Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
20. வீஸதிமவக்³கோ³
20. Vīsatimavaggo
(195) 2. ஞாணகதா²
(195) 2. Ñāṇakathā
863. நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாணந்தி? ஆமந்தா. நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ பஞ்ஞா பஜானநா விசயோ பவிசயோ த⁴ம்மவிசயோ ஸல்லக்க²ணா உபலக்க²ணா பச்சுபலக்க²ணாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு அத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ பஞ்ஞா பஜானநா விசயோ…பே॰… பச்சுபலக்க²ணாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ பஞ்ஞா பஜானநா விசயோ…பே॰… பச்சுபலக்க²ணா, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாண’’ந்தி.
863. Natthi puthujjanassa ñāṇanti? Āmantā. Natthi puthujjanassa paññā pajānanā vicayo pavicayo dhammavicayo sallakkhaṇā upalakkhaṇā paccupalakkhaṇāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu atthi puthujjanassa paññā pajānanā vicayo…pe… paccupalakkhaṇāti? Āmantā. Hañci atthi puthujjanassa paññā pajānanā vicayo…pe… paccupalakkhaṇā, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi puthujjanassa ñāṇa’’nti.
864. நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாணந்தி? ஆமந்தா. புது²ஜ்ஜனோ பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி புது²ஜ்ஜனோ பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாண’’ந்தி.
864. Natthi puthujjanassa ñāṇanti? Āmantā. Puthujjano paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjeyyāti? Āmantā. Hañci puthujjano paṭhamaṃ jhānaṃ samāpajjeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi puthujjanassa ñāṇa’’nti.
புது²ஜ்ஜனோ து³தியங் ஜா²னங்…பே॰… ததியங் ஜா²னங்…பே॰… சதுத்த²ங் ஜா²னங்…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய, விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபஜ்ஜெய்ய, புது²ஜ்ஜனோ தா³னங் த³தெ³ய்ய …பே॰… சீவரங் த³தெ³ய்ய, பிண்ட³பாதங் த³தெ³ய்ய, ஸேனாஸனங் த³தெ³ய்ய, கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³தெ³ய்யாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி புது²ஜ்ஜனோ கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³தெ³ய்ய, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – நத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாண’’ந்தி.
Puthujjano dutiyaṃ jhānaṃ…pe… tatiyaṃ jhānaṃ…pe… catutthaṃ jhānaṃ…pe… ākāsānañcāyatanaṃ samāpajjeyya, viññāṇañcāyatanaṃ ākiñcaññāyatanaṃ nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpajjeyya, puthujjano dānaṃ dadeyya …pe… cīvaraṃ dadeyya, piṇḍapātaṃ dadeyya, senāsanaṃ dadeyya, gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadeyyāti? Āmantā. Hañci puthujjano gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadeyya, no ca vata re vattabbe – natthi puthujjanassa ñāṇa’’nti.
865. அத்தி² புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ஞாணந்தி? ஆமந்தா. புது²ஜ்ஜனோ தேன ஞாணேன து³க்க²ங் பரிஜானாதி , ஸமுத³யங் பஜஹதி, நிரோத⁴ங் ஸச்சி²கரோதி, மக்³க³ங் பா⁴வேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
865. Atthi puthujjanassa ñāṇanti? Āmantā. Puthujjano tena ñāṇena dukkhaṃ parijānāti , samudayaṃ pajahati, nirodhaṃ sacchikaroti, maggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ஞாணகதா² நிட்டி²தா.
Ñāṇakathā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. ஞாணகதா²வண்ணனா • 2. Ñāṇakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. ஞாணகதா²வண்ணனா • 2. Ñāṇakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 2. ஞாணகதா²வண்ணனா • 2. Ñāṇakathāvaṇṇanā