Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. நஸந்திஸுத்தங்

    4. Nasantisuttaṃ

    34. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா ஸதுல்லபகாயிகா தே³வதாயோ அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணா கேவலகப்பங் ஜேதவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏகமந்தங் டி²தா கோ² ஏகா தே³வதா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    34. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sambahulā satullapakāyikā devatāyo abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho ekā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ந ஸந்தி காமா மனுஜேஸு நிச்சா,

    ‘‘Na santi kāmā manujesu niccā,

    ஸந்தீத⁴ கமனீயானி யேஸு 1 ப³த்³தோ⁴;

    Santīdha kamanīyāni yesu 2 baddho;

    யேஸு பமத்தோ அபுனாக³மனங்,

    Yesu pamatto apunāgamanaṃ,

    அனாக³ந்தா புரிஸோ மச்சுதெ⁴ய்யா’’தி.

    Anāgantā puriso maccudheyyā’’ti.

    ‘‘ச²ந்த³ஜங் அக⁴ங் ச²ந்த³ஜங் து³க்க²ங்;

    ‘‘Chandajaṃ aghaṃ chandajaṃ dukkhaṃ;

    ச²ந்த³வினயா அக⁴வினயோ;

    Chandavinayā aghavinayo;

    அக⁴வினயா து³க்க²வினயோ’’தி.

    Aghavinayā dukkhavinayo’’ti.

    ‘‘ந தே காமா யானி சித்ரானி லோகே,

    ‘‘Na te kāmā yāni citrāni loke,

    ஸங்கப்பராகோ³ புரிஸஸ்ஸ காமோ;

    Saṅkapparāgo purisassa kāmo;

    திட்ட²ந்தி சித்ரானி ததே²வ லோகே,

    Tiṭṭhanti citrāni tatheva loke,

    அதெ²த்த² தீ⁴ரா வினயந்தி ச²ந்த³ங்.

    Athettha dhīrā vinayanti chandaṃ.

    ‘‘கோத⁴ங் ஜஹே விப்பஜஹெய்ய மானங்,

    ‘‘Kodhaṃ jahe vippajaheyya mānaṃ,

    ஸங்யோஜனங் ஸப்³ப³மதிக்கமெய்ய;

    Saṃyojanaṃ sabbamatikkameyya;

    தங் நாமரூபஸ்மிமஸஜ்ஜமானங்,

    Taṃ nāmarūpasmimasajjamānaṃ,

    அகிஞ்சனங் நானுபதந்தி து³க்கா².

    Akiñcanaṃ nānupatanti dukkhā.

    ‘‘பஹாஸி ஸங்க²ங் ந விமானமஜ்ஜ²கா³ 3,

    ‘‘Pahāsi saṅkhaṃ na vimānamajjhagā 4,

    அச்செ²ச்சி² தண்ஹங் இத⁴ நாமரூபே;

    Acchecchi taṇhaṃ idha nāmarūpe;

    தங் சி²ன்னக³ந்த²ங் அனிக⁴ங் நிராஸங்,

    Taṃ chinnaganthaṃ anighaṃ nirāsaṃ,

    பரியேஸமானா நாஜ்ஜ²க³முங்;

    Pariyesamānā nājjhagamuṃ;

    தே³வா மனுஸ்ஸா இத⁴ வா ஹுரங் வா,

    Devā manussā idha vā huraṃ vā,

    ஸக்³கே³ஸு வா ஸப்³ப³னிவேஸனேஸூ’’தி.

    Saggesu vā sabbanivesanesū’’ti.

    ‘‘தங் சே ஹி நாத்³த³க்கு²ங் ததா²விமுத்தங் (இச்சாயஸ்மா மோக⁴ராஜா),

    ‘‘Taṃ ce hi nāddakkhuṃ tathāvimuttaṃ (iccāyasmā mogharājā),

    தே³வா மனுஸ்ஸா இத⁴ வா ஹுரங் வா;

    Devā manussā idha vā huraṃ vā;

    நருத்தமங் அத்த²சரங் நரானங்,

    Naruttamaṃ atthacaraṃ narānaṃ,

    யே தங் நமஸ்ஸந்தி பஸங்ஸியா தே’’தி.

    Ye taṃ namassanti pasaṃsiyā te’’ti.

    ‘‘பஸங்ஸியா தேபி ப⁴வந்தி பி⁴க்கூ² (மோக⁴ராஜாதி ப⁴க³வா),

    ‘‘Pasaṃsiyā tepi bhavanti bhikkhū (mogharājāti bhagavā),

    யே தங் நமஸ்ஸந்தி ததா²விமுத்தங்;

    Ye taṃ namassanti tathāvimuttaṃ;

    அஞ்ஞாய த⁴ம்மங் விசிகிச்ச²ங் பஹாய,

    Aññāya dhammaṃ vicikicchaṃ pahāya,

    ஸங்கா³திகா³ தேபி ப⁴வந்தி பி⁴க்கூ²’’தி.

    Saṅgātigā tepi bhavanti bhikkhū’’ti.







    Footnotes:
    1. காமேஸு (க॰)
    2. kāmesu (ka.)
    3. ந ச மானமஜ்ஜ²கா³ (க॰ ஸீ॰), ந விமானமாகா³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. na ca mānamajjhagā (ka. sī.), na vimānamāgā (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. நஸந்திஸுத்தவண்ணனா • 4. Nasantisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. நஸந்திஸுத்தவண்ணனா • 4. Nasantisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact