Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [39] 9. நந்த³ஜாதகவண்ணனா

    [39] 9. Nandajātakavaṇṇanā

    மஞ்ஞே ஸோவண்ணயோ ராஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர பி⁴க்கு² ஸுப்³ப³சோ அஹோஸி வசனக்க²மோ, தே²ரஸ்ஸ மஹந்தேனுஸ்ஸாஹேன உபகாரங் கரோதி. அதே²கங் ஸமயங் தே²ரோ ஸத்தா²ரங் ஆபுச்சி²த்வா சாரிகங் சரந்தோ த³க்கி²ணாகி³ரிஜனபத³ங் அக³மாஸி. ஸோ பி⁴க்கு² தத்த² க³தகாலே மானத்த²த்³தோ⁴ ஹுத்வா தே²ரஸ்ஸ வசனங் ந கரோதி ‘‘ஆவுஸோ, இத³ங் நாம கரோஹீ’’தி வுத்தே பன தே²ரஸ்ஸ படிபக்கோ² ஹோதி. தே²ரோ தஸ்ஸ ஆஸயங் ந ஜானாதி. ஸோ தத்த² சாரிகங் சரித்வா புன ஜேதவனங் ஆக³தோ. ஸோ பி⁴க்கு² தே²ரஸ்ஸ ஜேதவனவிஹாரங் ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய புன தாதி³ஸோவ ஜாதோ. தே²ரோ ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸி ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் ஏகோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ ஏகஸ்மிங் டா²னே ஸதேன கீததா³ஸோ விய ஹோதி, ஏகஸ்மிங் டா²னே மானத்த²த்³தோ⁴ ஹுத்வா ‘இத³ங் நாம கரோஹீ’தி வுத்தே படிபக்கோ² ஹோதீ’’தி. ஸத்தா² ‘‘நாயங், ஸாரிபுத்த, பி⁴க்கு² இதா³னேவ ஏவங்ஸீலோ, புப்³பே³பேஸ ஏகங் டா²னங் க³தோ ஸதேன கீததா³ஸோ விய ஹோதி. ஏகங் டா²னங் க³தோ படிபக்கோ² படிஸத்து ஹோதீ’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Maññesovaṇṇayo rāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto sāriputtattherassa saddhivihārikaṃ ārabbha kathesi. So kira bhikkhu subbaco ahosi vacanakkhamo, therassa mahantenussāhena upakāraṃ karoti. Athekaṃ samayaṃ thero satthāraṃ āpucchitvā cārikaṃ caranto dakkhiṇāgirijanapadaṃ agamāsi. So bhikkhu tattha gatakāle mānatthaddho hutvā therassa vacanaṃ na karoti ‘‘āvuso, idaṃ nāma karohī’’ti vutte pana therassa paṭipakkho hoti. Thero tassa āsayaṃ na jānāti. So tattha cārikaṃ caritvā puna jetavanaṃ āgato. So bhikkhu therassa jetavanavihāraṃ āgatakālato paṭṭhāya puna tādisova jāto. Thero tathāgatassa ārocesi ‘‘bhante, mayhaṃ eko saddhivihāriko ekasmiṃ ṭhāne satena kītadāso viya hoti, ekasmiṃ ṭhāne mānatthaddho hutvā ‘idaṃ nāma karohī’ti vutte paṭipakkho hotī’’ti. Satthā ‘‘nāyaṃ, sāriputta, bhikkhu idāneva evaṃsīlo, pubbepesa ekaṃ ṭhānaṃ gato satena kītadāso viya hoti. Ekaṃ ṭhānaṃ gato paṭipakkho paṭisattu hotī’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் குடும்பி³யகுலே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்ஸேகோ ஸஹாயகோ குடும்பி³கோ ஸயங் மஹல்லகோ, ப⁴ரியா பனஸ்ஸ தருணீ. ஸா தங் நிஸ்ஸாய புத்தங் படிலபி⁴. ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் இத்தீ² தருணத்தா மமச்சயேன கஞ்சிதே³வ புரிஸங் க³ஹெத்வா இமங் த⁴னங் வினாஸெய்ய, புத்தஸ்ஸ மே ந த³தெ³ய்ய, யங்னூனாஹங் இமங் த⁴னங் பத²விக³தங் கரெய்ய’’ந்தி க⁴ரே நந்த³ங் நாம தா³ஸங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே தங் த⁴னங் நித³ஹித்வா தஸ்ஸ ஆசிக்கி²த்வா ‘‘தாத, நந்த³, இமங் த⁴னங் மமச்சயேன மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ ஆசிக்கெ²ய்யாஸி, மா ச நங் பரிச்சஜஸீ’’தி ஓவதி³த்வா காலமகாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ kuṭumbiyakule paṭisandhiṃ gaṇhi. Tasseko sahāyako kuṭumbiko sayaṃ mahallako, bhariyā panassa taruṇī. Sā taṃ nissāya puttaṃ paṭilabhi. So cintesi ‘‘ayaṃ itthī taruṇattā mamaccayena kañcideva purisaṃ gahetvā imaṃ dhanaṃ vināseyya, puttassa me na dadeyya, yaṃnūnāhaṃ imaṃ dhanaṃ pathavigataṃ kareyya’’nti ghare nandaṃ nāma dāsaṃ gahetvā araññaṃ gantvā ekasmiṃ ṭhāne taṃ dhanaṃ nidahitvā tassa ācikkhitvā ‘‘tāta, nanda, imaṃ dhanaṃ mamaccayena mayhaṃ puttassa ācikkheyyāsi, mā ca naṃ pariccajasī’’ti ovaditvā kālamakāsi.

    புத்தோபிஸ்ஸ அனுக்கமேன வயப்பத்தோ ஜாதோ. அத² நங் மாதா ஆஹ – ‘‘தாத, தவ பிதா நந்த³ங் தா³ஸங் க³ஹெத்வா த⁴னங் நிதே⁴ஸி, தங் ஆஹராபெத்வா குடும்ப³ங் ஸண்ட²பேஹீ’’தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் நந்த³ங் ஆஹ – ‘‘மாதுல, அத்தி² கிஞ்சி மய்ஹங் பிதரா த⁴னங் நித³ஹித’’ந்தி. ‘‘ஆம, ஸாமீ’’தி. ‘‘குஹிங் தங் நித³ஹித’’ந்தி. ‘‘அரஞ்ஞே, ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி க³ச்சா²மா’’தி குத்³தா³லபிடகங் ஆதா³ய நிதி⁴ட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘கஹங் மாதுல, த⁴ன’’ந்தி ஆஹ. நந்தோ³ ஆருய்ஹ த⁴னமத்த²கே ட²த்வா த⁴னங் நிஸ்ஸாய மானங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘அரே தா³ஸிபுத்த சேடக, குதோ தே இமஸ்மிங் டா²னே த⁴ன’’ந்தி குமாரங் அக்கோஸதி. குமாரோ தஸ்ஸ ப²ருஸவசனங் ஸுத்வா அஸுணந்தோ விய ‘‘தேன ஹி க³ச்சா²மா’’தி தங் க³ஹெத்வா படினிவத்தித்வா புன த்³வே தயோ தி³வஸே அதிக்கமித்வா அக³மாஸி, நந்தோ³ ததே²வ அக்கோஸதி. குமாரோ தேன ஸத்³தி⁴ங் ப²ருஸவசனங் அவத்வாவ நிவத்தித்வா ‘‘அயங் தா³ஸோ இதோ பட்டா²ய ‘த⁴னங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’தி க³ச்ச²தி, க³ந்த்வா பன மங் அக்கோஸதி, தத்த² காரணங் ந ஜானாமி, அத்தி² கோ² பன மே பிது ஸஹாயோ குடும்பி³கோ, தங் படிபுச்சி²த்வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘கிங் நு கோ², தாத, காரண’’ந்தி புச்சி².

    Puttopissa anukkamena vayappatto jāto. Atha naṃ mātā āha – ‘‘tāta, tava pitā nandaṃ dāsaṃ gahetvā dhanaṃ nidhesi, taṃ āharāpetvā kuṭumbaṃ saṇṭhapehī’’ti. So ekadivasaṃ nandaṃ āha – ‘‘mātula, atthi kiñci mayhaṃ pitarā dhanaṃ nidahita’’nti. ‘‘Āma, sāmī’’ti. ‘‘Kuhiṃ taṃ nidahita’’nti. ‘‘Araññe, sāmī’’ti. ‘‘Tena hi gacchāmā’’ti kuddālapiṭakaṃ ādāya nidhiṭṭhānaṃ gantvā ‘‘kahaṃ mātula, dhana’’nti āha. Nando āruyha dhanamatthake ṭhatvā dhanaṃ nissāya mānaṃ uppādetvā ‘‘are dāsiputta ceṭaka, kuto te imasmiṃ ṭhāne dhana’’nti kumāraṃ akkosati. Kumāro tassa pharusavacanaṃ sutvā asuṇanto viya ‘‘tena hi gacchāmā’’ti taṃ gahetvā paṭinivattitvā puna dve tayo divase atikkamitvā agamāsi, nando tatheva akkosati. Kumāro tena saddhiṃ pharusavacanaṃ avatvāva nivattitvā ‘‘ayaṃ dāso ito paṭṭhāya ‘dhanaṃ ācikkhissāmī’ti gacchati, gantvā pana maṃ akkosati, tattha kāraṇaṃ na jānāmi, atthi kho pana me pitu sahāyo kuṭumbiko, taṃ paṭipucchitvā jānissāmī’’ti bodhisattassa santikaṃ gantvā sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘kiṃ nu kho, tāta, kāraṇa’’nti pucchi.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘யஸ்மிங் தே, தாத, டா²னே டி²தோ நந்தோ³ அக்கோஸதி, தத்தே²வ தே பிது ஸந்தகங் த⁴னங், தஸ்மா யதா³ தே நந்தோ³ அக்கோஸதி, ததா³ நங் ‘ஏஹி ரே தா³ஸ, கிங் அக்கோஸஸீ’தி ஆகட்³டி⁴த்வா தங் டா²னங் பி⁴ந்தி³த்வா குலஸந்தகங் த⁴னங் நீஹரித்வா தா³ஸங் உக்கி²பாபெத்வா த⁴னங் ஆஹரா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto ‘‘yasmiṃ te, tāta, ṭhāne ṭhito nando akkosati, tattheva te pitu santakaṃ dhanaṃ, tasmā yadā te nando akkosati, tadā naṃ ‘ehi re dāsa, kiṃ akkosasī’ti ākaḍḍhitvā taṃ ṭhānaṃ bhinditvā kulasantakaṃ dhanaṃ nīharitvā dāsaṃ ukkhipāpetvā dhanaṃ āharā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    39.

    39.

    ‘‘மஞ்ஞே ஸோவண்ணயோ ராஸி, ஸோவண்ணமாலா ச நந்த³கோ;

    ‘‘Maññe sovaṇṇayo rāsi, sovaṇṇamālā ca nandako;

    யத்த² தா³ஸோ ஆமஜாதோ, டி²தோ து²ல்லானி க³ஜ்ஜதீ’’தி.

    Yattha dāso āmajāto, ṭhito thullāni gajjatī’’ti.

    தத்த² மஞ்ஞேதி ஏவங் அஹங் ஜானாமி. ஸோவண்ணயோதி ஸுந்த³ரோ வண்ணோ ஏதேஸந்தி ஸோவண்ணானி. கானி தானி? ரஜதமணிகஞ்சனபவாளாதீ³னி ரதனானி. இமஸ்மிஞ்ஹி டா²னே ஸப்³பா³னேதானி ‘‘ஸுவண்ணானீ’’தி அதி⁴ப்பேதானி, தேஸங் ராஸி ஸோவண்ணயோ ராஸி. ஸோவண்ணமாலா சாதி துய்ஹங் பிதுஸந்தகா ஸுவண்ணமாலா ச எத்தே²வாதி மஞ்ஞாமி. நந்த³கோ யத்த² தா³ஸோதி யஸ்மிங் டா²னே டி²தோ நந்த³கோ தா³ஸோ. ஆமஜாதோதி ‘‘ஆம, அஹங் வோ தா³ஸீ’’தி ஏவங் தா³ஸப்³யங் உபக³தாய ஆமதா³ஸிஸங்கா²தாய தா³ஸியா புத்தோ. டி²தோ து²ல்லானி க³ஜ்ஜதீதி ‘‘ஸோ யஸ்மிங் டா²னே டி²தோ து²ல்லானி ப²ருஸவசனானி வத³தி, தத்தே²வ தே குலஸந்தகங் த⁴னங், ஏவங் அஹங் தங் மஞ்ஞாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தோ குமாரஸ்ஸ த⁴னக்³க³ஹணூபாயங் ஆசிக்கி².

    Tattha maññeti evaṃ ahaṃ jānāmi. Sovaṇṇayoti sundaro vaṇṇo etesanti sovaṇṇāni. Kāni tāni? Rajatamaṇikañcanapavāḷādīni ratanāni. Imasmiñhi ṭhāne sabbānetāni ‘‘suvaṇṇānī’’ti adhippetāni, tesaṃ rāsi sovaṇṇayo rāsi. Sovaṇṇamālā cāti tuyhaṃ pitusantakā suvaṇṇamālā ca etthevāti maññāmi. Nandako yattha dāsoti yasmiṃ ṭhāne ṭhito nandako dāso. Āmajātoti ‘‘āma, ahaṃ vo dāsī’’ti evaṃ dāsabyaṃ upagatāya āmadāsisaṅkhātāya dāsiyā putto. Ṭhito thullāni gajjatīti ‘‘so yasmiṃ ṭhāne ṭhito thullāni pharusavacanāni vadati, tattheva te kulasantakaṃ dhanaṃ, evaṃ ahaṃ taṃ maññāmī’’ti bodhisatto kumārassa dhanaggahaṇūpāyaṃ ācikkhi.

    குமாரோ போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா க⁴ரங் க³ந்த்வா நந்த³ங் ஆதா³ய நிதி⁴ட்டா²னங் க³ந்த்வா யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜித்வா தங் த⁴னங் ஆஹரித்வா குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ டி²தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஜீவிதபரியோஸானே யதா²கம்மங் க³தோ.

    Kumāro bodhisattaṃ vanditvā gharaṃ gantvā nandaṃ ādāya nidhiṭṭhānaṃ gantvā yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjitvā taṃ dhanaṃ āharitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā bodhisattassa ovāde ṭhito dānādīni puññāni katvā jīvitapariyosāne yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³பேஸ ஏவங்ஸீலோயேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ நந்தோ³ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ அஹோஸி, பண்டி³தகுடும்பி³கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘pubbepesa evaṃsīloyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā nando sāriputtassa saddhivihāriko ahosi, paṇḍitakuṭumbiko pana ahameva ahosi’’nti.

    நந்த³ஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Nandajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 39. நந்த³ஜாதகங் • 39. Nandajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact