Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. ஞாணத²விகத்தே²ரஅபதா³னங்

    4. Ñāṇathavikattheraapadānaṃ

    46.

    46.

    ‘‘த³க்கி²ணே ஹிமவந்தஸ்ஸ, ஸுகதோ அஸ்ஸமோ மம;

    ‘‘Dakkhiṇe himavantassa, sukato assamo mama;

    உத்தமத்த²ங் க³வேஸந்தோ, வஸாமி விபினே ததா³.

    Uttamatthaṃ gavesanto, vasāmi vipine tadā.

    47.

    47.

    ‘‘லாபா⁴லாபே⁴ன ஸந்துட்டோ², மூலேன ச ப²லேன ச;

    ‘‘Lābhālābhena santuṭṭho, mūlena ca phalena ca;

    அன்வேஸந்தோ ஆசரியங், வஸாமி ஏககோ அஹங்.

    Anvesanto ācariyaṃ, vasāmi ekako ahaṃ.

    48.

    48.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, லோகே உப்பஜ்ஜி தாவதே³;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, loke uppajji tāvade;

    சதுஸச்சங் பகாஸேதி, உத்³த⁴ரந்தோ மஹாஜனங்.

    Catusaccaṃ pakāseti, uddharanto mahājanaṃ.

    49.

    49.

    ‘‘நாஹங் ஸுணோமி ஸம்பு³த்³த⁴ங், நபி மே கோசி ஸங்ஸதி 1;

    ‘‘Nāhaṃ suṇomi sambuddhaṃ, napi me koci saṃsati 2;

    அட்ட²வஸ்ஸே அதிக்கந்தே, அஸ்ஸோஸிங் லோகனாயகங்.

    Aṭṭhavasse atikkante, assosiṃ lokanāyakaṃ.

    50.

    50.

    ‘‘அக்³கி³தா³ருங் நீஹரித்வா, ஸம்மஜ்ஜித்வான அஸ்ஸமங்;

    ‘‘Aggidāruṃ nīharitvā, sammajjitvāna assamaṃ;

    கா²ரிபா⁴ரங் க³ஹெத்வான, நிக்க²மிங் விபினா அஹங்.

    Khāribhāraṃ gahetvāna, nikkhamiṃ vipinā ahaṃ.

    51.

    51.

    ‘‘ஏகரத்திங் வஸந்தோஹங், கா³மேஸு நிக³மேஸு ச;

    ‘‘Ekarattiṃ vasantohaṃ, gāmesu nigamesu ca;

    அனுபுப்³பே³ன சந்த³வதிங், ததா³ஹங் உபஸங்கமிங்.

    Anupubbena candavatiṃ, tadāhaṃ upasaṅkamiṃ.

    52.

    52.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, sumedho lokanāyako;

    உத்³த⁴ரந்தோ ப³ஹூ ஸத்தே, தே³ஸேதி அமதங் பத³ங்.

    Uddharanto bahū satte, deseti amataṃ padaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘ஜனகாயமதிக்கம்ம, வந்தி³த்வா ஜினஸாக³ரங்;

    ‘‘Janakāyamatikkamma, vanditvā jinasāgaraṃ;

    ஏகங்ஸங் அஜினங் கத்வா, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    54.

    54.

    ‘‘‘துவங் ஸத்தா² ச கேது ச, த⁴ஜோ யூபோ ச பாணினங்;

    ‘‘‘Tuvaṃ satthā ca ketu ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    பராயனோ 3 பதிட்டா² ச, தீ³போ ச த்³விபது³த்தமோ.

    Parāyano 4 patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttamo.

    ஏகவீஸதிமங் பா⁴ணவாரங்.

    Ekavīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    55.

    55.

    ‘‘‘நேபுஞ்ஞோ த³ஸ்ஸனே வீரோ, தாரேஸி ஜனதங் துவங்;

    ‘‘‘Nepuñño dassane vīro, tāresi janataṃ tuvaṃ;

    நத்த²ஞ்ஞோ தாரகோ லோகே, தவுத்தரிதரோ முனே.

    Natthañño tārako loke, tavuttaritaro mune.

    56.

    56.

    ‘‘‘ஸக்கா தே²வே 5 குஸக்³கே³ன, பமேதுங் ஸாக³ருத்தமே 6;

    ‘‘‘Sakkā theve 7 kusaggena, pametuṃ sāgaruttame 8;

    நத்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஞாணங் ஸக்கா பமேதவே.

    Natveva tava sabbaññu, ñāṇaṃ sakkā pametave.

    57.

    57.

    ‘‘‘துலத³ண்டே³ 9 ட²பெத்வான, மஹிங் 10 ஸக்கா த⁴ரேதவே;

    ‘‘‘Tuladaṇḍe 11 ṭhapetvāna, mahiṃ 12 sakkā dharetave;

    நத்வேவ தவ பஞ்ஞாய, பமாணமத்தி² சக்கு²ம.

    Natveva tava paññāya, pamāṇamatthi cakkhuma.

    58.

    58.

    ‘‘‘ஆகாஸோ மினிதுங் ஸக்கா, ரஜ்ஜுயா அங்கு³லேன வா;

    ‘‘‘Ākāso minituṃ sakkā, rajjuyā aṅgulena vā;

    நத்வேவ தவ ஸப்³ப³ஞ்ஞு, ஸீலங் ஸக்கா பமேதவே.

    Natveva tava sabbaññu, sīlaṃ sakkā pametave.

    59.

    59.

    ‘‘‘மஹாஸமுத்³தே³ உத³கங், ஆகாஸோ ச வஸுந்த⁴ரா;

    ‘‘‘Mahāsamudde udakaṃ, ākāso ca vasundharā;

    பரிமெய்யானி ஏதானி, அப்பமெய்யோஸி சக்கு²ம’.

    Parimeyyāni etāni, appameyyosi cakkhuma’.

    60.

    60.

    ‘‘ச²ஹி கா³தா²ஹி ஸப்³ப³ஞ்ஞுங், கித்தயித்வா மஹாயஸங்;

    ‘‘Chahi gāthāhi sabbaññuṃ, kittayitvā mahāyasaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, துண்ஹீ அட்டா²ஸஹங் ததா³.

    Añjaliṃ paggahetvāna, tuṇhī aṭṭhāsahaṃ tadā.

    61.

    61.

    ‘‘யங் வத³ந்தி ஸுமேதோ⁴தி, பூ⁴ரிபஞ்ஞங் ஸுமேத⁴ஸங்;

    ‘‘Yaṃ vadanti sumedhoti, bhūripaññaṃ sumedhasaṃ;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    62.

    62.

    ‘‘‘யோ மே ஞாணங் பகித்தேஸி, விப்பஸன்னேன சேதஸா;

    ‘‘‘Yo me ñāṇaṃ pakittesi, vippasannena cetasā;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    63.

    63.

    ‘‘‘ஸத்தஸத்ததி கப்பானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Sattasattati kappāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati.

    64.

    64.

    ‘‘‘அனேகஸதக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Anekasatakkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    65.

    65.

    ‘‘‘தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, புஞ்ஞகம்மஸமாஹிதோ;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, puññakammasamāhito;

    அனூனமனஸங்கப்போ, திக்க²பஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி’.

    Anūnamanasaṅkappo, tikkhapañño bhavissati’.

    66.

    66.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    67.

    67.

    ‘‘அகா³ரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி கிஞ்சனோ;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajissati kiñcano;

    ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸேன, அரஹத்தங் பு²ஸிஸ்ஸதி.

    Jātiyā sattavassena, arahattaṃ phusissati.

    68.

    68.

    ‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி ஸாஸனங்;

    ‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi sāsanaṃ;

    எத்த²ந்தரே ந ஜானாமி, சேதனங் அமனோரமங்.

    Etthantare na jānāmi, cetanaṃ amanoramaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘ஸங்ஸரித்வா ப⁴வே ஸப்³பே³, ஸம்பத்தானுப⁴விங் அஹங்;

    ‘‘Saṃsaritvā bhave sabbe, sampattānubhaviṃ ahaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², ப²லங் ஞாணஸ்ஸ தோ²மனே.

    Bhoge me ūnatā natthi, phalaṃ ñāṇassa thomane.

    70.

    70.

    ‘‘தியக்³கீ³ நிப்³பு³தா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Tiyaggī nibbutā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    71.

    71.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி , யங் ஞாணமத²விங் அஹங் 13;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi , yaṃ ñāṇamathaviṃ ahaṃ 14;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லங் ஞாணஸ்ஸ தோ²மனே.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phalaṃ ñāṇassa thomane.

    72.

    72.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    73.

    73.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    74.

    74.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஞாணத²விகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ñāṇathaviko thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ஞாணத²விகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Ñāṇathavikattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. பா⁴ஸதி (ஸீ॰), ஸாஸதி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. bhāsati (sī.), sāsati (syā. pī.)
    3. பராயணோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. parāyaṇo (sī. pī.)
    5. ஹவே (ஸீ॰ பீ॰) ப⁴வே (ஸ்யா॰ க॰)
    6. ஸாக³ருத்தமோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    7. have (sī. pī.) bhave (syā. ka.)
    8. sāgaruttamo (sī. syā. pī.)
    9. துலமண்ட³லே (ஸீ॰ பீ॰)
    10. மஹீ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    11. tulamaṇḍale (sī. pī.)
    12. mahī (syā. pī.)
    13. மபி⁴தோ²மயிங் (ஸீ॰ பீ॰), மபி⁴தோ²மஹங் (ஸ்யா॰)
    14. mabhithomayiṃ (sī. pī.), mabhithomahaṃ (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact