Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
10. நந்த³மாதாஸுத்தவண்ணனா
10. Nandamātāsuttavaṇṇanā
53. த³ஸமே ‘‘வுத்த²வஸ்ஸோ பவாரெத்வா…பே॰… நிக்க²மீ’’தி அங்கு³த்தரபா⁴ணகானங் மதேனேதங் வுத்தங். மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா பன வத³ந்தி ‘‘ப⁴க³வா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய ஜேதவனதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ சாரிகங் நிக்க²மி. தேனேவ ச அகாலே நிக்க²ந்தத்தா கோஸலராஜாத³யோ வாரேதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு. பவாரெத்வா ஹி சரணங் பு³த்³தா⁴சிண்ண’’ந்தி. புண்ணாய ஸம்மாபடிபத்திங் பச்சாஸீஸந்தோ ப⁴க³வா ‘‘மம நிவத்தனபச்சயா த்வங் கிங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. புண்ணாபி…பே॰… பப்³ப³ஜீதி எத்த² ஸெட்டி² ‘‘புண்ணாய ப⁴க³வா நிவத்திதோ’’தி ஸுத்வா தங் பு⁴ஜிஸ்ஸங் கத்வா தீ⁴துட்டா²னே ட²பேஸி. ஸா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா பப்³ப³ஜி, பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகபா⁴வங் ஞத்வா இமங் ஓபா⁴ஸகா³த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி –
53. Dasame ‘‘vutthavasso pavāretvā…pe… nikkhamī’’ti aṅguttarabhāṇakānaṃ matenetaṃ vuttaṃ. Majjhimabhāṇakā pana vadanti ‘‘bhagavā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya jetavanato bhikkhusaṅghaparivuto cārikaṃ nikkhami. Teneva ca akāle nikkhantattā kosalarājādayo vāretuṃ ārabhiṃsu. Pavāretvā hi caraṇaṃ buddhāciṇṇa’’nti. Puṇṇāya sammāpaṭipattiṃ paccāsīsanto bhagavā ‘‘mama nivattanapaccayā tvaṃ kiṃ karissasī’’ti āha. Puṇṇāpi…pe… pabbajīti ettha seṭṭhi ‘‘puṇṇāya bhagavā nivattito’’ti sutvā taṃ bhujissaṃ katvā dhītuṭṭhāne ṭhapesi. Sā pabbajjaṃ yācitvā pabbaji, pabbajitvā vipassanaṃ ārabhi. Athassā satthā āraddhavipassakabhāvaṃ ñatvā imaṃ obhāsagāthaṃ vissajjesi –
‘‘புண்ணே பூரஸ்ஸு ஸத்³த⁴ம்மங், சந்தோ³ பன்னரஸோ யதா²;
‘‘Puṇṇe pūrassu saddhammaṃ, cando pannaraso yathā;
பரிபுண்ணாய பஞ்ஞாய, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி. (தே²ரீகா³॰ 3);
Paripuṇṇāya paññāya, dukkhassantaṃ karissasī’’ti. (therīgā. 3);
ஸா கா³தா²பரியோஸானே அரஹத்தங் பத்வா அபி⁴ஞ்ஞாதா ஸாவிகா அஹோஸி. ஸேஸமெத்த² ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Sā gāthāpariyosāne arahattaṃ patvā abhiññātā sāvikā ahosi. Sesamettha suviññeyyameva.
நந்த³மாதாஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nandamātāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
மஹாயஞ்ஞவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Mahāyaññavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
பட²மபண்ணாஸகங் நிட்டி²தங்.
Paṭhamapaṇṇāsakaṃ niṭṭhitaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. நந்த³மாதாஸுத்தங் • 10. Nandamātāsuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. நந்த³மாதாஸுத்தவண்ணனா • 10. Nandamātāsuttavaṇṇanā