Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    4. நந்தா³பேதிவத்து²

    4. Nandāpetivatthu

    168.

    168.

    ‘‘காளீ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, ப²ருஸா பீ⁴ருத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Kāḷī dubbaṇṇarūpāsi, pharusā bhīrudassanā;

    பிங்க³லாஸி களாராஸி, ந தங் மஞ்ஞாமி மானுஸி’’ந்தி.

    Piṅgalāsi kaḷārāsi, na taṃ maññāmi mānusi’’nti.

    169.

    169.

    ‘‘அஹங் நந்தா³ நந்தி³ஸேன, ப⁴ரியா தே புரே அஹுங்;

    ‘‘Ahaṃ nandā nandisena, bhariyā te pure ahuṃ;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    170.

    170.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    171.

    171.

    ‘‘சண்டீ³ ச ப²ருஸா சாஸிங் 1, தயி சாபி அகா³ரவா;

    ‘‘Caṇḍī ca pharusā cāsiṃ 2, tayi cāpi agāravā;

    தாஹங் து³ருத்தங் வத்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Tāhaṃ duruttaṃ vatvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    172.

    172.

    ‘‘ஹந்து³த்தரீயங் த³தா³மி தே, இமங் 3 து³ஸ்ஸங் நிவாஸய;

    ‘‘Handuttarīyaṃ dadāmi te, imaṃ 4 dussaṃ nivāsaya;

    இமங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸெத்வா, ஏஹி நெஸ்ஸாமி தங் க⁴ரங்.

    Imaṃ dussaṃ nivāsetvā, ehi nessāmi taṃ gharaṃ.

    173.

    173.

    ‘‘வத்த²ஞ்ச அன்னபானஞ்ச, லச்ச²ஸி த்வங் க⁴ரங் க³தா;

    ‘‘Vatthañca annapānañca, lacchasi tvaṃ gharaṃ gatā;

    புத்தே ச தே பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, ஸுணிஸாயோ ச த³க்க²ஸீ’’தி.

    Putte ca te passissasi, suṇisāyo ca dakkhasī’’ti.

    174.

    174.

    ‘‘ஹத்தே²ன ஹத்தே² தே தி³ன்னங், ந மய்ஹங் உபகப்பதி;

    ‘‘Hatthena hatthe te dinnaṃ, na mayhaṃ upakappati;

    பி⁴க்கூ² ச ஸீலஸம்பன்னே, வீதராகே³ ப³ஹுஸ்ஸுதே.

    Bhikkhū ca sīlasampanne, vītarāge bahussute.

    175.

    175.

    ‘‘தப்பேஹி அன்னபானேன, மம த³க்கி²ணமாதி³ஸ;

    ‘‘Tappehi annapānena, mama dakkhiṇamādisa;

    ததா³ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’தி.

    Tadāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti.

    176.

    176.

    ஸாதூ⁴தி ஸோ படிஸ்ஸுத்வா, தா³னங் விபுலமாகிரி;

    Sādhūti so paṭissutvā, dānaṃ vipulamākiri;

    அன்னங் பானங் கா²த³னீயங், வத்த²ஸேனாஸனானி ச;

    Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, vatthasenāsanāni ca;

    ச²த்தங் க³ந்த⁴ஞ்ச மாலஞ்ச, விவிதா⁴ ச உபாஹனா.

    Chattaṃ gandhañca mālañca, vividhā ca upāhanā.

    177.

    177.

    பி⁴க்கூ² ச ஸீலஸம்பன்னே, வீதராகே³ ப³ஹுஸ்ஸுதே;

    Bhikkhū ca sīlasampanne, vītarāge bahussute;

    தப்பெத்வா அன்னபானேன, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸீ.

    Tappetvā annapānena, tassā dakkhiṇamādisī.

    178.

    178.

    ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே² , விபாகோ உத³பஜ்ஜத²;

    Samanantarānuddiṭṭhe , vipāko udapajjatha;

    போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயங், த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லங்.

    Bhojanacchādanapānīyaṃ, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.

    179.

    179.

    ததோ ஸுத்³தா⁴ ஸுசிவஸனா, காஸிகுத்தமதா⁴ரினீ;

    Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஸாமிகங் உபஸங்கமி.

    Vicittavatthābharaṇā, sāmikaṃ upasaṅkami.

    180.

    180.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    181.

    181.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    182.

    182.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    183.

    183.

    ‘‘அஹங் நந்தா³ நந்தி³ஸேன, ப⁴ரியா தே புரே அஹுங்;

    ‘‘Ahaṃ nandā nandisena, bhariyā te pure ahuṃ;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā.

    184.

    184.

    ‘‘தவ தி³ன்னேன தா³னேன, மோதா³மி அகுதோப⁴யா;

    ‘‘Tava dinnena dānena, modāmi akutobhayā;

    சிரங் ஜீவ க³ஹபதி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Ciraṃ jīva gahapati, saha sabbehi ñātibhi;

    அஸோகங் விரஜங் கே²மங், ஆவாஸங் வஸவத்தினங்.

    Asokaṃ virajaṃ khemaṃ, āvāsaṃ vasavattinaṃ.

    185.

    185.

    ‘‘இத⁴ த⁴ம்மங் சரித்வான, தா³னங் த³த்வா க³ஹபதி;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, dānaṃ datvā gahapati;

    வினெய்ய மச்சே²ரமலங் ஸமூலங், அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேஹி டா²ன’’ந்தி.

    Vineyya maccheramalaṃ samūlaṃ, anindito saggamupehi ṭhāna’’nti.

    நந்தா³பேதிவத்து² சதுத்த²ங்.

    Nandāpetivatthu catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. சண்டீ³ ப²ருஸவாசா ச (ஸீ॰)
    2. caṇḍī pharusavācā ca (sī.)
    3. இத³ங் (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. idaṃ (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 4. நந்தா³பேதிவத்து²வண்ணனா • 4. Nandāpetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact