Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா
Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā
420. அயந்தி கம்மகதோ பி⁴க்கு², ந வத்ததீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அனுலோமவத்தேதி கதகம்மஸ்ஸ அனுலோமே வத்தே. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. ஸரஜ்ஜுகோதி ஸஹ கம்மஸங்கா²தாய ரஜ்ஜுயாதி ஸரஜ்ஜுகோ.
420.Ayanti kammakato bhikkhu, na vattatīti sambandho. Anulomavatteti katakammassa anulome vatte. Assāti bhikkhussa. Sarajjukoti saha kammasaṅkhātāya rajjuyāti sarajjuko.
421. ஸமக்³கே³ஹி பி⁴க்கூ²ஹீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஹீதி ஸச்சங். அச்சயங் தே³ஸாபெத்வாதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் தோ³ஸங் தே³ஸாபெத்வா. திணவத்தா²ரகஸமத²ங் வாதி வாஸத்³தோ³ அத்த²ந்தரவிகப்போ. தத்ர சேதி எத்த² தஸத்³தோ³ கம்மவிஸயோ, சேஸத்³தோ³ ஸசேபரியாயோதி ஆஹ ‘‘ஸசே தாதி³ஸே கம்மே’’தி. தி³ட்டா²விகம்மம்பி கத்வாதி தி³ட்டா²விகம்மங் கத்வாபீதி யோஜனா. பிஸத்³தே³ன அகத்வாபீதி ஸம்பிண்டே³தி. யத்ர பனாதி கம்மே பன. தத்தா²தி கம்மே. பக்கமிதப்³ப³ந்தி ஸங்கா³மாவசரேன பக்கமிதப்³ப³ங்.
421. Samaggehi bhikkhūhīti sambandho. Hīti saccaṃ. Accayaṃ desāpetvāti aññamaññaṃ dosaṃ desāpetvā. Tiṇavatthārakasamathaṃ vāti vāsaddo atthantaravikappo. Tatra ceti ettha tasaddo kammavisayo, cesaddo sacepariyāyoti āha ‘‘sace tādise kamme’’ti. Diṭṭhāvikammampi katvāti diṭṭhāvikammaṃ katvāpīti yojanā. Pisaddena akatvāpīti sampiṇḍeti. Yatra panāti kamme pana. Tatthāti kamme. Pakkamitabbanti saṅgāmāvacarena pakkamitabbaṃ.
422. உஸ்ஸிதமந்தீதி எத்த² உஸ்ஸிதங் மந்தீ உஸ்ஸிதமந்தீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘லோப⁴…பே॰… பா⁴ஸிதா’’தி. தத்த² ‘‘லோப⁴தோ³ஸ மோஹமானுஸ்ஸன்னங் வாச’’ந்தி இமினா உஸ்ஸிதபத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பா⁴ஸிதா’’தி இமினா ‘‘மந்தீ’’தி பத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. நிஸ்ஸிதஜப்பீதி எத்த² அஞ்ஞனிஸ்ஸிதங் ஜப்பமேதஸ்ஸாதி நிஸ்ஸிதஜப்பீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அத்தனோ’’திஆதி³. எத்த² ஜப்பந்தி வசனங். ஜப்ப வசனேதி ஹி தா⁴துபாடே²ஸு வுத்தங். உஸ்ஸத³யுத்தந்தி லோபா⁴தி³உஸ்ஸத³யுத்தங், வசனந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவமஞ்ஞந்தி ஏவங் அத்தனா அஞ்ஞங். கதா²னுஸந்தி⁴வசனேதி சோத³கசுதி³தகானங் கதா²ய அனுஸந்தி⁴வசனே. எத்த² ‘‘வசனே’’தி இமினா ‘‘பா⁴ஸானுஸந்தீ⁴’’தி எத்த² பா⁴ஸஸத்³தோ³ வசனபரியாயோதி த³ஸ்ஸேதி.
422.Ussitamantīti ettha ussitaṃ mantī ussitamantīti dassento āha ‘‘lobha…pe… bhāsitā’’ti. Tattha ‘‘lobhadosa mohamānussannaṃ vāca’’nti iminā ussitapadassa atthaṃ dasseti. ‘‘Bhāsitā’’ti iminā ‘‘mantī’’ti padassa atthaṃ dasseti. Nissitajappīti ettha aññanissitaṃ jappametassāti nissitajappīti dassento āha ‘‘attano’’tiādi. Ettha jappanti vacanaṃ. Jappa vacaneti hi dhātupāṭhesu vuttaṃ. Ussadayuttanti lobhādiussadayuttaṃ, vacananti sambandho. Evamaññanti evaṃ attanā aññaṃ. Kathānusandhivacaneti codakacuditakānaṃ kathāya anusandhivacane. Ettha ‘‘vacane’’ti iminā ‘‘bhāsānusandhī’’ti ettha bhāsasaddo vacanapariyāyoti dasseti.
உஸ்ஸாரேதீதி உத்³த⁴ங் க³மாபேதி. இமினா உஸ்ஸாதே³தி உபரி க³மாபேதீதி உஸ்ஸாதே³தாதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. எத்த² ஹி த³காரரகாரா ஸதி³ஸத்தா² . தே ஹி த்³வே அக்க²ரா கதா³சி கத்த²சி ஸதி³ஸத்தா² ஹொந்தி. அவஸாரேதீதி ஹீனபா⁴வங் க³மாபேதி. இமினா அவஸாதே³தி அதோ⁴பா⁴வங் க³மாபேதீதி அவஸாதே³தாதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அபஸாதே³தா’’திபி பாடோ², உபஸக்³க³மத்தமேவ நானங். ஸம்ப²ஞ்ச ப³ஹுங் பா⁴ஸதீதி எத்த² ஸம்ப²ஸத்³தோ³ நிரத்த²ககதா²வசனோதி ஆஹ ‘‘நிரத்த²ககத²’’ந்தி. நிரத்த²ககதா² ஹி யஸ்மா ஸங் ஹிதஸுக²ங் ப²லதி வினாஸேதி, தஸ்மா ஸம்ப²ந்தி வுச்சதி. பா² தா⁴தூதி ச ப²லதா⁴தூதி ச தா⁴துபாடே²ஸு (ஸத்³த³னீதிதா⁴துமாலாயங் 16 லகாரந்ததா⁴து) வுத்தங்.
Ussāretīti uddhaṃ gamāpeti. Iminā ussādeti upari gamāpetīti ussādetāti vacanatthaṃ dasseti. Ettha hi dakārarakārā sadisatthā . Te hi dve akkharā kadāci katthaci sadisatthā honti. Avasāretīti hīnabhāvaṃ gamāpeti. Iminā avasādeti adhobhāvaṃ gamāpetīti avasādetāti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Apasādetā’’tipi pāṭho, upasaggamattameva nānaṃ. Samphañca bahuṃ bhāsatīti ettha samphasaddo niratthakakathāvacanoti āha ‘‘niratthakakatha’’nti. Niratthakakathā hi yasmā saṃ hitasukhaṃ phalati vināseti, tasmā samphanti vuccati. Phā dhātūti ca phaladhātūti ca dhātupāṭhesu (saddanītidhātumālāyaṃ 16 lakārantadhātu) vuttaṃ.
பா⁴ரே அனாரோபிதேதி ‘‘தவ பா⁴ரோ’’தி ஸங்கே⁴ன பா⁴ரே அனாரோபிதே. அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வாதி அபி⁴ப⁴வித்வா . இமினா பஸய்ஹ பவத்தாதி எத்த² பஸய்ஹஸத்³த³ஸ்ஸ அபி⁴ப⁴வனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அனதி⁴காரேதி அனதி⁴பச்சட்டா²னே. ‘‘கதே²தா’’தி இமினா வதுதா⁴துயா கத²னத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அனோகாஸகம்மங் காரெத்வாதி எத்த² நகாரஸ்ஸ அயுத்தயோக³பா⁴வதோ யுத்தட்டா²னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஓகாஸகம்மங் அகாரெத்வா’’தி. யஸ்ஸாதி யா அஸ்ஸ. அஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அத்தனோ யா தி³ட்டி² அத்தீ²தி யோஜனா, அத²வா அத்தனோ யா தி³ட்டி² ப⁴வெய்யாதி யோஜனா. தந்தி தி³ட்டி²ங். ‘‘கதே²தா’’தி இமினா ப்³யாகதாதி எத்த² வி ஆ புப்³ப³கரதா⁴துயா கத²னத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
Bhāre anāropiteti ‘‘tava bhāro’’ti saṅghena bhāre anāropite. Ajjhottharitvāti abhibhavitvā . Iminā pasayha pavattāti ettha pasayhasaddassa abhibhavanatthaṃ dasseti. Anadhikāreti anadhipaccaṭṭhāne. ‘‘Kathetā’’ti iminā vatudhātuyā kathanatthaṃ dasseti. Anokāsakammaṃ kāretvāti ettha nakārassa ayuttayogabhāvato yuttaṭṭhānaṃ dassento āha ‘‘okāsakammaṃ akāretvā’’ti. Yassāti yā assa. Assa bhikkhuno attano yā diṭṭhi atthīti yojanā, athavā attano yā diṭṭhi bhaveyyāti yojanā. Tanti diṭṭhiṃ. ‘‘Kathetā’’ti iminā byākatāti ettha vi ā pubbakaradhātuyā kathanatthaṃ dasseti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 2. நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³கோ³ • 2. Nappaṭippassambhanavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபாலிபஞ்சகவண்ணனா • Upālipañcakavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā