Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    7. நந்த³கத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    7. Nandakattheragāthāvaṇṇanā

    யதா²பி ப⁴த்³தோ³ ஆஜஞ்ஞோதி ஆயஸ்மதோ நந்த³கத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே பச்சந்ததே³ஸே உப்பஜ்ஜித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ வனசாரிகோ ஹுத்வா விசரந்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்து² சங்கமனட்டா²னங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ வாலுகா ஓகிரி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ சம்பாயங் க³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ நந்த³கோதி நாமங் அகங்ஸு. ஜெட்ட²கபா⁴தா பனஸ்ஸ ப⁴ரதோ நாம. தஸ்ஸ புப்³ப³யோகோ³ அனந்தரவத்து²ஸ்மிங் ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. தே உபோ⁴பி விஞ்ஞுதங் பத்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸோணங் கோளிவிஸங் பப்³ப³ஜிதங் ஸுத்வா ‘‘ஸோணோபி நாம ததா²ஸுகு²மாலோ பப்³ப³ஜி, கிமங்க³ங் பன மய’’ந்தி பப்³ப³ஜிங்ஸு. தேஸு ப⁴ரதோ நசிரஸ்ஸேவ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. நந்த³கோ பன கிலேஸானங் ப³லவபா⁴வேன தாவ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபேதுங் நாஸக்கி², விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரோதி ஏவ. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரதத்தே²ரோ ஆஸயங் ஞத்வா அவஸ்ஸயோ ப⁴விதுகாமோ தங் பச்சா²ஸமணங் கத்வா விஹாரதோ நிக்க²மித்வா மக்³க³ஸமீபே நிஸின்னோ விபஸ்ஸனாகத²ங் கதே²ஸி.

    Yathāpibhaddo ājaññoti āyasmato nandakattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto sikhissa bhagavato kāle paccantadese uppajjitvā viññutaṃ patto vanacāriko hutvā vicaranto ekadivasaṃ satthu caṅkamanaṭṭhānaṃ disvā pasannacitto vālukā okiri. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde campāyaṃ gahapatikule nibbatti, tassa nandakoti nāmaṃ akaṃsu. Jeṭṭhakabhātā panassa bharato nāma. Tassa pubbayogo anantaravatthusmiṃ āvibhavissati. Te ubhopi viññutaṃ patvā āyasmantaṃ soṇaṃ koḷivisaṃ pabbajitaṃ sutvā ‘‘soṇopi nāma tathāsukhumālo pabbaji, kimaṅgaṃ pana maya’’nti pabbajiṃsu. Tesu bharato nacirasseva vipassanaṃ vaḍḍhetvā chaḷabhiñño ahosi. Nandako pana kilesānaṃ balavabhāvena tāva vipassanaṃ ussukkāpetuṃ nāsakkhi, vipassanāya kammaṃ karoti eva. Athassa bharatatthero āsayaṃ ñatvā avassayo bhavitukāmo taṃ pacchāsamaṇaṃ katvā vihārato nikkhamitvā maggasamīpe nisinno vipassanākathaṃ kathesi.

    தேன ச ஸமயேன ஸகடஸத்தே² க³ச்ச²ந்தே ஏகோ ஸகடே யுத்தோ கோ³ணோ சிக்க²ல்லட்டா²னே ஸகடங் உத்³த⁴ரிதுங் அஸக்கொந்தோ பரிபதி. ததோ நங் ஸத்த²வாஹோ ஸகடா மோசெத்வா திணஞ்ச பானீயஞ்ச த³த்வா பரிஸ்ஸமங் அபனெத்வா புன து⁴ரே யோஜேஸி. ததோ கோ³ணோ வூபஸந்தபரிஸ்ஸமோ லத்³த⁴ப³லோ தங் ஸகடங் சிக்க²ல்லட்டா²னதோ உத்³த⁴ரித்வா த²லே பதிட்டா²பேஸி. அத² ப⁴ரதத்தே²ரோ நந்த³கஸ்ஸ ‘‘பஸ்ஸஸி நோ த்வங், ஆவுஸோ நந்த³க, இமஸ்ஸ கம்ம’’ந்தி தங் நித³ஸ்ஸெத்வா தேன ‘‘பஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘இமமத்த²ங் ஸுட்டு² உபதா⁴ரேஹீ’’தி ஆஹ. இதரோ ‘‘யதா²யங் கோ³ணோ வூபஸந்தபரிஸ்ஸமோ பங்கட்டா²னதோ பா⁴ரங் உப்³ப³ஹதி, ஏவங் மயாபி ஸங்ஸாரபங்கதோ அத்தா உத்³த⁴ரிதப்³போ³’’தி தமேவாரம்மணங் கத்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.48.90-95) –

    Tena ca samayena sakaṭasatthe gacchante eko sakaṭe yutto goṇo cikkhallaṭṭhāne sakaṭaṃ uddharituṃ asakkonto paripati. Tato naṃ satthavāho sakaṭā mocetvā tiṇañca pānīyañca datvā parissamaṃ apanetvā puna dhure yojesi. Tato goṇo vūpasantaparissamo laddhabalo taṃ sakaṭaṃ cikkhallaṭṭhānato uddharitvā thale patiṭṭhāpesi. Atha bharatatthero nandakassa ‘‘passasi no tvaṃ, āvuso nandaka, imassa kamma’’nti taṃ nidassetvā tena ‘‘passāmī’’ti vutte ‘‘imamatthaṃ suṭṭhu upadhārehī’’ti āha. Itaro ‘‘yathāyaṃ goṇo vūpasantaparissamo paṅkaṭṭhānato bhāraṃ ubbahati, evaṃ mayāpi saṃsārapaṅkato attā uddharitabbo’’ti tamevārammaṇaṃ katvā vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.48.90-95) –

    ‘‘மிக³லுத்³தோ³ புரே ஆஸிங், அரஞ்ஞே கானநே அஹங்;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, araññe kānane ahaṃ;

    வாதமிக³ங் க³வேஸந்தோ, சங்கமங் அத்³த³ஸங் அஹங்.

    Vātamigaṃ gavesanto, caṅkamaṃ addasaṃ ahaṃ.

    ‘‘உச்ச²ங்கே³ன புலினங் க³ய்ஹ, சங்கமே ஓகிரிங் அஹங்;

    ‘‘Ucchaṅgena pulinaṃ gayha, caṅkame okiriṃ ahaṃ;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, ஸுக³தஸ்ஸ ஸிரீமதோ.

    Pasannacitto sumano, sugatassa sirīmato.

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, புலினங் ஓகிரிங் அஹங்;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, pulinaṃ okiriṃ ahaṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புலினஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pulinassa idaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ ஜெட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ ப⁴ரதத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –

    Arahattaṃ pana patvā attano jeṭṭhabhātikassa bharatattherassa santike aññaṃ byākaronto –

    173.

    173.

    ‘‘யதா²பி ப⁴த்³தோ³ ஆஜஞ்ஞோ, க²லித்வா பதிதிட்ட²தி;

    ‘‘Yathāpi bhaddo ājañño, khalitvā patitiṭṭhati;

    பி⁴ய்யோ லத்³தா⁴ன ஸங்வேக³ங், அதீ³னோ வஹதே து⁴ரங்.

    Bhiyyo laddhāna saṃvegaṃ, adīno vahate dhuraṃ.

    174.

    174.

    ‘‘ஏவங் த³ஸ்ஸனஸம்பன்னங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகங்;

    ‘‘Evaṃ dassanasampannaṃ, sammāsambuddhasāvakaṃ;

    ஆஜானீயங் மங் தா⁴ரேத², புத்தங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஓரஸ’’ந்தி. – கா³தா²த்³வயங் அபா⁴ஸி;

    Ājānīyaṃ maṃ dhāretha, puttaṃ buddhassa orasa’’nti. – gāthādvayaṃ abhāsi;

    தத்த² பி⁴ய்யோ லத்³தா⁴ன ஸங்வேக³ங், அதீ³னோ வஹதே து⁴ரந்தி ‘‘மய்ஹங் ஜாதிப³லவீரியானங் அனநுச்ச²விகமேதங் யதி³த³ங் ஆக³தஸ்ஸ பா⁴ரஸ்ஸ அவஹன’’ந்தி ஸங்வேக³ங் லபி⁴த்வா அதீ³னோ அதீ³னமானஸோ அலீனசித்தோ. ‘‘அலீனோ’’தி வா பாடோ², ஸோ ஏவ அத்தோ². பி⁴ய்யோ புனப்புனங் பி⁴ய்யோஸோமத்தாய அத்தனோ து⁴ரங் பா⁴ரங் வஹதே உப்³ப³ஹதி. ஸேஸங் ஹெட்டா² ரமணீயவிஹாரித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா²வண்ணனாயங் வுத்தனயமேவ.

    Tattha bhiyyo laddhāna saṃvegaṃ, adīno vahate dhuranti ‘‘mayhaṃ jātibalavīriyānaṃ ananucchavikametaṃ yadidaṃ āgatassa bhārassa avahana’’nti saṃvegaṃ labhitvā adīno adīnamānaso alīnacitto. ‘‘Alīno’’ti vā pāṭho, so eva attho. Bhiyyo punappunaṃ bhiyyosomattāya attano dhuraṃ bhāraṃ vahate ubbahati. Sesaṃ heṭṭhā ramaṇīyavihārittherassa gāthāvaṇṇanāyaṃ vuttanayameva.

    நந்த³கத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nandakattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 7. நந்த³கத்தே²ரகா³தா² • 7. Nandakattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact