyuttaṃ nāmaṃ āharāpessāmī’’ti. So ācariyupajjhāye upasaṅkamitvā ‘‘bhante, mayhaṃ nāmaṃ avamaṅgalaṃ, aññaṃ me nāmaṃ karothā’’ti āha. Atha naṃ te evamāhaṃsu – ‘‘āvuso, nāmaṃ nāma paṇṇattimattaṃ, nāmena kāci atthasiddhi nāma natthi, attano nāmeneva santuṭṭho hohī’’ti. So punappunaṃ yāciyeva. Tassāyaṃ nāmasiddhikabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko kira bhikkhu nāmasiddhiko maṅgalaṃ nāmaṃ āharāpetī’’ti. Atha satthā dhammasabhaṃ āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, so idāneva, pubbepi nāmasiddhikoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே தக்கஸிலாயங் போ³தி⁴ஸத்தோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி மந்தே வாசேஸி. தஸ்ஸேகோ மாணவோ பாபகோ நாம நாமேன. ஸோ ‘‘ஏஹி, பாபக, யாஹி, பாபகா’’தி வுச்சமானோ சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் நாமங் அவமங்க³லங், அஞ்ஞங் நாமங் ஆஹராபெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஆசரியங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஆசரிய, மய்ஹங் நாமங் அவமங்க³லங், அஞ்ஞங் மே நாமங் கரோதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் ஆசரியோ அவோச ‘‘க³ச்ச², தாத, ஜனபத³சாரிகங் சரித்வா அத்தனோ அபி⁴ருசிதங் ஏகங் மங்க³லனாமங் க³ஹெத்வா ஏஹி, ஆக³தஸ்ஸ தே நாமங் பரிவத்தெத்வா அஞ்ஞங் நாமங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி பாதெ²ய்யங் க³ஹெத்வா நிக்க²ந்தோ கா³மேன கா³மங் சரந்தோ ஏகங் நக³ரங் பாபுணி. தத்த² சேகோ புரிஸோ காலகதோ ஜீவகோ நாம நாமேன. ஸோ தங் ஞாதிஜனேன ஆளாஹனங் நீயமானங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நாமகோ ஏஸ புரிஸோ’’தி புச்சி². ‘‘ஜீவகோ நாமேஸோ’’தி. ‘‘ஜீவகோபி மரதீ’’தி? ‘‘ஜீவகோபி மரதி, அஜீவகோபி மரதி, நாமங் நாம பண்ணத்திமத்தங், த்வங் பா³லோ மஞ்ஞே’’தி. ஸோ தங் கத²ங் ஸுத்வா நாமே மஜ்ஜ²த்தோ ஹுத்வா அந்தோனக³ரங் பாவிஸி.

    Atīte takkasilāyaṃ bodhisatto disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni mante vācesi. Tasseko māṇavo pāpako nāma nāmena. So ‘‘ehi, pāpaka, yāhi, pāpakā’’ti vuccamāno cintesi ‘‘mayhaṃ nāmaṃ avamaṅgalaṃ, aññaṃ nāmaṃ āharāpessāmī’’ti. So ācariyaṃ upasaṅkamitvā ‘‘ācariya, mayhaṃ nāmaṃ avamaṅgalaṃ, aññaṃ me nāmaṃ karothā’’ti āha. Atha naṃ ācariyo avoca ‘‘gaccha, tāta, janapadacārikaṃ caritvā attano abhirucitaṃ ekaṃ maṅgalanāmaṃ gahetvā ehi, āgatassa te nāmaṃ parivattetvā aññaṃ nāmaṃ karissāmī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti pātheyyaṃ gahetvā nikkhanto gāmena gāmaṃ caranto ekaṃ nagaraṃ pāpuṇi. Tattha ceko puriso kālakato jīvako nāma nāmena. So taṃ ñātijanena āḷāhanaṃ nīyamānaṃ disvā ‘‘kiṃ nāmako esa puriso’’ti pucchi. ‘‘Jīvako nāmeso’’ti. ‘‘Jīvakopi maratī’’ti? ‘‘Jīvakopi marati, ajīvakopi marati, nāmaṃ nāma paṇṇattimattaṃ, tvaṃ bālo maññe’’ti. So taṃ kathaṃ sutvā nāme majjhatto hutvā antonagaraṃ pāvisi.

    அதே²கங் தா³ஸிங் ப⁴திங் அத³த³மானங் ஸாமிகா த்³வாரே நிஸீதா³பெத்வா ரஜ்ஜுயா பஹரந்தி, தஸ்ஸா ச ‘‘த⁴னபாலீ’’தி நாமங் ஹோதி. ஸோ அந்தரவீதி²யா க³ச்ச²ந்தோ தங் போதி²யமானங் தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா இமங் போதே²தா²’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴திங் தா³துங் ந ஸக்கோதீ’’தி. ‘‘கிங் பனஸ்ஸா நாம’’ந்தி? ‘‘த⁴னபாலீ நாமா’’தி. நாமேன த⁴னபாலீ ஸமானாபி ப⁴திமத்தங் தா³துங் ந ஸக்கோதீதி த⁴னபாலியோபி அத⁴னபாலியோபி து³க்³க³தா ஹொந்தி, நாமங் நாம பண்ணத்திமத்தங், த்வங் பா³லோ மஞ்ஞேதி. ஸோ நாமே மஜ்ஜ²த்ததரோ ஹுத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம மக்³க³ங் படிபன்னோ அந்தராமக்³கே³ மக்³க³மூள்ஹபுரிஸங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்போ⁴ கிங் கரொந்தோ விசரஸீ’’தி புச்சி². ‘‘மக்³க³மூள்ஹொம்ஹி, ஸாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன தே நாம’’ந்தி? ‘‘பந்த²கோ நாமா’’தி. ‘‘பந்த²கோபி மக்³க³மூள்ஹோ ஹோதீ’’தி? ‘‘பந்த²கோபி அபந்த²கோபி மக்³க³மூள்ஹோ ஹோதி, நாமங் நாம பண்ணத்திமத்தங் த்வங் பன பா³லோ மஞ்ஞேதி’’. ஸோ நாமே அதிமஜ்ஜ²த்தோ ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங், தாத, நாமங் ரோசெத்வா ஆக³தோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ஆசரிய, ஜீவகாபி நாம மரந்தி அஜீவகாபி, த⁴னபாலியோபி து³க்³க³தா ஹொந்தி அத⁴னபாலியோபி, பந்த²காபி மக்³க³மூள்ஹா ஹொந்தி அபந்த²காபி, நாமங் நாம பண்ணத்திமத்தங், நாமேன ஸித்³தி⁴ நத்தி², கம்மேனேவ ஸித்³தி⁴. அலங் மய்ஹங் அஞ்ஞேன நாமேன, ததே³வ மே நாமங் ஹோதூ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ தேன தி³ட்ட²ஞ்ச கதஞ்ச ஸங்ஸந்தெ³த்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Athekaṃ dāsiṃ bhatiṃ adadamānaṃ sāmikā dvāre nisīdāpetvā rajjuyā paharanti, tassā ca ‘‘dhanapālī’’ti nāmaṃ hoti. So antaravīthiyā gacchanto taṃ pothiyamānaṃ disvā ‘‘kasmā imaṃ pothethā’’ti pucchi. ‘‘Bhatiṃ dātuṃ na sakkotī’’ti. ‘‘Kiṃ panassā nāma’’nti? ‘‘Dhanapālī nāmā’’ti. Nāmena dhanapālī samānāpi bhatimattaṃ dātuṃ na sakkotīti dhanapāliyopi adhanapāliyopi duggatā honti, nāmaṃ nāma paṇṇattimattaṃ, tvaṃ bālo maññeti. So nāme majjhattataro hutvā nagarā nikkhamma maggaṃ paṭipanno antarāmagge maggamūḷhapurisaṃ disvā ‘‘ambho kiṃ karonto vicarasī’’ti pucchi. ‘‘Maggamūḷhomhi, sāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana te nāma’’nti? ‘‘Panthako nāmā’’ti. ‘‘Panthakopi maggamūḷho hotī’’ti? ‘‘Panthakopi apanthakopi maggamūḷho hoti, nāmaṃ nāma paṇṇattimattaṃ tvaṃ pana bālo maññeti’’. So nāme atimajjhatto hutvā bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ, tāta, nāmaṃ rocetvā āgatosī’’ti vutte ‘‘ācariya, jīvakāpi nāma maranti ajīvakāpi, dhanapāliyopi duggatā honti adhanapāliyopi, panthakāpi maggamūḷhā honti apanthakāpi, nāmaṃ nāma paṇṇattimattaṃ, nāmena siddhi natthi, kammeneva siddhi. Alaṃ mayhaṃ aññena nāmena, tadeva me nāmaṃ hotū’’ti āha. Bodhisatto tena diṭṭhañca katañca saṃsandetvā imaṃ gāthamāha –

    97.

    97.

    ‘‘ஜீவகஞ்ச மதங் தி³ஸ்வா, த⁴னபாலிஞ்ச து³க்³க³தங்;

    ‘‘Jīvakañca mataṃ disvā, dhanapāliñca duggataṃ;

    பந்த²கஞ்ச வனே மூள்ஹங், பாபகோ புனராக³தோ’’தி.

    Panthakañca vane mūḷhaṃ, pāpako punarāgato’’ti.

    தத்த² புனராக³தோதி இமானி தீணி காரணானி தி³ஸ்வா புன ஆக³தோ, ர-காரோ ஸந்தி⁴வஸேன வுத்தோ.

    Tattha punarāgatoti imāni tīṇi kāraṇāni disvā puna āgato, ra-kāro sandhivasena vutto.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ நாமஸித்³தி⁴கோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ நாமஸித்³தி⁴கோ இதா³னிபி நாமஸித்³தி⁴கோயேவ, ஆசரியபரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa nāmasiddhikoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā nāmasiddhiko idānipi nāmasiddhikoyeva, ācariyaparisā buddhaparisā, ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    நாமஸித்³தி⁴ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Nāmasiddhijātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 97. நாமஸித்³தி⁴ஜாதகங் • 97. Nāmasiddhijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact