Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
2. நந்த³னவிமானவண்ணனா
2. Nandanavimānavaṇṇanā
யதா² வனங் நந்த³னங் பபா⁴ஸதீதி நந்த³னவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரோ உபாஸகோதிஆதி³ ஸப்³ப³ங் அனந்தரவிமானஸதி³ஸங். அயங் பன தா³ரபரிக்³க³ஹங் கத்வா மாதாபிதரோ போஸேஸீதி அயமேவ விஸேஸோ.
Yathāvanaṃ nandanaṃ pabhāsatīti nandanavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sāvatthiyaṃ aññataro upāsakotiādi sabbaṃ anantaravimānasadisaṃ. Ayaṃ pana dārapariggahaṃ katvā mātāpitaro posesīti ayameva viseso.
1120.
1120.
யதா² வனங் நந்த³னங் பபா⁴ஸதி, உய்யானஸெட்ட²ங் தித³ஸானமுத்தமங்;
Yathā vanaṃ nandanaṃ pabhāsati, uyyānaseṭṭhaṃ tidasānamuttamaṃ;
ததூ²பமங் துய்ஹமித³ங் விமானங், ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி அந்தலிக்கே².
Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.
1121.
1121.
‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ…பே॰…வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீதி.
‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatīti.
1122.
1122.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1123.
1123.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, த³லித்³தோ³ அதாணோ கபணோ கம்மகரோ அஹோஸிங்;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, daliddo atāṇo kapaṇo kammakaro ahosiṃ;
ஜிண்ணே ச மாதாபிதரோ அபா⁴ரிங், பியா ச மே ஸீலவந்தோ அஹேஸுங்;
Jiṇṇe ca mātāpitaro abhāriṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;
அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.
Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.
1124.
1124.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி. தத்த² கா³தா²ஸுபி அபுப்³ப³ங் நத்தி².
Gāthāhi byākāsi. Tattha gāthāsupi apubbaṃ natthi.
நந்த³னவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Nandanavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 2. நந்த³னவிமானவத்து² • 2. Nandanavimānavatthu