Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    நவகவாரவண்ணனா

    Navakavāravaṇṇanā

    329. நவகேஸு – நவ ஆகா⁴தவத்தூ²னீதி ‘‘அனத்த²ங் மே அசரீ’’திஆதீ³னி நவ. நவ ஆகா⁴தபடிவினயாதி ‘‘அனத்த²ங் மே அசரி, தங் குதெத்த² லப்³பா⁴தி ஆகா⁴தங் படிவினேதீ’’திஆதீ³னி நவ. நவ வினீதவத்தூ²னீதி நவஹி ஆகா⁴தவத்தூ²ஹி ஆரதி விரதி படிவிரதி ஸேதுகா⁴தோ. நவஹி ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதீதி ‘‘நவன்னங் வா, உபாலி, அதிரேகனவன்னங் வா ஸங்க⁴ராஜி சேவ ஹோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ சா’’தி. நவ பரமானீதி புப்³பே³ வுத்தபரமானேவ நவகவஸேன யோஜெத்வா வேதி³தப்³பா³னி. நவ தண்ஹாமூலகா நாம தண்ஹங் படிச்ச பரியேஸனா, பரியேஸனங் படிச்ச லாபோ⁴, லாப⁴ங் படிச்ச வினிச்ச²யோ, வினிச்ச²யங் படிச்ச ச²ந்த³ராகோ³, ச²ந்த³ராக³ங் படிச்ச அஜ்ஜோ²ஸானங், அஜ்ஜோ²ஸானங் படிச்ச பரிக்³க³ஹோ, பரிக்³க³ஹங் படிச்ச மச்ச²ரியங், மச்ச²ரியங் படிச்ச ஆரக்கா², ஆரக்கா²தி⁴கரணங் த³ண்டா³தா³னஸத்தா²தா³னகலஹவிக்³க³ஹவிவாத³துவங்துவங்பேஸுஞ்ஞமுஸாவாதா³. நவ வித⁴மானாதி ‘‘ஸெய்யஸ்ஸ ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’திமானாத³யோ. நவ சீவரானீதி திசீவரந்தி வா வஸ்ஸிகஸாடிகாதி வாதிஆதி³னா நயேன வுத்தானி. ந விகப்பேதப்³பா³னீதி அதி⁴ட்டி²தகாலதோ பட்டா²ய ந விகப்பேதப்³பா³னி . நவ அத⁴ம்மிகானி தா³னானீதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா பரிணாமேதி, சேதியஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞசேதியஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா பரிணாமேதி , புக்³க³லஸ்ஸ பரிணதங் அஞ்ஞபுக்³க³லஸ்ஸ வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா சேதியஸ்ஸ வா பரிணாமேதீதி ஏவங் வுத்தானி.

    329. Navakesu – nava āghātavatthūnīti ‘‘anatthaṃ me acarī’’tiādīni nava. Nava āghātapaṭivinayāti ‘‘anatthaṃ me acari, taṃ kutettha labbhāti āghātaṃ paṭivinetī’’tiādīni nava. Nava vinītavatthūnīti navahi āghātavatthūhi ārati virati paṭivirati setughāto. Navahi saṅgho bhijjatīti ‘‘navannaṃ vā, upāli, atirekanavannaṃ vā saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo cā’’ti. Nava paramānīti pubbe vuttaparamāneva navakavasena yojetvā veditabbāni. Nava taṇhāmūlakā nāma taṇhaṃ paṭicca pariyesanā, pariyesanaṃ paṭicca lābho, lābhaṃ paṭicca vinicchayo, vinicchayaṃ paṭicca chandarāgo, chandarāgaṃ paṭicca ajjhosānaṃ, ajjhosānaṃ paṭicca pariggaho, pariggahaṃ paṭicca macchariyaṃ, macchariyaṃ paṭicca ārakkhā, ārakkhādhikaraṇaṃ daṇḍādānasatthādānakalahaviggahavivādatuvaṃtuvaṃpesuññamusāvādā. Nava vidhamānāti ‘‘seyyassa seyyohamasmī’’timānādayo. Nava cīvarānīti ticīvaranti vā vassikasāṭikāti vātiādinā nayena vuttāni. Na vikappetabbānīti adhiṭṭhitakālato paṭṭhāya na vikappetabbāni . Nava adhammikāni dānānīti saṅghassa pariṇataṃ aññasaṅghassa vā cetiyassa vā puggalassa vā pariṇāmeti, cetiyassa pariṇataṃ aññacetiyassa vā saṅghassa vā puggalassa vā pariṇāmeti , puggalassa pariṇataṃ aññapuggalassa vā saṅghassa vā cetiyassa vā pariṇāmetīti evaṃ vuttāni.

    நவ படிக்³க³ஹபரிபோ⁴கா³தி ஏதேஸங்யேவ தா³னானங் படிக்³க³ஹா ச பரிபோ⁴கா³ ச. தீணி த⁴ம்மிகானி தா³னானீதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ நின்னங் ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ தே³தி, சேதியஸ்ஸ நின்னங் சேதியஸ்ஸேவ, புக்³க³லஸ்ஸ நின்னங் புக்³க³லஸ்ஸேவ தே³தீதி இமானி தீணி. படிக்³க³ஹபடிபோ⁴கா³பி தேஸங்யேவ படிக்³க³ஹா ச பரிபோ⁴கா³ ச. நவ அத⁴ம்மிகா ஸஞ்ஞத்தியோதி அத⁴ம்மவாதி³புக்³க³லோ, அத⁴ம்மவாதி³ஸம்ப³ஹுலா, அத⁴ம்மவாதி³ஸங்கோ⁴தி ஏவங் தீணி திகானி ஸமத²க்க²ந்த⁴கே நித்³தி³ட்டா²னி. த⁴ம்மிகா ஸஞ்ஞத்தியோபி த⁴ம்மவாதீ³ புக்³க³லோதிஆதி³னா நயேன தத்தே²வ நித்³தி³ட்டா². அத⁴ம்மகம்மே த்³வே நவகானி ஓவாத³வக்³க³ஸ்ஸ பட²மஸிக்கா²பத³னித்³தே³ஸே பாசித்தியவஸேன வுத்தானி. த⁴ம்மகம்மே த்³வே நவகானி தத்தே²வ து³க்கடவஸேன வுத்தானி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    Nava paṭiggahaparibhogāti etesaṃyeva dānānaṃ paṭiggahā ca paribhogā ca. Tīṇi dhammikāni dānānīti saṅghassa ninnaṃ saṅghasseva deti, cetiyassa ninnaṃ cetiyasseva, puggalassa ninnaṃ puggalasseva detīti imāni tīṇi. Paṭiggahapaṭibhogāpi tesaṃyeva paṭiggahā ca paribhogā ca. Nava adhammikā saññattiyoti adhammavādipuggalo, adhammavādisambahulā, adhammavādisaṅghoti evaṃ tīṇi tikāni samathakkhandhake niddiṭṭhāni. Dhammikā saññattiyopi dhammavādī puggalotiādinā nayena tattheva niddiṭṭhā. Adhammakamme dve navakāni ovādavaggassa paṭhamasikkhāpadaniddese pācittiyavasena vuttāni. Dhammakamme dve navakāni tattheva dukkaṭavasena vuttāni. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    நவகவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Navakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 9. நவகவாரோ • 9. Navakavāro

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / நவகவாரவண்ணனா • Navakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நவகவாரவண்ணனா • Navakavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²க்கவாராதி³வண்ணனா • Chakkavārādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ நவகவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo navakavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact