Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. ஞாணஸஞ்ஞிகத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Ñāṇasaññikattheraapadānaṃ

    84.

    84.

    ‘‘பப்³ப³தே ஹிமவந்தம்ஹி, வஸாமி பப்³ப³தந்தரே;

    ‘‘Pabbate himavantamhi, vasāmi pabbatantare;

    புலினங் ஸோப⁴னங் தி³ஸ்வா, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அனுஸ்ஸரிங்.

    Pulinaṃ sobhanaṃ disvā, buddhaseṭṭhaṃ anussariṃ.

    85.

    85.

    ‘‘ஞாணே உபனிதா⁴ நத்தி², ஸங்கா²ரங் 1 நத்தி² ஸத்து²னோ;

    ‘‘Ñāṇe upanidhā natthi, saṅkhāraṃ 2 natthi satthuno;

    ஸப்³ப³த⁴ம்மங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ஞாணேன அதி⁴முச்சதி.

    Sabbadhammaṃ abhiññāya, ñāṇena adhimuccati.

    86.

    86.

    ‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;

    ‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    ஞாணேன தே ஸமோ நத்தி², யாவதா ஞாணமுத்தமங்.

    Ñāṇena te samo natthi, yāvatā ñāṇamuttamaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘ஞாணே சித்தங் பஸாதெ³த்வா, கப்பங் ஸக்³க³ம்ஹி மோத³ஹங்;

    ‘‘Ñāṇe cittaṃ pasādetvā, kappaṃ saggamhi modahaṃ;

    அவஸேஸேஸு கப்பேஸு, குஸலங் சரிதங் 3 மயா.

    Avasesesu kappesu, kusalaṃ caritaṃ 4 mayā.

    88.

    88.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் ஸஞ்ஞமலபி⁴ங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஞாணஸஞ்ஞாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ñāṇasaññāyidaṃ phalaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘இதோ ஸத்ததிகப்பம்ஹி 5, ஏகோ புலினபுப்பி²யோ;

    ‘‘Ito sattatikappamhi 6, eko pulinapupphiyo;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    90.

    90.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஞாணஸஞ்ஞிகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ñāṇasaññiko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஞாணஸஞ்ஞிகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Ñāṇasaññikattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸங்கா³மங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஸங்கா²தங் (தே²ரகா³தா² அட்ட²॰)
    2. saṅgāmaṃ (sī. syā.), saṅkhātaṃ (theragāthā aṭṭha.)
    3. கரிதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கிரியங் (க॰)
    4. karitaṃ (sī. syā.), kiriyaṃ (ka.)
    5. தேஸத்ததிகப்பே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. tesattatikappe (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 8. ஞாணஸஞ்ஞிகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 8. Ñāṇasaññikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact