Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
ஸங்க³ஹவக்³கோ³
Saṅgahavaggo
உபாலிபஞ்சகங்
Upālipañcakaṃ
நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா
Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā
421. ஸமக்³கே³ஹி கரணீயானீதி விவாதா³தி⁴கரணேஹி புப்³பே³ அஸமக்³கா³ ஹுத்வா பச்சா² ஸாமக்³கி³ங் உபக³தேஹி கத்தப்³பா³னி. கிங் பன அஸஞ்ஞதமிஸ்ஸபரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் லஜ்ஜினோ ஸாமக்³கி³ங் கரொந்தீதி ஆஹ ‘‘உபோஸத²பவாரணாதீ³ஸு ஹீ’’திஆதி³. தத்த² டி²தாஸூதி உபோஸத²பவாரணாஸு அப்பவத்தீஸு. உபத்த²ம்போ⁴ ந தா³தப்³போ³தி உபரூபரி அப்பவத்தனத்தா²ய மயம்பி உபோஸத²ங் ந கரிஸ்ஸாமாதிஆதி³னா கலஹஸ்ஸ உபத்த²ம்போ⁴ ந தா³தப்³போ³, த⁴ம்மேன வினயேன ஸாமக்³கி³ங் கத்வா ஸமக்³கே³ஹேவ அஸஞ்ஞதா பி⁴க்கூ² வினேதப்³பா³தி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘ஸசே ஸங்கோ⁴ அச்சயங் தே³ஸாபெத்வா’’திஆதி³. பி⁴க்கு²னோ நக்க²மதீதி கேஸுசி புக்³க³லேஸு அப்பமத்தகதோ³ஸத³ஸ்ஸனேன ந ருச்சதி. தி³ட்டா²விகம்மம்பி கத்வாதி ‘‘ந மேதங் க²மதீ’’தி ஸபா⁴க³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அத்தனோ தி³ட்டி²ங் ஆவிகத்வா. உபேதப்³பா³தி ஸாஸனஹானியா அபா⁴வா ஸாமக்³கி³ங் அகோபெத்வா காயஸாமக்³கீ³ தா³தப்³பா³, ஈதி³ஸே டா²னே அலஜ்ஜிபரிபோ⁴கோ³ ஆபத்திகரோ ந ஹோதி, வட்டதியேவ. யே பன ஸாஸனவினாஸாய படிபன்னா, தேஹி ஸஹ ந வத்ததி, ஆபத்தி ஏவ ஹோதி ஸாஸனவினாஸோ ச. தேனாஹ ‘‘யத்ர பன உத்³த⁴ம்ம’’ந்திஆதி³. ‘‘தி³ட்டா²விகம்மங் ந வட்டதீ’’தி இமினா தி³ட்டி²யா ஆவிகதாயபி ஆபத்திங் த³ஸ்ஸேதி.
421.Samaggehikaraṇīyānīti vivādādhikaraṇehi pubbe asamaggā hutvā pacchā sāmaggiṃ upagatehi kattabbāni. Kiṃ pana asaññatamissaparisāya saddhiṃ lajjino sāmaggiṃ karontīti āha ‘‘uposathapavāraṇādīsu hī’’tiādi. Tattha ṭhitāsūti uposathapavāraṇāsu appavattīsu. Upatthambho na dātabboti uparūpari appavattanatthāya mayampi uposathaṃ na karissāmātiādinā kalahassa upatthambho na dātabbo, dhammena vinayena sāmaggiṃ katvā samaggeheva asaññatā bhikkhū vinetabbāti adhippāyo. Tenāha ‘‘sace saṅgho accayaṃ desāpetvā’’tiādi. Bhikkhuno nakkhamatīti kesuci puggalesu appamattakadosadassanena na ruccati. Diṭṭhāvikammampi katvāti ‘‘na metaṃ khamatī’’ti sabhāgassa bhikkhuno attano diṭṭhiṃ āvikatvā. Upetabbāti sāsanahāniyā abhāvā sāmaggiṃ akopetvā kāyasāmaggī dātabbā, īdise ṭhāne alajjiparibhogo āpattikaro na hoti, vaṭṭatiyeva. Ye pana sāsanavināsāya paṭipannā, tehi saha na vattati, āpatti eva hoti sāsanavināso ca. Tenāha ‘‘yatra pana uddhamma’’ntiādi. ‘‘Diṭṭhāvikammaṃ na vaṭṭatī’’ti iminā diṭṭhiyā āvikatāyapi āpattiṃ dasseti.
422. கண்ஹவாசோதி ராக³தோ³ஸாதீ³ஹி கிலிட்ட²வசனோ. அனத்த²கவசனஸ்ஸ தீ³பனங் பகாஸனங் அஸ்ஸாதி அனத்த²கதீ³பனோ. மானங் நிஸ்ஸாயாதி வினிச்ச²யகரணங் தவ பா⁴ரோதி ஸங்கே⁴ன பா⁴ரே அகதேபி ‘‘அஹமேவெத்த² வோஹரிதுங் அரஹரூபோ’’தி மானங் நிஸ்ஸாய. யதா²தி³ட்டி²யாதி அனுரூபலத்³தி⁴யா. யஸ்ஸ ஹி அத்த²ஸ்ஸ யாதி³ஸீ தி³ட்டி² அனுரூபா, தங் க³ஹெத்வா ந ப்³யாகதாதி அத்தோ² .அஸ்ஸ அத்தனோதி அத⁴ம்மாதி³அத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி, ந புக்³க³லங், அஸ்ஸ அத⁴ம்மாதி³அத்த²ஸங்கா²தஸ்ஸ அத்தனோ ஸரூபஸ்ஸ யா அனுரூபா தி³ட்டீ²தி அத்தோ². லத்³தி⁴ங் நிக்கி²பித்வாதி அனுரூபலத்³தி⁴ங் ச²ட்³டெ³த்வா, அக்³க³ஹெத்வாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘அத⁴ம்மாதீ³ஸு த⁴ம்மாதி³லத்³தி⁴கோ ஹுத்வா’’தி. அத² வா அத்தனோ லத்³தி⁴ங் நிகூ³ஹித்வா புக்³க³லானுகு³ணங் ததா² ப்³யாகரொந்தோ ந யதா²தி³ட்டி²யா ப்³யாகதா நாம. இமஸ்மிங் பக்கே² அத⁴ம்மாதீ³ஸு த⁴ம்மாதி³லத்³தி⁴கோ ஹுத்வாதி எத்த² அத⁴ம்மாதீ³ஸு த⁴ம்மாதி³லத்³தி⁴கோ விய ஹுத்வாதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³.
422.Kaṇhavācoti rāgadosādīhi kiliṭṭhavacano. Anatthakavacanassa dīpanaṃ pakāsanaṃ assāti anatthakadīpano. Mānaṃ nissāyāti vinicchayakaraṇaṃ tava bhāroti saṅghena bhāre akatepi ‘‘ahamevettha voharituṃ araharūpo’’ti mānaṃ nissāya. Yathādiṭṭhiyāti anurūpaladdhiyā. Yassa hi atthassa yādisī diṭṭhi anurūpā, taṃ gahetvā na byākatāti attho .Assa attanoti adhammādiatthaṃ sandhāya vadati, na puggalaṃ, assa adhammādiatthasaṅkhātassa attano sarūpassa yā anurūpā diṭṭhīti attho. Laddhiṃ nikkhipitvāti anurūpaladdhiṃ chaḍḍetvā, aggahetvāti attho. Tenāha ‘‘adhammādīsu dhammādiladdhiko hutvā’’ti. Atha vā attano laddhiṃ nigūhitvā puggalānuguṇaṃ tathā byākaronto na yathādiṭṭhiyā byākatā nāma. Imasmiṃ pakkhe adhammādīsu dhammādiladdhiko hutvāti ettha adhammādīsu dhammādiladdhiko viya hutvāti attho gahetabbo.
நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 2. நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³கோ³ • 2. Nappaṭippassambhanavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபாலிபஞ்சகவண்ணனா • Upālipañcakavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / நப்படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னவக்³க³வண்ணனா • Nappaṭippassambhanavaggavaṇṇanā