Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    3. நந்த³கபேதவத்து²வண்ணனா

    3. Nandakapetavatthuvaṇṇanā

    ராஜா பிங்க³லகோ நாமாதி இத³ங் நந்த³கபேதவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ஸத்து² பரினிப்³பா³னதோ வஸ்ஸஸதத்³வயஸ்ஸ அச்சயேன ஸுரட்ட²விஸயே பிங்க³லோ நாம ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸ ஸேனாபதி நந்த³கோ நாம மிச்சா²தி³ட்டீ² விபரீதத³ஸ்ஸனோ ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³னா மிச்சா²கா³ஹங் பக்³க³ய்ஹ விசரி. தஸ்ஸ தீ⁴தா உத்தரா நாம உபாஸிகா பதிரூபே குலே தி³ன்னா அஹோஸி. நந்த³கோ பன காலங் கத்வா விஞ்ஜா²டவியங் மஹதி நிக்³ரோத⁴ருக்கே² வேமானிகபேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்மிங் காலகதே உத்தரா ஸுசிஸீதலக³ந்தோ⁴த³கபூரிதங் பானீயக⁴டங் கும்மாஸாபி⁴ஸங்க²தேஹி வண்ணக³ந்த⁴ரஸஸம்பன்னேஹி பூவேஹி பரிபுண்ணஸராவகஞ்ச அஞ்ஞதரஸ்ஸ கீ²ணாஸவத்தே²ரஸ்ஸ த³த்வா ‘‘அயங் த³க்கி²ணா மய்ஹங் பிது உபகப்பதூ’’தி உத்³தி³ஸி, தஸ்ஸ தேன தா³னேன தி³ப்³ப³பானீயங் அபரிமிதா ச பூவா பாதுப⁴விங்ஸு. தங் தி³ஸ்வா ஸோ ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘பாபகங் வத மயா கதங், யங் மஹாஜனோ ‘நத்தி² தி³ன்ன’ந்திஆதி³னா மிச்சா²கா³ஹங் கா³ஹிதோ. இதா³னி பன பிங்க³லோ ராஜா த⁴ம்மாஸோகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் தா³துங் க³தோ, ஸோ தங் தஸ்ஸ த³த்வா ஆக³மிஸ்ஸதி, ஹந்தா³ஹங் நத்தி²கதி³ட்டி²ங் வினோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி. ந சிரேனேவ ச பிங்க³லோ ராஜா த⁴ம்மாஸோகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் த³த்வா படினிவத்தந்தோ மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி.

    Rājā piṅgalako nāmāti idaṃ nandakapetavatthu. Tassa kā uppatti? Satthu parinibbānato vassasatadvayassa accayena suraṭṭhavisaye piṅgalo nāma rājā ahosi. Tassa senāpati nandako nāma micchādiṭṭhī viparītadassano ‘‘natthi dinna’’ntiādinā micchāgāhaṃ paggayha vicari. Tassa dhītā uttarā nāma upāsikā patirūpe kule dinnā ahosi. Nandako pana kālaṃ katvā viñjhāṭaviyaṃ mahati nigrodharukkhe vemānikapeto hutvā nibbatti. Tasmiṃ kālakate uttarā sucisītalagandhodakapūritaṃ pānīyaghaṭaṃ kummāsābhisaṅkhatehi vaṇṇagandharasasampannehi pūvehi paripuṇṇasarāvakañca aññatarassa khīṇāsavattherassa datvā ‘‘ayaṃ dakkhiṇā mayhaṃ pitu upakappatū’’ti uddisi, tassa tena dānena dibbapānīyaṃ aparimitā ca pūvā pātubhaviṃsu. Taṃ disvā so evaṃ cintesi – ‘‘pāpakaṃ vata mayā kataṃ, yaṃ mahājano ‘natthi dinna’ntiādinā micchāgāhaṃ gāhito. Idāni pana piṅgalo rājā dhammāsokassa rañño ovādaṃ dātuṃ gato, so taṃ tassa datvā āgamissati, handāhaṃ natthikadiṭṭhiṃ vinodessāmī’’ti. Na cireneva ca piṅgalo rājā dhammāsokassa rañño ovādaṃ datvā paṭinivattanto maggaṃ paṭipajji.

    அத² ஸோ பேதோ அத்தனோ வஸனட்டா²னாபி⁴முக²ங் தங் மக்³க³ங் நிம்மினி. ராஜா டி²தமஜ்ஜ²ன்ஹிகே ஸமயே தேன மக்³கே³ன க³ச்ச²தி. தஸ்ஸ க³ச²ந்தஸ்ஸ புரதோ மக்³கோ³ தி³ஸ்ஸதி, பிட்டி²தோ பனஸ்ஸ அந்தரதா⁴யதி. ஸப்³ப³பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்தோ புரிஸோ மக்³க³ங் அந்தரஹிதங் தி³ஸ்வா பீ⁴தோ விஸ்ஸரங் விரவந்தோ தா⁴வித்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி, தங் ஸுத்வா ராஜா பீ⁴தோ ஸங்விக்³க³மானஸோ ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ ட²த்வா சதஸ்ஸோ தி³ஸா ஓலோகெந்தோ பேதஸ்ஸ வஸனநிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் தி³ஸ்வா தத³பி⁴முகோ² அக³மாஸி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாய. அதா²னுக்கமேன ரஞ்ஞே தங் டா²னங் பத்தே பேதோ ஸப்³பா³ப⁴ரணவிபூ⁴ஸிதோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா பூவே ச பானீயஞ்ச தா³பேஸி. ராஜா ஸபரிஜனோ ந்ஹத்வா பூவே கா²தி³த்வா பானீயங் பிவித்வா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴மக்³க³கிலமதோ² ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³’’திஆதி³னா பேதங் புச்சி². பேதோ ஆதி³தோ பட்டா²ய அத்தனோ பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா ராஜானங் மிச்சா²த³ஸ்ஸனதோ விமோசெத்வா ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பேஸி. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்கீ³திகாரா –

    Atha so peto attano vasanaṭṭhānābhimukhaṃ taṃ maggaṃ nimmini. Rājā ṭhitamajjhanhike samaye tena maggena gacchati. Tassa gachantassa purato maggo dissati, piṭṭhito panassa antaradhāyati. Sabbapacchato gacchanto puriso maggaṃ antarahitaṃ disvā bhīto vissaraṃ viravanto dhāvitvā rañño ārocesi, taṃ sutvā rājā bhīto saṃviggamānaso hatthikkhandhe ṭhatvā catasso disā olokento petassa vasananigrodharukkhaṃ disvā tadabhimukho agamāsi saddhiṃ caturaṅginiyā senāya. Athānukkamena raññe taṃ ṭhānaṃ patte peto sabbābharaṇavibhūsito rājānaṃ upasaṅkamitvā paṭisanthāraṃ katvā pūve ca pānīyañca dāpesi. Rājā saparijano nhatvā pūve khāditvā pānīyaṃ pivitvā paṭippassaddhamaggakilamatho ‘‘devatā nusi gandhabbo’’tiādinā petaṃ pucchi. Peto ādito paṭṭhāya attano pavattiṃ ācikkhitvā rājānaṃ micchādassanato vimocetvā saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhāpesi. Tamatthaṃ dassetuṃ saṅgītikārā –

    658.

    658.

    ‘‘ராஜா பிங்க³லகோ நாம, ஸுரட்டா²னங் அதி⁴பதி அஹு;

    ‘‘Rājā piṅgalako nāma, suraṭṭhānaṃ adhipati ahu;

    மோரியானங் உபட்டா²னங் க³ந்த்வா, ஸுரட்ட²ங் புனராக³மா.

    Moriyānaṃ upaṭṭhānaṃ gantvā, suraṭṭhaṃ punarāgamā.

    659.

    659.

    ‘‘உண்ஹே மஜ்ஜ²ன்ஹிகே காலே, ராஜா பங்கங் உபாக³மி;

    ‘‘Uṇhe majjhanhike kāle, rājā paṅkaṃ upāgami;

    அத்³த³ஸ மக்³க³ங் ரமணீயங், பேதானங் தங் வண்ணுபத²ங்.

    Addasa maggaṃ ramaṇīyaṃ, petānaṃ taṃ vaṇṇupathaṃ.

    660. ஸாரதி²ங் ஆமந்தயீ ராஜா –

    660. Sārathiṃ āmantayī rājā –

    ‘‘‘அயங் மக்³கோ³ ரமணீயோ, கே²மோ ஸோவத்தி²கோ ஸிவோ;

    ‘‘‘Ayaṃ maggo ramaṇīyo, khemo sovatthiko sivo;

    இமினா ஸாரதி² யாம, ஸுரட்டா²னங் ஸந்திகே இதோ’.

    Iminā sārathi yāma, suraṭṭhānaṃ santike ito’.

    661.

    661.

    ‘‘தேன பாயாஸி ஸோரட்டோ², ஸேனாய சதுரங்கி³னியா;

    ‘‘Tena pāyāsi soraṭṭho, senāya caturaṅginiyā;

    உப்³பி³க்³க³ரூபோ புரிஸோ, ஸோரட்ட²ங் ஏதத³ப்³ரவி.

    Ubbiggarūpo puriso, soraṭṭhaṃ etadabravi.

    662.

    662.

    ‘‘‘கும்மக்³க³ங் படிபன்னம்ஹா, பி⁴ங்ஸனங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘‘Kummaggaṃ paṭipannamhā, bhiṃsanaṃ lomahaṃsanaṃ;

    புரதோ தி³ஸ்ஸதி மக்³கோ³, பச்ச²தோ ச ந தி³ஸ்ஸதி.

    Purato dissati maggo, pacchato ca na dissati.

    663.

    663.

    ‘‘‘கும்மக்³க³ங் படிபன்னம்ஹா, யமபுரிஸான ஸந்திகே;

    ‘‘‘Kummaggaṃ paṭipannamhā, yamapurisāna santike;

    அமானுஸோ வாயதி க³ந்தோ⁴, கோ⁴ஸோ ஸுய்யதி தா³ருணோ’.

    Amānuso vāyati gandho, ghoso suyyati dāruṇo’.

    664.

    664.

    ‘‘ஸங்விக்³கோ³ ராஜா ஸோரட்டோ², ஸாரதி²ங் ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘Saṃviggo rājā soraṭṭho, sārathiṃ etadabravi;

    ‘கும்மக்³க³ங் படிபன்னம்ஹா, பி⁴ங்ஸனங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘Kummaggaṃ paṭipannamhā, bhiṃsanaṃ lomahaṃsanaṃ;

    புரதோ தி³ஸ்ஸதி மக்³கோ³, பச்ச²தோ ச ந தி³ஸ்ஸதி.

    Purato dissati maggo, pacchato ca na dissati.

    665.

    665.

    ‘‘‘கும்மக்³க³ங் படிபன்னம்ஹா, யமபுரிஸான ஸந்திகே;

    ‘‘‘Kummaggaṃ paṭipannamhā, yamapurisāna santike;

    அமானுஸோ வாயதி க³ந்தோ⁴, கோ⁴ஸோ ஸுய்யதி தா³ருணோ’.

    Amānuso vāyati gandho, ghoso suyyati dāruṇo’.

    666.

    666.

    ‘‘ஹத்தி²க்க²ந்த⁴ங் ஸமாருய்ஹ, ஓலோகெந்தோ சதுத்³தி³ஸா;

    ‘‘Hatthikkhandhaṃ samāruyha, olokento catuddisā;

    அத்³த³ஸ நிக்³ரோத⁴ங் ரமணீயங், பாத³பங் சா²யாஸம்பன்னங்;

    Addasa nigrodhaṃ ramaṇīyaṃ, pādapaṃ chāyāsampannaṃ;

    நீலப்³ப⁴வண்ணஸதி³ஸங், மேக⁴வண்ணஸிரீனிப⁴ங்.

    Nīlabbhavaṇṇasadisaṃ, meghavaṇṇasirīnibhaṃ.

    667.

    667.

    ‘‘ஸாரதி²ங் ஆமந்தயீ ராஜா, ‘கிங் ஏஸோ தி³ஸ்ஸதி ப்³ரஹா;

    ‘‘Sārathiṃ āmantayī rājā, ‘kiṃ eso dissati brahā;

    நீலப்³ப⁴வண்ணஸதி³ஸோ, மேக⁴வண்ணஸிரீனிபோ⁴’.

    Nīlabbhavaṇṇasadiso, meghavaṇṇasirīnibho’.

    668.

    668.

    ‘‘நிக்³ரோதோ⁴ ஸோ மஹாராஜ, பாத³போ சா²யாஸம்பன்னோ;

    ‘‘Nigrodho so mahārāja, pādapo chāyāsampanno;

    நீலப்³ப⁴வண்ணஸதி³ஸோ, மேக⁴வண்ணஸிரீனிபோ⁴.

    Nīlabbhavaṇṇasadiso, meghavaṇṇasirīnibho.

    669.

    669.

    ‘‘தேன பாயாஸி ஸோரட்டோ², யேன ஸோ தி³ஸ்ஸதே ப்³ரஹா;

    ‘‘Tena pāyāsi soraṭṭho, yena so dissate brahā;

    நீலப்³ப⁴வண்ணஸதி³ஸோ, மேக⁴வண்ணஸிரீனிபோ⁴.

    Nīlabbhavaṇṇasadiso, meghavaṇṇasirīnibho.

    670.

    670.

    ‘‘ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓருய்ஹ, ராஜா ருக்க²ங் உபாக³மி;

    ‘‘Hatthikkhandhato oruyha, rājā rukkhaṃ upāgami;

    நிஸீதி³ ருக்க²மூலஸ்மிங், ஸாமச்சோ ஸபரிஜ்ஜனோ;

    Nisīdi rukkhamūlasmiṃ, sāmacco saparijjano;

    பூரங் பானீயஸரகங், பூவே வித்தே ச அத்³த³ஸ.

    Pūraṃ pānīyasarakaṃ, pūve vitte ca addasa.

    671.

    671.

    ‘‘புரிஸோ ச தே³வவண்ணீ, ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதோ;

    ‘‘Puriso ca devavaṇṇī, sabbābharaṇabhūsito;

    உபஸங்கமித்வா ராஜானங், ஸோரட்ட²ங் ஏதத³ப்³ரவி.

    Upasaṅkamitvā rājānaṃ, soraṭṭhaṃ etadabravi.

    672.

    672.

    ‘‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;

    ‘‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;

    பிவது தே³வோ பானீயங், பூவே கா²த³ அரிந்த³ம’.

    Pivatu devo pānīyaṃ, pūve khāda arindama’.

    673.

    673.

    ‘‘பிவித்வா ராஜா பானீயங், ஸாமச்சோ ஸபரிஜ்ஜனோ;

    ‘‘Pivitvā rājā pānīyaṃ, sāmacco saparijjano;

    பூவே கா²தி³த்வா பித்வா ச, ஸோரட்டோ² ஏதத³ப்³ரவி.

    Pūve khāditvā pitvā ca, soraṭṭho etadabravi.

    674.

    674.

    ‘‘தே³வதா நுஸி க³ந்த⁴ப்³போ³, அது³ ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu sakko purindado;

    அஜானந்தா தங் புச்சா²ம, கத²ங் ஜானேமு தங் மயந்தி.

    Ajānantā taṃ pucchāma, kathaṃ jānemu taṃ mayanti.

    675.

    675.

    ‘‘நாம்ஹி தே³வோ ந க³ந்த⁴ப்³போ³, நாபி ஸக்கோ புரிந்த³தோ³;

    ‘‘Nāmhi devo na gandhabbo, nāpi sakko purindado;

    பேதோ அஹங் மஹாராஜ, ஸுரட்டா² இத⁴ மாக³தோதி.

    Peto ahaṃ mahārāja, suraṭṭhā idha māgatoti.

    676.

    676.

    ‘‘கிங்ஸீலோ கிங்ஸமாசாரோ, ஸுரட்ட²ஸ்மிங் புரே துவங்;

    ‘‘Kiṃsīlo kiṃsamācāro, suraṭṭhasmiṃ pure tuvaṃ;

    கேன தே ப்³ரஹ்மசரியேன, ஆனுபா⁴வோ அயங் தவாதி.

    Kena te brahmacariyena, ānubhāvo ayaṃ tavāti.

    677.

    677.

    ‘‘தங் ஸுணோஹி மஹாராஜ, அரிந்த³ம ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Taṃ suṇohi mahārāja, arindama raṭṭhavaḍḍhana;

    அமச்சா பாரிஸஜ்ஜா ச, ப்³ராஹ்மணோ ச புரோஹிதோ.

    Amaccā pārisajjā ca, brāhmaṇo ca purohito.

    678.

    678.

    ‘‘ஸுரட்ட²ஸ்மிங் அஹங் தே³வ, புரிஸோ பாபசேதஸோ;

    ‘‘Suraṭṭhasmiṃ ahaṃ deva, puriso pāpacetaso;

    மிச்சா²தி³ட்டி² ச து³ஸ்ஸீலோ, கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ.

    Micchādiṭṭhi ca dussīlo, kadariyo paribhāsako.

    679.

    679.

    ‘‘த³த³ந்தானங் கரொந்தானங், வாரயிஸ்ஸங் ப³ஹுஜ்ஜனங்;

    ‘‘Dadantānaṃ karontānaṃ, vārayissaṃ bahujjanaṃ;

    அஞ்ஞேஸங் த³த³மானானங், அந்தராயகரோ அஹங்.

    Aññesaṃ dadamānānaṃ, antarāyakaro ahaṃ.

    680.

    680.

    ‘‘விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸ, ஸங்யமஸ்ஸ குதோ ப²லங்;

    ‘‘Vipāko natthi dānassa, saṃyamassa kuto phalaṃ;

    நத்தி² ஆசரியோ நாம, அத³ந்தங் கோ த³மெஸ்ஸதி.

    Natthi ācariyo nāma, adantaṃ ko damessati.

    681.

    681.

    ‘‘ஸமதுல்யானி பூ⁴தானி, குதோ ஜெட்டா²பசாயிகோ;

    ‘‘Samatulyāni bhūtāni, kuto jeṭṭhāpacāyiko;

    நத்தி² ப³லங் வீரியங் வா, குதோ உட்டா²னபோரிஸங்.

    Natthi balaṃ vīriyaṃ vā, kuto uṭṭhānaporisaṃ.

    682.

    682.

    ‘‘நத்தி² தா³னப²லங் நாம, ந விஸோதே⁴தி வேரினங்;

    ‘‘Natthi dānaphalaṃ nāma, na visodheti verinaṃ;

    லத்³தெ⁴ய்யங் லப⁴தே மச்சோ, நியதிபரிணாமஜங்.

    Laddheyyaṃ labhate macco, niyatipariṇāmajaṃ.

    683.

    683.

    ‘‘நத்தி² மாதா பிதா பா⁴தா, லோகோ நத்தி² இதோ பரங்;

    ‘‘Natthi mātā pitā bhātā, loko natthi ito paraṃ;

    நத்தி² தி³ன்னங் நத்தி² ஹுதங், ஸுனிஹிதங் ந விஜ்ஜதி.

    Natthi dinnaṃ natthi hutaṃ, sunihitaṃ na vijjati.

    684.

    684.

    ‘‘யோபி ஹனெய்ய புரிஸங், பரஸ்ஸ சி²ந்த³தே ஸிரங்;

    ‘‘Yopi haneyya purisaṃ, parassa chindate siraṃ;

    ந கோசி கஞ்சி ஹனதி, ஸத்தன்னங் விவரமந்தரே.

    Na koci kañci hanati, sattannaṃ vivaramantare.

    685.

    685.

    ‘‘அச்சே²ஜ்ஜாபே⁴ஜ்ஜோ ஹி ஜீவோ, அட்ட²ங்ஸோ கு³ளபரிமண்ட³லோ;

    ‘‘Acchejjābhejjo hi jīvo, aṭṭhaṃso guḷaparimaṇḍalo;

    யோஜனானங் ஸதங் பஞ்ச, கோ ஜீவங் செ²த்துமரஹதி.

    Yojanānaṃ sataṃ pañca, ko jīvaṃ chettumarahati.

    686.

    686.

    ‘‘யதா² ஸுத்தகு³ளே கி²த்தே, நிப்³பே³டெ²ந்தங் பலாயதி;

    ‘‘Yathā suttaguḷe khitte, nibbeṭhentaṃ palāyati;

    ஏவமேவ ச ஸோ ஜீவோ, நிப்³பே³டெ²ந்தோ பலாயதி.

    Evameva ca so jīvo, nibbeṭhento palāyati.

    687.

    687.

    ‘‘யதா² கா³மதோ நிக்க²ம்ம, அஞ்ஞங் கா³மங் பவிஸதி;

    ‘‘Yathā gāmato nikkhamma, aññaṃ gāmaṃ pavisati;

    ஏவமேவ ச ஸோ ஜீவோ, அஞ்ஞங் பொ³ந்தி³ங் பவிஸதி.

    Evameva ca so jīvo, aññaṃ bondiṃ pavisati.

    688.

    688.

    ‘‘யதா² கே³ஹதோ நிக்க²ம்ம, அஞ்ஞங் கே³ஹங் பவிஸதி;

    ‘‘Yathā gehato nikkhamma, aññaṃ gehaṃ pavisati;

    ஏவமேவ ச ஸோ ஜீவோ, அஞ்ஞங் பொ³ந்தி³ங் பவிஸதி.

    Evameva ca so jīvo, aññaṃ bondiṃ pavisati.

    689.

    689.

    ‘‘சுல்லாஸீதி மஹாகப்பினோ, ஸதஸஹஸ்ஸானி ஹி;

    ‘‘Cullāsīti mahākappino, satasahassāni hi;

    யே பா³லா யே ச பண்டி³தா, ஸங்ஸாரங் கே²பயித்வான;

    Ye bālā ye ca paṇḍitā, saṃsāraṃ khepayitvāna;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸரே.

    Dukkhassantaṃ karissare.

    690.

    690.

    ‘‘மிதானி ஸுக²து³க்கா²னி, தோ³ணேஹி பிடகேஹி ச;

    ‘‘Mitāni sukhadukkhāni, doṇehi piṭakehi ca;

    ஜினோ ஸப்³ப³ங் பஜானாதி, ஸம்மூள்ஹா இதரா பஜா.

    Jino sabbaṃ pajānāti, sammūḷhā itarā pajā.

    691.

    691.

    ‘‘ஏவங்தி³ட்டி² புரே ஆஸிங், ஸம்மூள்ஹோ மோஹபாருதோ;

    ‘‘Evaṃdiṭṭhi pure āsiṃ, sammūḷho mohapāruto;

    மிச்சா²தி³ட்டி² ச து³ஸ்ஸீலோ, கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ.

    Micchādiṭṭhi ca dussīlo, kadariyo paribhāsako.

    692.

    692.

    ‘‘ஓரங் மே ச²ஹி மாஸேஹி, காலகிரியா ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Oraṃ me chahi māsehi, kālakiriyā bhavissati;

    ஏகந்தகடுகங் கோ⁴ரங், நிரயங் பபதிஸ்ஸஹங்.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    693.

    693.

    ‘‘சதுக்கண்ணங் சதுத்³வாரங், விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்;

    ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    அயோபாகாரபரியந்தங், அயஸா படிகுஜ்ஜிதங்.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    694.

    694.

    ‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;

    ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    695.

    695.

    ‘‘வஸ்ஸானி ஸதஸஹஸ்ஸானி, கோ⁴ஸோ ஸுய்யதி தாவதே³;

    ‘‘Vassāni satasahassāni, ghoso suyyati tāvade;

    லக்கோ² ஏஸோ மஹாராஜ, ஸதபா⁴க³வஸ்ஸகோடியோ.

    Lakkho eso mahārāja, satabhāgavassakoṭiyo.

    696.

    696.

    ‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸானி, நிரயே பச்சரே ஜனா;

    ‘‘Koṭisatasahassāni, niraye paccare janā;

    மிச்சா²தி³ட்டீ² ச து³ஸ்ஸீலா, யே ச அரியூபவாதி³னோ.

    Micchādiṭṭhī ca dussīlā, ye ca ariyūpavādino.

    697.

    697.

    ‘‘தத்தா²ஹங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், து³க்க²ங் வேதி³ஸ்ஸ வேத³னங்;

    ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ப²லங் பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸங்.

    Phalaṃ pāpassa kammassa, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    698.

    698.

    ‘‘தங் ஸுணோஹி மஹாராஜ, அரிந்த³ம ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Taṃ suṇohi mahārāja, arindama raṭṭhavaḍḍhana;

    தீ⁴தா மய்ஹங் மஹாராஜ, உத்தரா ப⁴த்³த³மத்து² தே.

    Dhītā mayhaṃ mahārāja, uttarā bhaddamatthu te.

    699.

    699.

    ‘‘கரோதி ப⁴த்³த³கங் கம்மங், ஸீலேஸுபோஸதே² ரதா;

    ‘‘Karoti bhaddakaṃ kammaṃ, sīlesuposathe ratā;

    ஸஞ்ஞதா ஸங்விபா⁴கீ³ ச, வத³ஞ்ஞூ வீதமச்ச²ரா.

    Saññatā saṃvibhāgī ca, vadaññū vītamaccharā.

    700.

    700.

    ‘‘அக²ண்ட³காரீ ஸிக்கா²ய, ஸுண்ஹா பரகுலேஸு ச;

    ‘‘Akhaṇḍakārī sikkhāya, suṇhā parakulesu ca;

    உபாஸிகா ஸக்யமுனினோ, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸிரீமதோ.

    Upāsikā sakyamunino, sambuddhassa sirīmato.

    701.

    701.

    ‘‘பி⁴க்கு² ச ஸீலஸம்பன்னோ, கா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸி;

    ‘‘Bhikkhu ca sīlasampanno, gāmaṃ piṇḍāya pāvisi;

    ஒக்கி²த்தசக்கு² ஸதிமா, கு³த்தத்³வாரோ ஸுஸங்வுதோ.

    Okkhittacakkhu satimā, guttadvāro susaṃvuto.

    702.

    702.

    ‘‘ஸபதா³னங் சரமானோ, அக³மா தங் நிவேஸனங்;

    ‘‘Sapadānaṃ caramāno, agamā taṃ nivesanaṃ;

    தமத்³த³ஸ மஹாராஜ, உத்தரா ப⁴த்³த³மத்து² தே.

    Tamaddasa mahārāja, uttarā bhaddamatthu te.

    703.

    703.

    ‘‘பூரங் பானீயஸரகங், பூவே வித்தே ச ஸா அதா³;

    ‘‘Pūraṃ pānīyasarakaṃ, pūve vitte ca sā adā;

    பிதா மே காலகதோ ப⁴ந்தே, தஸ்ஸேதங் உபகப்பது.

    Pitā me kālakato bhante, tassetaṃ upakappatu.

    704.

    704.

    ‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே² , விபாகோ உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Samanantarānuddiṭṭhe , vipāko udapajjatha;

    பு⁴ஞ்ஜாமி காமகாமீஹங், ராஜா வெஸ்ஸவணோ யதா².

    Bhuñjāmi kāmakāmīhaṃ, rājā vessavaṇo yathā.

    705.

    705.

    ‘‘தங் ஸுணோஹி மஹாராஜ, அரிந்த³ம ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Taṃ suṇohi mahārāja, arindama raṭṭhavaḍḍhana;

    ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, பு³த்³தோ⁴ அக்³கோ³ பவுச்சதி;

    Sadevakassa lokassa, buddho aggo pavuccati;

    தங் பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³ச்ச², ஸபுத்ததா³ரோ அரிந்த³ம.

    Taṃ buddhaṃ saraṇaṃ gaccha, saputtadāro arindama.

    706.

    706.

    ‘‘அட்ட²ங்கி³கேன மக்³கே³ன, பு²ஸந்தி அமதங் பத³ங்;

    ‘‘Aṭṭhaṅgikena maggena, phusanti amataṃ padaṃ;

    தங் த⁴ம்மங் ஸரணங் க³ச்ச², ஸபுத்ததா³ரோ அரிந்த³ம.

    Taṃ dhammaṃ saraṇaṃ gaccha, saputtadāro arindama.

    707.

    707.

    ‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;

    ‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ;

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito;

    தங் ஸங்க⁴ங் ஸரணங் க³ச்ச², ஸபுத்ததா³ரோ அரிந்த³ம.

    Taṃ saṅghaṃ saraṇaṃ gaccha, saputtadāro arindama.

    708.

    708.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமஸ்ஸு கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயஸ்ஸு;

    ‘‘Pāṇātipātā viramassu khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayassu;

    அமஜ்ஜபோ மா ச முஸா அபா⁴ணி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோஹி துட்டோ²தி.

    Amajjapo mā ca musā abhāṇi, sakena dārena ca hohi tuṭṭhoti.

    709.

    709.

    ‘‘அத்த²காமோஸி மே யக்க², ஹிதகாமோஸி தே³வதே;

    ‘‘Atthakāmosi me yakkha, hitakāmosi devate;

    கரோமி துய்ஹங் வசனங், த்வங்ஸி ஆசரியோ மம.

    Karomi tuyhaṃ vacanaṃ, tvaṃsi ācariyo mama.

    710.

    710.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஞ்சாபி அனுத்தரங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammañcāpi anuttaraṃ;

    ஸங்க⁴ஞ்ச நரதே³வஸ்ஸ, க³ச்சா²மி ஸரணங் அஹங்.

    Saṅghañca naradevassa, gacchāmi saraṇaṃ ahaṃ.

    711.

    711.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரமாமி கி²ப்பங், லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாமி;

    ‘‘Pāṇātipātā viramāmi khippaṃ, loke adinnaṃ parivajjayāmi;

    அமஜ்ஜபோ நோ ச முஸா ப⁴ணாமி, ஸகேன தா³ரேன ச ஹோமி துட்டோ².

    Amajjapo no ca musā bhaṇāmi, sakena dārena ca homi tuṭṭho.

    712.

    712.

    ‘‘ஓபு²ணாமி மஹாவாதே, நதி³யா ஸீக⁴கா³மியா;

    ‘‘Ophuṇāmi mahāvāte, nadiyā sīghagāmiyā;

    வமாமி பாபிகங் தி³ட்டி²ங், பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனே ரதோ.

    Vamāmi pāpikaṃ diṭṭhiṃ, buddhānaṃ sāsane rato.

    713.

    713.

    ‘‘இத³ங் வத்வான ஸோரட்டோ², விரமித்வா பாபத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Idaṃ vatvāna soraṭṭho, viramitvā pāpadassanā;

    நமோ ப⁴க³வதோ கத்வா, பாமொக்கோ² ரத²மாருஹீ’’தி. – கா³தா²யோ அவோசுங்;

    Namo bhagavato katvā, pāmokkho rathamāruhī’’ti. – gāthāyo avocuṃ;

    658-9. தத்த² ராஜா பிங்க³லகோ நாம, ஸுரட்டா²னங் அதி⁴பதி அஹூதி பிங்க³லசக்கு²தாய ‘‘பிங்க³லோ’’தி பாகடனாமோ ஸுரட்ட²தே³ஸஸ்ஸ இஸ்ஸரோ ராஜா அஹோஸி. மோரியானந்தி மோரியராஜூனங், த⁴ம்மாஸோகங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஸுரட்ட²ங் புனராக³மாதி ஸுரட்ட²ஸ்ஸ விஸயங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸுரட்ட²கா³மிமக்³க³ங் பச்சாக³ஞ்சி². பங்கந்தி முது³பூ⁴மிங். வண்ணுபத²ந்தி பேதேன நிம்மிதங் மரூபூ⁴மிமக்³க³ங்.

    658-9. Tattha rājā piṅgalako nāma, suraṭṭhānaṃ adhipati ahūti piṅgalacakkhutāya ‘‘piṅgalo’’ti pākaṭanāmo suraṭṭhadesassa issaro rājā ahosi. Moriyānanti moriyarājūnaṃ, dhammāsokaṃ sandhāya vadati. Suraṭṭhaṃ punarāgamāti suraṭṭhassa visayaṃ uddissa suraṭṭhagāmimaggaṃ paccāgañchi. Paṅkanti mudubhūmiṃ. Vaṇṇupathanti petena nimmitaṃ marūbhūmimaggaṃ.

    660. கே²மோதி நிப்³ப⁴யோ. ஸோவத்தி²கோதி ஸொத்தி²பா⁴வாவஹோ. ஸிவோதி அனுபத்³த³வோ. ஸுரட்டா²னங் ஸந்திகே இதோதி இமினா மக்³கே³ன க³ச்ச²ந்தா மயங் ஸுரட்ட²விஸயஸ்ஸ ஸமீபேயேவ.

    660.Khemoti nibbhayo. Sovatthikoti sotthibhāvāvaho. Sivoti anupaddavo. Suraṭṭhānaṃ santike itoti iminā maggena gacchantā mayaṃ suraṭṭhavisayassa samīpeyeva.

    661-2. ஸோரட்டோ²தி ஸுரட்டா²தி⁴பதி. உப்³பி³க்³க³ரூபோதி உத்ரஸ்தஸபா⁴வோ. பி⁴ங்ஸனந்தி ப⁴யஜனநங் . லோமஹங்ஸனந்தி பி⁴ங்ஸனகபா⁴வேன லோமானங் ஹங்ஸாபனங்.

    661-2.Soraṭṭhoti suraṭṭhādhipati. Ubbiggarūpoti utrastasabhāvo. Bhiṃsananti bhayajananaṃ . Lomahaṃsananti bhiṃsanakabhāvena lomānaṃ haṃsāpanaṃ.

    663. யமபுரிஸான ஸந்திகேதி பேதானங் ஸமீபே வத்தாம. அமானுஸோ வாயதி க³ந்தோ⁴தி பேதானங் ஸரீரக³ந்தோ⁴ வாயதி. கோ⁴ஸோ ஸுய்யதி தா³ருணோதி பச்சேகனிரயேஸு காரணங் காரியமானானங் ஸத்தானங் கோ⁴ரதரோ ஸத்³தோ³ ஸுய்யதி.

    663.Yamapurisāna santiketi petānaṃ samīpe vattāma. Amānuso vāyati gandhoti petānaṃ sarīragandho vāyati. Ghoso suyyati dāruṇoti paccekanirayesu kāraṇaṃ kāriyamānānaṃ sattānaṃ ghorataro saddo suyyati.

    666. பாத³பந்தி பாத³ஸதி³ஸேஹி மூலாவயவேஹி உத³கஸ்ஸ பிவனதோ ‘‘பாத³போ’’தி லத்³த⁴னாமங் தருங். சா²யாஸம்பன்னந்தி ஸம்பன்னச்சா²யங். நீலப்³ப⁴வண்ணஸதி³ஸந்தி வண்ணேன நீலமேக⁴ஸதி³ஸங். மேக⁴வண்ணஸிரீனிப⁴ந்தி மேக⁴வண்ணஸண்டா²னங் ஹுத்வா கா²யமானங்.

    666.Pādapanti pādasadisehi mūlāvayavehi udakassa pivanato ‘‘pādapo’’ti laddhanāmaṃ taruṃ. Chāyāsampannanti sampannacchāyaṃ. Nīlabbhavaṇṇasadisanti vaṇṇena nīlameghasadisaṃ. Meghavaṇṇasirīnibhanti meghavaṇṇasaṇṭhānaṃ hutvā khāyamānaṃ.

    670. பூரங் பானீயஸரகந்தி பானீயேன புண்ணங் பானீயபா⁴ஜனங். பூவேதி க²ஜ்ஜகே. வித்தேதி வித்திஜனநே மது⁴ரே மனுஞ்ஞே தஹிங் தஹிங் ஸராவே பூரெத்வா ட²பிதபூவே அத்³த³ஸ.

    670.Pūraṃ pānīyasarakanti pānīyena puṇṇaṃ pānīyabhājanaṃ. Pūveti khajjake. Vitteti vittijanane madhure manuññe tahiṃ tahiṃ sarāve pūretvā ṭhapitapūve addasa.

    672. அதோ² தே அது³ராக³தந்தி எத்த² அதோ²தி நிபாதமத்தங், அவதா⁴ரணத்தே² வா, மஹாராஜ, தே ஆக³தங் து³ராக³தங் ந ஹோதி, அத² கோ² ஸ்வாக³தமேவாதி மயங் ஸம்படிச்சா²மாதி அத்தோ². அரிந்த³மாதி அரீனங் த³மனஸீல.

    672.Athote adurāgatanti ettha athoti nipātamattaṃ, avadhāraṇatthe vā, mahārāja, te āgataṃ durāgataṃ na hoti, atha kho svāgatamevāti mayaṃ sampaṭicchāmāti attho. Arindamāti arīnaṃ damanasīla.

    677. அமச்சா பாரிஸஜ்ஜாதி அமச்சா பாரிஸஜ்ஜா ச வசனங் ஸுணந்து, ப்³ராஹ்மணோ ச துய்ஹங் புரோஹிதோ தங் ஸுணாதூதி யோஜனா.

    677.Amaccā pārisajjāti amaccā pārisajjā ca vacanaṃ suṇantu, brāhmaṇo ca tuyhaṃ purohito taṃ suṇātūti yojanā.

    678. ஸுரட்ட²ஸ்மிங் அஹந்தி ஸுரட்ட²தே³ஸே அஹங். தே³வாதி ராஜானங் ஆலபதி. மிச்சா²தி³ட்டீ²தி நத்தி²கதி³ட்டி²யா விபரீதத³ஸ்ஸனோ. து³ஸ்ஸீலோதி நிஸ்ஸீலோ. கத³ரியோதி த²த்³த⁴மச்ச²ரீ. பரிபா⁴ஸகோதி ஸமணப்³ராஹ்மணானங் அக்கோஸகோ.

    678.Suraṭṭhasmiṃ ahanti suraṭṭhadese ahaṃ. Devāti rājānaṃ ālapati. Micchādiṭṭhīti natthikadiṭṭhiyā viparītadassano. Dussīloti nissīlo. Kadariyoti thaddhamaccharī. Paribhāsakoti samaṇabrāhmaṇānaṃ akkosako.

    679. வாரயிஸ்ஸந்தி வாரேஸிங். அந்தராயகரோ அஹந்தி தா³னங் த³த³ந்தானங் உபகாரங் கரொந்தானங் அந்தராயகரோ ஹுத்வா அஞ்ஞேஸஞ்ச பரேஸங் தா³னங் த³த³மானானங் தா³னமயபுஞ்ஞதோ அஹங் ப³ஹுஜனங் வாரயிஸ்ஸங் வாரேஸிந்தி யோஜனா.

    679.Vārayissanti vāresiṃ. Antarāyakaro ahanti dānaṃ dadantānaṃ upakāraṃ karontānaṃ antarāyakaro hutvā aññesañca paresaṃ dānaṃ dadamānānaṃ dānamayapuññato ahaṃ bahujanaṃ vārayissaṃ vāresinti yojanā.

    680. விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸாதிஆதி³ வாரிதாகாரத³ஸ்ஸனங். தத்த² விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸாதி தா³னங் த³த³தோ தஸ்ஸ விபாகோ ஆயதிங் பத்தப்³ப³ப²லங் நத்தீ²தி விபாகங் படிபா³ஹதி. ஸங்யமஸ்ஸ குதோ ப²லந்தி ஸீலஸ்ஸ பன குதோ நாம ப²லங், ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் தங் நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. நத்தி² ஆசரியோ நாமாதி ஆசாரஸமாசாரஸிக்கா²பகோ ஆசரியோ நாம கோசி நத்தி². ஸபா⁴வதோ ஏவ ஹி ஸத்தா த³ந்தா வா அத³ந்தா வா ஹொந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘அத³ந்தங் கோ த³மெஸ்ஸதீ’’தி.

    680.Vipākonatthi dānassātiādi vāritākāradassanaṃ. Tattha vipāko natthi dānassāti dānaṃ dadato tassa vipāko āyatiṃ pattabbaphalaṃ natthīti vipākaṃ paṭibāhati. Saṃyamassa kuto phalanti sīlassa pana kuto nāma phalaṃ, sabbena sabbaṃ taṃ natthīti adhippāyo. Natthi ācariyo nāmāti ācārasamācārasikkhāpako ācariyo nāma koci natthi. Sabhāvato eva hi sattā dantā vā adantā vā hontīti adhippāyo. Tenāha ‘‘adantaṃ ko damessatī’’ti.

    681. ஸமதுல்யானி பூ⁴தானீதி இமே ஸத்தா ஸப்³பே³பி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமஸமா, தஸ்மா ஜெட்டோ² ஏவ நத்தி², குதோ ஜெட்டா²பசாயிகோ, ஜெட்டா²பசாயனபுஞ்ஞங் நாம நத்தீ²தி அத்தோ². நத்தி² ப³லந்தி யம்ஹி அத்தனோ ப³லே பதிட்டி²தா ஸத்தா வீரியங் கத்வா மனுஸ்ஸஸோப⁴க்³யதங் ஆதி³ங் கத்வா யாவஅரஹத்தங் ஸம்பத்தியோ பாபுணந்தி, தங் வீரியப³லங் படிக்கி²பதி. வீரியங் வா நத்தி² குதோ உட்டா²னபோரிஸந்தி இத³ங் நோ புரிஸவீரியேன புரிஸகாரேன பவத்தந்தி ஏவங் பவத்தவாத³படிக்கே²பவஸேன வுத்தங்.

    681.Samatulyāni bhūtānīti ime sattā sabbepi aññamaññaṃ samasamā, tasmā jeṭṭho eva natthi, kuto jeṭṭhāpacāyiko, jeṭṭhāpacāyanapuññaṃ nāma natthīti attho. Natthi balanti yamhi attano bale patiṭṭhitā sattā vīriyaṃ katvā manussasobhagyataṃ ādiṃ katvā yāvaarahattaṃ sampattiyo pāpuṇanti, taṃ vīriyabalaṃ paṭikkhipati. Vīriyaṃ vā natthi kuto uṭṭhānaporisanti idaṃ no purisavīriyena purisakārena pavattanti evaṃ pavattavādapaṭikkhepavasena vuttaṃ.

    682. நத்தி² தா³னப²லங் நாமாதி தா³னஸ்ஸ ப²லங் நாம கிஞ்சி நத்தி², தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாகோ³ ப⁴ஸ்மனிஹிதங் விய நிப்ப²லோ ஏவாதி அத்தோ². ந விஸோதே⁴தி வேரினந்தி எத்த² வேரினந்தி வேரவந்தங் வேரானங் வஸேன பாணாதிபாதாதீ³னங் வஸேன ச கதபாபங் புக்³க³லங் தா³னஸீலாதி³வததோ ந விஸோதே⁴தி, கதா³சிபி ஸுத்³த⁴ங் ந கரோதி. புப்³பே³ ‘‘விபாகோ நத்தி² தா³னஸ்ஸா’’திஆதி³ தா³னாதி³தோ அத்தனோ பரேஸங் நிவாரிதாகாரத³ஸ்ஸனங், ‘‘நத்தி² தா³னப²லங் நாமா’’திஆதி³ பன அத்த²னோ மிச்சா²பி⁴னிவேஸத³ஸ்ஸனந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். லத்³தெ⁴ய்யந்தி லத்³த⁴ப்³ப³ங். கத²ங் பன லத்³த⁴ப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘நியதிபரிணாமஜ’’ந்தி. அயங் ஸத்தோ ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா லப⁴ந்தோ நியதிவிபரிணாமவஸேனேவ லப⁴தி, ந கம்மஸ்ஸ கதத்தா, ந இஸ்ஸராதி³னா சாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    682.Natthidānaphalaṃ nāmāti dānassa phalaṃ nāma kiñci natthi, deyyadhammapariccāgo bhasmanihitaṃ viya nipphalo evāti attho. Na visodheti verinanti ettha verinanti veravantaṃ verānaṃ vasena pāṇātipātādīnaṃ vasena ca katapāpaṃ puggalaṃ dānasīlādivatato na visodheti, kadācipi suddhaṃ na karoti. Pubbe ‘‘vipāko natthi dānassā’’tiādi dānādito attano paresaṃ nivāritākāradassanaṃ, ‘‘natthi dānaphalaṃ nāmā’’tiādi pana atthano micchābhinivesadassananti daṭṭhabbaṃ. Laddheyyanti laddhabbaṃ. Kathaṃ pana laddhabbanti āha ‘‘niyatipariṇāmaja’’nti. Ayaṃ satto sukhaṃ vā dukkhaṃ vā labhanto niyativipariṇāmavaseneva labhati, na kammassa katattā, na issarādinā cāti adhippāyo.

    683. நத்தி² மாதா பிதா பா⁴தாதி மாதாதீ³ஸு ஸம்மாபடிபத்திமிச்சா²படிபத்தீனங் ப²லாபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. லோகோ நத்தி² இதோ பரந்தி இதோ இத⁴லோகதோ பரலோகோ நாம கோசி நத்தி², தத்த² தத்தே²வ ஸத்தா உச்சி²ஜ்ஜந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. தி³ன்னந்தி மஹாதா³னங். ஹுதந்தி பஹேனகஸக்காரோ, தது³ப⁴யம்பி ப²லாபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய ‘‘நத்தீ²’’தி படிக்கி²பதி. ஸுனிஹிதந்தி ஸுட்டு² நிஹிதங். ந விஜ்ஜதீதி யங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் தா³னங் நாம ‘‘அனுகா³மிகனிதீ⁴’’தி வத³ந்தி, தங் ந விஜ்ஜதி. தேஸங் தங் வாசாவத்து²மத்தமேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    683.Natthimātā pitā bhātāti mātādīsu sammāpaṭipattimicchāpaṭipattīnaṃ phalābhāvaṃ sandhāya vadati. Loko natthi ito paranti ito idhalokato paraloko nāma koci natthi, tattha tattheva sattā ucchijjantīti adhippāyo. Dinnanti mahādānaṃ. Hutanti pahenakasakkāro, tadubhayampi phalābhāvaṃ sandhāya ‘‘natthī’’ti paṭikkhipati. Sunihitanti suṭṭhu nihitaṃ. Na vijjatīti yaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ dānaṃ nāma ‘‘anugāmikanidhī’’ti vadanti, taṃ na vijjati. Tesaṃ taṃ vācāvatthumattamevāti adhippāyo.

    684. ந கோசி கஞ்சி ஹனதீதி யோ புரிஸோ பரங் புரிஸங் ஹனெய்ய, பரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தெ³ய்ய, தத்த² பரமத்த²தோ ந கோசி கஞ்சி ஹனதி, ஸத்தன்னங் காயானங் சி²த்³த³பா⁴வதோ ஹனந்தோ விய ஹோதி. கத²ங் ஸத்த²பஹாரோதி ஆஹ ‘‘ஸத்தன்னங் விவரமந்தரே’’தி. பத²வீஆதீ³னங் ஸத்தன்னங் காயானங் விவரபூ⁴தே அந்தரே சி²த்³தே³ ஸத்த²ங் பவிஸதி, தேன ஸத்தா அஸிஆதீ³ஹி பஹதா விய ஹொந்தி, ஜீவோ விய பன ஸேஸகாயாபி நிச்சஸபா⁴வத்தா ந சி²ஜ்ஜந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    684.Na koci kañci hanatīti yo puriso paraṃ purisaṃ haneyya, parassa purisassa sīsaṃ chindeyya, tattha paramatthato na koci kañci hanati, sattannaṃ kāyānaṃ chiddabhāvato hananto viya hoti. Kathaṃ satthapahāroti āha ‘‘sattannaṃ vivaramantare’’ti. Pathavīādīnaṃ sattannaṃ kāyānaṃ vivarabhūte antare chidde satthaṃ pavisati, tena sattā asiādīhi pahatā viya honti, jīvo viya pana sesakāyāpi niccasabhāvattā na chijjantīti adhippāyo.

    685. அச்சே²ஜ்ஜாபே⁴ஜ்ஜோ ஹி ஜீவோதி அயங் ஸத்தானங் ஜீவோ ஸத்தா²தீ³ஹி ந சி²ந்தி³தப்³போ³ ந பி⁴ந்தி³தப்³போ³ நிச்சஸபா⁴வத்தா. அட்ட²ங்ஸோ கு³ளபரிமண்ட³லோதி ஸோ பன ஜீவோ கதா³சி அட்ட²ங்ஸோ ஹோதி கதா³சி கு³ளபரிமண்ட³லோ . யோஜனானங் ஸதங் பஞ்சாதி கேவலீபா⁴வங் பத்தோ பஞ்சயோஜனஸதுப்³பே³தோ⁴ ஹோதி. கோ ஜீவங் செ²த்துமரஹதீதி நிச்சங் நிப்³பி³காரங் ஜீவங் கோ நாம ஸத்தா²தீ³ஹி சி²ந்தி³துங் அரஹதி, ந ஸோ கேனசி விகோபனெய்யோதி வத³தி.

    685.Acchejjābhejjo hi jīvoti ayaṃ sattānaṃ jīvo satthādīhi na chinditabbo na bhinditabbo niccasabhāvattā. Aṭṭhaṃso guḷaparimaṇḍaloti so pana jīvo kadāci aṭṭhaṃso hoti kadāci guḷaparimaṇḍalo . Yojanānaṃ sataṃ pañcāti kevalībhāvaṃ patto pañcayojanasatubbedho hoti. Ko jīvaṃ chettumarahatīti niccaṃ nibbikāraṃ jīvaṃ ko nāma satthādīhi chindituṃ arahati, na so kenaci vikopaneyyoti vadati.

    686. ஸுத்தகு³ளேதி வேடெ²த்வா கதஸுத்தகு³ளே. கி²த்தேதி நிப்³பே³ட²னவஸேன கி²த்தே. நிப்³பே³டெ²ந்தங் பலாயதீதி பப்³ப³தே வா ருக்க²க்³கே³ வா ட²த்வா நிப்³பே³டி²யமானங் கி²த்தங் ஸுத்தகு³ளங் நிப்³பே³டெ²ந்தமேவ க³ச்ச²தி, ஸுத்தே கீ²ணே ந க³ச்ச²தி. ஏவமேவந்தி யதா² தங் ஸுத்தகு³ளங் நிப்³பே³டி²யமானங் க³ச்ச²தி, ஸுத்தே கீ²ணே ந க³ச்ச²தி, ஏவமேவ ஸோ ஜீவோ ‘‘சுல்லாஸீதி மஹாகப்பினோ ஸதஸஹஸ்ஸானீ’’தி வுத்தகாலமேவ அத்தபா⁴வகு³ளங் நிப்³பே³டெ²ந்தோ பலாயதி பவத்ததி, ததோ உத்³த⁴ங் ந பவத்ததி.

    686.Suttaguḷeti veṭhetvā katasuttaguḷe. Khitteti nibbeṭhanavasena khitte. Nibbeṭhentaṃ palāyatīti pabbate vā rukkhagge vā ṭhatvā nibbeṭhiyamānaṃ khittaṃ suttaguḷaṃ nibbeṭhentameva gacchati, sutte khīṇe na gacchati. Evamevanti yathā taṃ suttaguḷaṃ nibbeṭhiyamānaṃ gacchati, sutte khīṇe na gacchati, evameva so jīvo ‘‘cullāsīti mahākappino satasahassānī’’ti vuttakālameva attabhāvaguḷaṃ nibbeṭhento palāyati pavattati, tato uddhaṃ na pavattati.

    687. ஏவமேவ ச ஸோ ஜீவோதி யதா² கோசி புரிஸோ அத்தனோ நிவாஸகா³மதோ நிக்க²மித்வா ததோ அஞ்ஞங் கா³மங் பவிஸதி கேனசிதே³வ கரணீயேன, ஏவமேவ ஸோ ஜீவோ இதோ ஸரீரதோ நிக்க²மித்வா அஞ்ஞங் அபரங் ஸரீரங் நியதவஸேன பவிஸதீதி அதி⁴ப்பாயோ. பொ³ந்தி³ந்தி காயங்.

    687.Evameva ca so jīvoti yathā koci puriso attano nivāsagāmato nikkhamitvā tato aññaṃ gāmaṃ pavisati kenacideva karaṇīyena, evameva so jīvo ito sarīrato nikkhamitvā aññaṃ aparaṃ sarīraṃ niyatavasena pavisatīti adhippāyo. Bondinti kāyaṃ.

    689. சுல்லாஸீதீதி சதுராஸீதி. மஹாகப்பினோதி மஹாகப்பானங். தத்த² ‘‘ஏகம்ஹா மஹாஸரா அனோதத்தாதி³தோ வஸ்ஸஸதே வஸ்ஸஸதே குஸக்³கே³ன ஏகேகங் உத³கபி³ந்து³ங் நீஹரந்தே இமினா உபக்கமேன ஸத்தக்க²த்துங் தம்ஹி ஸரே நிருத³கே ஜாதே ஏகோ மஹாகப்போ நாம ஹோதீ’’தி வத்வா ‘‘ஏவரூபானங் மஹாகப்பானங் சதுராஸீதிஸதஸஹஸ்ஸானி ஸங்ஸாரஸ்ஸ பரிமாண’’ந்தி வத³ந்தி. யே பா³லா யே ச பண்டி³தாதி யே அந்த⁴பா³லா, யே ச ஸப்பஞ்ஞா, ஸப்³பே³பி தே. ஸங்ஸாரங் கே²பயித்வானாதி யதா²வுத்தகாலபரிச்சே²த³ங் ஸங்ஸாரங் அபராபருப்பத்திவஸேன கே²பெத்வா. து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸரேதி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ பரியந்தங் பரியோஸானங் கரிஸ்ஸந்தி. பண்டி³தாபி அந்தரா ஸுஜ்ஜி²துங் ந ஸக்கொந்தி, பா³லாபி ததோ உத்³த⁴ங் நப்பவத்தந்தீதி தஸ்ஸ லத்³தி⁴.

    689.Cullāsītīti caturāsīti. Mahākappinoti mahākappānaṃ. Tattha ‘‘ekamhā mahāsarā anotattādito vassasate vassasate kusaggena ekekaṃ udakabinduṃ nīharante iminā upakkamena sattakkhattuṃ tamhi sare nirudake jāte eko mahākappo nāma hotī’’ti vatvā ‘‘evarūpānaṃ mahākappānaṃ caturāsītisatasahassāni saṃsārassa parimāṇa’’nti vadanti. Ye bālā ye ca paṇḍitāti ye andhabālā, ye ca sappaññā, sabbepi te. Saṃsāraṃ khepayitvānāti yathāvuttakālaparicchedaṃ saṃsāraṃ aparāparuppattivasena khepetvā. Dukkhassantaṃ karissareti vaṭṭadukkhassa pariyantaṃ pariyosānaṃ karissanti. Paṇḍitāpi antarā sujjhituṃ na sakkonti, bālāpi tato uddhaṃ nappavattantīti tassa laddhi.

    690. மிதானி ஸுக²து³க்கா²னி, தோ³ணேஹி பிடகேஹி சாதி ஸத்தானங் ஸுக²து³க்கா²னி நாம தோ³ணேஹி பிடகேஹி மானபா⁴ஜனேஹி மிதானி விய யதா²வுத்தகாலபரிச்சே²தே³னேவ பரிமிதத்தா பச்சேகஞ்ச தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தானி நியதிபரிணாமஜானி பரிமிதானி. தயித³ங் ஜினோ ஸப்³ப³ங் பஜானாதி ஜினபூ⁴மியங் டி²தோ கேவலங் பஜானாதி ஸங்ஸாரஸ்ஸ ஸமதிக்கந்தத்தா. ஸங்ஸாரே பன பரிப்³ப⁴மதி ஸம்மூள்ஹாயங் இதரா பஜா.
