Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga

    9. நவமஸிக்கா²பத³ங்

    9. Navamasikkhāpadaṃ

    920. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன து²ல்லனந்தா³ய பி⁴க்கு²னியா உபட்டா²ககுலங் து²ல்லனந்த³ங் பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸசே மயங், அய்யே, ஸக்கோம, பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவரங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. தேன கோ² பன ஸமயேன வஸ்ஸங்வுட்டா² பி⁴க்கு²னியோ சீவரங் பா⁴ஜேதுகாமா ஸன்னிபதிங்ஸு. து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ தா பி⁴க்கு²னியோ ஏதத³வோச – ‘‘ஆக³மேத², அய்யே, அத்தி² பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவரபச்சாஸா’’தி. பி⁴க்கு²னியோ து²ல்லனந்த³ங் பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘க³ச்சா²ய்யே, தங் சீவரங் ஜானாஹீ’’தி. து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ யேன தங் குலங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தே மனுஸ்ஸே ஏதத³வோச – ‘‘தே³தா²வுஸோ, பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவர’’ந்தி. ‘‘ந மயங், அய்யே, ஸக்கோம பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ சீவரங் தா³து’’ந்தி . து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²னீனங் ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. யா தா பி⁴க்கு²னியோ அப்பிச்சா²…பே॰… தா உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம அய்யா து²ல்லனந்தா³ து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸாய சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமெஸ்ஸதீ’’தி…பே॰… ஸச்சங் கிர, பி⁴க்க²வே, து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸாய சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமேதீதி 1? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. விக³ரஹி பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா…பே॰… கத²ஞ்ஹி நாம, பி⁴க்க²வே, து²ல்லனந்தா³ பி⁴க்கு²னீ து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸாய சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமெஸ்ஸதி ! நேதங், பி⁴க்க²வே, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னியோ இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸந்து –

    920. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena thullanandāya bhikkhuniyā upaṭṭhākakulaṃ thullanandaṃ bhikkhuniṃ etadavoca – ‘‘sace mayaṃ, ayye, sakkoma, bhikkhunisaṅghassa cīvaraṃ dassāmā’’ti. Tena kho pana samayena vassaṃvuṭṭhā bhikkhuniyo cīvaraṃ bhājetukāmā sannipatiṃsu. Thullanandā bhikkhunī tā bhikkhuniyo etadavoca – ‘‘āgametha, ayye, atthi bhikkhunisaṅghassa cīvarapaccāsā’’ti. Bhikkhuniyo thullanandaṃ bhikkhuniṃ etadavocuṃ – ‘‘gacchāyye, taṃ cīvaraṃ jānāhī’’ti. Thullanandā bhikkhunī yena taṃ kulaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te manusse etadavoca – ‘‘dethāvuso, bhikkhunisaṅghassa cīvara’’nti. ‘‘Na mayaṃ, ayye, sakkoma bhikkhunisaṅghassa cīvaraṃ dātu’’nti . Thullanandā bhikkhunī bhikkhunīnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Yā tā bhikkhuniyo appicchā…pe… tā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma ayyā thullanandā dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkāmessatī’’ti…pe… saccaṃ kira, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkāmetīti 2? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma, bhikkhave, thullanandā bhikkhunī dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkāmessati ! Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, bhikkhuniyo imaṃ sikkhāpadaṃ uddisantu –

    921. ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸாய சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமெய்ய, பாசித்திய’’ந்தி.

    921.‘‘Yā pana bhikkhunī dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkāmeyya, pācittiya’’nti.

    922. யா பனாதி யா யாதி³ஸா…பே॰… பி⁴க்கு²னீதி…பே॰… அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதா பி⁴க்கு²னீதி.

    922.Yā panāti yā yādisā…pe… bhikkhunīti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā bhikkhunīti.

    து³ப்³ப³லசீவரபச்சாஸா நாம ‘‘ஸசே மயங் ஸக்கோம, த³ஸ்ஸாம கரிஸ்ஸாமா’’தி வாசா பி⁴ன்னா ஹோதி.

    Dubbalacīvarapaccāsā nāma ‘‘sace mayaṃ sakkoma, dassāma karissāmā’’ti vācā bhinnā hoti.

    சீவரகாலஸமயோ நாம அனத்த²தே கதி²னே வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே பஞ்ச மாஸா.

    Cīvarakālasamayo nāma anatthate kathine vassānassa pacchimo māso, atthate kathine pañca māsā.

    சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமெய்யாதி அனத்த²தே கதி²னே வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மங் தி³வஸங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ. அத்த²தே கதி²னே கதி²னுத்³தா⁴ரதி³வஸங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ.

    Cīvarakālasamayaṃ atikkāmeyyāti anatthate kathine vassānassa pacchimaṃ divasaṃ atikkāmeti, āpatti pācittiyassa. Atthate kathine kathinuddhāradivasaṃ atikkāmeti, āpatti pācittiyassa.

    923. து³ப்³ப³லசீவரே து³ப்³ப³லசீவரஸஞ்ஞா சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸ. து³ப்³ப³லசீவரே வேமதிகா சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமேதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. து³ப்³ப³லசீவரே அது³ப்³ப³லசீவரஸஞ்ஞா சீவரகாலஸமயங் அதிக்காமேதி, அனாபத்தி.

    923. Dubbalacīvare dubbalacīvarasaññā cīvarakālasamayaṃ atikkāmeti, āpatti pācittiyassa. Dubbalacīvare vematikā cīvarakālasamayaṃ atikkāmeti, āpatti dukkaṭassa. Dubbalacīvare adubbalacīvarasaññā cīvarakālasamayaṃ atikkāmeti, anāpatti.

    அது³ப்³ப³லசீவரே து³ப்³ப³லசீவரஸஞ்ஞா, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அது³ப்³ப³லசீவரே வேமதிகா, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அது³ப்³ப³லசீவரே அது³ப்³ப³லசீவரஸஞ்ஞா, அனாபத்தி.

    Adubbalacīvare dubbalacīvarasaññā, āpatti dukkaṭassa. Adubbalacīvare vematikā, āpatti dukkaṭassa. Adubbalacīvare adubbalacīvarasaññā, anāpatti.

    924. அனாபத்தி ஆனிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா நிவாரேதி, உம்மத்திகாய, ஆதி³கம்மிகாயாதி.

    924. Anāpatti ānisaṃsaṃ dassetvā nivāreti, ummattikāya, ādikammikāyāti.

    நவமஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங்.

    Navamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. அதிக்காமேஸீதி (க॰)
    2. atikkāmesīti (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 9. நவமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. நக்³க³வக்³க³வண்ணனா • 3. Naggavaggavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 9. நவமஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 9. நவமஸிக்கா²பத³ங் • 9. Navamasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact