Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    6. நந்த³கத்தே²ரஅபதா³னங்

    6. Nandakattheraapadānaṃ

    161.

    161.

    ‘‘மிக³லுத்³தோ³ புரே ஆஸிங், அரஞ்ஞே கானநே அஹங்;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, araññe kānane ahaṃ;

    பஸத³ங் மிக³மேஸந்தோ, ஸயம்பு⁴ங் அத்³த³ஸங் அஹங் 1.

    Pasadaṃ migamesanto, sayambhuṃ addasaṃ ahaṃ 2.

    162.

    162.

    ‘‘அனுருத்³தோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸயம்பூ⁴ அபராஜிதோ;

    ‘‘Anuruddho nāma sambuddho, sayambhū aparājito;

    விவேககாமோ ஸோ தீ⁴ரோ, வனமஜ்ஜோ²க³ஹீ ததா³.

    Vivekakāmo so dhīro, vanamajjhogahī tadā.

    163.

    163.

    ‘‘சதுத³ண்டே³ க³ஹெத்வான, சதுட்டா²னே ட²பேஸஹங்;

    ‘‘Catudaṇḍe gahetvāna, catuṭṭhāne ṭhapesahaṃ;

    மண்ட³பங் ஸுகதங் கத்வா, பத்³மபுப்பே²ஹி சா²த³யிங்.

    Maṇḍapaṃ sukataṃ katvā, padmapupphehi chādayiṃ.

    164.

    164.

    ‘‘மண்ட³பங் சா²த³யித்வான, ஸயம்பு⁴ங் அபி⁴வாத³யிங்;

    ‘‘Maṇḍapaṃ chādayitvāna, sayambhuṃ abhivādayiṃ;

    த⁴னுங் தத்தே²வ நிக்கி²ப்ப, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhanuṃ tattheva nikkhippa, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    165.

    165.

    ‘‘நசிரங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ 3, ப்³யாதி⁴ மே உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Naciraṃ pabbajitassa 4, byādhi me udapajjatha;

    புப்³ப³கம்மங் ஸரித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Pubbakammaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    166.

    166.

    ‘‘புப்³ப³கம்மேன ஸங்யுத்தோ, துஸிதங் அக³மாஸஹங்;

    ‘‘Pubbakammena saṃyutto, tusitaṃ agamāsahaṃ;

    தத்த² ஸொண்ணமயங் ப்³யம்ஹங், நிப்³ப³த்ததி யதி³ச்ச²கங்.

    Tattha soṇṇamayaṃ byamhaṃ, nibbattati yadicchakaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஹயவாஹிங், தி³ப்³ப³யானமதி⁴ட்டி²தோ;

    ‘‘Sahassayuttaṃ hayavāhiṃ, dibbayānamadhiṭṭhito;

    ஆருஹித்வான தங் யானங், க³ச்சா²மஹங் யதி³ச்ச²கங்.

    Āruhitvāna taṃ yānaṃ, gacchāmahaṃ yadicchakaṃ.

    168.

    168.

    ‘‘ததோ மே நிய்யமானஸ்ஸ, தே³வபூ⁴தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Tato me niyyamānassa, devabhūtassa me sato;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், மண்ட³போ மே த⁴ரீயதி.

    Samantā yojanasataṃ, maṇḍapo me dharīyati.

    169.

    169.

    ‘‘ஸயனேஹங் துவட்டாமி, அச்ச²ன்னே 5 புப்ப²ஸந்த²தே;

    ‘‘Sayanehaṃ tuvaṭṭāmi, acchanne 6 pupphasanthate;

    அந்தலிக்கா² ச பது³மா, வஸ்ஸந்தே நிச்சகாலிகங்.

    Antalikkhā ca padumā, vassante niccakālikaṃ.

    170.

    170.

    ‘‘மரீசிகே ப²ந்த³மானே, தப்பமானே ச ஆதபே;

    ‘‘Marīcike phandamāne, tappamāne ca ātape;

    ந மங் தாபேதி ஆதாபோ, மண்ட³பஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Na maṃ tāpeti ātāpo, maṇḍapassa idaṃ phalaṃ.

    171.

    171.

    ‘‘து³க்³க³திங் ஸமதிக்கந்தோ, அபாயா பிஹிதா மம;

    ‘‘Duggatiṃ samatikkanto, apāyā pihitā mama;

    மண்ட³பே ருக்க²மூலே வா, ஸந்தாபோ மே ந விஜ்ஜதி.

    Maṇḍape rukkhamūle vā, santāpo me na vijjati.

    172.

    172.

    ‘‘மஹீஸஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²ய, லோணதோயங் தராமஹங்;

    ‘‘Mahīsaññaṃ adhiṭṭhāya, loṇatoyaṃ tarāmahaṃ;

    தஸ்ஸ மே ஸுகதங் கம்மங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Tassa me sukataṃ kammaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    173.

    173.

    ‘‘அபத²ம்பி 7 பத²ங் கத்வா, க³ச்சா²மி அனிலஞ்ஜஸே;

    ‘‘Apathampi 8 pathaṃ katvā, gacchāmi anilañjase;

    அஹோ மே ஸுகதங் கம்மங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Aho me sukataṃ kammaṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    174.

    174.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஆஸவா மே பரிக்கீ²ணா, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Āsavā me parikkhīṇā, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    175.

    175.

    ‘‘ஜஹிதா புரிமா ஜாதி, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஓரஸோ அஹங்;

    ‘‘Jahitā purimā jāti, buddhassa oraso ahaṃ;

    தா³யாதொ³ம்ஹி ச ஸத்³த⁴ம்மே, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Dāyādomhi ca saddhamme, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    176.

    176.

    ‘‘ஆராதி⁴தொம்ஹி ஸுக³தங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘Ārādhitomhi sugataṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    த⁴ம்மத⁴ஜோ த⁴ம்மதா³யாதோ³ 9, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Dhammadhajo dhammadāyādo 10, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘உபட்டி²த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;

    ‘‘Upaṭṭhitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;

    பாரங்க³மனியங் மக்³க³ங், அபுச்சி²ங் லோகனாயகங்.

    Pāraṅgamaniyaṃ maggaṃ, apucchiṃ lokanāyakaṃ.

    178.

    178.

    ‘‘அஜ்ஜி²ட்டோ² கத²யீ பு³த்³தோ⁴, க³ம்பீ⁴ரங் நிபுணங் பத³ங்;

    ‘‘Ajjhiṭṭho kathayī buddho, gambhīraṃ nipuṇaṃ padaṃ;

    தஸ்ஸாஹங் த⁴ம்மங் ஸுத்வான, பத்தொம்ஹி ஆஸவக்க²யங்.

    Tassāhaṃ dhammaṃ sutvāna, pattomhi āsavakkhayaṃ.

    179.

    179.

    ‘‘அஹோ மே ஸுகதங் கம்மங், பரிமுத்தொம்ஹி ஜாதியா;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, parimuttomhi jātiyā;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo.

    180.

    180.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    181.

    181.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    182.

    182.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா நந்த³கோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā nandako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    நந்த³கத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.

    Nandakattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜினங் (ஸீ॰)
    2. jinaṃ (sī.)
    3. பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ அசிரங் (ஸீ॰)
    4. pabbajitassa aciraṃ (sī.)
    5. அச்சந்தங் (ஸீ॰), அச்சந்த (பீ॰)
    6. accantaṃ (sī.), accanta (pī.)
    7. அப்³ப⁴ம்ஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    8. abbhamhi (syā. ka.)
    9. த⁴ம்மாதா³ஸோ (க॰)
    10. dhammādāso (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact