Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விப⁴ங்க³பாளி • Vibhaṅgapāḷi |
16. ஞாணவிப⁴ங்கோ³
16. Ñāṇavibhaṅgo
1. ஏககமாதிகா
1. Ekakamātikā
751. ஏகவிதே⁴ன ஞாணவத்து² – பஞ்ச விஞ்ஞாணா ந ஹேதூ, அஹேதுகா, ஹேதுவிப்பயுத்தா, ஸப்பச்சயா, ஸங்க²தா, அரூபா, லோகியா, ஸாஸவா, ஸங்யோஜனியா, க³ந்த²னியா, ஓக⁴னியா, யோக³னியா, நீவரணியா, பராமட்டா², உபாதா³னியா, ஸங்கிலேஸிகா, அப்³யாகதா, ஸாரம்மணா, அசேதஸிகா, விபாகா, உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அஸங்கிலிட்ட²ஸங்கிலேஸிகா, ந ஸவிதக்கஸவிசாரா, ந அவிதக்கவிசாரமத்தா, அவிதக்கஅவிசாரா, ந பீதிஸஹக³தா, நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³பா³, நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ஹேதுகா, நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினோ, நேவஸெக்க²னாஸெக்கா² , பரித்தா, காமாவசரா, ந ரூபாவசரா, ந அரூபாவசரா, பரியாபன்னா, நோ அபரியாபன்னா, அனியதா, அனிய்யானிகா,
751. Ekavidhena ñāṇavatthu – pañca viññāṇā na hetū, ahetukā, hetuvippayuttā, sappaccayā, saṅkhatā, arūpā, lokiyā, sāsavā, saṃyojaniyā, ganthaniyā, oghaniyā, yoganiyā, nīvaraṇiyā, parāmaṭṭhā, upādāniyā, saṃkilesikā, abyākatā, sārammaṇā, acetasikā, vipākā, upādinnupādāniyā, asaṃkiliṭṭhasaṃkilesikā, na savitakkasavicārā, na avitakkavicāramattā, avitakkaavicārā, na pītisahagatā, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbā, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbahetukā, nevācayagāmināpacayagāmino, nevasekkhanāsekkhā , parittā, kāmāvacarā, na rūpāvacarā, na arūpāvacarā, pariyāpannā, no apariyāpannā, aniyatā, aniyyānikā,
உப்பன்னவத்து²கா உப்பன்னாரம்மணா,
Uppannavatthukā uppannārammaṇā,
(3) புரேஜாதவத்து²கா புரேஜாதாரம்மணா
(3) Purejātavatthukā purejātārammaṇā
(4) அஜ்ஜ²த்திகவத்து²கா பா³ஹிராரம்மணா
(4) Ajjhattikavatthukā bāhirārammaṇā
(5) அஸம்பி⁴ன்னவத்து²கா அஸம்பி⁴ன்னாரம்மணா
(5) Asambhinnavatthukā asambhinnārammaṇā
(6) நானாவத்து²கா நானாரம்மணா
(6) Nānāvatthukā nānārammaṇā
(7) ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபொ⁴ந்தி
(7) Na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhonti
(8) ந அஸமன்னாஹாரா உப்பஜ்ஜந்தி
(8) Na asamannāhārā uppajjanti
(9) ந அமனஸிகாரா உப்பஜ்ஜந்தி
(9) Na amanasikārā uppajjanti
(10) ந அப்³போ³கிண்ணா உப்பஜ்ஜந்தி
(10) Na abbokiṇṇā uppajjanti
(11) ந அபுப்³ப³ங் அசரிமங் உப்பஜ்ஜந்தி
(11) Na apubbaṃ acarimaṃ uppajjanti
(12) ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஸமனந்தரா உப்பஜ்ஜந்தி
(12) Na aññamaññassa samanantarā uppajjanti
(13) பஞ்ச விஞ்ஞாணா அனாபோ⁴கா³
(13) Pañca viññāṇā anābhogā
(14) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந கஞ்சி 1 த⁴ம்மங் படிவிஜானாதி அஞ்ஞத்ர அபி⁴னிபாதமத்தா
(14) Pañcahi viññāṇehi na kañci 2 dhammaṃ paṭivijānāti aññatra abhinipātamattā
(15) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந கஞ்சி த⁴ம்மங் படிவிஜானாதி
(15) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kañci dhammaṃ paṭivijānāti
(16) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந கஞ்சி இரியாபத²ங் கப்பேதி
(16) Pañcahi viññāṇehi na kañci iriyāpathaṃ kappeti
(17) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந கஞ்சி இரியாபத²ங் கப்பேதி
(17) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kañci iriyāpathaṃ kappeti
(18) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந காயகம்மங் ந வசீகம்மங் பட்ட²பேதி
(18) Pañcahi viññāṇehi na kāyakammaṃ na vacīkammaṃ paṭṭhapeti
(19) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந காயகம்மங் ந வசீகம்மங் பட்ட²பேதி
(19) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kāyakammaṃ na vacīkammaṃ paṭṭhapeti
(20) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந குஸலாகுஸலங் த⁴ம்மங் ஸமாதி³யதி
(20) Pañcahi viññāṇehi na kusalākusalaṃ dhammaṃ samādiyati
(21) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந குஸலாகுஸலங் த⁴ம்மங் ஸமாதி³யதி
(21) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kusalākusalaṃ dhammaṃ samādiyati
(22) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந ஸமாபஜ்ஜதி ந வுட்டா²தி
(22) Pañcahi viññāṇehi na samāpajjati na vuṭṭhāti
(23) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந ஸமாபஜ்ஜதி ந வுட்டா²தி
(23) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na samāpajjati na vuṭṭhāti
(24) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந சவதி ந உப்பஜ்ஜதி
(24) Pañcahi viññāṇehi na cavati na uppajjati
(25) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந சவதி ந உப்பஜ்ஜதி
(25) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na cavati na uppajjati
(26) பஞ்சஹி விஞ்ஞாணேஹி ந ஸுபதி ந படிபு³ஜ்ஜ²தி ந ஸுபினங் பஸ்ஸதி
(26) Pañcahi viññāṇehi na supati na paṭibujjhati na supinaṃ passati
(27) பஞ்சன்னங் விஞ்ஞாணானங் ஸமனந்தராபி ந ஸுபதி ந படிபு³ஜ்ஜ²தி ந ஸுபினங் பஸ்ஸதி, யாதா²வகவத்து²விபா⁴வனா பஞ்ஞா
(27) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na supati na paṭibujjhati na supinaṃ passati, yāthāvakavatthuvibhāvanā paññā
ஏவங் ஏகவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ ekavidhena ñāṇavatthu.
2. து³கமாதிகா
2. Dukamātikā
752. து³விதே⁴ன ஞாணவத்து² –
752. Duvidhenañāṇavatthu –
(1) லோகியா பஞ்ஞா, லோகுத்தரா பஞ்ஞா
(1) Lokiyā paññā, lokuttarā paññā
(2) கேனசி விஞ்ஞெய்யா பஞ்ஞா, கேனசி ந விஞ்ஞெய்யா பஞ்ஞா
(2) Kenaci viññeyyā paññā, kenaci na viññeyyā paññā
(3) ஸாஸவா பஞ்ஞா , அனாஸவா பஞ்ஞா
(3) Sāsavā paññā , anāsavā paññā
(4) ஆஸவவிப்பயுத்தா ஸாஸவா பஞ்ஞா, ஆஸவவிப்பயுத்தா அனாஸவா பஞ்ஞா
(4) Āsavavippayuttā sāsavā paññā, āsavavippayuttā anāsavā paññā
(5) ஸங்யோஜனியா பஞ்ஞா, அஸங்யோஜனியா பஞ்ஞா
(5) Saṃyojaniyā paññā, asaṃyojaniyā paññā
(6) ஸங்யோஜனவிப்பயுத்தா ஸங்யோஜனியா பஞ்ஞா, ஸங்யோஜனவிப்பயுத்தா அஸங்யோஜனியா பஞ்ஞா
(6) Saṃyojanavippayuttā saṃyojaniyā paññā, saṃyojanavippayuttā asaṃyojaniyā paññā
(7) க³ந்த²னியா பஞ்ஞா, அக³ந்த²னியா பஞ்ஞா
(7) Ganthaniyā paññā, aganthaniyā paññā
(8) க³ந்த²விப்பயுத்தா க³ந்த²னியா பஞ்ஞா, க³ந்த²விப்பயுத்தா அக³ந்த²னியா பஞ்ஞா
(8) Ganthavippayuttā ganthaniyā paññā, ganthavippayuttā aganthaniyā paññā
(9) ஓக⁴னியா பஞ்ஞா, அனோக⁴னியா பஞ்ஞா
(9) Oghaniyā paññā, anoghaniyā paññā
(10) ஓக⁴விப்பயுத்தா ஓக⁴னியா பஞ்ஞா, ஓக⁴விப்பயுத்தா அனோக⁴னியா பஞ்ஞா
(10) Oghavippayuttā oghaniyā paññā, oghavippayuttā anoghaniyā paññā
(11) யோக³னியா பஞ்ஞா, அயோக³னியா பஞ்ஞா
(11) Yoganiyā paññā, ayoganiyā paññā
(12) யோக³விப்பயுத்தா யோக³னியா பஞ்ஞா, யோக³விப்பயுத்தா அயோக³னியா பஞ்ஞா
(12) Yogavippayuttā yoganiyā paññā, yogavippayuttā ayoganiyā paññā
(13) நீவரணியா பஞ்ஞா, அனீவரணியா பஞ்ஞா
(13) Nīvaraṇiyā paññā, anīvaraṇiyā paññā
(14) நீவரணவிப்பயுத்தா நீவரணியா பஞ்ஞா, நீவரணவிப்பயுத்தா அனீவரணியா பஞ்ஞா
(14) Nīvaraṇavippayuttā nīvaraṇiyā paññā, nīvaraṇavippayuttā anīvaraṇiyā paññā
(15) பராமட்டா² பஞ்ஞா, அபராமட்டா² பஞ்ஞா
(15) Parāmaṭṭhā paññā, aparāmaṭṭhā paññā
(16) பராமாஸவிப்பயுத்தா பராமட்டா² பஞ்ஞா, பராமாஸவிப்பயுத்தா அபராமட்டா² பஞ்ஞா
(16) Parāmāsavippayuttā parāmaṭṭhā paññā, parāmāsavippayuttā aparāmaṭṭhā paññā
(17) உபாதி³ன்னா பஞ்ஞா, அனுபாதி³ன்னா பஞ்ஞா
(17) Upādinnā paññā, anupādinnā paññā
(18) உபாதா³னியா பஞ்ஞா, அனுபாதா³னியா பஞ்ஞா
(18) Upādāniyā paññā, anupādāniyā paññā
(19) உபாதா³னவிப்பயுத்தா உபாதா³னியா பஞ்ஞா, உபாதா³னவிப்பயுத்தா அனுபாதா³னியா பஞ்ஞா
(19) Upādānavippayuttā upādāniyā paññā, upādānavippayuttā anupādāniyā paññā
(20) ஸங்கிலேஸிகா பஞ்ஞா, அஸங்கிலேஸிகா பஞ்ஞா
(20) Saṃkilesikā paññā, asaṃkilesikā paññā
(21) கிலேஸவிப்பயுத்தா ஸங்கிலேஸிகா பஞ்ஞா, கிலேஸவிப்பயுத்தா அஸங்கிலேஸிகா பஞ்ஞா
(21) Kilesavippayuttā saṃkilesikā paññā, kilesavippayuttā asaṃkilesikā paññā
(22) ஸவிதக்கா பஞ்ஞா, அவிதக்கா பஞ்ஞா
(22) Savitakkā paññā, avitakkā paññā
(23) ஸவிசாரா பஞ்ஞா, அவிசாரா பஞ்ஞா
(23) Savicārā paññā, avicārā paññā
(24) ஸப்பீதிகா பஞ்ஞா, அப்பீதிகா பஞ்ஞா
(24) Sappītikā paññā, appītikā paññā
(25) பீதிஸஹக³தா பஞ்ஞா, ந பீதிஸஹக³தா பஞ்ஞா
(25) Pītisahagatā paññā, na pītisahagatā paññā
(26) ஸுக²ஸஹக³தா பஞ்ஞா, ந ஸுக²ஸஹக³தா பஞ்ஞா
(26) Sukhasahagatā paññā, na sukhasahagatā paññā
(27) உபெக்கா²ஸஹக³தா பஞ்ஞா, ந உபெக்கா²ஸஹக³தா பஞ்ஞா
(27) Upekkhāsahagatā paññā, na upekkhāsahagatā paññā
(28) காமாவசரா பஞ்ஞா , ந காமாவசரா பஞ்ஞா
(28) Kāmāvacarā paññā , na kāmāvacarā paññā
(29) ரூபாவசரா பஞ்ஞா, ந ரூபாவசரா பஞ்ஞா
(29) Rūpāvacarā paññā, na rūpāvacarā paññā
(30) அரூபாவசரா பஞ்ஞா, ந அரூபாவசரா பஞ்ஞா
(30) Arūpāvacarā paññā, na arūpāvacarā paññā
(31) பரியாபன்னா பஞ்ஞா, அபரியாபன்னா பஞ்ஞா
(31) Pariyāpannā paññā, apariyāpannā paññā
(32) நிய்யானிகா பஞ்ஞா, அனிய்யானிகா பஞ்ஞா
(32) Niyyānikā paññā, aniyyānikā paññā
(33) நியதா பஞ்ஞா, அனியதா பஞ்ஞா
(33) Niyatā paññā, aniyatā paññā
(34) ஸஉத்தரா பஞ்ஞா , அனுத்தரா பஞ்ஞா
(34) Sauttarā paññā , anuttarā paññā
(35) அத்த²ஜாபிகா பஞ்ஞா, ஜாபிதத்தா² பஞ்ஞா
(35) Atthajāpikā paññā, jāpitatthā paññā
ஏவங் து³விதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ duvidhena ñāṇavatthu.
3. திகமாதிகா
3. Tikamātikā
753. திவிதே⁴ன ஞாணவத்து² –
753. Tividhena ñāṇavatthu –
(1) சிந்தாமயா பஞ்ஞா, ஸுதமயா பஞ்ஞா, பா⁴வனாமயா பஞ்ஞா
(1) Cintāmayā paññā, sutamayā paññā, bhāvanāmayā paññā
(2) தா³னமயா பஞ்ஞா, ஸீலமயா பஞ்ஞா, பா⁴வனாமயா பஞ்ஞா
(2) Dānamayā paññā, sīlamayā paññā, bhāvanāmayā paññā
(3) அதி⁴ஸீலே பஞ்ஞா, அதி⁴சித்தே பஞ்ஞா, அதி⁴பஞ்ஞாய பஞ்ஞா
(3) Adhisīle paññā, adhicitte paññā, adhipaññāya paññā
(4) ஆயகோஸல்லங், அபாயகோஸல்லங், உபாயகோஸல்லங்
(4) Āyakosallaṃ, apāyakosallaṃ, upāyakosallaṃ
(5) விபாகா பஞ்ஞா, விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா பஞ்ஞா, நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா பஞ்ஞா
(5) Vipākā paññā, vipākadhammadhammā paññā, nevavipākanavipākadhammadhammā paññā
(6) உபாதி³ன்னுபாதா³னியா பஞ்ஞா, அனுபாதி³ன்னுபாதா³னியா பஞ்ஞா, அனுபாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா பஞ்ஞா
(6) Upādinnupādāniyā paññā, anupādinnupādāniyā paññā, anupādinnaanupādāniyā paññā
(7) ஸவிதக்கஸவிசாரா பஞ்ஞா, அவிதக்கவிசாரமத்தா பஞ்ஞா, அவிதக்கஅவிசாரா பஞ்ஞா
(7) Savitakkasavicārā paññā, avitakkavicāramattā paññā, avitakkaavicārā paññā
(8) பீதிஸஹக³தா பஞ்ஞா, ஸுக²ஸஹக³தா பஞ்ஞா, உபெக்கா²ஸஹக³தா பஞ்ஞா
(8) Pītisahagatā paññā, sukhasahagatā paññā, upekkhāsahagatā paññā
(9) ஆசயகா³மினீ பஞ்ஞா, அபசயகா³மினீ பஞ்ஞா, நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ பஞ்ஞா
(9) Ācayagāminī paññā, apacayagāminī paññā, nevācayagāmināpacayagāminī paññā
(10) ஸெக்கா² பஞ்ஞா, அஸெக்கா² பஞ்ஞா, நேவஸெக்க²னாஸெக்கா² பஞ்ஞா
(10) Sekkhā paññā, asekkhā paññā, nevasekkhanāsekkhā paññā
(11) பரித்தா பஞ்ஞா, மஹக்³க³தா பஞ்ஞா, அப்பமாணா பஞ்ஞா
(11) Parittā paññā, mahaggatā paññā, appamāṇā paññā
(12) பரித்தாரம்மணா பஞ்ஞா, மஹக்³க³தாரம்மணா பஞ்ஞா, அப்பமாணாரம்மணா பஞ்ஞா
(12) Parittārammaṇā paññā, mahaggatārammaṇā paññā, appamāṇārammaṇā paññā
(13) மக்³கா³ரம்மணா பஞ்ஞா, மக்³க³ஹேதுகா பஞ்ஞா, மக்³கா³தி⁴பதினீ பஞ்ஞா
(13) Maggārammaṇā paññā, maggahetukā paññā, maggādhipatinī paññā
(14) உப்பன்னா பஞ்ஞா , அனுப்பன்னா பஞ்ஞா, உப்பாதி³னீ பஞ்ஞா
(14) Uppannā paññā , anuppannā paññā, uppādinī paññā
(15) அதீதா பஞ்ஞா, அனாக³தா பஞ்ஞா, பச்சுப்பன்னா பஞ்ஞா
(15) Atītā paññā, anāgatā paññā, paccuppannā paññā
(16) அதீதாரம்மணா பஞ்ஞா, அனாக³தாரம்மணா பஞ்ஞா, பச்சுப்பன்னாரம்மணா பஞ்ஞா
(16) Atītārammaṇā paññā, anāgatārammaṇā paññā, paccuppannārammaṇā paññā
(17) அஜ்ஜ²த்தா பஞ்ஞா, ப³ஹித்³தா⁴ பஞ்ஞா, அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ பஞ்ஞா
(17) Ajjhattā paññā, bahiddhā paññā, ajjhattabahiddhā paññā
(18) அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா பஞ்ஞா, ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா பஞ்ஞா, அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா பஞ்ஞா
(18) Ajjhattārammaṇā paññā, bahiddhārammaṇā paññā, ajjhattabahiddhārammaṇā paññā
(19) ஸவிதக்கஸவிசாரா பஞ்ஞா அத்தி² விபாகா, அத்தி² விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, அத்தி² நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா
(19) Savitakkasavicārā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā
(20) அத்தி² உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா
(20) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā
(21) அத்தி² பீதிஸஹக³தா, அத்தி² ஸுக²ஸஹக³தா, அத்தி² உபெக்கா²ஸஹக³தா
(21) Atthi pītisahagatā, atthi sukhasahagatā, atthi upekkhāsahagatā
(22) அத்தி² ஆசயகா³மினீ, அத்தி² அபசயகா³மினீ, அத்தி² நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ
(22) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī
(23) அத்தி² ஸெக்கா², அத்தி² அஸெக்கா², அத்தி² நேவஸெக்க²னாஸெக்கா²
(23) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā
(24) அத்தி² பரித்தா, அத்தி² மஹக்³க³தா, அத்தி² அப்பமாணா
(24) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā
(25) அத்தி² பரித்தாரம்மணா, அத்தி² மஹக்³க³தாரம்மணா, அத்தி² அப்பமாணாரம்மணா
(25) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā
(26) அத்தி² மக்³கா³ரம்மணா, அத்தி² மக்³க³ஹேதுகா, அத்தி² மக்³கா³தி⁴பதினீ
(26) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī
(27) அத்தி² உப்பன்னா, அத்தி² அனுப்பன்னா, அத்தி² உப்பாதி³னீ
(27) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī
(28) அத்தி² அதீதா, அத்தி² அனாக³தா , அத்தி² பச்சுப்பன்னா
(28) Atthi atītā, atthi anāgatā , atthi paccuppannā
(29) அத்தி² அதீதாரம்மணா, அத்தி² அனாக³தாரம்மணா, அத்தி² பச்சுப்பன்னாரம்மணா
(29) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā
(30) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴
(30) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā
(31) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா
(31) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā
(32) அவிதக்கவிசாரமத்தா பஞ்ஞா அத்தி² விபாகா, அத்தி² விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, அத்தி² நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா
(32) Avitakkavicāramattā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā
(33) அத்தி² உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா
(33) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā
(34) அத்தி² ஆசயகா³மினீ, அத்தி² அபசயகா³மினீ, அத்தி² நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ
(34) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī
(35) அத்தி² ஸெக்கா², அத்தி² அஸெக்கா², அத்தி² நேவஸெக்க²னாஸெக்கா²
(35) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā
(36) அத்தி² உப்பன்னா, அத்தி² அனுப்பன்னா, அத்தி² உப்பாதி³னீ
(36) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī
(37) அத்தி² அதீதா, அத்தி² அனாக³தா, அத்தி² பச்சுப்பன்னா
(37) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā
(38) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴
(38) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā
(39) அவிதக்கஅவிசாரா பஞ்ஞா அத்தி² விபாகா, அத்தி² விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, அத்தி² நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா
(39) Avitakkaavicārā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā
(40) அத்தி² உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுப்பாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுப்பாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா
(40) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anuppādinnupādāniyā, atthi anuppādinnaanupādāniyā
(41) அத்தி² பீதிஸஹக³தா, அத்தி² ஸுக²ஸஹக³தா, அத்தி² உபெக்கா²ஸஹக³தா
(41) Atthi pītisahagatā, atthi sukhasahagatā, atthi upekkhāsahagatā
(42) அத்தி² ஆசயகா³மினீ, அத்தி² அபசயகா³மினீ, அத்தி² நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ
(42) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī
(43) அத்தி² ஸெக்கா², அத்தி² அஸெக்கா², அத்தி² நேவஸெக்க²னாஸெக்கா²
(43) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā
(44) அத்தி² பரித்தாரம்மணா, அத்தி² மஹக்³க³தாரம்மணா, அத்தி² அப்பமாணாரம்மணா
(44) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā
(45) அத்தி² மக்³கா³ரம்மணா, அத்தி² மக்³க³ஹேதுகா, அத்தி² மக்³கா³தி⁴பதினீ
(45) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī
(46) அத்தி² உப்பன்னா, அத்தி² அனுப்பன்னா, அத்தி² உப்பாதி³னீ
(46) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī
(47) அத்தி² அதீதா, அத்தி² அனாக³தா, அத்தி² பச்சுப்பன்னா
(47) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā
(48) அத்தி² அதீதாரம்மணா, அத்தி² அனாக³தாரம்மணா, அத்தி² பச்சுப்பன்னாரம்மணா
(48) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā
(49) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴
(49) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā
(50) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா
(50) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā
(51) பீதிஸஹக³தா பஞ்ஞா ஸுக²ஸஹக³தா பஞ்ஞா அத்தி² விபாகா, அத்தி² விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, அத்தி² நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா
(51) Pītisahagatā paññā sukhasahagatā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā
(52) அத்தி² உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா
(52) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā
(53) அத்தி² ஸவிதக்கஸவிசாரா, அத்தி² அவிதக்கவிசாரமத்தா, அத்தி² அவிதக்கஅவிசாரா
(53) Atthi savitakkasavicārā, atthi avitakkavicāramattā, atthi avitakkaavicārā
(54) அத்தி² ஆசயகா³மினீ, அத்தி² அபசயகா³மினீ, அத்தி² நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ
(54) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī
(55) அத்தி² ஸெக்கா², அத்தி² அஸெக்கா², அத்தி² நேவஸெக்க²னாஸெக்கா²
(55) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā
(56) அத்தி² பரித்தா, அத்தி² மஹக்³க³தா, அத்தி² அப்பமாணா
(56) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā
(57) அத்தி² பரித்தாரம்மணா, அத்தி² மஹக்³க³தாரம்மணா, அத்தி² அப்பமாணாரம்மணா
(57) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā
(58) அத்தி² மக்³கா³ரம்மணா , அத்தி² மக்³க³ஹேதுகா, அத்தி² மக்³கா³தி⁴பதினீ
(58) Atthi maggārammaṇā , atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī
(59) அத்தி² உப்பன்னா, அத்தி² அனுப்பன்னா, அத்தி² உப்பாதி³னீ
(59) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī
(60) அத்தி² அதீதா, அத்தி² அனாக³தா, அத்தி² பச்சுப்பன்னா
(60) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā
(61) அத்தி² அதீதாரம்மணா, அத்தி² அனாக³தாரம்மணா, அத்தி² பச்சுப்பன்னாரம்மணா
(61) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā
(62) அத்தி² அஜ்ஜ²தா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴
(62) Atthi ajjhatā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā
(63) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா
(63) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā
(64) உபெக்கா²ஸஹக³தா பஞ்ஞா அத்தி² விபாகா, அத்தி² விபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா, அத்தி² நேவவிபாகனவிபாகத⁴ம்மத⁴ம்மா
(64) Upekkhāsahagatā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā
(65) அத்தி² உபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னுபாதா³னியா, அத்தி² அனுபாதி³ன்னஅனுபாதா³னியா
(65) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā
(66) அத்தி² ஆசயகா³மினீ, அத்தி² அபசயகா³மினீ, அத்தி² நேவாசயகா³மினாபசயகா³மினீ
(66) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī
(67) அத்தி² ஸெக்கா², அத்தி² அஸெக்கா², அத்தி² நேவஸெக்க²னாஸெக்கா²
(67) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā
(68) அத்தி² பரித்தா, அத்தி² மஹக்³க³தா, அத்தி² அப்பமாணா
(68) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā
(69) அத்தி² பரித்தாரம்மணா, அத்தி² மஹக்³க³தாரம்மணா, அத்தி² அப்பமாணாரம்மணா
(69) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā
(70) அத்தி² மக்³கா³ரம்மணா, அத்தி² மக்³க³ஹேதுகா, அத்தி² மக்³கா³தி⁴பதினீ
(70) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī
(71) அத்தி² உப்பன்னா, அத்தி² அனுப்பன்னா, அத்தி² உப்பாதி³னீ
(71) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī
(72) அத்தி² அதீதா, அத்தி² அனாக³தா, அத்தி² பச்சுப்பன்னா
(72) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā
(73) அத்தி² அதீதாரம்மணா, அத்தி² அனாக³தாரம்மணா, அத்தி² பச்சுப்பன்னாரம்மணா
(73) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā
(74) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴
(74) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā
(75) அத்தி² அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, அத்தி² ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா, அத்தி² அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ரம்மணா
(75) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā
ஏவங் திவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ tividhena ñāṇavatthu.
4. சதுக்கமாதிகா
4. Catukkamātikā
754. சதுப்³பி³தே⁴ன ஞாணவத்து² –
754. Catubbidhena ñāṇavatthu –
(1) கம்மஸ்ஸகதஞாணங், ஸச்சானுலோமிகங் ஞாணங், மக்³க³ஸமங்கி³ஸ்ஸ ஞாணங், ப²லஸமங்கி³ஸ்ஸ ஞாணங்
(1) Kammassakatañāṇaṃ, saccānulomikaṃ ñāṇaṃ, maggasamaṅgissa ñāṇaṃ, phalasamaṅgissa ñāṇaṃ
(2) து³க்கே² ஞாணங், து³க்க²ஸமுத³யே ஞாணங், து³க்க²னிரோதே⁴ ஞாணங், து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய ஞாணங்
(2) Dukkhe ñāṇaṃ, dukkhasamudaye ñāṇaṃ, dukkhanirodhe ñāṇaṃ, dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ
(3) காமாவசரா பஞ்ஞா, ரூபாவசரா பஞ்ஞா, அரூபாவசரா பஞ்ஞா, அபரியாபன்னா பஞ்ஞா
(3) Kāmāvacarā paññā, rūpāvacarā paññā, arūpāvacarā paññā, apariyāpannā paññā
(5) அத்தி² பஞ்ஞா ஆசயாய நோ அபசயாய, அத்தி² பஞ்ஞா அபசயாய நோ ஆசயாய, அத்தி² பஞ்ஞா ஆசயாய சேவ அபசயாய ச, அத்தி² பஞ்ஞா நேவாசயாய நோ அபசயாய
(5) Atthi paññā ācayāya no apacayāya, atthi paññā apacayāya no ācayāya, atthi paññā ācayāya ceva apacayāya ca, atthi paññā nevācayāya no apacayāya
(6) அத்தி² பஞ்ஞா நிப்³பி³தா³ய நோ படிவேதா⁴ய, அத்தி² பஞ்ஞா படிவேதா⁴ய நோ நிப்³பி³தா³ய, அத்தி² பஞ்ஞா நிப்³பி³தா³ய சேவ படிவேதா⁴ய ச, அத்தி² பஞ்ஞா நேவ நிப்³பி³தா³ய நோ படிவேதா⁴ய
(6) Atthi paññā nibbidāya no paṭivedhāya, atthi paññā paṭivedhāya no nibbidāya, atthi paññā nibbidāya ceva paṭivedhāya ca, atthi paññā neva nibbidāya no paṭivedhāya
(7) ஹானபா⁴கி³னீ பஞ்ஞா, டி²திபா⁴கி³னீ பஞ்ஞா, விஸேஸபா⁴கி³னீ பஞ்ஞா, நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³னீ பஞ்ஞா
(7) Hānabhāginī paññā, ṭhitibhāginī paññā, visesabhāginī paññā, nibbedhabhāginī paññā
(8) சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³
(8) Catasso paṭisambhidā
(9) சதஸ்ஸோ படிபதா³
(9) Catasso paṭipadā
(10) சத்தாரி ஆரம்மணானி
(10) Cattāri ārammaṇāni
(11) ஜராமரணே ஞாணங், ஜராமரணஸமுத³யே ஞாணங், ஜராமரணனிரோதே⁴ ஞாணங், ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய ஞாணங்
(11) Jarāmaraṇe ñāṇaṃ, jarāmaraṇasamudaye ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhe ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ
(12-21) ஜாதியா ஞாணங்…பே॰… ப⁴வே ஞாணங்…பே॰… உபாதா³னே ஞாணங்…பே॰… தண்ஹாய ஞாணங்…பே॰… வேத³னாய ஞாணங்…பே॰… ப²ஸ்ஸே ஞாணங்…பே॰… ஸளாயதனே ஞாணங்…பே॰… நாமரூபே ஞாணங்…பே॰… விஞ்ஞாணே ஞாணங்…பே॰… ஸங்கா²ரேஸு ஞாணங், ஸங்கா²ரஸமுத³யே ஞாணங், ஸங்கா²ரனிரோதே⁴ ஞாணங், ஸங்கா²ரனிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய ஞாணங். ஏவங் சதுப்³பி³தே⁴ன ஞாணவத்து².
(12-21) Jātiyā ñāṇaṃ…pe… bhave ñāṇaṃ…pe… upādāne ñāṇaṃ…pe… taṇhāya ñāṇaṃ…pe… vedanāya ñāṇaṃ…pe… phasse ñāṇaṃ…pe… saḷāyatane ñāṇaṃ…pe… nāmarūpe ñāṇaṃ…pe… viññāṇe ñāṇaṃ…pe… saṅkhāresu ñāṇaṃ, saṅkhārasamudaye ñāṇaṃ, saṅkhāranirodhe ñāṇaṃ, saṅkhāranirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ. Evaṃ catubbidhena ñāṇavatthu.
5. பஞ்சகமாதிகா
5. Pañcakamātikā
755. பஞ்சவிதே⁴ன ஞாணவத்து² –
755. Pañcavidhena ñāṇavatthu –
(1) பஞ்சங்கி³கோ ஸம்மாஸமாதி⁴ (2) பஞ்சஞாணிகோ ஸம்மாஸமாதி⁴
(1) Pañcaṅgiko sammāsamādhi (2) pañcañāṇiko sammāsamādhi
ஏவங் பஞ்சவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ pañcavidhena ñāṇavatthu.
6. ச²க்கமாதிகா
6. Chakkamātikā
756. ச²ப்³பி³தே⁴ன ஞாணவத்து² –
756. Chabbidhena ñāṇavatthu –
(1) ச²ஸு அபி⁴ஞ்ஞாஸு பஞ்ஞா
(1) Chasu abhiññāsu paññā
ஏவங் ச²ப்³பி³தே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ chabbidhena ñāṇavatthu.
7. ஸத்தகமாதிகா
7. Sattakamātikā
757. ஸத்தவிதே⁴ன ஞாணவத்து² –
757. Sattavidhena ñāṇavatthu –
(1) ஸத்தஸத்ததி ஞாணவத்தூ²னி
(1) Sattasattati ñāṇavatthūni
ஏவங் ஸத்தவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ sattavidhena ñāṇavatthu.
8. அட்ட²கமாதிகா
8. Aṭṭhakamātikā
758. அட்ட²விதே⁴ன ஞாணவத்து² –
758. Aṭṭhavidhena ñāṇavatthu –
(1) சதூஸு மக்³கே³ஸு, சதூஸு ப²லேஸு பஞ்ஞா
(1) Catūsu maggesu, catūsu phalesu paññā
ஏவங் அட்ட²விதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ aṭṭhavidhena ñāṇavatthu.
9. நவகமாதிகா
9. Navakamātikā
759. நவவிதே⁴ன ஞாணவத்து² –
759. Navavidhena ñāṇavatthu –
(1) நவஸு அனுபுப்³ப³விஹாரஸமாபத்தீஸு பஞ்ஞா
(1) Navasu anupubbavihārasamāpattīsu paññā
ஏவங் நவவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ navavidhena ñāṇavatthu.
10. த³ஸகமாதிகா
10. Dasakamātikā
760.த³ஸவிதே⁴ன ஞாணவத்து² – த³ஸ ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லானி யேஹி ப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி. கதமானி த³ஸ?
760. Dasavidhena ñāṇavatthu – dasa tathāgatassa tathāgatabalāni yehi balehi samannāgato tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti. Katamāni dasa?
(1) இத⁴ ததா²க³தோ டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ டா²னஞ்ச டா²னதோ அட்டா²னஞ்ச அட்டா²னதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி .
(1) Idha tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti .
(2) புன சபரங் ததா²க³தோ அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் கம்மஸமாதா³னானங் டா²னஸோ ஹேதுஸோ விபாகங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னானங் கம்மஸமாதா³னானங் டா²னஸோ ஹேதுஸோ விபாகங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(2) Puna caparaṃ tathāgato atītānāgatapaccuppannānaṃ kammasamādānānaṃ ṭhānaso hetuso vipākaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato atītānāgatapaccuppannānaṃ kammasamādānānaṃ ṭhānaso hetuso vipākaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(3) புன சபரங் ததா²க³தோ ஸப்³ப³த்த²கா³மினிங் படிபத³ங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ ஸப்³ப³த்த²கா³மினிங் படிபத³ங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(3) Puna caparaṃ tathāgato sabbatthagāminiṃ paṭipadaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sabbatthagāminiṃ paṭipadaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(4) புன சபரங் ததா²க³தோ அனேகதா⁴து நானாதா⁴துலோகங் 7 யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ அனேகதா⁴து நானாதா⁴துலோகங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(4) Puna caparaṃ tathāgato anekadhātu nānādhātulokaṃ 8 yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato anekadhātu nānādhātulokaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(5) புன சபரங் ததா²க³தோ ஸத்தானங் நானாதி⁴முத்திகதங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ ஸத்தானங் நானாதி⁴முத்திகதங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(5) Puna caparaṃ tathāgato sattānaṃ nānādhimuttikataṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sattānaṃ nānādhimuttikataṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(6) புன சபரங் ததா²க³தோ பரஸத்தானங் பரபுக்³க³லானங் இந்த்³ரியபரோபரியத்தங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ பரஸத்தானங் பரபுக்³க³லானங் இந்த்³ரியபரோபரியத்தங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி , இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(6) Puna caparaṃ tathāgato parasattānaṃ parapuggalānaṃ indriyaparopariyattaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato parasattānaṃ parapuggalānaṃ indriyaparopariyattaṃ yathābhūtaṃ pajānāti , idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(7) புன சபரங் ததா²க³தோ ஜா²னவிமொக்க²ஸமாதி⁴ஸமாபத்தீனங் ஸங்கிலேஸங் வோதா³னங் வுட்டா²னங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ ஜா²னவிமொக்க²ஸமாதி⁴ஸமாபத்தீனங் ஸங்கிலேஸங் வோதா³னங் வுட்டா²னங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(7) Puna caparaṃ tathāgato jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesaṃ vodānaṃ vuṭṭhānaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesaṃ vodānaṃ vuṭṭhānaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(8) புன சபரங் ததா²க³தோ புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(8) Puna caparaṃ tathāgato pubbenivāsānussatiṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato pubbenivāsānussatiṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(9) புன சபரங் ததா²க³தோ ஸத்தானங் சுதூபபாதங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ ஸத்தானங் சுதூபபாதங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(9) Puna caparaṃ tathāgato sattānaṃ cutūpapātaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sattānaṃ cutūpapātaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
(10) புன சபரங் ததா²க³தோ ஆஸவானங் க²யங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி. யம்பி ததா²க³தோ ஆஸவானங் க²யங் யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி, இத³ம்பி ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லங் ஹோதி, யங் ப³லங் ஆக³ம்ம ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி. இமானி த³ஸ ததா²க³தஸ்ஸ ததா²க³தப³லானி, யேஹி ப³லேஹி ஸமன்னாக³தோ ததா²க³தோ ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி, பரிஸாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³தி, ப்³ரஹ்மசக்கங் பவத்தேதி.
(10) Puna caparaṃ tathāgato āsavānaṃ khayaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato āsavānaṃ khayaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti. Imāni dasa tathāgatassa tathāgatabalāni, yehi balehi samannāgato tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.
ஏவங் த³ஸவிதே⁴ன ஞாணவத்து².
Evaṃ dasavidhena ñāṇavatthu.
மாதிகா
Mātikā
1. ஏககனித்³தே³ஸோ
1. Ekakaniddeso
761. பஞ்ச விஞ்ஞாணா ந ஹேதுமேவ, அஹேதுகமேவ, ஹேதுவிப்பயுத்தமேவ, ஸப்பச்சயமேவ, ஸங்க²தமேவ, அரூபமேவ, லோகியமேவ, ஸாஸவமேவ, ஸங்யோஜனியமேவ, க³ந்த²னியமேவ, ஓக⁴னியமேவ, யோக³னியமேவ, நீவரணியமேவ, பராமட்ட²மேவ, உபாதா³னியமேவ, ஸங்கிலேஸிகமேவ, அப்³யாகதமேவ, ஸாரம்மணமேவ, அசேதஸிகமேவ, விபாகமேவ, உபாதி³ன்னுபாதா³னியமேவ, அஸங்கிலிட்ட²ஸங்கிலேஸிகமேவ, ந ஸவிதக்கஸவிசாரமேவ, ந அவிதக்கவிசாரமத்தமேவ, அவிதக்கஅவிசாரமேவ, ந பீதிஸஹக³தமேவ, நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³மேவ, நேவ த³ஸ்ஸனேன ந பா⁴வனாய பஹாதப்³ப³ஹேதுகமேவ, நேவாசயகா³மினாபசயகா³மிமேவ, நேவஸெக்க²னாஸெக்க²மேவ, பரித்தமேவ, காமாவசரமேவ, ந ரூபாவசரமேவ, ந அரூபாவசரமேவ, பரியாபன்னமேவ, நோ அபரியாபன்னமேவ, அனியதமேவ, அனிய்யானிகமேவ, உப்பன்னங் மனோவிஞ்ஞாணவிஞ்ஞெய்யமேவ, அனிச்சமேவ, ஜராபி⁴பூ⁴தமேவ.
761. Pañca viññāṇā na hetumeva, ahetukameva, hetuvippayuttameva, sappaccayameva, saṅkhatameva, arūpameva, lokiyameva, sāsavameva, saṃyojaniyameva, ganthaniyameva, oghaniyameva, yoganiyameva, nīvaraṇiyameva, parāmaṭṭhameva, upādāniyameva, saṃkilesikameva, abyākatameva, sārammaṇameva, acetasikameva, vipākameva, upādinnupādāniyameva, asaṃkiliṭṭhasaṃkilesikameva, na savitakkasavicārameva, na avitakkavicāramattameva, avitakkaavicārameva, na pītisahagatameva, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbameva, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbahetukameva, nevācayagāmināpacayagāmimeva, nevasekkhanāsekkhameva, parittameva, kāmāvacarameva, na rūpāvacarameva, na arūpāvacarameva, pariyāpannameva, no apariyāpannameva, aniyatameva, aniyyānikameva, uppannaṃ manoviññāṇaviññeyyameva, aniccameva, jarābhibhūtameva.
762. பஞ்ச விஞ்ஞாணா உப்பன்னவத்து²கா, உப்பன்னாரம்மணாதி உப்பன்னஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் உப்பன்னே ஆரம்மணே உப்பஜ்ஜந்தி.