Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    9. நந்த³ஸுத்தவண்ணனா

    9. Nandasuttavaṇṇanā

    9. நவமே து³விதா⁴ குலபுத்தா ஜாதிகுலபுத்தா ஆசாரகுலபுத்தா ச. தத்த² ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ரட்ட²பாலோ குலபுத்தோ தஸ்மிங்யேவ து²ல்லகொட்டி²கே அக்³க³குலிகஸ்ஸ புத்தோ’’தி (ம॰ நி॰ 2.294) ஏவங் ஆக³தா உச்சாகுலபுத்தா ஜாதிகுலபுத்தா. ‘‘ஸத்³தா⁴யேதே குலபுத்தா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதா’’தி (ம॰ நி॰ 3.78) ஏவங் ஆக³தா பன யத்த² கத்த²சி குலே பஸுதாபி ஆசாரகுலபுத்தா நாம. இத⁴ பன உச்சாகுலப்பஸுததங் ஸந்தா⁴ய ‘‘குலபுத்தோதி, பி⁴க்க²வே, நந்த³ங் ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்யா’’தி ப⁴க³வதா வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘ஜாதிகுலபுத்தோ’’தி. உபோ⁴ஹிபி பன காரணேஹி தஸ்ஸ குலபுத்தபா⁴வோயேவ. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ.

    9. Navame duvidhā kulaputtā jātikulaputtā ācārakulaputtā ca. Tattha ‘‘tena kho pana samayena raṭṭhapālo kulaputto tasmiṃyeva thullakoṭṭhike aggakulikassa putto’’ti (ma. ni. 2.294) evaṃ āgatā uccākulaputtā jātikulaputtā. ‘‘Saddhāyete kulaputtā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitā’’ti (ma. ni. 3.78) evaṃ āgatā pana yattha katthaci kule pasutāpi ācārakulaputtā nāma. Idha pana uccākulappasutataṃ sandhāya ‘‘kulaputtoti, bhikkhave, nandaṃ sammā vadamāno vadeyyā’’ti bhagavatā vuttanti āha ‘‘jātikulaputto’’ti. Ubhohipi pana kāraṇehi tassa kulaputtabhāvoyeva. Sesamettha uttānameva.

    நந்த³ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Nandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 9. நந்த³ஸுத்தங் • 9. Nandasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. நந்த³ஸுத்தவண்ணனா • 9. Nandasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact