Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. நானாதித்தி²யஸாவகஸுத்தங்

    10. Nānātitthiyasāvakasuttaṃ

    111. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா நானாதித்தி²யஸாவகா தே³வபுத்தா அஸமோ ச ஸஹலி 1 ச நீகோ 2 ச ஆகோடகோ ச வேக³ப்³ப⁴ரி ச 3 மாணவகா³மியோ ச அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணா கேவலகப்பங் வேளுவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² அஸமோ தே³வபுத்தோ பூரணங் கஸ்ஸபங் ஆரப்³ப⁴ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    111. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho sambahulā nānātitthiyasāvakā devaputtā asamo ca sahali 4 ca nīko 5 ca ākoṭako ca vegabbhari ca 6 māṇavagāmiyo ca abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ veḷuvanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhito kho asamo devaputto pūraṇaṃ kassapaṃ ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘இத⁴ சி²ந்தி³தமாரிதே, ஹதஜானீஸு கஸ்ஸபோ;

    ‘‘Idha chinditamārite, hatajānīsu kassapo;

    ந பாபங் ஸமனுபஸ்ஸதி, புஞ்ஞங் வா பன அத்தனோ;

    Na pāpaṃ samanupassati, puññaṃ vā pana attano;

    ஸ வே விஸ்ஸாஸமாசிக்கி², ஸத்தா² அரஹதி மானந’’ந்தி.

    Sa ve vissāsamācikkhi, satthā arahati mānana’’nti.

    அத² கோ² ஸஹலி தே³வபுத்தோ மக்க²லிங் கோ³ஸாலங் ஆரப்³ப⁴ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho sahali devaputto makkhaliṃ gosālaṃ ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘தபோஜிகு³ச்சா²ய ஸுஸங்வுதத்தோ,

    ‘‘Tapojigucchāya susaṃvutatto,

    வாசங் பஹாய கலஹங் ஜனேன;

    Vācaṃ pahāya kalahaṃ janena;

    ஸமோஸவஜ்ஜா விரதோ ஸச்சவாதீ³,

    Samosavajjā virato saccavādī,

    ந ஹி நூன தாதி³ஸங் கரோதி 7 பாப’’ந்தி.

    Na hi nūna tādisaṃ karoti 8 pāpa’’nti.

    அத² கோ² நீகோ தே³வபுத்தோ நிக³ண்ட²ங் நாடபுத்தங் 9 ஆரப்³ப⁴ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho nīko devaputto nigaṇṭhaṃ nāṭaputtaṃ 10 ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ஜேகு³ச்சீ² நிபகோ பி⁴க்கு², சாதுயாமஸுஸங்வுதோ;

    ‘‘Jegucchī nipako bhikkhu, cātuyāmasusaṃvuto;

    தி³ட்ட²ங் ஸுதஞ்ச ஆசிக்க²ங், ந ஹி நூன கிப்³பி³ஸீ ஸியா’’தி.

    Diṭṭhaṃ sutañca ācikkhaṃ, na hi nūna kibbisī siyā’’ti.

    அத² கோ² ஆகோடகோ தே³வபுத்தோ நானாதித்தி²யே ஆரப்³ப⁴ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho ākoṭako devaputto nānātitthiye ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘பகுத⁴கோ காதியானோ நிக³ண்டோ²,

    ‘‘Pakudhako kātiyāno nigaṇṭho,

    யே சாபிமே மக்க²லிபூரணாஸே;

    Ye cāpime makkhalipūraṇāse;

    க³ணஸ்ஸ ஸத்தா²ரோ ஸாமஞ்ஞப்பத்தா,

    Gaṇassa satthāro sāmaññappattā,

    ந ஹி நூன தே ஸப்புரிஸேஹி தூ³ரே’’தி.

    Na hi nūna te sappurisehi dūre’’ti.

    அத² கோ² வேக³ப்³ப⁴ரி தே³வபுத்தோ ஆகோடகங் தே³வபுத்தங் கா³தா²ய பச்சபா⁴ஸி –

    Atha kho vegabbhari devaputto ākoṭakaṃ devaputtaṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘ஸஹாசரிதேன 11 ச²வோ ஸிகா³லோ 12,

    ‘‘Sahācaritena 13 chavo sigālo 14,

    ந கொத்து²கோ ஸீஹஸமோ கதா³சி;

    Na kotthuko sīhasamo kadāci;

    நக்³கோ³ முஸாவாதீ³ க³ணஸ்ஸ ஸத்தா²,

    Naggo musāvādī gaṇassa satthā,

    ஸங்கஸ்ஸராசாரோ ந ஸதங் ஸரிக்கோ²’’தி.

    Saṅkassarācāro na sataṃ sarikkho’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா பே³க³ப்³ப⁴ரிங் தே³வபுத்தங் அன்வாவிஸித்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho māro pāpimā begabbhariṃ devaputtaṃ anvāvisitvā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘தபோஜிகு³ச்சா²ய ஆயுத்தா, பாலயங் பவிவேகியங்;

    ‘‘Tapojigucchāya āyuttā, pālayaṃ pavivekiyaṃ;

    ரூபே ச யே நிவிட்டா²ஸே, தே³வலோகாபி⁴னந்தி³னோ;

    Rūpe ca ye niviṭṭhāse, devalokābhinandino;

    தே வே ஸம்மானுஸாஸந்தி, பரலோகாய மாதியா’’தி.

    Te ve sammānusāsanti, paralokāya mātiyā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா, ‘மாரோ அயங் பாபிமா’ இதி விதி³த்வா, மாரங் பாபிமந்தங் கா³தா²ய பச்சபா⁴ஸி –

    Atha kho bhagavā, ‘māro ayaṃ pāpimā’ iti viditvā, māraṃ pāpimantaṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘யே கேசி ரூபா இத⁴ வா ஹுரங் வா,

    ‘‘Ye keci rūpā idha vā huraṃ vā,

    யே சந்தலிக்க²ஸ்மிங் பபா⁴ஸவண்ணா;

    Ye cantalikkhasmiṃ pabhāsavaṇṇā;

    ஸப்³பே³வ தே தே நமுசிப்பஸத்தா²,

    Sabbeva te te namucippasatthā,

    ஆமிஸங்வ மச்சா²னங் வதா⁴ய கி²த்தா’’தி.

    Āmisaṃva macchānaṃ vadhāya khittā’’ti.

    அத² கோ² மாணவகா³மியோ தே³வபுத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஆரப்³ப⁴ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    Atha kho māṇavagāmiyo devaputto bhagavantaṃ ārabbha bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘விபுலோ ராஜக³ஹீயானங், கி³ரிஸெட்டோ² பவுச்சதி;

    ‘‘Vipulo rājagahīyānaṃ, giriseṭṭho pavuccati;

    ஸேதோ ஹிமவதங் ஸெட்டோ², ஆதி³ச்சோ அக⁴கா³மினங்.

    Seto himavataṃ seṭṭho, ādicco aghagāminaṃ.

    ‘‘ஸமுத்³தோ³ உத³தி⁴னங் ஸெட்டோ², நக்க²த்தானஞ்ச சந்தி³மா 15;

    ‘‘Samuddo udadhinaṃ seṭṭho, nakkhattānañca candimā 16;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, பு³த்³தோ⁴ அக்³கோ³ பவுச்சதீ’’தி.

    Sadevakassa lokassa, buddho aggo pavuccatī’’ti.

    நானாதித்தி²யவக்³கோ³ ததியோ.

    Nānātitthiyavaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸிவோ கே²மோ ச ஸேரீ ச, க⁴டீ ஜந்து ச ரோஹிதோ;

    Sivo khemo ca serī ca, ghaṭī jantu ca rohito;

    நந்தோ³ நந்தி³விஸாலோ ச, ஸுஸிமோ நானாதித்தி²யேன தே த³ஸாதி.

    Nando nandivisālo ca, susimo nānātitthiyena te dasāti.

    தே³வபுத்தஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.

    Devaputtasaṃyuttaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸஹலீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. நிங்கோ (ஸீ॰ பீ॰), நிகோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    3. வேடம்ப³ரீ ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    4. sahalī (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. niṅko (sī. pī.), niko (syā. kaṃ.)
    6. veṭambarī ca (sī. syā. kaṃ. pī.)
    7. ந ஹ நுன தாதீ³ பகரோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. na ha nuna tādī pakaroti (sī. syā. kaṃ.)
    9. நாத²புத்தங் (ஸீ॰)
    10. nāthaputtaṃ (sī.)
    11. ஸஹாரவேனாபி (க॰ ஸீ॰), ஸகா³ரவேனாபி (பீ॰)
    12. ஸிங்கா³லோ (க॰)
    13. sahāravenāpi (ka. sī.), sagāravenāpi (pī.)
    14. siṅgālo (ka.)
    15. நக்க²த்தானங்வ சந்தி³மா (க॰)
    16. nakkhattānaṃva candimā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. நானாதித்தி²யஸாவகஸுத்தவண்ணனா • 10. Nānātitthiyasāvakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. நானாதித்தி²யஸாவகஸுத்தவண்ணனா • 10. Nānātitthiyasāvakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact